PARTNER SERWISU
eioqzsso
1 2 3 4
tomcio55
0
Wpisów: 163
Wysłane: 19 sierpnia 2009 18:27:10 przy kursie: 17,29 zł
Spółka perspektywiczna i trochę zapomniana, wziełem wcześniej na "próbę" za 15.50, dzisiaj doładowałem od kryjoków do 17 zeta. Zobaczymy jak wyniki (12 baniek za 1 półrocze chyba będzie?), na podstawowej działalności zarabiają, deweloperka też wygląda dobrze i ma perspektywy (nie kupowali nic w szczycie hossy budowlanej). Poza tym solidna dywidenda też nie odstrasza od spółki, tylko jeszcze ta płynność Think

lipiec1977
0
Wpisów: 28
Wysłane: 19 sierpnia 2009 23:51:50 przy kursie: 17,29 zł
Promenady Wrocławskie – Wrocław, ul. Rychtalska

Projekt obejmuje realizację nowej dzielnicy Wrocławia. Koncepcję architektoniczną opracowała międzynarodowa pracownia architektoniczno – urbanistyczna INVI pod kierownictwem Guy’a Perry’ego wyłoniona w wyniku przeprowadzonego międzynarodowego konkursu architektonicznego.

Promenady Wrocławskie to nowotworzona dzielnica Wrocławia, składająca się z dziewięciu kwartałów zabudowy miejskiej o funkcjach mieszkalnych, handlowych, usługowych, biurowych i hotelowych. Przedsięwzięcie, choć unikalne w skali Polski, świetnie wpasowuje się w tendencje światowej rewitalizacji obszarów poprzemysłowych zlokalizowanych w centrach miast lub w ich pobliżu.

Projekt będzie obejmować zabudowę 15 ha. powierzchni w sąsiedztwie rzeki Odry i Kanału Miejskiego z własnym nabrzeżem. Teren usytuowany jest w rejonie śródmieścia pomiędzy ul. Zakładową dobiegającą do ul. Trzebnickiej prowadzącą do centrum z kierunku północnego (wjazd do Wrocławia od strony Poznania) oraz ul. Rychtalską dobiegającą do ul. Jedności Narodowej prowadzącej do centrum z kierunku północno – wschodniego (wjazd do Wrocławia od strony Warszawy).

kliknij, aby powiększyć

tomcio55
0
Wpisów: 163
Wysłane: 20 sierpnia 2009 17:59:37 przy kursie: 18,48 zł
Ładnie to wygląda, tylko z czego to sfinansują?

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 27 sierpnia 2009 09:16:43 przy kursie: 18,53 zł
impel dziś bardzo ładne wyniki podał, lepsze niż oczekiwań. wczoraj miałem pewne wątpliwości co do tej spółki i sie wahałem. dziś już nie

lipiec1977
0
Wysłane: 27 sierpnia 2009 10:18:45 przy kursie: 18,53 zł
WD poproszę o kilka słów komentarza do wyników Impela. Wygląda to bardzo ładnie, kolejny miesiąc wynik netto zaskakuje. Czy jest jakieś ale?

Dziekuje i pozdrawiam

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 27 sierpnia 2009 12:14:59 przy kursie: 18,53 zł
lipiec1977 napisał(a):
WD poproszę o kilka słów komentarza do wyników Impela. Wygląda to bardzo ładnie, kolejny miesiąc wynik netto zaskakuje. Czy jest jakieś ale?

Dziekuje i pozdrawiam

3 x wiecej niż przed rokiem

dodam że

Cytat:
Impel poinformował, że planuje zakup grupy spółek z branży obsługi nieruchomości, której obroty roczne wynoszą 50 mln zł. Liczy na domknięcie akwizycji w tym półroczu. Chce sfinansować ją ze środków własnych.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 27 sierpnia 2009 12:50:03 przy kursie: 18,53 zł
Wzrost przychodów bardzo powolny, ale nareszcie poprawa marżowości. Dzięki zdecydowanemu wzrostowi marży handlowej grupa zaczyna osiągać minimalną akceptowalną rentowność. Osiągnęła to jednak wyoutsource'owaniem części kosztów wynagrodzeń: proszę porównać koszty w pozycji II.3 i II.4 na str. 7 sprawozdania finansowego, co potwierdza też struktura zatrudnienia na str. 4 sprawozdania z działalności. Jest tam jeszcze spory zapas do odkopania tylko uwaga: takie budowanie wartości nie jest trwałe, a samo rodzi też koszty ekonomiczne i w razie wzrostu przychodów nie pozwala cieszyć się efektem skali. Póki co jednak działa i dla mnie jest informacją, że zarząd spodziewa się raczej spadku, a na pewno nie wzrostu sprzedaży usług. To dlatego inwestuje w nowe działalności: AutoGrill i deweloperkę, które dadzą mu też tzw. synergie, bo sam będzie sobie te obiekty ochraniał i sprzątał, zatrzymując zysk w grupie.
Niedowartościowanie było widać od momentu wprowadzenia wycen na SW; myślę że kto skorzystał z konsolidacji 11-12 zł na przełomie wiosny i lata, jest zadowolony. Natomiast teraz przed spółką nowe wyzwania w nowych branżach, w których jeszcze nie działała, więc nie ma doświadczenia - np. czy ochroniarze dobrze budują i czy sprzątaczki dobrze karmią, to się dopiero okaże.

lipiec1977
0
Wysłane: 2 września 2009 13:01:33 przy kursie: 19,30 zł
wszystko spada a Impel pnie sie do góry na coraz wyzszych obrotach

hello1

lipiec1977
0
Wysłane: 8 września 2009 19:58:25 przy kursie: 21,30 zł
Do ilu dojdziemy? 30 pln w najbliższych tygodniach jest chyba pewne.

kliknij, aby powiększyć

jacobz
3
Wpisów: 229
Wysłane: 9 września 2009 09:22:11 przy kursie: 21,50 zł

Pewne to są tylko dwie rzeczy: śmierć i podatki Angel
Edytowany: 9 września 2009 09:22

WatchDog
50
Wysłane: 17 listopada 2009 12:51:09 przy kursie: 23,85 zł
Proszę tylko popatrzeć, jaki piękny, fundamentalny wzrost:
www.stockwatch.pl/gpw/impel,wy...

To co najważniejsze dla budowania wartości w tej spółce, to praca nad marżą handlową. Ten rok jest pod tym względem przełomowy, bo średnio wypracowują 5,6% (i to pomału rośnie), podczas gdy w poprzednich latach było to między 1% a najwyżej 3%. Powolutku i stabilnie rośnie też sprzedaż. Od roku generuje też ładne przepływy operacyjne. Trzeba jednak powiedzieć, że gdyby nie dotacje, nie byłoby tak różowo - spółka działałaby praktycznie na zerowej rentowności.

W oczy rzuca się jednoczesny spadek wartości księgowej, ale z przepływów i zmian w kapitale wynika, iż jest to zasługą skupu akcji własnych, na które wydano w tym roku 27 mln zł. Jest to rozsądna polityka pozbywania się nadpłynności oraz optymalizacji struktury kapitału i w wypadku tej spółki uzasadniona fundamentalnie. I zarazem zrobiona została odpowiedzialnie, tj. w drodze wezwania, a nie skupowania z bieżącego obrotu.
Kapitał własny zmniejszyła też wypłata dywidendy.

Pozytywnym czynnikiem jest, że przychody rosną w core business'ie, czyli w obsłudze nieruchomości i w ochronie, nie tylko w nowych przedsięwzięciach. Może to być zasługą fajnej kampanii reklamowej, jednak nie widzę w rachunku wyników zwiększonych wydatków na usługi obce, zaś koszty sprzedaży nie są wykazywane osobno.

Z kolei minusem sytuacji firmy, oprócz działania na wsparciu dotacyjnym, jest duża kwota zobowiązań pozabilansowych: aż 41 mln zł udzielonych poręczeń. W sprawozdaniu nie widzę także rzeczy istotnej dla przyszłości grupy, a mianowicie informacji o nowych inwestycjach, m.in. Autogrill oraz działalności deweloperskiej. Jako że są one źródłem potencjalnego zysku, a także nowych zagrożeń, spodziewałbym się ich starannego opisu. Nie jest to oczywiście wymagane, zaś obie spółki mają status stowarzyszonych, ale byłoby mile widziane, bo w końcu jest finansowane ze środków grupy i na niej spoczywa znaczna część ryzyk.

MATEUSZ123
0
Wpisów: 0
Wysłane: 10 grudnia 2009 10:25:25 przy kursie: 22,09 zł
Witam Wszystkich,

Czy widzieliście rekomendacje wydaną przez Amerborkers? - www.amerbrokers.pl/article.php...

Cena docelowa to 28 zł czyli o 30 % wyższa niż obecnie...

Ponadtow analiza fundamentalna wskazuje na niedowartościowanie wszystkich wskaźników -
www.stockwatch.pl/gpw/impel,wy...

Myslicie, że warto kupować?

pit
pit
0
Wpisów: 17
Wysłane: 10 grudnia 2009 10:47:07 przy kursie: 22,09 zł
Ostatnio próbuję przyswoić sobie wiedzę z zakresu AT, i właśnie jestem na etapie czytania formacji na wykresach. No i właśnie spojrzałem na 3-letni wykres Impela. Wydaje mi się, że utworzyła się na nim piękna formacja "spodka". Obecnie jesteśmy w fazie zakończenia "platformy". W podręczniku stoi, że jest to ostatni moment przed dużym wybiciem na północ. Dodając do tego fundamenty i ostatnią rekomendację (nie wierzę analitykom za grosz, ale.....). Koniec końców z samego rana trochę zakupiłem.

Versace
0
Wpisów: 268
Wysłane: 11 stycznia 2010 20:58:39 przy kursie: 23,78 zł
Ten spektakularny wzrost nie wziął się z niczego. Rekordowy dla spółki rok 2009 pod względem przychodów jak i prawdopodobnie zysków. A przy tym ostatnie bardzo pozytywne informacje pojawiające się w prasie dotyczące planów zastąpienia Pracowników Służby Granicznej na lotniskach pracownikami ochrony stwarza ogromny nowy rynek całej branży ochroniarskiej.

Pod względem AT uważam że po przebiciu wsparcia na 24 - 24.25 droga do 28pln w średnim terminie jest otwarta.

W akcjonariacie także nie widać funduszy, Free Float: 21% to już dość ciasno. Czy uważacie że jest możliwość że jakaś instytucja będzie chciała mieć jeszcze pakiet 5-10% ?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 18 lutego 2010 14:41:13 przy kursie: 25,00 zł
Sytuacja wygląda obiecująco z punktu widzenia AT:

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 10 marca 2010 19:43:21 przy kursie: 27,70 zł
Bonusik ode mnie ... w dniu dzisiejszym padł mocny sygnał S ... dlaczego? Nie wiem! Wszak jestem fanem AT thumbright
Czas pokaże co się wydarzyło salute
Edytowany: 10 marca 2010 19:47

v3nom
0
Wysłane: 10 marca 2010 20:12:36 przy kursie: 27,70 zł
Faktycznie, kolejny szczyt nie potwierdzony przez MACDO i wolumen.

kliknij, aby powiększyć

Versace
0
Wpisów: 268
Wysłane: 10 marca 2010 22:27:16 przy kursie: 27,70 zł
addi napisał(a):
Bonusik ode mnie ... w dniu dzisiejszym padł mocny sygnał S ... dlaczego? Nie wiem! Wszak jestem fanem AT thumbright
Czas pokaże co się wydarzyło salute

addi mógłbyś wkleić wykres ze wskaźnikami, które wygenerowały sygnał Sprzedaży. Wydaję się to widoczne na końcu sesji... Ale co tak jednomyślnie i "mocno" to potwierdza?

WatchDog
50
Wysłane: 22 marca 2010 17:00:58 przy kursie: 27,20 zł
Uwaga, dzisiaj została wprowadzona poprawka do liczenia średniej z wycen, która ustaliła ją dla Impela na poziomie około 29 złotych. Wykazywane wcześniej 56 zł było zawyżone z powodu takiego, że w wycenach mnożnikowych są dwie wartości nieprzeciętnie odbiegające od pozostałych, które aktualnie są odrzucane. Żadna z wycen cząstkowych nie została zmieniona, są one nadal liczone tak samo. Piszę to w strefie otwartej, do publicznej wiadomości, natomiast dalej omówienie wyników kwartalnych i zawartości raportu rocznego.

W bilansie dużo się działo i żeby to rozplątać, musimy sięgnąć do not. Najpierw aktywa. Pojawiło się "Inwestycyjne prawo wieczystego użytkowania gruntu" na prawie 13 mln zł. Na poziomie skonsolidowanym jest to reklasyfikacja, tzn. wniesienie gruntu do spółki budującej Promenady Wrocławskie. Nie wpływa na sumę bilansową, gdyż analogiczna kwota zeszła z pozycji "Aktywa przeznaczone do sprzedaży" (Nota 11).
Drugi ruch jest na pożyczkach: około 40 mln zł przeskoczyło z klasyfikacji długoterminowej (powyżej roku) do krótkoterminowej. 60% tej kwoty jest udzielona spółce Impel Real Estate, pozostałe wielu mniejszym firmom z Impelem w nazwie, ale nie tylko. Chętnych odsyłam do Noty 9B, konstatując tylko, że odsetki są spłacane.
W pasywach dwie, nieco mniejsze zmiany. Pierwsza to spore zwiększenie Pozostałych zobowiązań krótkoterminowych do kwoty 23 mln zł (błędnie opisanych w Nocie 21B jako przychody przyszłych okresów). Chodzi m.in. o nie opłacone jeszcze udziały w Autogrillu oraz drugiej spółce, a także utworzenia funduszy specjalnych. Ten stan rzeczy nie zagraża nijak płynności, jako że na koniec roku w kasie było 92 mln złotych. Sporo, zważywszy też, że nieco zwiększył się poziom kredytowania, do prawie 100 mln zł (to ta druga zmiana). Ewidentnie ta będzie zaraz potrzebna. Rating spółki się nie zmienił, wskaźnik Altmana fluktuuje w typowych dla niej ramach. Podobnie poziom ogólnego zadłużenia, pozostaje nieco poniżej 50%.

Patrząc jednak na rentowność, jest to drugi z rzędu kwartał znacznej poprawy wskaźników, które aktualnie przybrały ładne jak na tę branżę poziomy.
Rentowność sprzedaży 4,81%
Rentowność działalności operacyjnej 4,42%
Rentowność brutto 4,43%
Rentowność netto 3,49%
Trzeba jednak zauważyć, że zysk netto robią dotacje: w 2009 r. 35,5 mln zł, rok wcześniej niecałe 26 mln zł. Spółka rozpoznaje ryzyko cofnięcia lub zmiany zasad przyznawania tych dotacji, ale zwraca też uwagę, że utrzymywanie statusu zakładu pracy chronionej rodzi też wyższe koszty, Dotacja to głównie właśnie PFRON, czyli refinansowanie wynagrodzeń. A będąc przy nich, nie sposób też zauważyć, że w 2009 r. dalej spadały koszty wynagrodzeń, a rosły koszty usług obcych, co potwierdza powolne przerzucanie części pracowników "na działalność". Nie zgadza się z tym tylko treść Noty 26, która wykazuje wzrost liczby zatrudnionych z 13,5 tys. do 15,1 tys. osób. Ale mniej im płacą, więc może nie mają pełnych etatów.

Tabelka z podziałem na segmenty operacyjne wskazuje na to, że na rynku podstawowym, czyli sprzątanie + ochrona, nie ma miejsca na wzrost. Proszę zauważyć, jak niewiele (w istocie: nic) przyniosła kampania reklamowa. Trzeba by chyba przejąć konkurenta. Same z siebie przychody rosną już w bardzo niewielkim stopniu. Nie bardzo jest też zapas na obniżenie kosztów, tak więc tutaj mamy typowy recurring business w trendzie bocznym. Bardzo ważne jest jego utrzymanie, bo przy bardzo niedużej rentowności łatwo wpaść w straty luzując koszty albo tracąc jednego dużego Klienta. Na fundamentach obecnej struktury działalności, Impel buduje nową: deweloperkę. Gdy już wybuduje, będzie te obiekty sprzątał i ochraniał, a póki co jest to tak ustawione, że nie gra pierwszych skrzypiec, gdyż ma udział mniejszościowy. Dzieli się ryzykiem (a więc też zyskiem) z Vantage Development, spółką panów Dzika i Biegaja. Timing na nowe inwestycje wydaje się być niezły. Czy to w porządku, że deweloperka będzie współfinansowana przez Impela? Wydzielenie spółki ma bardzo duży sens. Z jednej strony można powiedzieć, że prezesi za pieniądze publiczne robią sobie biznes na boku, ale z drugiej strony biorą na siebie większość ryzyka, nie stawiając akcjonariuszy przed faktem dokonanym. Sprawa tej inwestycji była transparentna od początku, więc kto nie chciał mieć ekspozycji na nową branżę, miał czas wyjść ze spółki. A kto chciał to sobie siedzi.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 22 marca 2010 22:20

v3nom
0
Wysłane: 2 kwietnia 2010 00:12:45 przy kursie: 30,00 zł
Versace napisał(a):
addi mógłbyś wkleić wykres ze wskaźnikami, które wygenerowały sygnał Sprzedaży. Wydaję się to widoczne na końcu sesji... Ale co tak jednomyślnie i "mocno" to potwierdza?

No i nie dowiedzieliśmy się w końcu co tak wystraszyło Addiego Anxious

Wrzucam ten wpis ku swojej pamięci, aby w przyszłości móc zweryfikować trafność. Czy nie jesteśmy świadkami potrójnej dywergencji na MACDO?

kliknij, aby powiększyć

I mam tutaj od razu pytanie do bardziej doświadczonych techników. Wiem, że MACD i MACDO różnią się jedynie graficzną prezentacją danych. Generowane sygnały są takie same. To jest jasne.

Jednak Dywergencje najczęściej są dla mnie oczywiste jedynie na oscylatorze MACDO, a nie na czystym MACD z linią signal. Które dywergencje są bardziej wartościowe pod kątem trafności prognoz? Pamiętam, że Elder pisał, że jak masz zamiar przykładać linijkę do wykresu, aby potwierdzić dywergencję, to lepiej daj sobie spokój i ją zignoruj. Rozbieżność ma być widoczna na pierwszy rzut oka.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,160 sek.

eprrhacu
vxspbvdd
nhsutgxi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxdpnzkc
xoqqpkxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat