Temat:
KGHM
Niby jest tak dobrze ale patrzac na wykresik @Futro, to poziom circa 100-105pln (flaga + fibo 61 z 171) taki dosc pewny ;)
Moze to tylko taka kontrolna zwalka pod zakupy styczniowe wiekszych graczy (nowe budzety etc.)?
Pytanie tylko, jak juz bedziemy na stówie, czy wchodzic czy nie.. Kolejne problemy z euro i moze poleciec na poludnie.
|
|
Temat:
KGHM
Moze spadki w ciagu ostatniej godziny sa spowodowane wyprzedażą weekendową? Obecna sytuacja polityczna w Europie raczej nie skłania do zostawania z papierem na dlużej..
Pytanie co jutro? Odbicie 5+% w gore? Czy stabilizacja?
|
|
Temat:
PETROLINV
@psotnik - nie rob tego. Zainwestuj w jakas przyzwoita spolke, ktora cos produkuje i przyjemnie odbije sie po kryzysie. Osobna kwestia jest czy to dobry moment na wchodzenie na gpw. Czy masz odpowiednia 'infrastrukture' do dynamicznego operowania OILem (bo to jedyna strategia na tym papierze)? Dla przypomnienia (nie w Twoim kontekscie - mam nadzieje)  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
PETROLINV
maly offtop o celebrytach - Puls Biznesu nie dosc ze mnienil layout (na lepsze!) to jeszcze mu sie humor wyostrzyl  (na lepsze!) a nasz Petrol staje sie gieldowym/internetowym memem. Cytat:Ile to akcji Petrolinvestu więcej mogliby dokupić gdyby nie agresywny fiskalizm zaprowadzony przez profesora...a on im jeszcze szpilę:
- Ciągle słyszę i czytam, że polskie państwo dusi przedsiębiorczość.(...) To pokazuje, jak bardzo nasz publiczny dyskurs ekonomiczny jest zdominowany przez skrajne poglądy prorynkowe, czy neoliberalne. Bo bardziej prorynkowy, prokapitalistyczny system w Europie trudno sobie wyobrazić – twierdzi prof. Podatek, a inwestorom rośnie ciśnienie szybciej niż straty na „Petrolu”. www.pb.pl/2497538,62723,marek-...Jak juz jestem przy rzeczach nie istotnych, to moje osobiste podejscie do petrola jest nastepujace: Mysle, ze "1000 petrola przynosi szczescie"! Po za tym, zajmuje czas, przypomina o pracy, trzeba sie tym opiekowac co 15 minut! Jak z dzieckiem! Same zyski dodatkowo - miesiecznie, spokojnie mozna srednia krajowa zrobic nie przekraczajac 1000.
|
|
Witam wszystkich. Zapraszam do komentowania mojego portfela. Na gielde przenioslem sie, w ubieglym roku, z funduszy inwestycyjnych. GPW sledze codziennie ale nie jest to moj zawod, wiec transakcji dokonuje najczesciej raz na tydzien, najrzadziej raz na miesiac.
Zaczalem od 20-30k pln, po czym doinwestowalem do 60k. Narazie bezstrat ale, jakoze jestem amatorem i skonczyly mi sie pomysly, w ktore sektory inwestowac, zakladam watek :)
Krytyka i rady mile widziane!:)
PZU 50 akcji - temu papierowi jestem wierny, zaliczylem debiut -> 400. Odkupilem po 352. TAURON 1700 (6.06 pln) Gastel 3500 (1.4 pln) GastelPDA 3500 (ok. 0.40) - tak, to mialbyc moj typ na sektor budowlany 2012, nie przewidzialem perturbacji z PDA MIT 13000 (1.3 pln) - sektor IT, nowy nabytek PETROLINV 1000 (7 pln) - ;)
Zwykle kieruje sie: AT + koniunktura. Fundamenty nie sa szczegolnie dla mnie wazne.
Co o tym myslicie?
|
|
W ramach luznych przemyslen o OILu dorzuce swoje 3 grosze.
Wiadomo jak to sie moze skonczyc: OIL spada w okolice zera albo 100+. Wszystko pomiedzy to spekulacje, prasowe newsy, day i nadal OK. Oceniamy ryzyko i wedle upodoban ladujemy.
Jedna rzecz mnie martwi w przypadku Rycha - czy OIL to nie jest po prostu post PRLowski walek. Wtedy powyzsze 'estymaty' nie maja znaczenia i pieniadze sa juz rozdane.
Bardzo ubolewam, ze nie moge wykluczyc takich nieczystych sytuacji, bo malo jest innych kandydatow z tak wyrazonym ryzykiem (dowierca sie lub nie), a na takie cos zawsze w portfelu jest miejsce. Na takie cos, a nie na zamkniety juz biznes.
|
|
no to jedziemy:
30% na GPW ~5 bezpiecznych spolek sposrod ok. 20 obserwowanych technicznie (WIG20&MiS) 30% Catalyst 20% headging 10% inwestycje w spolki w poczatkowej fazie rozwoju (moze za pomoca SL?) 10% wynalazki typu Petrol
Mam pytanie do praktykow SL i kokosa: ile czasu w tygodniu zajmuje zarzadzanie kontem - czyli udzielanie pozyczek, sprawdzanie statusu, szukanie nowych? Uzywacie do tego jakiegos softwaru czy recznie trzeba klikac? Dajmy na to 10000. Ciekawe czy bez softu to sie liniowo zachowuje (tzn. powiedzmy zeby zarzadzac 10000 potrzebuje 3h/tydz ale 20000 zajmuje nie 6 a 8h)? Moze osobny watek na SL?
|
|
petrol wznawia odwierty w Kazachstanie.
|
|
nie rozumiem mechanizmu tej emisji. Czy to nie oznacza ze jesli wyemituja akcje po 0.40 to kurs automatycznie poleci na 0.40? Jaka jest wartosc nominalna akcji? Czy to w ogole publiczna emisja?
|
|