PARTNER SERWISU
vqcsfsrx
7 8 9 10 11

Portfel fundamentalny (rzeczywisty)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 16 stycznia 2013 19:38:42
Uważam, że przed branżą górniczą są bardzo dobre perspektywy. Górnictwo cały czas postrzegamy przez pryzmat kilofa i brudnego górnika, taki obraz ma przeciętny człowiek. Opracowywane są coraz nowsze technologie w górnictwie jak np. zgazowanie węgla i wiele innych

www.zgazowaniewegla.agh.edu.pl...
http://pl.wikipedia.org/wiki/IGCC

"Węgiel stanowi podstawę energetyki USA: 52% energii elektrycznej wytwarza się z tego właśnie paliwa"
W kraju który jest postrzegany jako jeden z najbardziej innowacyjnych, węgiel nadal odgrywa najważniejszą rolę. Spójrzmy też na OZE, wiatraki, fotowoltaikę itd. Większość "czystej energii" żeby się w ogóle opłacała musi być dofinansowywana z budżetów państw. Nawet w Polsce jest na to moda wśród klienta indywidualnego bo dostaje się dofinansowanie, gdyby tego dofinansowania nie było to kto by się na takie rozwiązania zdecydował? Moim zdaniem jakiś pomijalny procent, może promil.. jest to niezbyt opłacalne moim zdaniem na chwilę obecną.

Staram się obserwować otaczający mnie świat i dochodzę do wniosku, ze on nieco zwariował, w krajach europy zachodniej w ostatnich latach wzrastał udział w tworzeniu pkb wszelkich usług, a zmniejszała się rola przemysłu.

pkpplewiatan.pl/opinie/unia_eu...

"Przemysł europejski jest dzisiaj drugim, obok rolnictwa, sektorem gospodarki w Unii Europejskiej, który od dłuższego czasu zmniejsza swój udział w tworzeniu PKB. W 1997 r. przemysł wytwarzał 23,3 proc. wartości dodanej wypracowywanej przez gospodarki EU27, dzisiaj tylko 15,6 proc. W 1997 r. przemysł zatrudniał 21,8 proc. ogólnej liczby zatrudnionych w gospodarce EU27, w 2007 r. już tylko 17,6 proc., a średnia roczna stopa wzrostu produkcji przemysłowej w EU27 w latach 2004-2009 była ujemna i wyniosła minus 1,7 proc., podczas, gdy w tym czasie sprzedaż usług rosła średniorocznie o 2,7 proc."

Ja stawiam kupując spółki na przemysł i usługi dla tego przemysłu. Nie przepadam za spółkami, które świadczą usługami dla klienta indywidualnego. Lubię firmy, które coś produkują i ten produkt jest dobrej jakości. Zresztą ja np. nie potrafię wymienić 5 firm światowych (oprócz banków i ubezpieczycieli), które świadczą usługi dla klienta. Widzę duże perspektywy przed wykorzystaniem węgla w nowych technologiach czy rozwoje nowoczesnym wyspecjalizowanym rolnictwem.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 16 stycznia 2013 19:50

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 16 stycznia 2013 22:49:46
z tego co czytałem to są słabe perspektywy dla węgla w 2013r i duże ilości niesprzedanego zalegaja na hałdach dodatkowo w przyszłości istnieje zagrożenie też ze strony gazu łupkowego (zarówno w USA jak i u nas) co do reszty agrumentów to się z toba całkowicie zgadzam

ucofb
1
Wysłane: 16 stycznia 2013 23:39:53
Dla węgla to będzie pewnie i gorszy rok, ale niekoniecznie dla firm świadczących usługi czy produkujących maszyny dla górnictwa. Prezes Bumechu mówił w wywiadzie, że mają na 2013 r. portfel zamówień wypełniony w 95%. Zresztą czy jest co robić w górnictwie niech świadczy dynamika przychodów za ostatnie lata:

bumech: 2007 r./14 mln, 2011 r/98 mln - wg prognozy za 2012 ma być 120 mln,
famur: 2007 r./909 mln, 2011 r/922 mln,
kopex: 2007 r/1270 mln, 2011 r/2126 mln,
moj: 2007 r./15,5 mln, 2011 r./21 mln,
patentus 2008r./68 mln, 2011 r./96 mln,
fasing 2007r./92 mln, 2011 r./190 mln, za 2012 r. ma być coś w przedziale 210-220 mln

Wskazuje tylko pewien trend, który się pojawił jeżeli chodzi o przychody w branży. Oczywiście wyniki czyt. zysk netto czy ebitda nie we wszystkich spółkach rosną proporcjonalnie do przychodów. Jedne sobie radzą gorzej drugie lepiej co jest jak najbardziej naturalne.

Coraz więcej osób uważa, że powoli wchodzimy w fazę hossy i jeżeli kursy tych spółek były tam gdzie były w 2007 r. przy tamtych wynikach za 2006 czy 2007 r. to aż strach pomyśleć gdzie powinny być kursy tych spółek jeżeli przyjdzie hossa przy obecnych wynikach. Zauważyłem pewny trend, którego staram się trzymać bo niezbyt wiele branż może pochwalić się taką dynamiką przychodów i wyników. Branża jako taka jest, mam wrażenie, zupełnie zapomniana. Nie dostrzegam na chwilę obecną symptomów tego, że te spółki nagle nie będą miały co robić i spadną im przychody, oczywiście mogę się mylić. Jest to branża zależna od koniunktury, tylko zwróciłbym uwagę na to, że w latach szeroko pojętego kryzysu 2009-2012 to te spółki radziły sobie po prostu bardzo dobrze.

Zwróciłbym też uwage, że taki fasing czy bumech rozwijają się głownie organicznie, ok zdarzały się przejęcia tylko, że w bilansach tych spółek pozycje wnip czy wartość firmy stanowią pomijalny procent. W takim kopexie to ponad połowę wk, a w famurze 25% stanowią te pozycje.

Problem jest taki, że jeżeli będziemy trzymali się tego, że rynek zawsze ma rację to ja muszę się mylić, choć proste liczby przynajmniej na to nie wskazują.
Edytowany: 17 stycznia 2013 00:00

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 17 stycznia 2013 23:36:35
Cytat:
Zresztą czy jest co robić w górnictwie niech świadczy dynamika przychodów za ostatnie lata:

bumech: 2007 r./14 mln, 2011 r/98 mln - wg prognozy za 2012 ma być 120 mln

Jak widzisz dzisiejsza korekte prognozy finansowej na rok 2012?
zysk netto na poziomie 62,89 % pierwotnej prognozy.
Think

ucofb
1
Wysłane: 17 stycznia 2013 23:58:51
Sądzę przypuszczać, że nie ma ona żadnego znaczenia dla kursu bo to historia, istotniejsze są wyniki za 2013 r. Wywołuje u mnie nieco ironiczny uśmiech zmiana prognozy na 2012 r. w 2013 r... bo ciężko jest się znacząco pomylić podając prognozę na okres, który już się skończył... Zmianę prognozy odczytuję raczej w kontekście tego, że bumech jako jedna z pierwszych spółek jak nie pierwsza podała w ten sposób swoje wyniki roczne.

Tak ścieli prognozę, ale ja decydując się na zakup tej spółki nie patrzyłem na zysk netto. Bardziej interesuje mnie ebit, ebitda i przede wszystkim z czego wynika znacząca różnica między ebitem, a zyskiem netto. I tutaj jest największy problem spółki nad którym zarząd powinien się teraz jak najbardziej pochylić.

Spółka z tego co wiem prowadzi rozmowy mające umożliwić zrolowanie obligacji serii R, które miałby być wykupione 15 lutego. Spółka bez rolowania sobie raczej nie poradzi.
Edytowany: 18 stycznia 2013 00:02

mflaszka
0
Wpisów: 49
Wysłane: 21 stycznia 2013 12:13:21
kupiłeś ten Bumech przed odpałem czy nadal sie zastanawiasz?

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 1 lutego 2013 00:06:55
Też jestem ciekaw cz masz ten Bumech.

ucofb
1
Wysłane: 1 lutego 2013 00:41:43
Na poprzedniej stronie jest napisane, że posiadam akcje Bumechu :) Stanowią one 50% portfela, a średnia cena zakupu 1 akcji wynosi 6,37.

I jestem na nich około 10% w plecy.

PS Od tej pory pewnie będę się mniej udzielał na forum, będę zajęty rozkręcaniem własnej firmy. Ufff negocjacje z PKP i konserwatorem zabytków do lekkich nie należą ale chyba poszło po mojej myśli. thumbright
Edytowany: 1 lutego 2013 01:02

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 1 lutego 2013 20:55:18
@ucofb

przyznam szczerze ze wskoczylem wczoraj w Fasing. wycena wydaje sie byc naprawde atrakcyjna, tylko caly czas sie zastanawiam czy tam nie ma trupa? Co o tym myslisz? Mam nadzieje ze glownym odbiorca nie byla Sadovaya? :D:D

ucofb
1
Wysłane: 1 lutego 2013 21:36:33
Też się nad tym zastanawiam czy trupa w szafie nie ma, większość spółek, którymi się interesowałem już odjechała...

Salak
2
Wysłane: 6 lutego 2013 14:45:00
witam

ja jeszcze chcialem sie odniesc do starszego postu, na temat wegla, gazowania, gospodarki itd....
Cytat:
Uważam, że przed branżą górniczą są bardzo dobre perspektywy. Górnictwo cały czas postrzegamy przez pryzmat kilofa i brudnego górnika, taki obraz ma przeciętny człowiek. Opracowywane są coraz nowsze technologie w górnictwie jak np. zgazowanie węgla i wiele innych

www.zgazowaniewegla.agh.edu.pl...
http://pl.wikipedia.org/wiki/IGCC

natrafilem na ciekawy artykul, ktory rozpatruje te kwestie troche z innej perspektywy ...szczegolnie jezeli chodzi o carbon capture and storage (CCS), czyli "zielony" wegiel
www.nature.com/news/europe-s-u...

Cytat:
Admittedly, no country is finding CCS easy to fund. The technology to sieve carbon dioxide from exhaust gases has been demonstrated on a small scale, and four large projects have successfully stored the gas underground. But not one large carbon-capture system is operating at a power plant anywhere in the world. Fitting a large power plant with CCS would increase the price of its electricity by 50–100%, requiring hundreds of millions of dollars in subsidies

jeszcze jeden komentarz
Cytat:
"Przemysł europejski jest dzisiaj drugim, obok rolnictwa, sektorem gospodarki w Unii Europejskiej, który od dłuższego czasu zmniejsza swój udział w tworzeniu PKB. W 1997 r. przemysł wytwarzał 23,3 proc. wartości dodanej wypracowywanej przez gospodarki EU27, dzisiaj tylko 15,6 proc. W 1997 r. przemysł zatrudniał 21,8 proc. ogólnej liczby zatrudnionych w gospodarce EU27, w 2007 r. już tylko 17,6 proc.

zalezy w ktorym kraju, nie ma co wszystkiego do jednego worka wrzucac. w niemczech to jest rzedu 28-29% PKB z tego co sie orientuje. duzy przemysl, duze zapotrzebowanie energetyczne. wiec co do wegla to tutaj tez duzo zalezy od "lokalnej" polityki, bo z jednej strony niemcy chca byc zieloni, z drugiej strony zamykaja elektrownie jadrowe. z jednej strony slysze ze chca rezygnowac z wegla i jeszcze wiecej inwestowac w energetyke odnawialna, z drugiej sam ostatnimi czasy zwiedzalem ogromna kopalnie wegla brunatnego w "Ruhr area".
tak tyle tylko, refleksja chcialem sie podzielic hehe

jak zwykle musze zapytac o fasing...jak odczuwasz ostatnie spadki? jezeli wycene swoja nadal podtrzymujesz, to niby dobry moment zeby dokupic papier :)

Pozdro
pozdrawaim

ucofb
1
Wysłane: 6 lutego 2013 15:05:58
Ja jakoś emocjonalnie do zmian wartości portfela nie podchodzę.

Podtrzymuję moją wycenę po wynikach za III kwartał. Pewnie ulegnie ona zmianie po wynikach za IV kwartał bo wyceny są wykonywane tylko na danych liczbowych historycznych i prognozach liczbowych na przyszłość (tutaj każdy się może mylić).

Jeszcze jest czynnik jakościowy (miękki) zarząd, sposób komunikowania z rynkiem itd. i tu oceniam to coraz gorzej. Wstrzymuje się jednak do wyników za IV kwartał. Patrzę też na wykres kursu w perspektywie kilkuletniej i tutaj jakby nie było mamy od 2009 trend wzrostowy.

Salak
2
Wysłane: 7 lutego 2013 10:20:24
Cytat:
Patrzę też na wykres kursu w perspektywie kilkuletniej i tutaj jakby nie było mamy od 2009 trend wzrostowy

tak, ale jak jeszcze troche spadnie, powiedzmy w okoloce 20-21, to juz zacznie sie robic niefajnie bo ten kilkuletni trend wzrostowy zostanie przebity/pokonany...moze byc roznie Silenced

ucofb
1
Wysłane: 7 lutego 2013 19:30:55
...ale jak zacznie neoczekiwanie rosnąć, powiedzmy w okolice 30 zł, to juz zacznie sie robic niefajnie bo wskaźniki AT będą wtedy wykupione... może być różnie.

A odnośnie drugiej spółki, której akcje mam w portfelu to pojawił się dzisiaj komunikat:

Cytat:
BUMECH S.A. (dalej: Spółka, Emitent) informuje o otrzymaniu w dniu 06.02.2013 roku od Pana Zygmunta Kosmały – Prezesa Zarządu pisma przekazywanego w trybie art. 160 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. z 2010 r., Nr 211, poz. 1384 z późn zm.).
Zawiadomienie dotyczy transakcji kupna z dnia 30.01.2013 roku 29 770 sztuk akcji Emitenta po 8,30 zł za jedną sztukę. Tryb transakcji to: objęcie przez Pana Zygmunta Kosmałę akcji serii E w wyniku realizacji praw
z warrantów subskrypcyjnych serii B, na podstawie art. 451 § 2 kodeksu spółek handlowych, co odbyło się poza rynkiem regulowanym.

Może nie będzie tak tragicznie jak udało się podwyższyć kapitał zakładowy, a prezes objął akcje po 8,30 w momencie gdy na rynku akcje są warto lekko ponad 6 zł. Wiem, że wydał na nie tylko 240 tys. zł i może to być podpucha, ale może też to nie być podpucha. Kwestia dla mnie najważniejsza czy uda się spłacić lub zrolować obligacje, których termin wykupu mija 15.02.

ucofb
1
Wysłane: 16 lutego 2013 17:38:25
O Bumechu:

Spółka zaciągnęła kredyt na spłatę obligacji.

Teraz koszty obsługi finansowania są większe: odsetki od obligacji + odsetki od kredytu zaciągniętego na finansowanie obligacji.

I pytanie retoryczne...

Jeżeli udało się teraz zaciągnąć kredyt na finansowanie obligacji w banku to czy zamiast emitowania obligacji z takimi odsetkami nie można było od razu pozyskać finansowania o połowę tańszego w banku??

To na logikę jest mówiąc mocno działanie zarządu na szkodę spółki, a mówiąc delikatniej to jest to duża niegospodarność. Jakby w mojej firmie tak było to dyrektor finansowy byłby do odstrzału.

I tutaj odnośnie tych obligacji oprocentowanych tak masakrycznie wysoko... nie wiemy do kogo trafiają te obligacje, a zatem takie wysokie oprocentowanie może być niezłym sposobem na zarabianie pieniędzy przez osoby bliskie zarządowi (zarząd bowiem rekomenduje do kogo te obligacje trafiają) czyt. to jest w pewnym sensie wyprowadzanie pieniędzy ze spółki.

Jak prezes tego nie wie albo nie chce wiedzieć to powinien być odwołany. Jeżeli się na to zgadza i potem udaje zdziwionego dlaczego kurs obrał taki kierunek a nie inny to jest oszustem.

Rynek zawsze widzi takie poczynania i je dyskontuje. Rynek to przede wszystkim zaufanie, jeżeli zostaje zaufanie nadszarpnięte to jest taka spółka nic nie warta.

Edytowany: 16 lutego 2013 17:39

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 16 lutego 2013 23:28:11
Czy zamierzasz w zwiazku z tym podjac jakieś kroki ? Tzn. zmniejszyc lub całkowicie zlikwidowac zaangażowanie w Bumechu ? Czy przejdziesz koło tego nie poczynając żadnych radykalnych kroków ?
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 lutego 2013 23:40:16
Masa,

Problem obligów nie powstał dziś czy wczoraj. On był raczej znany koledze Ucofb'owi przed inwestycją. Skoro teraz jakby problem się zmniejsza(ucieka ryzyko gonienia króliczka king ), to chyba nielogicznym byłoby wyjście ze spółki... Oczywiście możliwe jest, że ponownie spółka wyemituje obligacje... Wtedy pojawiłyby się przesłanki do wyjścia.

ucofb
1
Wysłane: 17 lutego 2013 02:30:36
...nawet nie to, że możliwe jest, że spółka znowu będzie emitowała obligacje, a nawet jest to pewne ponieważ w komunikacie dotyczącym zawarcia finansowania obligacji jest napisane, że:

"pierwsza umowa to umowa o kredyt złotowy obrotowy w wysokości 14 400 000,00 zł udzielony na okres
od 14.02.2013 roku do 28.02.2018 roku z przeznaczeniem na refinansowanie wykupu obligacji korporacyjnych serii "R", "T" i "U"."

Do tej pory w komunikatach o obligacjach serii "T" i "U" nie było żadnej mowy. Wnioskować zatem można, ze obligacje serii "T" i "U" będę emitowane skoro napisali o tym w komunikacie...

Pytanie jest jakie będzie oprocentowanie tych obligacji, jeżeli będzie takie ja do tej pory czyt. w okolicach 11%, 12% podziękuje spółce Bumech za obecność w moim portfelu, pomimo tego, że robią EBITDE roczną na poziomie ok. 35 mln zł, a kapitalizacja obecna wynosi ok. 54 mln. zł.

Z krętaczami nie warto siadać do stołu...

Najlepiej biznes pod względem przejrzystości prowadzą osoby, które przed prezesowaniem spółce giełdowej były inwestorami indywidualnymi... najlepszym przykładem dla mnie jest Integer i Rafał Brzoska, który na początku w wieku ok. 20 lat stracił na giełdzie dość znaczącą ilość pieniędzy w dodatku nie swoich, a rodziców. Teraz ie co robić aby, i co jest ważne, żeby kurs wyglądał tak jak kurs integera...

ucofb
1
Wysłane: 17 lutego 2013 03:02:08
...chyba, że coś przeoczyłem ale w komunikatach na stockwatchu dotyczących obligacji o serii T i U do tej pory mowy nie było.

Raku
0
Wpisów: 26
Wysłane: 18 lutego 2013 21:54:18
Też obserwuję spółkę...

PZU TFI zwiększyło udział i to jest pozytywna informacja:

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,420 sek.

gfkgzxba
nlmcakpo
wensphhy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hdyuwcrl
ganuftzd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat