PARTNER SERWISU
gbhzlupv
7 8 9 10 11
addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 11 listopada 2010 22:10:40 przy kursie: 9,25 zł
to i ja swoje 0,05 PLN dorzucę:

kliknij, aby powiększyć

Kurs spółki znajduje się pod górnym ograniczeniem krótkoterminowego trendu spadkowego. W przypadku pokonania następny b. ważny opór to 9,85
Edytowany: 11 listopada 2010 22:13

MaciasWronki
0
Wpisów: 18
Wysłane: 16 listopada 2010 10:43:34 przy kursie: 9,08 zł
Czy jeśli 19.10 posiadałem akcje Ambry - sprzedałem 20.10 -> to 3.11 nie powinna mi wpłynąć na konto maklerskie dywidenda...

Jak to można sprawdzić... Kto tego pilnuje...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 listopada 2010 15:00:07 przy kursie: 9,08 zł
W związku ze sprawą którą zgłaszałem przy omawianiu raportu spółki wyjaśnień udzielił przedstawiciel spółki - Pan Tomasz Górny:
Cytat:
w odpowiedzi na wpis zamieszczony na formum Stockwatch.pl w dniu 11.11.2010r. uprzejmie informuję, że opłaty handlowe obejmują wszelkie poniesione koszty na rzecz naszych odbiorców, w szczególności opłaty za wprowadzenie towarów do sprzedaży, ich ekspozycję, akcje promocyjne wykonywane przez odbiorców "AMBRA" S.A. itp.

framed
0
Wpisów: 131
Wysłane: 16 listopada 2010 18:38:28 przy kursie: 9,08 zł
MaciasWronki napisał(a):
Czy jeśli 19.10 posiadałem akcje Ambry - sprzedałem 20.10 -> to 3.11 nie powinna mi wpłynąć na konto maklerskie dywidenda...

Jak to można sprawdzić... Kto tego pilnuje...

U mnie do mbanku dywidenda wpłynęła 3.11.2010 .Właśnie sprawdziłem w historii finansowej.

MaciasWronki
0
Wysłane: 17 listopada 2010 11:15:10 przy kursie: 8,73 zł
No właśnie a u mnie nie widzę takiego wpłynięcia i mnie to dziwi...
Nie wiem czy mi przysługiwała dywidenda. Miałem akcje 19.10, które sprzedałem 20.10 więc niby powinienem się załapać... Nie wiem czy dobrze to rozumie i u kogo to mogę sprawdzić...
Edytowany: 17 listopada 2010 11:51

dreamer
0
Wpisów: 89
Wysłane: 17 listopada 2010 12:47:06 przy kursie: 8,73 zł
Cytat:
Dzień dywidendy został ustalony na 18 października 2010 r.
a dzień wypłaty dywidendy na dzień 3 listopada 2010 r.

Akcje trzeba bylo posiadac 19.10 - 3dni, czyli 13.10.2010
Edytowany: 17 listopada 2010 14:19

MaciasWronki
0
Wysłane: 19 listopada 2010 15:32:38 przy kursie: 8,99 zł
19.10 - 3 dni daje 13.10 -> jak to wyliczyłeś?

Jeśli posiadanie akcji było wymuszone 18.10 to nie wystarczyło ich kupić 18.10?

Sorki, jeśli "śmierdzę" niewiedzą ale chcę mechanizm dywidend raz na zawsze zrozumieć.

Jerry_le_Krach
0
Wpisów: 15
Wysłane: 19 listopada 2010 19:26:02 przy kursie: 8,99 zł
Należało mieć akcje w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych 18 października:
18.X - 3dni = otwórz kalendarz i zobacz:
15.X - 1dzień
14.X - 2dzień
13.X - 3dzień

Liczymy tylko dni robocze i dlatego omineliśmy sobotę i niedzielę 15.X i 16.X.

A 3dni ponieważ depozyt rozlicza transakcje dopiero po 3dniach.
Zauważ, że jak sprzedajesz akcje to kasę otrzymujesz po 3dniach a przez ten okres akcje są dalej w twoim posiadaniu w depozycie krajowym.

I odwrotnie jak kupujesz akcje.

Jak ktoś kupuje i sprzedaje w ciągu jednej sesji to te transakcje są i tak rozliczane dopiero za 3 dni.

Jeżeli ktoś kupił Ambrę 14.X to dostał ją na swój depozyt dopiero 19.X i nie miał dywidendy.
Ale osoba, która sprzedała akcje 14.X pozbyła się ich z depozytu 19.X więc dostała dywidendę.
Edytowany: 20 listopada 2010 07:16

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 19 stycznia 2011 17:32:28 przy kursie: 8,65 zł
Rośnie u nas spożycie piwa i wina kosztem spożycia wódki, zasłyszałem niedawno w radiu. Czyli chyba spółki importujace wina powinny cos na tym ugrać. Wiec obserwuje teraz Ambrę. Wyglad na to że kurs ulega konsolidacji pomiedzy 8,50 a 8,90 po zejściu ze szczytów w okolicach 10zł.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 stycznia 2011 17:43:21 przy kursie: 8,65 zł
Majama, to już paroletnia u nas tendencja... News nie jest nowy :)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 lutego 2011 14:56:22 przy kursie: 8,59 zł
News jest czerstwy, bo spożycie piwa to nawet maleje od dwóch / trzech lat. Ale Ambrę obserwować warto - na przykład obejrzeć cash flow z kilku lat.
Edytowany: 2 lutego 2011 14:56

axer
0
Wpisów: 16
Wysłane: 3 lutego 2011 09:25:37 przy kursie: 9,58 zł
Nowa rekomendacja dla Ambry:

Cytat:
02.02. Warszawa (PAP) - Analitycy Biura Maklerskiego Banku BGŻ w raporcie z 24 stycznia wydali rekomendację "kupuj" dla Ambry, a cenę docelową dla akcji spółki wyznaczyli na 12,0 zł za sztukę.

LINK

Kurs dzisiaj w końcu się ruszył.
Careful with that axe, Eugene...

Kamilek123
0
Wpisów: 84
Wysłane: 3 lutego 2011 11:12:44 przy kursie: 9,58 zł
Wygląda na to że powoli kończymy korektę, która trwa już kilka miesięcy. Dzisiaj drugi dzień sporych obrotów z tym że dzisiaj kurs rośnie już ponad 9zł.king

tasior
0
Wpisów: 22
Wysłane: 20 lutego 2011 16:47:28 przy kursie: 9,26 zł
Jutro wyniki... oczekuję zysku operacyjnego w przedziale 40-42 mln. Myślę że są to realne założenia, a co może ważniejsze mam nadzieję że takie wyniki zostały by przyjęte pozytywnie przez rynek co pozwoliło by trwale przebić 10zł i kontynuować wzrosty.

3 tygodnie temu mieliśmy wybicie z formacji trójkąta, korekta, a w tym tygodniu objęcie hossy. Zakładając że wyniki będą dobrze odebrane przez rynek kolejny tydzień będzie wzrostowy co dało by sygnał kupna na tygodniowym MACD, a wtedy liczę na powtórzenie sytuacji z okresu grudzień 2006 - kwiecień 2007. Na MACD & RSI sytuacja wygląda bliżniaczo podobnie, szkoda tylko że obecnie jesteśmy ponad 5zł niżej angry3

...teraz tylko czekać na jutrzejsze wyśmienite WINinki Whistle

tasior
0
Wysłane: 21 lutego 2011 10:14:51 przy kursie: 9,25 zł
Wyniki troche nie po mojej mysli... ale moze rynkowi sie spodobaja rr

Kamilek123
0
Wpisów: 84
Wysłane: 21 lutego 2011 12:57:35 przy kursie: 9,25 zł
A co Ci się nie podoba w wynikach?

tasior
0
Wysłane: 21 lutego 2011 13:31:58 przy kursie: 9,25 zł
....dynamika zmian.... Oczekiwalem wyzszych przyrostow r/r (przychody, zysk z dzialalnosci operacyjnej..) Caly czas spolka jest nisko wyceniana przez rynek... ale ile to moze jeszcze trwac? moze byc tak -na co caly czas licze- ze teraz jak juz mamy potwierdzenie ze restrukturyzacja przynosi faktyczne i dlugofalowe pozytywne efekty wieksi inwestorzy -ktorzy potrafia ruszyc kursem- zainteresuja sie nasza tania wciaz spolka thumbright

Kinga Grabowska
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 4
Wysłane: 21 lutego 2011 16:26:03 przy kursie: 9,25 zł
Szanowni Państwo,

w imieniu AMBRA S.A. serdecznie zapraszam do udziału w wirtualnej konferencji z Zarządem Spółki, która odbędzie się 23 lutego 2011 roku o godz. 14:00. Konferencja poświęcona będzie omówieniu wyników finansowych Grupy za I półrocze roku obrotowego 2010/2011.

Podczas konferencji on-line będą Państwo mogli zadawać pytania Członkom Zarządu poprzez czat.

Zapraszam do aktywnego udziału pod adresem:

http://www.transmisjeonline.pl/ambra

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 lutego 2011 08:58:48 przy kursie: 9,25 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Ambra S.A za II kwartał roku obrotowego 2010/2011

Ze względu na dużą sezonowość sprzedaży spółki, jeśli w tekście nie zaznaczę inaczej będę miał na myśli relację q2\2 dla roku obrotowego spółki, czyli q4/q4 roku kalendarzowego. Sprawozdanie jest półroczne, ale wynik pierwszego kwartału już znamy, więc z danych zaprezentowanych przez spółkę wyekstrahowałem sam drugi czyli czwarty kwartał.

Drugi kwartał z rzędu wzrósł wolumen w relacji do odpowiadającego kwartału roku poprzedniego. Nie jest to zmian duża, raptem 1,6%, ale ważna dla oceny skutków wprowadzonej polityki cenowej. Można mieć nadzieję, że tendencja spadkowa została trwale zahamowana i zdefiniowała się docelowa grupa konsumencka. Dzięki wzrostowi cen jednostkowych o 14 groszy spółka zaraportowała o 3,6% większe przychody. Nadal ma miejsce lekko niepokojąca zmiana w strukturze sprzedaży. Zwiększa się udział towarów kosztem bardziej rentownych produktów. Fluktuacja tym razem jest śladowa, w porównaniu z pierwszym kwartałem, ale negatywna tendencja się utrzymuje. Rentowność brutto na sprzedaży dla produktów wyniosła w omawianym okresie 49,8% wobec 39% marży na towarach. W tym zestawieniu za zysk brutto uznaję przychody brutto pomniejszone o zużycie materiałów, koszt własny sprzedanych towarów i akcyzę.
Spółka definiuje tę pozycję sprawozdania inaczej, do kosztów własnych zalicza opłaty handlowe oraz koszty marketingu, prowizji i dystrybucji.
Według mnie to błędna prezentacja, gdyż o kosztach marketingu czy opłacie handlowej decyduje spółka wybierając odpowiedni kanał dystrybucji. Akcyzę alokowałem proporcjonalnie do przychodów. W porównaniu z kwartałem sprzed roku różnica w marżach wzrosła o 6,9 pp.

Przy analizowaniu sprzedaży warto zerknąć do rachunku segmentowego. Przychody z eksportu stanowiły 25% w porównaniu do 27 przed rokiem. Po zapaści w I kwartale odżył rynek słowacki, gdzie dynamiki wzrostu przychodów są zbliżone do rynku polskiego. Nadal mocno topnieją przychodu w Rumunii. Jak widać z zamieszczonej poniżej Tabeli wzrost przychodów na rynku czechosłowackim nie przełożył się na wzrost zysku brutto na sprzedaży rozumianego w ujęciu prezentowanym w sprawozdaniu.

kliknij, aby powiększyć

W tym miejscu można mieć pewne zastrzeżenia. W komentarzu zarządu do sprawozdaniu za pierwszy kwartał można przeczytać że:
W Czechach i na Słowacji spadek sprzedaży wyniósł 22,7%, co spowodowane było w głównej mierze zmniejszeniem asortymentu win spokojnych i koncentracją na winach o wyższej marsowości i niższych wolumenach sprzedaży.
Czyli dokładnie odwrotnie niż ma to miejsce w analizowanym kwartale. Tu można się zastanawiać, czy spółka faktycznie kreuje sprzedaż, czy rynek robi i tak co chce.

Powróćmy do rachunku wyników. Opłaty handlowe stanowiły w tym kwartale 11,85% wartości sprzedaży. Tendencja jest niestety rosnąca. W roku ubiegłym było to 11,22%, natomiast jeszcze wcześniej 10,95%. Procentowe różnica nie wydają się duże, natomiast zmiana o 0,9 punktu procentowego na przestrzeni dwóch lat to roczna strata netto na poziomie 3 milionów złotych. Można odnieść wrażenie, że coraz słabiej radzą sobie handlowcy spółki. Opłaty półkowe nie są stałe i można je negocjować. Bardzo fajnie, że w notach opisujących zasady rachunkowości pojawiło się wyjaśnienie dotyczące charakteru opłat handlowych. Uznaję to za przejaw chęci jak najlepszej komunikacji z inwestorami.

Bardzo mocno wzrosły kosztu marketingu i dystrybucji – 22%. Niestety wyodrębnienie samego drugiego kwartału nie jest możliwe. W ujęciu H1/H1 także obserwujemy wzrost, ale o połowę mniejszy. Prawie dwa miliony więcej wyniosły koszty marketingowe. Efekt wsparcia sprzedaży, a właściwie opłacalność ekonomiczną w krótkim terminie ciężko ocenić. Niby zysk brutto w rozumieniu spółki jest większy o 2,4 miliona złotych, ale należy pamiętać o ciągle wzrostowym rynku i efekcie samoistnego zwiększania sprzedaży.

Wydaje się, że także trochę za mocno rosną wynagrodzenia. Wzrost o 6,8% przekracza mocno średnią krajową. Nie widzę także powodów do zwiększania zatrudnienia przy utrzymaniu produkcji i sprzedaży na podobnym poziomie. Być może to wynik jakiegoś przesunięcia w porównaniu z rokiem poprzednim, bo wzrost w ujęciu półrocznym wygląda już akceptowanie -4,1%

Pozostałe koszty działalności operacyjnej spadły o 3%, po wzroście o 4 w poprzednim kwartale. Niestety nie ma noty do tej pozycji, więc ciężko dywagować nad powodami wzrostu/spadku i ewentualnej przyszłej tendencji.

Pozostała działalność operacyjna przyniosła stratę w wysokości 100 tysięcy PLN, wobec zysku około miliona przed rokiem. Różnica wynika ze sprzedaży jednej z zagranicznych nieruchomości w roku poprzednim. Zysk z działalności operacyjnej wyniósł 37,5 miliona złotych po wzroście o 3%.
Zysk brutto cechuje się znacznie większa dynamiką – 7%. To efekt niższych o 3 miliony kosztów finansowych. To po połowie wynik mniejszego zadłużenia grupy i mniejszych różnic kursowych.

Poszczególne pozycji w bilansie spółki zmieniają się mocno na przestrzeni poszczególnych kwartałów. Widać sezonową obniżkę zapasów oraz mocny wzrost należności po najbardziej intensywnym kwartale w roku obrotowym. Po stronie pasywów obserwujemy sezonowy wzrost zobowiązań. Aby wykluczyć sezonowość posłużymy się wskaźnikami efektywności:

kliknij, aby powiększyć

Widać długofalową poprawę we wszystkich cyklach rotacji, ale w zmiany na przestrzeni Spółka szybciej ściąga należności i później płaci swoim dostawcom, przez co ma mniejsze zapotrzebowani na gotówkę. Wydłużenie czasu regulowania płatności zobowiązań handlowych nie wynika z problemów związanych z płynnością o czym świadczą dodatni kapitał obrotowy i wskaźniki płynności. Całkowite zadłużenie spółki zostało na przestrzeni roku zmniejszone o 5%. Udział wartości niematerialnych i prawnych oraz wartości firmy z konsolidacji przekracza 25% aktywów trwałych i 10% sumy bilansowej. Kapitał własny spółki wynosi 235 milionów złotych, na co przypada 40 milionów wartości firmy, czyli aktywa wartego na rynku 0 PLN.

Wzrost wyniku nie jest imponujący. Cały czas panują niekorzystne warunki na rynkach eksportowych, które skutecznie niweczą efekty wzrostu popytu na krajowym rynku.
Zysk netto za ostatnich 12 miesięcy wynosi 24 miliony, ale bardzo ciekawie wyglądają przepływy pieniężne

CF z działalności operacyjnej wyniósł za ostatnich 12 miesięcy 61 milionów. Rok temu było to tylko 40, więc poprawa jest naprawdę znacząca. W porównaniu do zysku 1Q12TTM także obserwujemy wzrost o 10 milionów. CF całkowity wygląda również bardzo pozytywnie. Tak duże wartości wynikają prawdopodobnie z uwolnienia kapitału obrotowego. Można myśleć o sporej dywidendzie w tym roku, Jak dużej to ciężko wyrokować, bo spółkę czekają także nakłady inwestycyjne. Duża część majątku, a właściwe maszyn i urządzeń jest mocno zdekapitalizowana.

Automatyczne wyceny www.stockwatch.pl/gpw/ambra,wy...
Znajdują się w już w serwisie. Warto jednak pamiętać, że wyceny dochodowe nie odzwierciedlają zmian wyników. Na obecną chwilę wycena rentą wieczystą trafia w punkt.
Jeśli tylko wynik z eksportu zostaną choć utrzymane to rynek krajowy powinien wykazać się jakimś wzrostem, a wycena tego wzrostu nie uwzględnia.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 22 lutego 2011 09:51:06 przy kursie: 9,20 zł
Oni nie stosują rozumiem żadnych zabezpieczeń walutowych ?
Pytam bo pół miliarda obrotu to już jest trochę...

Co prawda nie wiem ile z tego jest na Polskę /nie czytałem raportu ;)/ ale Ty czytałeś stąd pytam :)
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE AMBRA
  • 4 znane spółki pod presją. Prognozy wyników dla branży FMCG
    4 znane spółki pod presją. Prognozy wyników dla branży FMCG

Wysoka baza porównawcza, mniej niedziel handlowych i rosnące koszty - pierwszy kwartał 2025 roku może nie być łaskawy dla firm z sektora dóbr szybko zbywalnych (FMCG). Nowy raport DM BDM przygląda się czterem kluczowym graczom rynku i ocenia ich perspektywy w wymagającym otoczeniu makroekonomicznym.

• Analityk o Ambrze: Bez akwizycji nie będzie wzrostu przychodów
    Analityk o Ambrze: Bez akwizycji nie będzie wzrostu przychodów

Po szampańskich nastrojach akcjonariuszy Ambry nie ma już śladu. W lutym 2024 r. kurs akcji dystrybutora alkoholi wyznaczył historyczny szczyt notowań, a następnie poddał się korekcie. Od tamtego momentu notowania obsunęły się o ponad 30 proc. W połowie lutego br. spółka przedstawiła wyniki za pierwsze półrocze roku obrotowego 2024/25, które choć były zgodne z oczekiwaniami analityków, to nie były bardzo dobre.

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,242 sek.

tkkxckjw
jgqmkhih
kcwwzhqp
Komunikaty ESPI/EBI Ambra SA

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ceftejnt
ssizlnfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat