wobec powyższego jaki z tego wniosek, co dalej robić z tymi akcjami????????????? #:- s
|
|
Temat:
PGE
Jak dotychcza GPE spada i może jeszcze trochę spadnie ale w niedługim czasie ruszy w górę, opóźni sie tylko czas zbiorów, będzie dywidenda, będą zyski , spoko. s.m.
|
|
Temat:
KGHM
Dzięki za wyjaśnienie
|
|
Temat:
KGHM
Witam Mam prośbę, chciałbym zapytać jak to jest z dniem dywidendy. KGHM oglosił dd. 16.07.2009r. aby wziąć udzial w podziale dywidendy nalezy mieć akcjie KGHM w dniu 16.07.09r. ale aby je mieć trzeba je kupić najpóźniej w dniu 13.07.09r. I teraz, czy jak kupię w dniu 13.07.09r to muszę je trzymać aż do 16.07.09r. czy też mogę je sprzedać w dniu 14.07.09r. Podpowiedzcie proszę, bo ja trzymam je do dnia 16.07.09 włacznie i nie wiem czy można nimi obracać już w dniu następnym gdy wartość ich zostanie zmniejszona o wypłacaną dywidendę.
|
|
Naprawdę radzę przeczytaj INTELIGENTNY INWESTOR - to pozwoli zrozumieć jak inwestować na giełdzie .
|
|
Dnia 3 kwietnia 2009 dokonałem porównania rankigu kilkunastu spółek na dwóch forach PB i SW i oto rezultaty: Spółka PB - SW ilość gwiazdek - ilość gwiazdek
Bioton 3 - 3 Ciech 1 - 3 Getin 4 - 4 Investcon 5 - 3,5 KGHM 3 - 3,5 Kopex 3 - 4 Lena 5 - 3,5 Lotos 4 - 4 Makaronpl 5 - 4 MOL 4 - 4,5 Odlewnie 3 - 2,5 Orcogoup 2 - 3,5 Pemug 4 - 4 PKO BP 3 - 3,5 TVN 2 - 3,5 Police 2 - 3 Sanwil 3 - 2,5
Na losowo wybrane 17 spółek tylko w 4 przypadkach (23,5%) wynik był identyczny (Bioton,Getin,Lotos,Pemug) w 3 przypadkach znacząco się różnił (Ciech, Investcon,Lena) a w pozostałych przypadkach był zblizony 59% Niestety okazało się to mało czytelne. calkowicie uległo zmianie po zapisaniu
|
|
Kontynułujcie, chętnie zapoznam się, mnie to też ineresuje, a nie mam zielonego pojącia.
|
|
TAk naprawdę to rynek giełdowy jest tak skomplikowany, procesy gospodarcze nieokiełznane, niemożliwe do ścislego sterowania, dokładnego i bezbłędnego opisywania, że nikt nie jest w stanie określić kiedy będzie dołek. Mozna to zrobić tylko historycznie patrząc wstecz , po upływie czasu. Można także zgadywać- komuś sie uda, ale tylko uda. To są procesy żywiołowe a na nie nie ma mądrych. Już teraz kazde państwo stara się tworzyć instrumenty umożliwjające łagodne wyjcie z tego kotła i każde robi to inaczej, identyczne przykłady działań są nieliczne. Wydaje się,że z dużym prawdopodobieństwem dołek mamy już za sobą, ale wydaje się i nie jest to pewne - można powiedzieć czas pokaże.
|
|
Probowałem coś zrozumieć i niestety nic nie zrozumiałem. Dyskusja niczego mnie nie nauczyła. Widzę ,że efektywnośc proponowanych metod też b. mała. Inicjator stworzenia systemu nie kontynuluje - zrozumiał ,że nie nadąża lub że nie warto.
|
|
Super pokaz , jeszcze tak omówionych świec nie spotkałem. A wcześniej myślałem ,że już rozumiem. Dzięki.
|
|
Kiedy dno bessy ? Mozna się zastanawiać, ale nikt nie jest w stanie tego określić. Mądrzy w tej materi na podstawie doswiadczeń z lat minonych okreslili,że kiedy wszyscy mówią o kryzysie to juz z niego giełda zaczyna wychodzić. Teraz tak własnie jest. Mozna się domyslać ,że dolek bessy był w IV kw 2008r.
|
|
Temat:
GETIN
Co się stało ,że nikt o GetinBanku nic nie pisze? Od października popikowała w dół . Jestem jej więźniem i powiedzcie , proszę jak długo jeszcze nim będę? Czy fuzja z Millenium wyjdzie na dobre tym spółkom?
|
|
Przed kupnem akcji określ sobie dołek do którego Twoje akcje mogą spaść, ale na takim poziomie aby sprzedając je nie ponieśc zbyt dużej straty. Wowczas nie będziesz kłębkiem nerwow gdy nieoczekiwanie będą spadaly. Przed zakupem dobrze rozpoznaj sytuację danej spółki abyś nie kupował spółki ktorej grozi bankructo. Jeżeli nie gorozi to nawet jeżeli akcje schudną to po pewnym okresie przytyją. Nie wykonuj gwałtownych ruchów, ruchó nieprzemyślanych. Dywersyfikuj portfel, jeżeli stracisz na jednych papierach na innych zyskasz. Określ horyzont czasowy swojej inwestycji. Nie inwestuj na krótki okres bo krótki okres wymaga innego podejścia , większej czujności, głębszej analizy sytuacji danej społki,co zwiększa nerwowość i adrenalinę a to przyczynia się do zwiększonej ilości błędów. Polecam książkę INTELIGENTNY INWESTOR autor B.Graham. pozdrawiam s
|
|
Temat:
BETACOM
majama napisał(a):Zauważam na takich niektórych spółkach niebezpieczna zabawe jakiegos typa, polega to na tym że widzącv oferte konkurencji kupuje od Ciebie (lub Ci sprzedaje) codziennie jedna lub kilka sztuk akcji, których wartośc jest porównywalna z prowizja która płacisz za transakcje. Sam gośc co tak próbuje odstraszyc innych musi zarabiac na spreadzie i pewnie jego sa jednoczesnie oferty kupna i sprzedazy. Oczywiscie takie transakcje minimalne musialyby go kosztowac tez prowizje i to nie jest opłacalne więc przypuszczam dlatego że to jest ktos kto pracuje w branzy giełdowej (bankowej?) i nie placi prowizji lub ma je symbolicznie niskie, ewentualnie przyjmuje taka taktyke strat dla zniechecenia innych inwestorów oprócz tych co placa te kilka procent wiecej za spread (od razu jemu).
Moim zdaniem takie transakcje są realizowane przez dwie umówione osoby po to by podnieśc kurs danego papieru
|
|