Temat:
LARK
No w końcu opublikowali raport za IV kwartał, może ktoś się pokusi o krótką analizę?
|
|
Temat:
SERINUS
Ja nie wiem czemu niektórzy z was doszukują się jakiś podtekstów i manipulacji, przypomnę że to AED wydało komunikat, a KOV żeby nie wywoływać paniki wśród inwestorów podkreślił iż jest to jedna z dwóch badanych stref( ale przyznał że wynik pierwszej jest "rozczarowujący"). Info jest jasne wyniki pierwszej strefy są rozczarowujące i niech tu nikt z nas nie próbuje się bawić w geologa złożowego, bo to zwykłe dyletanctwo. Samozwańczym geologom mówimy stanowcze NIE.
|
|
Temat:
LARK
Wygląda na to że mimo zapowiedzi olbrzymiego zysku spółka leci w dół. Należy zadać sobie pytanie komu na tym zależy, kto na tym korzysta?
A może to główny udziałowiec MIT? MNI skupuje akcje MIT poniżej wyceny po 2,04 zł. wykorzystuje je potem do akwizycji i rozliczeń w tej cenie. Duże transakcje są poza obrotem sesyjnym. A na sesjach obrót żaden. Zniecierpliwiona drobnica nic nie ma do gadania tylko narzekanie na forum i tak już od kilku lat. Popatrzałem na wykres ceny tego waloru w przeciągu paru lat to jest on równoległy do blatu mojego stołu i równie gładki. Jedyna instytucją która kupuje MIT jest MNI, fundusze już dawno wypłoszył.
Módlmy się żeby tylko nie wyjść na stracie, jedyna szansa w stawaniu do wezwań.
|
|
Temat:
SERINUS
Ja bym nie nazwał tego modą. To wygląda trochę jak marketing polityczny i działania PR. Stąd te nazwiska w nazwach, i tyle tych info. Ludzie chcą być na bieżąco czują się pewniej. Ni długo będziemy mieli szczegółowe opisy prace typu: Pan Jarek dziś założył wiertło a pan Zbyszek wbił szpadel. :P No cóż takie wymagania inwestorów. :)
|
|
Temat:
LARK
Raczej informacja prezesa że fundy wchodzą w MIT :) * Odpowiedz z cytatem
info 1
Nowy postprzez piechocki » Śro Sty 19, 2011 12:23 pm PORZĄDKOWANIE AKTYWÓW MIT SA
a. SYTUACJA NA DZIS a1. MIT SA ma dług do MNI SA za MNI Premium -umowa wymiany- z 17.11.2009 38 278 480 zł a2. MNI SA posiada warranty szt. 17 510 101 o wartości 35 720 606 zł a3. MNI SA ma 65,5 % akcji MIT SA a4. Wezwanie na akcje MIT SA 24 stycznia - 7 lutego
b. ZAMIERZANE DZIAŁANIA po wezwaniu b1. MNI SA sprzeda 2 PAKIETY AKCJI PO 4 900 000 szt. MIT SA przy cenie wyższej od obecnej rynkowej z - rozmowy z inwestorami właściwie na ukończeniu b2. MNI SA zamieni 9 800 000 warrantów na akcje MIT SA b3. MIT SA sprzeda zbędne aktywa nabyte z nadwyżek finansowych do MNI SA za kwotę ok. 15.400.000 i skompensuje z 7 700 000 warrantów. AKTYWA MNI PREMIUM , L2 , ORAZ NAWIGO POZOSTAJA W MIT SA B4. Do rozliczenia pozostanie 38 278 480 zł które zostanie zamienione na długoterminowe zobowiązanie MIT SA wobec MNI SA
c . stan docelowy
135 811 597 – dotychczasowe akcje objęte i zarejestrowane 9 800 000 - akcje do zarejestrowania 145 600 597 - SUMA AKCJI (kwoty podana w przybliżeniu bo trzeba dokładnie sprawdzić zapisy księgowe)
d. termin zakończenia operacji I , II kwartał 2011
Powinno się ruszyć :)
|
|
Temat:
SERINUS
Ta te 400k to straszak na te spółdzielnie, zresztą było widać że tam ktoś próbował za mocno zdołować kurs i szybko dostał po łapach.
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko nie czarujmy się, to jasne jak słońce i wcale nie musi się pokazać nawet jutro info. Poza tym kurs był cały czas celowo deprecjonowany mimo dobrych info i rekomendacji. To pozwoliło skupić duży wolumen za małe pieniądze. Przecież fundusze to nie szaleńcy którzy kupują byle kota w worku, przecież nikt by nie lokował środków w takich fundach. W zasadzie to myślę że jutro druga fala nadejdzie w porannej fazie a potem kto wie...czasu dla kupujących coraz mniej, no i tu widać że nie kupuje jeden tylko przynajmniej kilku większych graczy, kto pierwszy ten lepszy. :)
|
|
Temat:
LARK
Skąd bierzesz podgląd arkusza zleceń?
|
|
Temat:
LARK
Ludzie ratunku ja już zgłupiałem z tą spółką może ktoś zarysować scenariusz jakiś na przyszłość. :D
|
|
Temat:
LARK
Walne w lutym, katharsis spółki :D Nie mamy garba :P Nie jesteśmy wielbłądem.
PS Ale czemu info o walnym tylko na stronie spółki?
|
|
Temat:
SERINUS
Zwróciłem uwagę na 2 posty. Bo są dość prawdopodobne. Pierwszy Tytana Cytat:Jeżeli w Brunei wyniki będą b.dobre z tanim kredytem nie będzie żadnego problemu. Wszyscy są wygrani, kurs szybuje pod niebiosa, dochodzą poważni inwestorzy, następuje emisja dla poważnych finansowo inwestorów, koniec wahania kursu w dół.
Jak będą mierne, będzie propaganda marketingowa, podwyższanie waloru nieco ponad wartość emisyjną i pod to nowa emisja, lub nieopłacalny kredyt jedynie na b.kiepskich warunkach o czym wspominał p.Jakub. Marketing: "Brunei będzie cały czas obiecujące, dochodzi Syria z ogromnymi perspektywami i jak zwykle Ukraina podwoi wydobycie". I na tym zbuduje się jakoś nową emisję przy naszej wyjałowionej giełdzie. Kurs się kisi i spada, obecna historia się powtarza. Byki wychodzą na naiwniaków, a niedźwiedzie doczekają się swoich lepszych czasów za 2-3lata.:-)) Tylko dodam, że jak wyniki będą złe to info będzie że trzeba wiercić kolejny otwór bo... technical issue..itd i wyników nie ma(albo coś w ten deseń) . Tak czy siak przed drugą emisją KOV będzie musiał coś zrobić żeby wzrósł obecny kurs, aby zachęcić kolejnych inwestorów i tu jest szansa dla tych którzy chcą wyjść bez straty i się nie denerwować :) Drugi post MaximusMinimus, bardzo trafne spostrzeżenie: Cytat:OFE a Teorie Spiskowe.
Wartoby się zastanowić, w którym momencie OFE zadecydowały, że warto jest posiadać pakiet akcji KOV. Wytypowałem kilka momentów: 1) IPO - bardzo kusząca teoria, ale myślę, że po doświadczeniu z Petrolem odpada w przedbiegach 2) Odkrycie śladów węglowodorów w odwiertach z Bruneii - kto nie ryzykuje ten nie ma, a np. Nationale Nederlanden stać zrobić o wiele dokladniejsze rozpoznanie w temacie niż większość akcjonariuszy. 3) Roadshow - Pan Prezes mówił nam o dużym zainteresowaniu wśród inwestorów, a obecność OFE w akcjonariacie to skutek tegoż przedsięwzięcia.
Chciałbym założyć hipotetyczny scenariusz gry.
1) Okres 14.09 - 12.10 - Okres podania wstępnych danych o odwiertach z bloku M (29-metrowy słup ropy) oraz bardzo ważne postanowienie (akcjonariusze posiadający 5% głosów etc.) z dnia 14.09. Jest to także okres w którym ktoś baardzo solidnymi pakietami uwala kurs, by potem odkupić akcje od wystraszonego akcjonariatu. Przyjrzyjcie się wolumenom z początków października - ponad 20 mln akcji zmienia właściciela, przy bardzo wyraźnym solidnym skupie. Uważam, że nasz największy gracz, korzystając z promocyjnej ceny, mógł się zaopatrzyć w pakiecik (21mln wartości po średniej cenie 1,55 to około 13,5 mln akcji) 2) 30 listopada - rozpoczyna się Roadshow. Któryś z pozostałych graczy daje się przekonać. Mamy lekki zjazd do 1,52 po czym trafia nam się kilka ładnych świeczek, łącznie z tą z 07.12 zbudowaną pod raport RPS. Od tego momentu raz po raz ktoś zbiera grubszy pakiet z rynku, po czym wzrost jest "wymazywany". Pakiet dwóch mniejszych graczy wart jest łącznie około 17 mln, pośredniej 1,55 daje nam to ponad 5 mln akcji na każdego.
Pytanie jest ile innych funduszy ukrywa się wśród nas. Nie wiadomo. Wiem natomiast jedno. Ktoś kto chce zawinąć kilka milionów akcji z rynku musi się nastawić na systematyczny skup. Dodatkowo wiadomo, że każdy chce dla siebie ugrać jak najwyższą premię, więc w grę wchodzą brudne chwyty, bardzo męczące dla innych akcjonariuszy.
Co myślicie? Ewidentnie ktoś skupuje akcje i to z głową i kapitałem. Już chyba nawet nie skupuje, ale dokupuje do tego co ma, bo pilnuje dolnego poziomu przy 1,50. Panowie póki fundy tu siedzą myślę ze dalsze spadki nie groźne, jak już osiągną pożądany wolumen puszczą kurs żeby pochwalić się wartością jednostek :) i nie pozwolą spóźnialskim fundom na takie gierki. Pozostaje kwestia kolejnej emisji jaki wolumen cena itd, na pewno nie wpłynie korzystnie na kurs :p Na koniec uświadamiam sobie, że przecież wszytko zależy czy będzie ropa której wydobycie będzie opłacalne, reszta nie ma absolutnie żadnego znaczenia. :D Pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
Bawią mnie komentarze, że " ktoś myśli o akcjonariuszach", a czy ty myślisz o kimś jak już mu sprzedasz swoje akcje? na pewno wszyscy się martwimy, czy zarobi itd. :D Jak wróci za dzień i powie że stracił to na pewno oddamy mu różnice ze swoich:D . Ale niektórzy są naiwni ( wierzą w nazwisko w ludzi ) PS o niektórych tych co piszą posty był ostatnio artykuł we Wprost - zwą was amplifierami :)
|
|
Temat:
LARK
Może ktoś szacunkowo obliczyć z jakim minimalnym wolumenem opłaca się odpowiedzieć na wezwanie przy zakupie 1,40? :p
|
|