zqjndmhb
Advertisement
PARTNER SERWISU
pkerdjqs
1 2 3
buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 13 kwietnia 2009 11:52:00 przy kursie: 5,05 zł
Wzrosty, które rozpoczęły się w marcu dały sporo zarobić posiadaczom akcji spółek deweloperskich. Walory tego niedowartościowanego sektora wykazały wzrosty o kilkadziesiąt do blisko 700% od swoich odnotowanych dołków.
Generalnie kłopoty na jakie trafiły powyższe spółki, mają swoje korzenie w utracie płynności finansowej wynikającej z zaostrzenia kryteriów udzielania kredytów hipotecznych, co jest bezpośrednią przyczyną spadku popytu na rynku nieruchomości.
Jednocześnie w branży mówi się coraz więcej o "dziurze" która w wyniku przerwanych lub zaniechanych inwestycji powstanie na rynku nieruchomości w 2010 roku.
Do tego czasu w sektorze będzie trwała walka o przetrwanie. Wyprzedaż "po kosztach" będzie miała miejsce prawdopodobnie do końca tego roku, co niekorzystnie odbije się na wynikach finansowych tych spółek.
Pytanie tylko - na ile ceny dewloperów zostały już zdyskontowane przez rynek i ile prawdy jest w plotce o "dziurze"?

Do założenia tego wątku zainspirowała mnie nie wiedza o tej szwedzkiej spółce, ale chęć jej zdobycia.
Zauważyłem bowiem, że jako jedna z nielicznych w branży "zignorowała" marcowe wzrosty, a ostatnie ruchy cenowe wskazują, że coś się tu zaczyna dziać.
Nie widzę też podstaw - by kurs Reinholda miał by się zachować gorzej niż pozostałych deweloperów, po za tym , że płynność tu jest niewielka. Od listopada oscyluje on na zbliżonych poziomach, co może świadczyć o wyczerpaniu siły podażowej.
Edytowany: 13 kwietnia 2009 12:25

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 13 kwietnia 2009 14:11:44 przy kursie: 5,05 zł
sam przyglądam się tej spółeczce od jakiegoś czasu i niedawno był dośc ciekawy skok volumenu, aczkolwiek zniechęca bardzo mała płynność niestety :/

mocny opór gdzieś na 6,3zł

ciężko powiedzieć coś wiecej :/
Edytowany: 13 kwietnia 2009 14:16

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 13 kwietnia 2009 21:41:36 przy kursie: 5,05 zł
Powinno starczyć sił aby pokonać pierwszy opór na 5,15 następny tak jak mówi Pawul0n -->6,3 i wydaję mi się, że doleci tam w tym tygodniu jeśli nie nawet we wtorekThink . Chociaż różnie może być. Gdy ciężko coś wywnioskować trzeba obserwowaćcyclops_ani .
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

buldi
0
Wysłane: 13 kwietnia 2009 23:08:01 przy kursie: 5,05 zł
Niska plynność jest wielkim wrogiem chcacych sprzedać ale może być sojusznikiem kupujących. Na ASBIS z którym przeżyłem w burzliwym związku pół roku pamiętam dni kiedy obroty wynosiły 0. Najwyższe oferty kupna wystawione były poniżej dolnych widełek. DRAMAT!!! Co jakiś czas komuś puszczały nerwy i by sprzedać niewielki pakiet zwalał kurs o kolejne 8-10% niezależnie od wzrostów na indeksach.
Tu sytuacja wygląda trochę inaczej. Od pół roku brakuje chętnych do sprzedazy PKC.
Argument trochę banalny, by przemawiał "za" ale osobiście wolę taki niż analilizy oparte na ruchach gwiazd.sunny

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 13 kwietnia 2009 23:13:52 przy kursie: 5,05 zł
Boję się takich spółek jak cholera. bo co mi z tego ze na papierze (w sensie teoretycznie) zarobilem 30%, kiedy w momencie gdy chce sprzedac, okazuje sie ze nie mam komu, albo musze zwalic kurs o 40%. To oczywiscie ma znaczenie tylko przy moim horyzoncie inwestycyjnym, ktory rzadko wychodzi poza kolejna strone kalendarza ;)
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

buldi
0
Wysłane: 13 kwietnia 2009 23:30:02 przy kursie: 5,05 zł
Na szczęście kiedy kurs zaczyna rosnąć, płynność przeważnie też. W przypadku takich spółek nie są to obroty na poziomie umożliwiającym trajdowanie wielkim rekinom - których wolę unikać, a raczej obrociki umożliwiające pływanko nie powiem leszczykom (bo nie cierpię tego sformuowania) ale takim Trociom Wędrownym jak ja.

SlawekW
0
Wysłane: 13 kwietnia 2009 23:43:11 przy kursie: 5,05 zł
Zapytam Cię Buldi, bo pewnie to prześledziłeś, to jest ten sam Reinhold, który miał robić fitness i juz zaczal rekrutacje pracownikow i marketing do silowni, czy jak to sie tam nazywa, w Zlotych Tarasach i z dnia na dzien sie wycofal z pomyslu?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

buldi
0
Wysłane: 14 kwietnia 2009 00:23:58 przy kursie: 5,05 zł
Sławek. Nie dośledziłem tego tematu. Wiem, że wycofali się z dwóch inwestcji w Krakowie i Gliwicach. W Krakowwie na Grzegórzeckiej miały powstać prawdopodobnie apartamentowce zwane Wiślanymi Tarasami. Nie wiem czy o to ci chodzi?
Co do siłowni i fitnessu - to całkim zbladłem, ale jak napisałem na począltku wątku - nie jestem ekspertem.

SlawekW
0
Wysłane: 14 kwietnia 2009 00:31:28 przy kursie: 5,05 zł
Luzik, myslalem ze wiesz, bo mi sie cos tak kojarzy. Sprawdze to w wolnej chwili.

PS Chodzilo mi o fitness club w galerii handlowej Zlote Tarasy w Wawce przy dworcu centralnym
Edytowany: 14 kwietnia 2009 00:33

buldi
0
Wysłane: 15 kwietnia 2009 23:15:33 przy kursie: 7,48 zł
buldi napisał(a):
Niska plynność jest wielkim wrogiem chcacych sprzedać ale może być sojusznikiem kupujących.

W tym wypadku jest wrogiem jednych i drugich. Sesja to jedno wielkie równoważenie.
Gdyby nie to kurs pobił by dzisiaj rekord wzrostów.
Cóz pozostało - przyglądac się z boku.crybaby

SlawekW
0
Wysłane: 15 kwietnia 2009 23:24:37 przy kursie: 7,48 zł
O jaaaaa, wlaczylem sobie wykres dzienny w interwale minutowym i prawie osleplem, bo jedna wielka zielona plama na caly ekran!

Ale to chyba dobrze rokuje, czy nie?:)

buldi
0
Wysłane: 15 kwietnia 2009 23:45:10 przy kursie: 7,48 zł
Nie dało się tego dzisiaj kupić. Przewodniczący sesji (czy jak mu tam?) Do końca studził zapał kupujących - pomijając opłacalność wchodzenia po cenach jakie oferowali.
Tu się dzisiaj odbył jakiś Muppet Show.occasion9

SlawekW
0
Wysłane: 15 kwietnia 2009 23:54:38 przy kursie: 7,48 zł
No wlasnie o to mi chodzilo w moim wpisie dotyczacym plynnosci, nie chodzilo wcale o jakis tam wielki kapital, tylko o zaangazowanie proporcjonalne do dziennych obrotow. Lepiej sie czuje z 4% zarobionymi na tepsie niz z 40% na spolce tego rodzaju. Nie mam czasu ani powodu, zeby to sprawdzac, ale czy na pewno RHD spelnia kryteria notowan ciaglych?
Edytowany: 15 kwietnia 2009 23:59

andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 16 kwietnia 2009 04:22:42 przy kursie: 7,48 zł
buldi napisał(a):
Sławek. Nie dośledziłem tego tematu. Wiem, że wycofali się z dwóch inwestcji w Krakowie i Gliwicach. W Krakowwie na Grzegórzeckiej miały powstać prawdopodobnie apartamentowce zwane Wiślanymi Tarasami. Nie wiem czy o to ci chodzi?
Co do siłowni i fitnessu - to całkim zbladłem, ale jak napisałem na począltku wątku - nie jestem ekspertem.

Wislane Tarasy W Krakowie to inwestycja zupelnie innej firmy - Inter-Bud (swoja droga czesc projektu juz jest zrealizowana). Reinhold Polska w Krakowie ma jak na razie jedynie projekt biurowca Reinhold Plaza. Na dzien dzisiejszy sa to tylko plany. Czy dojdzie do ich realizacji - nie wiadomo. Tyle w gwoli wyjasnienia. Dziekuje i pozdrawiam.

SlawekW
0
Wysłane: 20 kwietnia 2009 14:54:10 przy kursie: 11,00 zł
Obserwuje z ciekawosci te spolke i potwierdza sie, ze to nie jest walor na moj temperament. Wiecej rownowazenia niz handlu. Ktos w innym watku cytowal jednego ze slynnych trejderow, ktory mowil "when you want to get out, GET OUT"! Tutaj nie ma o tym mowy, trzeba krew miec gesta jak maslo...
Edytowany: 20 kwietnia 2009 14:54

buldi
0
Wysłane: 20 kwietnia 2009 22:13:47 przy kursie: 11,00 zł
andypaton napisał(a):
buldi napisał(a):

Wislane Tarasy W Krakowie to inwestycja zupelnie innej firmy - Inter-Bud (swoja droga czesc projektu juz jest zrealizowana). Reinhold Polska w Krakowie ma jak na razie jedynie projekt biurowca Reinhold Plaza. Na dzien dzisiejszy sa to tylko plany. Czy dojdzie do ich realizacji - nie wiadomo. Tyle w gwoli wyjasnienia. Dziekuje i pozdrawiam.

Biję się w pierś bo faktycznie to Inter-Bud jest wykonawcą Wislanych Tarasow w Krakowie. Nie wiem gdzie o tym przeczytałem, bo nie potrafię tego znależć, natomiast ktoś na którymś z forów zasugerował, że te inwestycję przejeli od Reinholda. Zbiezność polega na tym, że Reinhold zrezygnował z inwestycji w 2008 roku w Krakowie mieszcącej się przy tej samej ulicy Grzegórzeckiej www.stockwatch.pl/komunikaty-s... ale to oczywiście może być przypadek.
Zauważyłem, że w ogóle bardzo trudno znależć jakieś wiarygodne informacje na temat tej spólki i zakładając ten wątek porwałem się trochę z motyką na księżyc.

Twój Sławek wpis też mnie zainteresował i postanowiłem temat zgłębić. Swego czasu na forach internetowych aż huczało od oszukańczych praktyk Reinhold Lifestyle Sp z o.o. Faktycznie chodziło o fitness. Temat nie dotyczył tylko Warszawy, lecz równiez paru innych miast. Ludzie na forach róznie się wypowiadali. Jedni uważali, że chodzi o tą samą spółkę, inni, że to zupełnie inna firma.
Nie chcąc popełnic podobnego błędu, jak z Wiślanymi Tarasami sprawdziłem KRS-ie.
Stan na 9 marca 2009 prezes zarządu Reinhold Lifestyle Sp z o.o. - Josefina Maria Santos Dela Cruz, ale już zaglądając do archiwum okazało się, że przed tą datą prezesem zarządu był Andre Rosberg a widniejącym w KRS-ie członkiem zarządu Sven Gosta Gustavsson. Na stronie firmowej Giełdowego Reinholda - pan Gustavsson to Dyrektor Generalny , a pan Rosberg jest członkiem zarządu. Przypadkowo też adres Reinhold Lifestyle zbieżny jest z adresem Naszego Reinholda.

Tak więc wygląda na to, że i ty Sławek masz rację.
Tu chyba trzeba lepszego detektywa. Ta firma nadaje się do Archwum-X.cyclops_ani

buldi
0
Wysłane: 18 maja 2009 14:29:35 przy kursie: 10,73 zł
Cytat:
Reinhold Polska miało 3,39 mln euro straty netto w I kw. 2009 r., wzrost o 4738,6%
ISB - Biznes
18 Maj 2009, 10:13

Warszawa, 18.05.2009 (ISB) - Spółka deweloperska Reinhold Polska AB miała 3,39 mln euro skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w III kw. 2008 roku wobec 70,3 tys. euro straty rok wcześniej, podała spółka w raporcie kwartalnym.
Strata operacyjna na poziomie grupy wyniosła 0,82 mln euro wobec 0,39 mln euro straty rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody wyniosły 46,6 tys. euro wobec 33,8 tys. euro rok wcześniej.

(ISB)

Tytuł informacji dotyczy I kwartału a treść III 2008. Próbowałem znależć coś na stronach firmowych, ale polityka informacyjna prowadzona przez Reinholda nie przewiduje chyba takich informacji.
Oni nie publikują raportów za pierwsze dwa kwartały - czy to możliwe? Jeżeli tak, to niezły orzech do zgryzienia ma załoga Naszego serwisu.
Porównałem tytułową stratę 3,39mln euro (ok 15mln zł.) do straty z poprzedniego kwartału na StockWatch 32,08mln zł.
Wynik o połowę lepszy o ile można tak nazwać o połowę mniejszą stratę w kolejnym kwartale.
W każdym razie dzisiejszy spadek kursu podkreśla jedynie kolejną stratę.

Wiadomości z terenu.
Miałem okazję ostatnio przejeżdzać obok budowy Reinhold Center w Katowicach. Praca idzie na całego. Moim budowlanym okiem widać tu profesjonalizm. Oby tak wyglądała większość budów.
To nie jest mistyfikacja jak z Reihold Lifestyle.

I tym pozytywnym akcentem......salute

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 18 maja 2009 16:14:55 przy kursie: 10,73 zł
III kwartał to zapewne pomyłka pisarska.

Natomiast gwałtowne zmniejszenie (o połowę ) straty raczej nie wynika z prężnego działania managementu spółki.

W q4 2008 nagle znacznie wzrosły koszty finansowe na -7 570 108 z -75 886 rok wcześniej
Patrząc na przepływy można dostrzec pozycję Różnice kursowe dla innych aktywów pieniężnych wynoszącą -7 493 047
Na fali entuzjazmu przejechali się pewnie na "opcjach".
W q1 2009 nadal mają trochę tego balastu gdyż Różnice kursowe wymiany walut (w rachunku przepływów) to - 2 875 962.

Ufff.....

Co do publikacji (bądź nie) raportów za dwa pierwsze kwartały to chyba nie ma tu strachu. W tym roku wypluli już siebie raport za pierwszy kwartał więc chyba nie odmówią nam też q2 czy może bardziej pólrocznego.
W 2008 co prawda nie podali raportu za q1 ale dzielny zespół SW i z tym sobie poradził hello1

A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

ascom
0
Wpisów: 15
Wysłane: 23 lipca 2009 14:59:17 przy kursie: 6,70 zł
"Aktywa płynne stosowane jako zabezpieczenie są utrzymywane w złotówkach a kiedy wartość Euro wzrosła
złoty stracił na wartości."

Niesądze aby to były opcje, w raporcie rocznym pisali chyba, że nie stosują zabezpieczeń na ryzyko walutowe. W każdym z ostatnich okresów mieli osłabienie złotego. Najbliższy okres sprawozdawczy będzie pierwszym z taniejącym euro, więc jestem prawie pewien że wykarzą zysk na operacjach finansowych. Strata w tej pozycji wynikała z tego, że aktywa są trzymane w złotówkach a do celów sprawozdawczym przeliczane na euro, przy osłabieniu złotego było to coraz mniej, ale w euro jest tylko w na papierze.

Zastanawiające jest dlaczego ktoś tak uparcie wystawia oferty sprzedaży, po stałym kursie aktualnie 6.70.

ascom
0
Wpisów: 15
Wysłane: 27 lipca 2009 14:55:56 przy kursie: 7,07 zł
Reinhold zanotuje pierwsze przychody z polskich projektów deweloperskich w II półr.
ISB - Biznes
27 Lip 2009, 9:11

Warszawa, 27.07.2009 (ISB) - Spółka deweloperska Reinhold Polska w II połowie roku zanotuje pierwsze przychody z projektów na polskim rynku. Spółka zakończyła dwa projekty deweloperskie i uzyskała już pozwolenie na użytkowanie pierwszego z nich, ale przychody zostaną wykazane w II połowie roku.
"Dotychczas sprzedaliśmy 21 z 29 lokali na osiedlu Reinhold Terenowa" - poinformował dyrektor finansowy Reinhold Polska Maciej Gotkiewicz w rozmowie z dziennikiem "Parkiet". Gotkiewicz ocenił, że przychody netto z tej inwestycji wyniosą ok. 11 mln zł, ale zostaną wykazane w drugim półroczu, po zawarciu ostatecznych umów sprzedaży.

Drugim zakończonym projektem jest "Reinhold Karpacka". Według Gotkiewicza, spółka znalazła już nabywców na 42 z 72 mieszkań na tym osiedlu. W listopadzie spółka może zakończyć pierwszy etap realizacji kompleksu biurowo-obsługowego Reinhold Center w Katowicach. Gotkiewicz nie wykluczył, że spółka wykaże w tym roku pierwsze zyski również z tej inwestycji.

Gotkiewicz poinformował, że spółka rozważa rozpoczęcie kolejnego projektu w tym roku, ale zaznaczył, że decyzja w tej sprawie nie zapadła.

Spółka Reinhold Polska AB miała 3,39 mln euro skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2009 roku wobec 70,3 tys. euro straty rok wcześniej. Skonsolidowane przychody wyniosły 46,6 tys. euro wobec 33,8 tys. euro rok wcześniej. (ISB)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,549 sek.

drkqzvjg
swolqysl
lykkzyyb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lacamtkd
wbyydlyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat