Temat:
EFH
1zł to wartość nominalna akcji i masz rację, że nowa emisja nie może być poniżej wartości nominalnej.
|
|
Temat:
EFH
EFH nie jest spółką""turystyczno-hotelarską" tylko funduszem, który inwestuje w coś co może przynieść zysk. Skoro ten hotel jest nierentowny to sprzedaż nie jest złym pomysłem. Mogą za tę kasę wejść w jakiś inny sektor, coś nowego i innego niż biurowce, hotele. A nóż się uda i zrobią jakąś super inwestycje;) Może trzeba właśnie czegoś nowego, świeżego w spółce, aby się rozwijała, a nie tylko hotele i hotele..
|
|
Temat:
EFH
Ładnie się wzięli za kupowanie. Ale do 25mln jeszcze daleko. Jeżeli będą tak dalej regularnie dokonywać zakupów to kurs powinien nieźle wzrosnąć. Trend spadkowy utrzymujący się od połowy lutego został przełamany, stochastic i macd wskazują na wzrosty także powoli wzrastający wolumen może to potwierdzić, ale na 0,40-0,41 będzie opór, a i na tym poziomie może się pokotłować trochę.Jednak będzie to dobre wyjście do odwrócenia się trendu i wzrostów, oby tylko zarząd niczego nie zepsuł.
|
|
Temat:
EFH
Zysk brutto wzrósł o 6,6 mln, a nie 4 mln, a koszty odsetkowe zmniejszyły się o 2 mln, więc nie można powiedzieć, że większy Cytat:"zysk netto spowodowany jest tylko spadkiem kosztów finansowych" , ponieważ po odjęciu odsetek jest większy o ponad 3 mln. IVq zakończony został dobrym wynikiem ponad 4mln zysku. Dodam jeszcze, że wskaźniki płynności trochę spadły, ale nadal nie ma zagrożenia jej utraty, a koszty sprzedaży wzrosły, ponieważ wskaźnik operacyjności zwiększył się o ok 0,2. Nie rozumiem Cytat:"zysk z przeszacowania wartości nieruchomości" Mógłbyś sprecyzować o co chodzi?
|
|
Temat:
EFH
Niższa cena zwiększa przeważnie płynność papieru. Oczywiście można również doszukać się głębszego sensu. Jak wiadomo były zapowiedzi wspólnego zakupu hoteli z arabskim akcjonariuszem. Nie mogą oni ot tak zrobić przelewu na konto EFH, a emisja nowych akcji chyba odpada. Najlepszym pomysłem będzie wyemitowanie obligacji, które obejmie arabski inwestor przekazując w ten sposób kasę na zakupy:) I mogą w ten sposób przygotowywać tę operację.
|
|
Temat:
EFH
Zmiana tej wartości nie ma na nic wpływu. Emitent sam określa wartość nominalną, a takie obniżenie powoduję tylko, że np. mając 2000zł wcześniej mogłeś kupić 2 sztuki( jeśli były po 1000zł każda), a teraz kupisz 3. A odsetki przykładowo 4% od jednej obligacji 1000zł to jest to samo co 4% od kilku obligacji wartych razem 1000zł.
|
|
Temat:
EFH
Moim zdaniem większy opór był na 0,60, ponieważ w przeszłości kurs odbijał się od tych poziomów. Oba zostały przebite czyli teraz trzeba czekać na rozwój sytuacji. Ciekawe jaki jest powód takich dużych wzrostów czy mamy tu do czynienia z insider trading, grą pod sprawozdanie lub rynek docenił niedowartościowane akcje "EFH". Nie ulega wątpliwości, że trend spadkowy został przełamany czyli perspektywy są pozytywne i trzeba mieć nadzieje, że szeroki nie zepsuje tych wzrostów.
|
|
Temat:
EFH
Kolejny raport:) Teraz to ja już nie widzę żadnych przesłanek, żeby kurs spadał. Przychody na równym poziomie, mogłoby być lepiej i tyle. Bardzo pozytywnie zaskakują koszty...zostały one mocno zmniejszone dzięki czemu spółka dała prawie 2x więcej zysku niż w roku ubiegłym. Jest to bardzo dobry sygnał, ponieważ najlepszy jest zawsze III kwartał i moim zdaniem można się spodziewać >10mln. Ponadto z każdym raportem można zauważyć spadek zobowiązań długoterminowych (w tym o 10%). Rachunek przepływów także pokazuje brak problemów z płynnością i rentowność przedsiębiorstwa. Planowany skup akcji także spowoduje wzrost ceny, bo wykup takiej ilości wywinduje cenę do sensownego poziomu. Oczywiście będą osoby dla których brak wzrostu przychodów będzie negatywna informacją. Ja osobiście uważam za ważniejsze osiąganie zysku i jego zwiększanie oraz przepływy pieniężne. Najogólniej mówiąc spółka jest dobrze zarządzana i dobrze rokuje na przyszłość.
|
|
Temat:
EFH
|
|
Temat:
EFH
Panika po tym raporcie...Może zysk jest mniejszy niż w roku ubiegłym, ale zmniejszeniu uległy koszty, zobowiązania. To jest ważniejsze w obecnej sytuacji. Spółka też nie rosła w 2010r jak wyniki były dużo wyższe niż w 2009r.
|
|
Temat:
EFH
15 spółek idealnych na II kwartał...a w nich EFH:) www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...Tylko spółka zapowiedziała, że nie będzie nowych emisji więc nie bardzo rozumiem te "obawy". No ale wybranie przez analityków EFH chyba świadczy dobrze o przyszłości:)
|
|
Temat:
EFH
Ten rok ma być dla branży hotelarskiej bardzo dobry co powinno wpłynąć na zainteresowanie inwestorów:)
|
|
Temat:
EFH
Ja może coś powiem:) W poprzedni raporcie zwracano uwagę na bardzo duże zadłużenie sięgające 65% sumy pasywów. W tej kwestii widać poprawę, ponieważ teraz jest to 46%. Oczywiście ten obraz ma związek z podwyższeniem kapitałów własnych, jednak same zadłużenie z 218mln zmalało do 181mln. Wskaźnik cena/wartość księgowa poniżej 1 co daje możliwości wzrostu. Co do opinii, że hotelarstwo nie jest sezonowe...Może hotele w zimie są obładowane przez firmy, ale wystarczy spojrzeć jaka jest różnica cen w sezonie letnim, a poza nim . Różnica cen jest prawie dwukrotna co odbija się na przychodach. Moim zdaniem raport wygląda dobrze. Jest zysk, zobowiązania się zmniejszają o przyszłość spółki myślę nie trzeba się martwić:)
|
|
Temat:
EFH
takie wzrosty, a tu euforii nie ma...przecież powinniśmy się cieszyć. Osobiście nie kojarzę innej spółki, której kurs znajduje się w okolicach ceny nominalnej akcji, więc dziwnym jest dla mnie stwierdzenie, że "lud kupuje...bo 2zł...". Nie jestem specjalistą, więc jak nie mam racji to proszę mnie poprawić, bo dopiero się uczę.
|
|
Temat:
IMPEXMET
znalazłem info z terminem skupu:) mojeinwestycje.interia.pl/news... hehe i wszystko jasne nawet z kursem Mają tylko 100mln więc nie mogą pozwolić żeby kurs mocno poszedł w górę bo im nie starczy kasy na skup
|
|
Temat:
EFH
orientuje się ktoś kiedy ta emisja dojdzie do skutku? Wszedłem w spółkę niestety po wyższym kursie 1,04, a mogłem odczekać kilka dni. Szukałem tej informacji, ale nigdzie nie znalazłem nawet jakiejś planowanej daty. Pozdrawiam
|
|