50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 października 2008 16:35:57
Szykujemy moduł analizy technicznej. Docelowo będzie może nawet szukał formacji (chociaż nie ma lepszego skanera niż ludzkie oko, a najlepsze z istniejących, jak Recognia, są mocno krytykowane). Ale od czegoś trzeba zacząć. Dlatego bardzo proszę o sugestię scenariuszy generowania sygnałów "zwrócenia uwagi na spółkę" w celu bliższej analizy. Na przykład: - wolumen jest większy o ponad połowę od średniej z ostatnich 10 sesji, - kurs spadł poniżej rocznego minimum przy jednoczesnym wzroście średniego wolumenu o ponad 30%, - wystąpiła biała świeca (C>O) po czterech czarnych (C<O). Możemy wyliczyć wszystko, co się da wyliczyć z kursu (OLHC, wolumen) -> na początek z EOD czyli po sesji. Bardzo proszę o propozycje, albo konkretne zamówienia: jakie scenariusze zaprogramować na początek. Może coś stąd? bossa.pl/analizy/techniczna/el...Albo stąd? www.bankier.pl/inwestowanie/na...Ale lepiej proste i sprawdzone w walce sposoby, zamiast nadmiaru teorii generującej co 5 minut sygnał, z którym nie wiadomo co zrobić.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 403
Wysłane:
5 października 2008 11:18:22
WatchDog - JESTEŚCIE NIESAMOWICI Dotychczas miałem skrupuły, pisząc na "forum fundamentalistów"... ale tu wreszcie ośmielę się zabrać głos.
1. Czytam sobie MarginCalla i jest On naprawdę niezły - może tu wiele pomóc. 2. Wszystko zależy od horyzontu inwestycji - ja podam najprostsze (ale skuteczne) techniki, które zakładają 2-3 tygodniową "aktualność" sygnałów. 3. Nie ma sensu na razie wnikać w jakieś szybkie sygnały, jak pisałeś, ani póki co w skomplikowane teorie, więc... jedziemy:
propozycja A) sygnał kupna z MACD, pod warunkiem, że RVI jest większe niż 50
propozycja B) sygnał kupna z STS, pod warunkiem, że ADX jest MNIEJSZE niż 20
propozycja C) sygnał kupna z linii DMI, pod warunkiem, że ADX jest powyżej 15, oraz że ADX jest ROSNĄCE (większe niż niż dzień wcześniej)
propozycja D) sygnał kupna z przebicia EMA-9 przez EMA-4 od dołu, pod warunkiem, że obydwie są powyżej EMA-18 (EMA4>EMA9>EMA18)
... i jeszcze parę w zanadrzu, ale pod warunkiem, że powyższe się przyjmą.
A teraz krótkie omówienie.
Zrezygnowałem z RSI, ponieważ jest to wskaźnik siły trendu (a nie atrakcyjności ceny, jak przekonują niektórzy) i w jego miejsce dałem jego zmodyfikowaną wersję, czyli RVI. Nie ma sensu stosować MACD w trendzie horyzontalnym (mylne sygnały) bądź w silnym trendzie spadkowym (opóźnienie sygnałów), więc tak skonstruowana propozycja A powinna działać nieźle (zresztą nie jest to mój pomysł). Można niby MACD łączyć z ROC, ale niestety ja w ROC wierzę tak samo, jak w rzut monetą. Dlaczego MACD nie łączę z RSI - właśnie napisałem.
STS to dobry wskaźnik. Można zamiast niego używać %R, który jest szybszy i dokładniejszy, ale STS w "beztrendziu" daje pewniejsze sygnały (nie bez znaczenia jest tu też szerszy niż w %R okres: 15 zamiast 10). Do wskazania, czy możemy używać STS daję "brak trendu" zdefiniowany jako ADX poniżej 20. Niezłe, ale sprawdza się szczególnie w "horyzontach" trwających nieco dłużej (teraz wszystko wali w dół). Też to nie jest żadna rewolucja.
ADX to oczywiście część wskaźnika DMI. Większość analityków nie docenia sygnałów płynących z przecięcia linii na DMI, ale proponowana przeze mnie modyfikacja (ADX rosnące) + odpowiednia wartość ADX uwiarygadnia te sygnały. Naprawdę.
A propozycja D to dla miłośników średnich. Podpatrzone od kolegi, ale też chyba nie On wymyślił te wartości... Bezpieczne i skuteczne.
To wszystko to żadne "systemy", tylko próba uwiarygodnienia określonych sygnałów. Myślę, że o to Ci chodziło. Sygnały nie są za częste, są w miarę wiarygodne - chyba tak właśnie miało być.
Wiem, że zaraz zasypią mnie innymi interpretacjami zwolennicy szybszego grania, ale podkreślam, że umyślnie dobierałem sygnały o określonej "trwałości" w czasie. Nie są to techniki rewolucyjne, myślę, że powinny być zaakceptowane przez większość techników - a jednocześnie pozbawione podstawowych "pułapek".
Aczkolwiek chętnie wysłucham komentarzy (MarginCall ???). Pozdrawiam.
ps. do świeczek i formacji, to ktoś inny musi być - nie zajmuję się wróżeniem z ptasich flaków pps. jak będzie zainteresowanie, to można oczywiście powrzucać o wiele wiele więcej, ale ważne, żeby to nie był "groch z kapustą" - powyższe dobrałem według określonego klucza - czekam z niecierpliwością na komentarze...
Edytowany: 5 października 2008 11:20
|
|
Wysłane:
5 października 2008 11:27:11
jeszcze do propozycji C).... opiera ci tylko na jednym wskaźniku (DMI) i proponuję to skonstruować następująco: 1. Sprawdzenie, czy DM+ > DM- 2. Jeżeli tak, to sprawdzenie, czy ADX jest większy niż 15 3. Jeżeli tak, to sprawdzenie, czy ADX jest rosnący
W dniu spełnienia się tych warunków mamy w miarę pewny (choć opóźniony) sygnał. Niektórzy dodają do tego warunek większego High w dniu następnym niż w dniu sygnału, ale to chyba już za wiele...
Edytowany: 5 października 2008 11:28
|
|
|
|
Wysłane:
5 października 2008 11:32:34
Snake napisał(a):WatchDog - JESTEŚCIE NIESAMOWICI Dotychczas miałem skrupuły, pisząc na "forum fundamentalistów"... ale tu wreszcie ośmielę się zabrać głos. Dziękuję Ci Forum to pomału rosnąca grupa ludzi, których to miejsce przyciąga, i także Ty. "My" to wszyscy. A ja z współpracownikami tylko kombinujemy, co się jeszcze przyda, żeby serwis miał sens. Szczere dzięki za cztery bardzo konkretne scenariusze. To dużo więcej niż na początku planowałem. Pisanie modułu trochę potrwa. On musi mieć mechanizm weryfikacji poprzednio wygenerowanych sygnałów, żeby się "uczył" który działa, czyli po prostu robił ranking trafień i chybień. Tak więc, gadamy i planujemy dalej. Też liczę, że się MarginCall odezwie, bo to mega gość i jestem absolutnie pewien tego co teraz mówię.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
5 października 2008 14:36:26
Aby ułatwić Wam życie podam sposób na prosty wskaźnik: kurs> od wczorajszego H, ilość transakcji>100
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
5 października 2008 15:31:35
|
|
Wysłane:
5 października 2008 16:12:25
No właśnie o coś takiego mi nie chodzi. Za dużo teorii, fajnej, przystępnie opisanej, i... zero pomocy dla inwestora. Zresztą, robili i przestali. Chciałbym zrobić maszynowy screener, który codziennie po sesji powie: spójrz na te spółki.
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
5 października 2008 16:28:12
znajomosc takich podstawowych formacji to podstawa :) no ale ok. sam kiedys zrobilem sobie taki system ktory np polegal na codziennym wybieraniu spolek ktorych np wskaznik rsi spadl ponizej 20 ale czy taki generator bedzie np bral pod uwage aktualna sytuacje rynkowa?? EEX
|
|
Wysłane:
5 października 2008 16:33:27
Można dopisać warunki, jakie ma spełnić WIG czy WIG20 aby sygnały dla spółek były "wiarygodne". Wszystko kwestia pomysłu, czego szukamy...
|
|
Wysłane:
5 października 2008 16:53:57
Jeśli można się wtrącić...
Budowa systemów transakcyjnych to cholernie skomplikowana sprawa... Jeśli ktoś myśli, że na jednym wątku w pięciu postach to opisze, to chyba jeszcze nawet nie nadgryzł tematu (delikatnie mówiąc). Druga skrajność to "podanie linku ze wskaźnikami" - najprostszy sposób do ośmieszenia AT i szybkiej utraty pieniędzy. Nie jest to też miejsce - jak zrozumiałem - na testowanie własnych wskaźników, czy super-metod. Analiza techniczna to tylko ZBIÓR NARZĘDZI, które same w sobie NIC nie znaczą.
Dlatego starałem się "wypośrodkować" temat, NIE budować systemów, a tylko UWIARYGODNIĆ wskazania - i to w sposób, jaki nie powinien budzić sprzeciwów u techników "siedzących w temacie" dajmy na to dłużej niż rok.
Ja jestem gotów na dyskusję na przykład w stylu, jak cytat WatchDoga: w jakich warunkach (trend całego INDEKSU), wskazania mają sens? Czy brać pod uwagę oscylatory stochastyczne przy silnych trendach (oczywiście, że nie), a jeśli nie, to jakiego wskazania używać do określenia siły trendu? Czy pomysł zastąpienia RSI przez RVI jest rzeczywiście dobry (jest, ale na przykład nie wiem, czy akurat musi to być wartość koniecznie 50 - tu może się ktoś wypowiedzieć, ktoś z dużym doświadczeniem)? Czy ADX rzeczywiście jest dobry (jest, ale być może istnieją lepsze wartości)? Czy badanie średnich ma sens (ma, ale czy koniecznie na "wstędze")? I tak dalej.
Nie poruszyłem tu wielu ważnych spraw, dlatego liczę np. na MarginCalla (np. CCI jako sygnał "obserwuj", a potem potwierdzenie... z czego?) - chyba o to chodzi: sygnały płynące z analizy technicznej, ale z jednej strony NIE traktowane ślepo (trzeba znać chociaż podstawy podstaw, żeby wiedzieć, kiedy wskaźnik jest użyteczny), a z drugiej strony NIE WNIKANIE w budowę systemów, czy jakieś prywatne hipotezy i święte Graale.
Ja ośmieliłem się podać własną interpretację wskaźnika DMI, chociaż od razu zastrzegam, że w "oficjalnej" literaturze stosuje się raczej inne potwierdzenia sygnałów (zasada punktu ekstremalnego, przecięcie linii nad/pod ADXem i inne) - i wcale nie upieram się przy swoim pomyśle. Ale sprawę zbadałem, moja interpretacja żadną rewolucją nie jest, tak samo, jak nie są nią pozostałe podane sposoby łączenia wskaźników.
Proszę zauważyć, że nie mamy w ogóle podanego zastosowania RSI. Trochę szkoda by było go zmarnować. Jeżeli program nie potrafi badać dywergencji, to może ktoś (ale ktoś, że tak powiem "odpowiedzialny") poda jakąś interpretację - oficjalnie stosowaną, akceptowaną, ale przede wszystkim skuteczną? Wiadomo, że odpada w silnych trendach, wiadomo, że trzeba go z czymś połączyć i wiadomo, że jak ktoś chce nim "łapać dołki", to chyba na giełdzie jest od niedawna... Może raczej w tę stronę?
|
|
|
|
Wysłane:
5 października 2008 17:32:50
Od razu mówię, że jestem za cienkim leszczem żeby się włączyć w dyskusję Może to w ogóle nie ma sensu, bo nie tak się je AT? Nie chodzi mi o system, w żadnym wypadku. Przynajmniej nie w pierwszym roku czy dwóch. Chciałbym zaprogramować narzędzie preselekcji. Na sprawdzonej metodyce. I czegoś takiego w pierwszym ruchu szukam. Na razie mam, Snake, Twoje propozycje i na pewno to zaprogramujemy. Być może nawet w postaci otwartej, z łatwym dodawaniem własnych formuł. Ale jeszcze duuużo teorii muszę poznać zanim moduł zacznie działać. Jest trochę czasu na przygotowania.
|
|
Wysłane:
5 października 2008 18:17:29
Wiesz, chodzi po prostu o to, że POJEDYNCZYCH wskaźników masz kilkadziesiąt (jak nie kilkaset). Programowanie każdego z nich z osobna już choćby z tego względu jest bez sensu. Niby można wtedy tylko zaprogramować pojedyncze najpopularniejsze, ale od razu stwierdzam, że z praktycznego punktu widzenia to nic nie będzie dawać (a nawet będzie to wprowadzać w błąd). No to co pozostaje? Albo budowa spójnego systemu (dobrze, że mówisz, iż nie o to chodzi, bo... nawet mi się już nie chce rozwijać tematu), albo...
... proste, znane, w miarę skuteczne, połączenie dwóch z nich; stosowanie ogólnie akceptowanych metod, oczywistych, stanowiących filtr najbardziej mylnych wskazań. I to właśnie proponuję.
Być może za bardzo wnikam w szczegóły, być może podaję już za bardzo "skonkretyzowane" przykłady, może chodzi o coś jeszcze prostszego (np. przebicie średniej 100-sesyjnej)... ale moim zdaniem zbyt proste to też nie może być, bo efektem będzie mnóstwo włożonej pracy przy niemal zerowej użyteczności.
AT jest bardzo skomplikowana (choć nie bardziej niż AF), ale rządzą nią bardzo proste zasady: 1. nie walcz z trendem, ale... 2. użyteczność niektórych oscylatorów w silnych trendach spada do zera (a nawet poniżej).
Tak więc należy: 1. zidentyfikować trend 2. ze względu na jego siłę dobrać odpowiednie narzędzie (narzędzia)
I wszystkie cztery przykłady, jakie podałem, mieszczą się w tej "filozofii". Oczywiście istnieją i "wyższe szkoły jazdy": zestawy narzędzi do naprawdę szybkiego, ryzykownego grania, działające tak, że zanim stworzysz wątek spółki, to sygnał już będzie nieaktualny. Ale chyba nie o to Ci chodzi. Wieczorem może podam jakieś przykłady, jak by to miało w praktyce wyglądać, jaka może być tego praktyczna użyteczność (bo np. praktyczna użyteczność wskazania na dziś: "wyświetlę wszystkie spółki z RSI<20" jest mniej niż zerowa).
Edytowany: 5 października 2008 18:19
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
5 października 2008 18:26:50
Cytat:Chciałbym zrobić maszynowy screener, który codziennie po sesji powie: spójrz na te spółki. Domyślałem się takich Twoich intencji i podałem propozycję, która powinna spełnić Twoje oczekiwania. Zwróć uwagę, że ogólnie znane wskaźniki dotyczą rynków PŁYNNYCH a nasz trudno za taki uznać. Generalnie wskaźniki te dają sygnały K wówczas, gdy swingerzy już sprzedają. To co zaproponowałem to najszybszy wskaźnik, który wskazuje na spółki warte zainteresowania. To, że kurs musi być wyższy od poprzedniego H nie podlega dyskusji. 100 transakcji (a nie wolumen! - łatwo go zrobić umówionymi transakcjami) eliminuje wszelki "szum" (to z doświadczenia), a to, że najczęściej będą to sygnały na PKOBP i KGHM to b. dobrze bo to właśnie na tych spółkach grają technicy. Czasami padnie sygnał na małą spółkę X i bardzo dobrze; znaczy, że w spółce się coś ciekawego dzieje. Z drugiej strony jaki mają sens sygnały na spółce, na której handluje tylko animator? Zauważ ponadto, że taki wskaźnik nie daje sygnałów w przypadku spadków a daje je b. szybko w przypadku zmiany trendu.
Edytowany: 5 października 2008 18:30
|
|
Wysłane:
5 października 2008 18:31:04
Proste jest potężne. Zacznę od podanych pięciu propozycji. I będziemy wspólnie backtestować i tune'ować. Dzięki wielkie za wkład!
|
|
Wysłane:
5 października 2008 19:45:13
WatchDog, tu masz spis WSZYSTKICH aktualnych sygnałów z dwóch podanych przeze mnie metod (pominąłem tylko "groszówki"). Posegregowałem je datami, abyś widział, jak w kolejności "spływają" Ci sygnały spółek. Procent, to zarobek od dnia sygnału. Sorry, ale nie chciało mi się analizować wszystkich czterech metod.
muza 2008-06-23 DMI+ADX +49,21% emcinsmed 2008-08-06 DMI+ADX -2,56% olympic 2008-08-12 MACD+RVI +12,80% htlstrefa 2008-08-14 DMI+ADX +21,68% jago 2008-08-18 DMI+ADX +18,07% reinhold 2008-08-22 MACD+RVI -1,47% kompap 2008-08-26 DMI+ADX +11,53% artman 2008-08-27 MACD+RVI +2,17% prosper 2008-08-28 DMI+ADX +24,13% plastbox 2008-09-03 DMI+ADX +2,50% cciint 2008-09-09 DMI+ADX 0,00% kogenera 2008-09-12 DMI+ADX +1,32% pknorlen 2008-09-18 MACD+RVI +5,59% secogroup 2008-09-22 MACD+RVI +2,44% artman 2008-09-23 DMI+ADX -0,11% lpp 2008-09-24 MACD+RVI 0,74% midas 2008-09-24 DMI+ADX +17,18% bankierpl 2008-09-25 MACD+RVI +6,01% hoop 2008-09-25 MACD+RVI +57,48% hoop 2008-09-25 DMI+ADX +57,48% bioton 2008-09-26 DMI+ADX -6,12% gfpremium 2008-09-26 DMI+ADX +1,71% mediatel 2008-09-26 DMI+ADX +3,64% oponeo.pl 2008-09-29 DMI+ADX -4,61% cedc 2008-09-30 MACD+RVI +1,96% bankbph 2008-10-01 MACD+RVI -0,78% ccc 2008-10-01 DMI+ADX -2,05% instal 2008-10-01 DMI+ADX -2,60% drop 2008-10-02 MACD+RVI 0,00% polna 2008-10-02 MACD+RVI 0,00% bankier.pl 2008-10-02 DMI+ADX +1,50% muza 2008-10-03 MACD+RVI 0,00%
Sam oceń przydatność czegoś takiego oraz wkład pracy, jaki Cię czeka.
|
|
Wysłane:
5 października 2008 19:50:29
Woow. Dzięki! Wygląda soczyście i zachęcająco. Pracy się nie boję... zrobimy. Wielkie  za pomoc.
|
|
Wysłane:
5 października 2008 19:55:38
To tylko sygnały AKTUALNE. I to tylko dwie metody. Podstawy podstaw.
Nie wypisywałem zamkniętych pozycji (zazwyczaj zyskownych), bo: 1. Nie pisałeś, że chodzi Ci o system transakcyjny K/S. 2. Jeszcze zamieniłbyś się w technika.
A mi potrzebna Twoja wiedza fundamentalna.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
5 października 2008 21:20:43
http://www.czasnazysk.pl/Tu podają sygnały kupna i sprzedaży Sam się nimi nie sugeruje ale lubię tam zajrzeć...
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-07-26 Wpisów: 33
Wysłane:
7 października 2008 11:19:37
Pozdrawiam wszystkich, Przepraszam za krotka odpowiedz, ale finalizuje wlasnie duzy projekt trejderski i czasu nie moge znalezc, by uczestniczyc w forum. Jezeli chodzi o propozycje Snake'a to z A bym jednak zrezygnowal. W stanach mowi sie ze MACD to cholerstwo wymyslone i rozpropagowane przez 'smart money' by wysysac kase z poczatkujacych graczy. Skala opoznien sygnalu jest przeokropna. RVI oczywiscie pomoze, ale nie sadze by to byl dobry pomysl. Propozycja D jest prosta i dzialajaca, ale jesli ktos bedzie gral prawdziwa kasa to ostrzegam, ze styl trejdowania w ten sposob wymaga niezlych nerwow. Wzmiankowana przez yarol'a plynnosc jest sprawa fundamentalna. I to zarowno wyrazana przez wolumen jak i ilosc transakcji. Wiec niezbedny jest do skanera filtr plynnosci. "Budowa systemów transakcyjnych to cholernie skomplikowana sprawa..." - swiete slowa. Zapewniam, ze jeszcze bardziej skomplikowane i wymagajace jest wrzucenie kasy i puszczenie automatu, ktory sam trejduje. Kazdy moze sobie robic backtestingi i patrzec na wyniki. Komentowac je i analizowac. Proste, nie? Ale zupelnie czym innym jest wrzucenie w automat prawdziwej i konkretnej kasy. Znam osoby, ktore zyja z intradayowych automatycznych systemow transakcyjnych, ale to trejderzy z wieloletnim stazem. Poza tym charakter rynkow i instrumentow sie zmienia, wiec cala sztuka polega na ciaglej odpowiedniej modyfikacji modulow decyzyjnych. Ale jest to mozliwe. Zalaczony obrazek pokazuje wyniki systemu operujacego na trzech kontraktach ER2 (Russel). Po tegorocznej migracji na ICE ticker jest TF. Do trzech kontraktow potrzeba 8350$. System 'robi' 64070$ z 8350$ w niecale pol roku. Commisssion i slip z obu stron kazdego trejdu jest wliczony. Pozdrawiam wszystkich, MarginCall  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 7 października 2008 16:28
|
|
Wysłane:
7 października 2008 15:22:41
W sprawie MACD+RVI. Dapi ostatnio robił porównanie tego "ślimaka" dla GPW i USA. Wyniki diametralnie różne, co potwierdza słowa MarginCalla o zmieniającym się charakterze rynków (chociaż właśnie na GPW działa, w USA prawdopodobnie za duża zmienność). Jak zrozumiałem, to ma być generator prostych sygnałów, a nie odpowiedzialny system grający prawdziwą kasą, więc jednak polegam na backtestach. Co i tak pewnie spowoduje, że to, co działało, za pół roku przestanie. dzięki za odpowiedź i jak będziesz miał czas, wrzuć jakieś fajne propozycje, bo to, co ja tu przedstawiłem, to takie "niezgraby"
liczę też na Dapiego
|
|