PARTNER SERWISU
uxgietlk
tasior

tasior

Ostatnie 10 wpisów
Chciałem w tym miejscu dowiedzieć się jak Wy prowadzicie dziennik transakcji giełdowych? Ja korzystam z klasycznego XLSa i SnagIT do wykresów ale jest to bardzo czasochłonne i nie mam "na wyjściu" danych które bym chciał analizować np. jak portfel działał w przedziale, jakie były w tym okresie transakcje itp.

Jakie macie podejście do tematu? Prowadzicie? Macie może jakieś strony/narzędzia która pomagają prowadzenie tego typu analiz, a może to jest zupełnie zbyteczne...

Bardzo chciałbym to sobie zautomatyzować importuję plik z transakcjami i mam wszystko rozpisane w tabelkach i wykresach. Może będzie trzeba to zlecić...... idea1

...dokładnie tak myślę jak Pinki hello1

Przy obecnym rynku nie podejmował bym się jakichkolwiek rozważań jak nisko może upaść kurs LBW. Najbliższy opór widzę na ~0,8 potwierdzający "powagę" od listopada 2007. a co ciekawe ostatni raz w trendzie spadkowym MACD tyg. zszedł do obecnego poziomu było to tuż po debiucie ...pażdziernik '97 :)

napiszę tak... nadchodzą piękne czasy dla techników :) bo po takich spadkach, jak nadejdzie odbicie to będzie wiele tanich spółek i nie tylko LBW trzeba tylko "wiedzieć" kiedy... toto king

...od dziś już mnie nie ma na LBW.. sry za podaż Sick
Zainteresuję się ponownie jak fundamenty będą miały znaczenie Whistle

...wszystko ładnie pięknie z fundamentami ale technika zabiła ostatnimi dniami we mnie 50% miłości do LBW...

wykres dzienny- piękna czarna świeczka zamknięcie najniższe od 2010/11/23 co daje min 8 miesięczne znaczy trend spadkowy w pełni, tymsamym dywergencje na MACD i RSI z okresu luty - kwiecień działają jak się patrzy, kurs zatrzymał się na dolnym kanale trendy spadkowego ze szczytami 26/04 , 17/05 & 11/07 ...wygląda to bardzo słabo jedyny optymizm na dnajbliższe dni to powrót do tego kanału...

tygodniowy - SMA15 wciąż powyżej 45 i obie powyżej 200... również negatywna dewyrgencja na RSI.. MACD ostatnio był tak nisko w trendzie spadkowym w połowie 2006... szukając pozytywów możliwe odbicie od dolnego ograniczenia kanału wzrostowego po dołkach z 08/07/11, 09/06/05 & 10/02/05, który obecnie jest na 1,09/07 PLN

miesiecznie - pierwsze w tym trendzie zejście poniżej SMA15 i również wybicie dołem z kanału (log), wciąż >SMA45 która jest na 1zł.... gdyby miesiąc kończył się dziś było by to najniższe zamknięcie od października 2010....Bardzo bliski sygnał S na MACD... jedyny pozytyw to... początek miesiąca Pray

Bardzo martwi mnie ta sytuacja bo jak patrzę na te 3 wykresy znając fundamenty jak kosolidacja, kontrakt w Indiach i takie tam ;) widze tutaj spadek przynajmniej do poziomu 1,09 w porywach do 1zł. W zależności do sytuacji na rynku albo sprzedam pozostałą część pakietu (wierzę w fundamenty) albo oddam i po patrzę przez chwilę z boku.... Whistle

...że perspektywy firma ma doskonałem to jedno, a technika drugie..

Ja widze to w krótkim i średnim terminie... średnio...
Na wykresie miesięcznym 3 czarna świeczka, a w czerwcu zapowiada się nam najniższe zamknięcie od stycznia, ale jak spadniemy jeszcze poniżej 1,30 co może sie wydażyć przy słabym rynkuje zamykamy się najniżej od listopada 2010 a to już trend spadkowy :P

Na tygodniowym zbliżyliśmy się do SMA45 (1,35) i EMA200 (1,29), no i martwi negatywna dywergencja na RSI licząc od 10.12.2010... optymistycznie że spadki i konsolidacja w sumie od końca lutego to nie jakaś wyprzedaż i ewakułacja. Ostateni 2 duże białe świeczki to vol 14,8 i 11,5 mln, natomiast np. spadkowa czarna z ostatniego tyg na "podniesionych" obrotach to raptem 2,7mln... ale jednak spadamy

Na dziennym widzę pozytywy w tej słabej sytucaji. Kurs przysiadł na EMA200 (1,40) i dziś uznając jej siłe (?) odbił się, a patrząc ze od czerwca 2009 po ostatecznym jej pokonaniu nie schodził poniżej niej (z jednym wyjątkiem listopad 2009- luty 2010, ale kto się nie myli ;) Mam nadzieje ze wystarczy energii żeby wrócić do kamału konsolidacji czyli minim 1,46. Sygnał kupna na RSI, poprzedni taki był w ..2008.07 przy cenie 0,58 ;) ...ale jaką spłóką Lubawa jest teraz ..fundamentalnie, jaką będzie w 2013? a jaka była w 2008...

...pewnie nie jestem obiektywny w moich ocenach bo Lubawę mam i cały czas wierzę że da mi zarobić, ale tylko krowa nie zmienia swojego zdania blackeye

No to jeśli historycznie największy wynik netto był 11mln za rok 2006, a teraz po 3 miesiącach jest 18mln (wiem ze był zysk jednorazowy- ale to dobry kop na początek thumbright ).... kapitał własny r/r > +250%... to teraz dopiero jest na czym budować prężnie działający biznes king

...a co na to rynek ?
(USA nam nie pomogą)

@irfy. Zgadzam sie z Tobą ze nie jest to obecnie spółka fundamentalna, tak samo jak po jednej świeczce miesięcznej i/czy tygodniowej nie można mówić o zmianie trendu. Odnośnie płynności to bym nie demonizował- najniższe obroty dzienne w tym roku to 67k ale średnia jest pewnie sporo powyżej tego... no i dlatego też miałem na myśli ze miniony tydzień był dobry by małym pakietem zająć pozycję i w zależności od rozwoju sytuacji dokupić i cieszyć się potencjalnie wysokim wzrostem, albo zrealizować bez strachu kilku % stratę. Obecnie stosunek zysk do ryzyka jest kuszący :) Udanego tygodnia zyczę Whistle

Witam .... delikatnie kupiłem.... z techniką nie ma co walczyć. Ja tu widzę że obecnie tworzy się historia Whistle Na wykresie tygodniowym (jeszcze mamy jeden dzień do jego zakończenia i to tydzień tylko 4 sesyjny) jak jutro powtórzymy obroty z ostatnich 2ch dni -to mamy przy białej świeczce w co nie wątpię, a jak jeszcze zamkniecie będzie na maxach to tylko wzmocni sygnał- najwyższe tygodniowe obroty w historii (od kwietnia 2008), jest również szansa na najwyższe miesięczne obroty w historii... Sygnał kupna na MACD, RSI & ROC również bardzo pro-wzrostowe zachowanie... hmmm... wygląda jakby 1zł miało byc w zasięgu w tym kwartale, jak nie w maju... Kurs przy obecnym wybiciu-cały czas wykres tygodniowy- przebił zdecydowanie SMA-15 i zbliżył się do SMA-45 która znajduje się na poziomie 0,82 z którą walczył już 3 krotnie podczas obecnego trędu spadkowego trwającego od maja 2009.... na dziennnym wczześniej może być walka na SMA-200 (obecnie na poziomie 0,76)... w obecnym trendzie były już wybicia ponad tą linię więc większą wagę bym przywiązywał do tygodniowego SMA-45 i... obecnego wolumenu.

Po trwały pokonaniu SMA-45 a w dalszej perspektywie przecięciu 45 przez 15 (albo utrzymywaniu się powyżej dziennej 200 sesyjnej) będzie można mówić o zmianie trendu.... ale ile % do wyjęcia od dziś to jest to trudno powiedzieć.

Tak ja to widzę Boo hoo!

....dynamika zmian.... Oczekiwalem wyzszych przyrostow r/r (przychody, zysk z dzialalnosci operacyjnej..) Caly czas spolka jest nisko wyceniana przez rynek... ale ile to moze jeszcze trwac? moze byc tak -na co caly czas licze- ze teraz jak juz mamy potwierdzenie ze restrukturyzacja przynosi faktyczne i dlugofalowe pozytywne efekty wieksi inwestorzy -ktorzy potrafia ruszyc kursem- zainteresuja sie nasza tania wciaz spolka thumbright

Wyniki troche nie po mojej mysli... ale moze rynkowi sie spodobaja rr

Jutro wyniki... oczekuję zysku operacyjnego w przedziale 40-42 mln. Myślę że są to realne założenia, a co może ważniejsze mam nadzieję że takie wyniki zostały by przyjęte pozytywnie przez rynek co pozwoliło by trwale przebić 10zł i kontynuować wzrosty.

3 tygodnie temu mieliśmy wybicie z formacji trójkąta, korekta, a w tym tygodniu objęcie hossy. Zakładając że wyniki będą dobrze odebrane przez rynek kolejny tydzień będzie wzrostowy co dało by sygnał kupna na tygodniowym MACD, a wtedy liczę na powtórzenie sytuacji z okresu grudzień 2006 - kwiecień 2007. Na MACD & RSI sytuacja wygląda bliżniaczo podobnie, szkoda tylko że obecnie jesteśmy ponad 5zł niżej angry3

...teraz tylko czekać na jutrzejsze wyśmienite WINinki Whistle

W Polsce minimum z bieżącego tygodnia było testowane w połowie maja 2009 kiedy to min było 60,10, a obecnie 60,40. Poza tym doij na wysokich (7 najwyższe w historii) obrotach na tygodniowym, mogą dawać nadzieję na zmianę trendu, ale wg mnie to zależy od zachowania kursu w przyszłym tygodniu.

Dzieki za analize salute
Wg mnie, nie jest zle a wciaz moze byc lepiej. Szkoda ze rynek tak negatywnie narazie przyjmuje wyniki. Mnie to jednak nie zniecheca i mam zamiar dalej trzymac a Ambrze pakiet wiekszosciowy z mojego portfela. W horyzoncie czasowym jaki mnie interesuje (bardziej kwartaly niz miesiace) wciaz widze tutaj dwu cyfrowy potencjal wzrostowy, jak to mialo miejsce w ciagu ostatnich 6 kwartalow. Whistle
No chyba ze 8PLN peknie to bedzie nalezalo zweryfikowac osady hippy2

Można prosić analizę krytyczną raportu rocznego/kwartalnego? notworthy

W temacie vol to jest to jeden z najistotniejszych -wg mnie- wskaźników rozpoczęcia trendu, szczególnie wzrostowego. Jesli prześledzicie zachowanie wielu spółek na giełdzie które zaliczyły trzy cyfrowe % wzrosty w przeciągu powiedzmy nastu miesięcy to zaczynały się one ponadprzeciętnymi obrotami. W minionym tyg na Boryszewie był najwyższy vol w historii datowanej od maja 1996.Dancing Poprzedni największy >22mln luty 1998 czyli ponad dwukrotnie niższy... w tym roku max na sesję nie przekraczał 15mln.

Tego się nauczyłem że... ktoś kto dysponuje taką gotówką i decyduje się na TĄ inwestycję to nie po to żeby zarobić 15% ....nie mówię że będę akcjonariuszem latami, ale narazie zarówno fundamentalnie jak i technicznie mi się tu podoba Whistle

Ja dodam tylko do waszych powyzszych dywagacji -bo zostało to pominięte albo wspomniane tylko pobieżnie- że w sierpniu br. mieliśmy największe obroty miesięczne w historii (3,413mln)-licząc od października 1995- w ubiegłym miesiącu (listopad), byly to 4 najwyższe obroty w historii (2,024 mln) w tym miesiącu po -4 dniach sesyjnych- mamy 0,909mln czyli jak tendencja sie utrzyma mówiąc kolokwialnie idziemy na maxa. Jesli to będzie max na białej świecy miesięcznej i udało by sie wyjśc pierwszy raz od lutego 2007 powyżej ParSAR na wykresie miesięcznym... technicznie będzie pięknie Whistle sporo w tym gdybania i przypuszczeń to co jest pewne to obroty które tutaj mieliśmy a one pokazują ze nie mamy doczynienia z drobinicą na tym papierze (przynajmniej nie tylko ;) ) widzę tutaj "Szanse na sukces" ale z bliskimi/mądrymi stopami...

anty_teresa napisał(a):
tasior napisał(a):
Można się tylko zastanowić jak wyglądały by wyniki finansowe, gdyby sprzedaż ilościowa nie spadła?
Z drugiej jednak strony jeśli w przyszłości przy rosnących marżach (do jakiegoś realnego (?) poziomu) tylko wyrównali sprzedaż ilościową...?
Wg mnie wyniki są bardzo zadawalające i perspektywiczne.
Kultura picia się poprawia to pewnie więcej osób kupi jakieś dobre wino na Święta czy na Sylwestra więc jeśli wybierze rozpoznawalną markę to Ambra pokaże wyniki, które będą mogły tylko imponować Whistle

Jestem akcjonariouszem od jakiegoś czasu i czekam aż rynek doceni tę spółkę Whistle

Czuję myślenie życzeniowe...

"Wszystko boi się czasu, lecz czas boi się piramid."
Czas pokaze gdzie byla prawda. Wg mnie zarowno fundamentalnie jak i technicznie spolka powinna kotnynuowac trend rozpoczety w marcu. Wyniki kwartalne tylko mnie utwierdzily w tym przekonaniu. Nie widze podstaw do zmiany kierunku trendu utworzonego na 3 miesiacach z najwiekszym wolumenem w historii (marzec-maj 2009).
Oczywiscie moge sie mylic, ale pokonanie 6 zl tylko utwierdzi mnie w tym przekonaniu. Nie zapominajmy ze jest to spolka wyceniana wciaz ponizej wartosci ksiegowej.

Można się tylko zastanowić jak wyglądały by wyniki finansowe, gdyby sprzedaż ilościowa nie spadła?
Z drugiej jednak strony jeśli w przyszłości przy rosnących marżach (do jakiegoś realnego (?) poziomu) tylko wyrównali sprzedaż ilościową...?
Wg mnie wyniki są bardzo zadawalające i perspektywiczne.
Kultura picia się poprawia to pewnie więcej osób kupi jakieś dobre wino na Święta czy na Sylwestra więc jeśli wybierze rozpoznawalną markę to Ambra pokaże wyniki, które będą mogły tylko imponować Whistle

Jestem akcjonariouszem od jakiegoś czasu i czekam aż rynek doceni tę spółkę Whistle

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 11 listopada 2019 23:11:55
Liczba wpisów: 22
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,308 sek.

kpyuouwd
govfqahl
shyrbwgv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdjxylwe
fejpgziz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat