Dziś niesamowite obroty i dużo emocji na spółce. Jestem użytkownikiem xbox one s, rynek gier nie jest mi obcy. Widziałem grę póki co tylko ma Youtube, twitch. Grę planuję kupić dopiero po przesiadce na xbox Series X, nie widzę potrzeby kupna gry na one s i dopłacać później za wersję na series x. Użytkownicy konsol są obecnie w trakcie zmiany konsoli na nowszą generację, a przed nami świętą które to przyśpieszą. Na razie nie ma duzo topowych gier, które wykorzystują możliwość konsol nowych generacji. To kolejny powód na zakup Cyberpunka w celu przetestowania nowego sprzętu. Uważam, że gra już jest sukcesem, a istniejące błędy zostaną z czasem poprawione. To normalne, że są błędy, ale nie są one krytyczne. Problem jest inny dla spółki. Poprawa błędów wymaga czasu, co może opóźnić multiplayer. Martwi brak daty multiplayer oraz informacji o kolejnych projektach spółki. Obecnie wydawcy gier spory przychód uzyskują z trybu multiplayer, np. Call of Duty: karnet bojowy, skiny, bronie itp. Czy CDR przedstawiło plan na multiplayer? Czy będą zarabiać systematycznie na dodatkach do tego trybu? Jakie są w ogóle plany w spółce na najbliższe lata? Czy Prezes o nich wspomniał?
|
|
|
|
Temat:
ALIOR
|
|
Temat:
ALIOR
toimek napisał(a):A czytał ktoś prospekt? Może jest jakaś furtka, żeby rozszerzyli pulę preferowaną. Po cenie z dyskontem było dla mnie do rozważenia, ale po 71zł uważam, że za drogo. Po przeczytaniu prospektu informacyjnego moim zdaniem nie ma takiej furtki.
|
|
Temat:
ALIOR
zdzichu napisał(a):To, że pula -5% jest mała to akurat duży plus. Nawet jeśli wielu z nich (nas ;)) sprzeda na debiucie to nie będzie aż tak istotne dla kursu.
Pojawiają się informacje, że fundusze nie chcą płacić więcej za papier jak 57-60 zl. Znaczyłoby to, że dostaniemy akcje z dyskontem po jakieś 54,2-57 zł. Gdzie są takie informacje? Mógłbyś link udostępnić, podać źródło?
|
|
Temat:
TVN
|
|
Temat:
HAWE
"Najbogatszy człowiek świata, Meksykanin Carlos Slim, rozważa inwestycję w Polsce - czytamy w "Pulsie Biznesu". Slim jest zainteresowany firmą Hawe, operatorem sieci światłowodów, i operatorem telefonii komórkowej Play." źródło: http://www.bankier.plwww.bankier.pl/wiadomosc/Najbo...
|
|
jaco1 napisał(a):do RAKU
w/g mnie to ci analitycy z DM BZWBK się ośmieszają gdybyś kolego czytał uważnie wątek, to można zauważyć, że DM BZWBK przy rekomendacji szacuje zysk Boryszewa dużo niżej od szacunków spółki i to kilkakrotnie niżej
Rekomendacja była w dniu 13/03/2012, prognoza 15/03/2012. Powinni zrobić korektę rekomendacji tak na "chłopski rozum", ale przyznać się do błędu nie wypada...
|
|
Zastanawia mnie skupowanie akcji przez spółkę, rekomendacja DM BZ WBK, ewentualna dywidenda.
1.
Skoro jest rekomendacja sprzedaj,są spadki na szerokim rynku i nie ma przesłanek do wzrostów walorów spółki, to czemu w tym momencie są skupowane akcje? Dlaczego zarząd nie wstrzymał się ze skupem, nie poczekał na dalsze spadki?
2.
Może coś dzieje się pozytywnego w spółce, są w planach pozytywne wydarzenia?
Jeśli nie, to nie rozumiem obecnego skupu akcji.
3.
Dywidenda?
Czy ktoś słyszał, że spółka ma w planach wypłacenie dywidendy?
|
|
Gutek84 napisał(a):Kolejna pozycja w portfelu to Synthos. SL 5,05 W wolnej chwili zrobię podsumowanie bo spore przetasowania nastąpiły w ostatnim czasie.
Zobaczymy jak się zachowają akcje po debiucie w WIG20, który ma miejsce 19.03 o ile się nie mylę. Tak Synthos i Boryszew będą notowane w WIG 20 od 19.03.2012.
|
|
cad_man napisał(a):mrk napisał(a):Diablo to nie jest bezpośredni konkurent W2. hmm, ależ oczywiście, że jest konkurentem - przecież to też jest gra... Nie wyobrażam sobie zakupu dwóch gier w jednym czasie tylko z tego powodu, że są w różnych kategoriach gier... (jeśli Ci o to chodziło). Mam na jedną i niech moi synowie dochodzą się między sobą którą wolą... Myślę, że w takim podejściu nie jestem odosobniony od większości nabywców... Po pierwsze to w Europie Zachodniej, czy USA raczej nie będą mieli dylematu, którą grę kupić z braku kasy... Po drugie jeśli będą takie dylematy to jedną grę kupią w kwietniu, a drugą za miesiąc góra trzy miesiące (znudzi im się ta pierwsza) - i ten drugi scenariusz także możliwy w Polsce... Za bardzo się przejmujecie premierą Diablo III...tak mi się wydaje
|
|
Temat:
BOMI
Czytałem.
Ogólne zasady znam.
Zadałem dość konkretne pytania.
|
|
Temat:
BOMI
Mam pytanie dotyczące prawa poboru akcji serii P.
Termin otwarcia subskrypcji jest od 12 marca 2012 roku do 3 kwietnia 2012 (czyli w tych dniach możemy złożyć zapis na akcje?)
W Raporcie bieżącym 26/2012 jest formularz zapisu, z którego wynika iż zapis musimy złożyć w Biurze Maklerskim w formie pisemnej w 3 egzemplarzach. (Wolałbym się upewnić...zapisu nie można zrobić przez internet?)
Mam kilka pytań odnośnie wypełnienia formularza, a dokładnie co konkretnie wpisujemy w tych polach:
10. Liczba posiadanych praw poboru w chwili składania zapisu: ______________________________
11. Liczba praw poboru wykorzystanych do złożenia zapisu podstawowego: ____________________
14. Składane zapisy: a) Zapis podstawowy: Liczba subskrybowanych Akcji serii P: ________________________________________________
Wysokosc wpłaty na Akcje serii P (zapis podstawowy) : __________________________________
b) Zapis dodatkowy: Liczba subskrybowanych Akcji serii P: ________________________________________________
Wysokosc wpłaty na Akcje serii P (zapis dodatkowy) :____________________________________
Proszę o odpowiedź/pomoc. _______________________________________________________________________________
|
|
Temat:
BOMI
1. Cena emisyjna akcji serii R, w których prawo poboru zostało wyłączone wyniosło 2,30 zł.
2.
Kurs akcji po odcięciu wynikającej z przeliczenia teoretycznej wartości prawa poboru, wynosi 2,39 zł.
Mam pytanie:
Na jakiej podstawie, została obliczona ww. teoretyczna wartość PP?
|
|
Mam pytanie, o której godzinie będzie jutro podana informacja o zmianach w WIG20? Po zakończeniu sesji?
Moim zdaniem Boryszew i tak się dobrze zachowywał przez większą część sesji, spadek o 1 grosz to nie tragedia (biorąc pod uwagę ostatnie wzrosty). Poza tym cześć akcjonariuszy nie wytrzymało i postanowiło zrealizować zysk... Dużo zależy od szerokiego rynku, jeśli będzie szedł w górę to nie widzę powodów, żeby Boryszew stał w miejscu lub spadał.
|
|
Moim zdaniem polityka dystrybucji gry w Polsce bardzo dobra (w pozostałych krajach - standardowo). Powinno to wpłynąć pozytywnie na wynik sprzedaży.
Istotnym czynnikiem jest fakt, że gra jest znana i nakłady na marketing nie muszą być już takie duże jak przy premierze na PC. (efekt synergii).
Kurs stoi w miejscu, ale to raczej normalnie po tych wzrostach, część akcjonariuszy chce zrealizować zysk.
|
|
Temat:
LIBET
Chyba się nie zrozumieliśmy mi nie chodzi o to jaka ostateczna cene emisyjna ustali spolka, ale o to czy Waszym zdaniem spółka jest warta 4,65zł -5,50 zł?
|
|
Temat:
LIBET
"Libet ustalił przedział cenowy akcji w ofercie na 4,65 - 5,50 zł
11.04. Warszawa (PAP) - Przedział cenowy dla oferowanych w IPO akcji spółki Libet został ustalony na od 4,65 zł do 5,50 zł za akcję. Oznacza to, że z emisji spółka może pozyskać maksymalnie 136,1 mln zł - podał Libet w poniedziałkowym komunikacie prasowym.
Spółka poinformowała również o podpisaniu przez akcjonariusza sprzedającego umowy o powstrzymaniu się od rozporządzania akcjami w okresie 12 miesięcy od pierwszego notowania akcji Libet na GPW, chyba, że uzyska na to pisemną zgodę oferującego.
Proces budowy księgi popytu wśród inwestorów instytucjonalnych odbędzie się w dniach 12-15 kwietnia, a zapisy na akcje spółki dla inwestorów indywidualnych - w dniach 12-14 kwietnia. Debiut na rynku głównym GPW planowany jest na przełomie kwietnia i maja tego roku.
Oferta podstawowa będzie obejmować 17,5-22,5 mln akcji, natomiast opcja dodatkowego przydziału 2,25 mln akcji. Do inwestorów instytucjonalnych skierowanych będzie 80 proc. oferty, z kolei do klientów indywidualnych trafić ma 20 proc.
Libet jest producentem kostki brukowej. Obecnie firma prowadzi produkcję w 14 zakładach na 24 liniach produkcyjnych. Z informacji spółki wynika, że posiada ona 21-proc. udział w rynku kostki brukowej i 30-proc. udział w segmencie premium.
W 2010 roku Libet osiągnął przychody ze sprzedaży w wysokości 232,7 mln zł oraz zysk netto na poziomie 24,1 mln zł (wynik skorygowany o wydarzenia jednorazowe). W 2009 r. spółka wypracowała 15,9 mln zł zysku netto przy przychodach wynoszących 232,7 mln zł.
W prospekcie emisyjnym spółka zapowiada rekomendowanie przez zarząd wypłaty minimum połowy zysku w formie dywidendy.
Oferującym akcje jest Ipopema Securities. (PAP)
jow/ jtt/
Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 11.04.2011 14:32 "
co sądzicie o tym przedziale cenowym?
|
|
Temat:
TAURONPE
co sądzicie obecnie o walorach Tauronu?
jakie prognozy na najblizszy miesiac?
Mnie dziwi, ze po wejsiu do WIG 20 Tauron radzi sobie gorzej niz pozostale spolki z indeksu
|
|
47,00 PLN
|
|
Temat:
PKOBP
jak narazie chyba trend boczny...dolny opor w granicach 44pln...trzeba czekac do ogloszenia wynikow...
|
|
Temat:
GPW
myslalem ze jest tak jak napisalem....wydaje mi sie ze moja wersja jest bardziej logiczna i sensowna...ale okazuje sie ze regulacje takie nie sa
|
|
Temat:
GPW
jesli zlozysz zapisz na 100sztuk...a bedzie redukcja 60% dostaniesz 40akcji, przy tym samym poziomie redukcji jesli zlozysz zapis na 40akcji to otrzymasz 24akcje...
|
|
Temat:
PKOBP
wariat napisał(a):ja swoje zdanie wyrazilem pare postow temu (spodziewam sie wyrzucic papier przy 46,50-47,00), chociaz jak tak patrze na zachowanie spolki to zastanawiam sie czy starczy mi cierpliwosci. szeroki mnie zawiodl przed sama dywidenda - myslalem ze odciecie bedzie od kwoty wlasnie 47,00 i po paru dniach cena wroci do tego poziomu. niby rekomendacje poszly i wyniki tez obiecuja dobre. przesuneli termin raportu kwartalnego (z 8.11 na 4.11, info z dnia 12.10.2010), wiec odczytuje to jako chec pochwalenia sie nimi. chociaz osobiscie mam mieszane uczucia... dokladnie...zeby nam cierpliwosci starzczylo... papier sie dziwnie zachowuje w porownaniu z innymi spolkami z wig20
|
|
Temat:
PKOBP
co sądzicie obecnie o akcjach PKO BP?
z jednej strony listopada publikacja wynikow...i powinno byc dobrze, z drugiej strony czesc inwestorow ktorzy zalapali sie na dywidende pozbywaja sie walorow...
|
|