Temat:
ASTARTA
Cytat:Astarta ma umowę pożyczki na zakup sprzętu rolniczego na 8,6 mln euro
Warszawa, 22.03.2011 (ISB) – Producent spożywczy działający na Ukrainie, Astarta Holding, podpisała umowę pożyczki w kwocie 8,6 mln euro z Landesbank Baden-Wurttemberg na finansowanie nabycia sprzętu przez jej niebezpośrednią spółkę zależną Ancor Investments Ltd, poinformowała spółka w komunikacie.
„Finansowanie na 8,6 mln euro (w ekwilencie w USD) ma sfinansować nabycie sprzętu rolniczego od dostawców z Unii Europejskiej. Umowa jest gwarantowana przez Euler Hermes. Pożyczka jest zabezpieczona na nabywanym sprzęcie. Pozyczka ma charakter siedmioletni" – czytamy w komunikacie.
Astarta Holding zanotował w 2010 roku 2,154 mld UAH (203 mln euro) skonsolidowanych przychodów, co oznacza wzrost o 59% r/r (73% w euro), zysk brutto wzrósł o 82% do 810 mln UAH (77 mln euro, o 102% więcej niż rok wcześniej), z kolei EBITDA wzrosła o 69% do 960 mln UAH (92 mln euro, o 84% wyżej r/r), wynika z wstępnych, nieautowanych rezultatów. (ISB) Euler Hermes byle komu nie poręcza. Poza tym dobrze, że spółka inwestuje w odnowienie parku maszynowego. Jeżeli chodzi o wyniki, to zastanawia mnie fakt jak wyglądają wyniki poszczególnych spółek wchodzących w skład holdingu. Na papierze holding wygląda dobrze.
|
|
Temat:
ASTARTA
Cytat:Dla mnie odpowiedz jest prosta, czas znikac ze spolek surowcowych, jezeli ceny zywnosci na rynkach zaczna drastycznie spadac oczywistym jest ze takie spolki jak Astarta czy Kernel musza odczuc to w wynikach, oczywistym jest tez reakcja glownych udzialowcow takich spolek sprzedawaj na szczycie!!! Szczyt, to był wtedy, kiedy kurs akcji był ponad 100 zł. Potem zaczął się osuwać i oscylował w okolicach 95-96 zł.Zaczęła się stagnacja cenowa i wyczekiwanie na jakiś impuls. Chyba nikt się nie spodziewał aż takiego spadku 14 zł w 2 sesje bez podania koszmarnych czy negatywnych informacji nt. spółki. Zastanawiam się też nad czynnikiem politycznym na Ukrainie. Ponoć kilka tygodni temu rząd ukraiński zabronił m.in. Astarcie podwyżki cen... Tak niestety wygląda dzika gospodarka i ryzyko polityczne na rynkach wschodniej Europy poza UE Takie spółki jak Kernel, Astarta czy też Agroton, to nie są spółki, które żyją z produkcji gier czy budowy domów. Jeść trzeba cały czas, grać nie. Zastanawia mnie tylko nerwowa reakcja rynku na ruch szefa RN spółki. Aż tak nerwowej reakcji nie było nawet po ogłoszeniu wyników przez Ganta, które to drastycznie odbiegały od prognoz... Przypuszczam, że jutrzejsza sesja da kilka odpowiedzi co dalej z kursem. Na pewno najbliższe kilka sesji to będzie dobry czas na dokupienie papieru. Kurs się na pewno tak szybko nie odbuduje jak poleciał. Średni termin, to chyba jedyny optymistyczny scenariusz na odrobienie strat.
|
|
Temat:
ASTARTA
Cytat:O ponad 9 proc. do 81 zł spada dziś kurs Astarty, ukraińskiego producenta cukru. Wartość obrotów sięga 3,03 mln zł. To już kolejny dzień przeceny. Wczoraj papiery holdingu spożywczego potaniały o 6 proc.
Dziś akcje sprzedawał Walerij Korotkow, szef rady nadzorczej spółki. Pozbył się 1,5 mln akcji co stanowi 6 proc. kapitału Astarty. Po transakcji ma prawie 26 proc. akcji.
Główny akcjonariusz Wiktor Iwanczyk, prezes firmy nie zmienił stanu posiadania (36,99 proc. źródło: parkiet.com Najśmieszniejsze jest to, że akurat w Polsce cukier ostro podrożał. No właśnie, podobno tylko w Polsce... Coś mi tu nie pasuje. Spółka ma pozytywne wyniki, dogaduje się z potentatem rynku mlecznego - Danone, od wielu tygodni by nie rzec miesięcy kurs systematycznie szedł w górę, a tutaj 2 sesje wystarczyły na załamanie. Tak gwałtowne pikowanie kursu jest mocno niepokojące, zwłaszcza, że nie ma żadnych konkretnych i oficjalnych przesłanek dla takiego stanu rzeczy. Z forumowiczów chyba mało kto ma papiery Astarty bo widzę, że zainteresowanie spółką znikome, a właściwie żadne.
|
|
Temat:
ASTARTA
Cytat:Astarta łączy siły z Danone. Astarta Holding rozpoczęła rozmowy z Danone o strategicznym partnerstwie w branży mleczarskiej. Planowany jest wspólny projekt w dziedzinie produkcji i przetwarzania mleka. Współpraca z Danone pozwoli Astarcie na podniesienie efektywności jej działu mleczarskiego – poinformowała spółka z Kijowa w komunikacie, dodając, że będzie dążyła do zwiększenia produkcji mleka i poprawy jego jakości w najbliższym czasie.
Astarta jest największym ukraińskim wytwórcą mleka. W ciągu 5 lat zamierza podwoić produkcję. Danone z kolei jest jednym z największych na Ukrainie producentów produktów mlecznych. Do francuskiego koncernu należą zakłady mleczarskie w Chersoniu. źródło: parkiet.com Moim zdaniem bdb informacja. Jeżeli projekt dojdzie do skutku, to na pewno z korzyścią dla Astarty.
|
|
Temat:
ASTARTA
Ale oni porównują tu rok do roku, czyli 4 kw. 2010 do 4 kw. 2009, a to jest różnica. Zysk za 4 kw 2010 w stosunku do 3 kw. 2010 może być na tym samym lub zbliżonym poziomie.
Nadal nikt mnie nie oświecił, pomijając negatywną formację w AT.
|
|
Temat:
ASTARTA
|
|
Temat:
AGROTON
W listopadzie, to papier wchodził na giełdę. Myślę, że Agroton się spokojnie odbije, podobnie jak czynić zaczyna Astarta. Największe ryzyko związane z tymi akcjami, to właśnie ryzyko polityczne. Naciski rządu ukraińskiego niestety swoje robią... Ale jeść trzeba
|
|
@mila: To oczywista oczywistość, że Chińczycy widzą w tym swój interes. Jeszcze nie widziałem bezinteresownej pomocy na arenie międzynarodowej, dlatego zgadzam się z Twoim stwierdzeniem i to z kilku powodów. Po pierwsze, Chińczycy muszą gdzieś swoją kasę lokować, po drugie pomagając gospodarczo krajom europejskim niejako kupują ich poparcie polityczne na arenie międzynarodowej. W przyszłości będzie to dość istotne. Po trzecie jak wiadomo gros produkcji odbywa się w Chinach, więc ludzie mają robotę, po czwarte ktoś musi również przyjmować czyli importować to, co Europa czy USA w Chinach wyprodukuje itd. itp.
Mam tylko nadzieję, że nie dojdzie w przyszłości do szantażu gospodarczego Chin w stosunku do państw którym dzisiaj pomagają.
|
|
Temat:
TAURONPE
Cytat:Mi to wygląda na próbę odebrania akcji od mniejszych akcjonariuszy przez większych graczy. Znaczna ich część obkupiła się tuż przed wejściem do WIG20 (liczący na szybki zysk) i/lub są to akcjonariusze zaczynający przygodę z giełdą od debiutu TPE - istnieje możliwość zmęczenia ich stosunkowo niewielkimi spadkami (bo poza drugą połową listopada takich nie odczuli jeszcze) Uważam podobnie, że to jest raczej gra psychologiczna na przetrzymanie. Silniejsi próbują wystraszyć drobniejszych ciułaczy i stąd gwałtowne falowania kursu (jutro pewnie będzie korekta w górę). Inna możliwość, to wyzbywanie się akcji TPE przez któryś z funduszy, bo trudno mi uwierzyć, aby inwestorzy tak bardzo wierzyli "ekspertom" i analitykom, którzy nie widzą korzystnej koniunktury dla branży energetycznej w 2011 r. Czas tradycyjnie pokaże jak będzie, ale jestem optymistą przy tej spółce.
|
|
Mając na uwadze wcześniejszy kryzys polityczny na Wegrzech oraz kryzysy gospodarcze w Grecji, Irlandii nikomu na rękę nie będzie bierne przyglądanie się jak kolejne państwa "padają". Widząc, co się dzieje nawet Chińczycy zaczęli interweniować w Europie (Grecja, Polska, itp.) na dość dużą skalę. Do tego dochodzą klęski żywiołowe w Australii i związane z tym problemy społeczno-gospodarcze. Wydaje się, że kryzys na Półwyspie Iberyjskim zostanie tym razem zduszony w zarodku. Jeżeli tak się nie stanie, to nastapi efekt domina i posypią się kolejne państwa (Włochy, Francja), co w zasadzie będzie początkiem większej katastrofy gospodarczej o zasięgu ogólnoświatowym. Co do naszego podwórka, to dzisiejsza podwyżka stóp procentowych przez RPP tylko potwierdziła wcześniejsze spekulacje, więc przynajmniej w tym aspekcie większego zaskoczenia na GPW nie było i być nie powinno. Cytat:Tylko patrzeć jak w Realu i Barcelonie zaczną grać skośnoocy W Realu, to nigdy nic nie wiadomo, ale w Barcelonie w ciągu kilkunastu lat nie ma na to szans chyba, że za 30-35 milionów euro :-)
|
|