PARTNER SERWISU
ljcnooke
rekinGPW

rekinGPW

Ostatnie 10 wpisów
Witam. Potrzebuję historycznych notowań funduszy inwestycyjnych w pliku excel. Czy są gdzieś dostępne dane dotyczące funduszu zawierające pogrupowanie funduszy ze względu na rodzaj. Chciałbym mieć np. w jednym pliku notowania historyczne funduszy akcyjnych a w innym - funduszy zrównoważonych. Notowania funduszy są oczywiście łatwo dostępne (np. bossa) ale takie opracowanie, o którym piszę zdecydowanie ułatwiłoby mi pracę.

Co sądzicie o tej spółce? Jest szansa, że faktycznie mają dostęp do tego finansowania co pokazują w raportach (m. in. do 20 mln USD)? ;)

olshinho ma rację. Zwróć uwagę na obligacje korporacyjne. Szczególnie polecam skupić się na windykatorach i bankach spółdzielczych.

Moska? Czy jakieś zaskoczenie?

tratata, jak sprawdzisz te testy, to podziel się opinią.

tratata napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. Zadanek na I etap uczę się bez kursu, ale potrzebuję wykupić dostęp do testów prawnych. Wiesz może co jest lepsze, arsledge czy perk? Z tego co się zorientowałem, perk skupił się tylko na kilku pozycjach z długiej listy aktów prawnych..

Nie wiem co lepsze i czy są przydatne te testy. Osobiście nie skorzystałbym z takiego rozwiązania. Nie ma szans skupić się na wszystkich aktach prawnych :) Za dużo tego.

1,33

Poczytaj np. ustawę o funduszach inwestycyjnych.

Ekstraklasy :)

... i że właścicielem klubu będzie Patrowicz.

Polska - Czechy 1:2

Sprawdź gdzieś co kryje się pod pojęciem "analiza fundamentalna" :)

Co to jest analiza wskaźnikowa branży?

Gim napisał(a):
Było dzisiaj dementi prezesa w TVNCNBC. Podobno nikt z insiderów nie sprzedawał.

Jesteś pewny? Ja miałem włączony TV w tle i nie do końca wszystko zrozumiałem. Wydaje mi się, że Kościuszko mówił coś o synie. Może on sprzedawał? Nie było takich informacji w tym wywiadzie?

Za to Kościuszko mówił, że nieruchomości i coś tam jeszcze, które mają są warte chyba ok. 70 mln zł. :)

Na stronie PERKu jest chyba rozwiązane przykładowe zadanie do II etapu. Do Maklersów napisz w tej sprawie to pewnie dostaniesz jakieś przykładowe rozwiązanie. Według mojej subiektywnej oceny lepsze są rozwiązania Maklersów (opinia na podstawie przykładowych rozwiązań z Maklers i PERK).

Do I etapu nie wiem jak wyglądają ich opracowania. Według mnie nie ma sensu kupować nic do I etapu, bo zadania nie są aż takie trudne.

Zauważyłem jeszcze jedno ostatnio. To też subiektywna ocena. Maklersi skupili się na MPW, a PERK na DI. Może jakaś dżentelmeńska umowa :) Więc to mogłoby wpływać na poprawę jakości materiałów PERKu.

anty_teresa napisał(a):
Spółka się już ustosunkowywała do wielu publikacji, ale jak zobaczysz historię, to to raczej publikacje miały rację :)

Nie napisałem, że to co tym razem opublikowali jest wg mnie prawdą :) Zresztą nie znam się na motoryzacji więc nie będę się wypowiadał.

Spółka ustosunkowała się już do tego materiału w komunikacie.

AD jest Valor Partners Sp. z o.o., szczegółów nie znam, bo nie interesuję się tym.

Może ślepi nie są ale raczej oko przymykali do tej pory. Uważam, że celnie to ująłeś "miarka się przebrała". Ale z drugiej strony już w tej chwili ok. 200 spółek jest w kolejce na NewConnect, czyli zapowiada się znowu debiut na każdej sesji, więc nie wiem czy to się zmieni :)Zmiana regulacji idzie w dobrym kierunku. Certyfikaty doradcy ASO, wyższe koszty. Ale to zbyt mało.

W tym roku może być sporo upadłości. Najnowsza Budostal-5. Będzie "ciekawie" bo mieli obligacje :)

PS. Tak odbiegając od tematu wątku to jestem ciekaw jak sobie poradzi Gant z wykupem obligacji. Ciekawe czy te świetne obligacje okażą się nie wystarczająco świetne :) Może jakieś rolowanie z wyższym kuponem?

Czy będzie można nabyć jeszcze almanach przygotowany przez Parkiet? Był sprzedawany razem z gazetą 24 grudnia.

PS. Nie wiem czy to odpowiedni temat na taki post. Jeżeli nie, to przepraszam :)

To zależy co Ciebie interesuje i co chcesz robić w życiu.

Co się stała na debiucie? Był zbyt wysoki TKO więc notowania nie ruszyły. Jako cena zamknięcia podana jest 6,45 zł. Czy to jest nietranskcyjny kurs zamknięcia i od niego na jutrzejszej sesji będą liczyły się widełki?

Percances napisał(a):
W DI można również przeczytać,że wchodzą do Azji a we wpisie powyżej,że planują podbicie Europy dzięki jednemu z akcjonariuszy. Ciekawy jestem jak to wszystko możliwe za niewiele ponad 6mln pln pozyskanych z emisji?

Ile tak na prawdę pozyskała spółka z emisji? Na stronie newconnect.pl i na innych portalach jest 6,16 mln. Według mnie pozyskali 6,21 mln. Kto się myli?

Też mi się tak wydaje po tym co przeczytałem przed chwilą.

Zresztą nawet te 6 książek przed każdym etapem, to łatwiejsza sprawa niż DI.

Jak wygląda kwestia z tymi książkami? Te 6 książek zawiera materiał z wszystkich trzech etapów czy do kolejnych etapów są nowe książki?

Czy ktoś zna jakiś ciekawy raport/opracowanie dotyczący/-e sektora IT w Polsce (im nowszy tym lepiej). Ja znalazłem tylko stare i nieaktualne lub niezbyt ciekawe i mało szczegółowe opracowania plus raporty sektorowe domów maklerskich (KBC, DIBRE).

Cytat:
czy ktoś czytał poniższą ksiązke? czy jest dobrą pozycją dla kogoś kto rozpoczyna przygodę z analizą fundamentalną?? PODSTAWY ANALIZY FINANSOWEJ, W.GABRUSEWICZ

Nie wiem do czego potrzebujesz tej książki. Ja będę z niej korzystał w trakcie pisania pracy licencjackiej. Generalnie jeżeli chodzi o analizę fundamentalną, to polskie pozycje raczej nie dorównują zagranicznym. Jeżeli chciałbyś natomiast wykorzystać książkę do takiego celu jak ja, to polecam, gdyż może przydać się do jakiegoś wstępu teoretycznego, w którym wiadomo, że trzeba się opierać na jakiejś literaturze.

Na wstępie napiszę, że czytałem ten wątek i widziałem pojawiające się pozycje. Oczywiście o większości z nich słyszałem.

Mam takie pytanie. Które książki polecilibyście do pracy licencjackiej. Wiem, że to tylko praca licencjacka, jednak chciałbym, żeby była na poziomie "dobrej" pracy magisterskiej. Wiadomo, że w tego typu pracach akademickich nie można wykorzystać wszystkich pozycji, które tutaj się pojawiały (niektóre z nich chociaż są pewnie dobre to raczej nie nadają się do pracy, przynajmniej mam takie wrażenie, chociaż mój promotor to też praktyk więc nie do końca wiadomo jakie miałby zdanie co do niektórych książek).

Promotor polecił 2 pozycje:
- Ritchie
- Reilly, Brown

Zapoznałem się ze strukturą wyżej wymienionych książek, więc nie potrzebuję opinii na ich temat.

Jakie pozycje proponujecie jeszcze do tego typu pracy. Dodam jeszcze że będę zajmował się spółkami z branży informatycznej, więc jakaś pozycja pod kątem branży byłaby w kręgu moich zainteresowań.

Złota myśl profesora Leszka Balcerowicza:

własność państwowa równa się Włoszczowa

Źródło: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/10,8...

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 16 października 2017 20:58:27
Liczba wpisów: 34
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,271 sek.

fvyxakmx
qmtxrjmt
pgcwfcye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dddldpvx
regdyuyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat