0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
8 lutego 2011 09:09:51
przy kursie: 18,00 zł
W parkiecie Redface tłumaczy: "Musimy pamiętać, że jesteśmy w trakcie testowania pierwszej z dwóch stref wyznaczonych do badania, co oznacza, że informacje, którymi dzisiaj dysponujemy są zaledwie wstępne. Najprawdopodobniej w trakcie testowania przewierciliśmy się przez warstwę wody, która wypływając utrudnia dokładną analizę położonych głębiej, słabo zaizolowanych możliwych pokładów węglowodorów" - poinformował Jakub Korczak, wiceprezes ds. relacji inwestorskich, dyrektor operacji w Europie Środkowo-Wschodniej.Źródło: ParkietJednak nie ma dramatu jeśli chodzi o skalę spadku i przede wszystkim wolumen. Liczyłem na większą liczbę akcji, która będzie wyrzucona w rynek. Wydaje się, że to raczej drobni się wyprzedają ale to tylko moje odczucie. Jest szansa na to, że po "usunięciu" problemu wypływającej wody nawet tę strefę uda się przetestować. Tak rozumiem powyższa informację p.Korczaka
Edytowany: 8 lutego 2011 09:20
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
8 lutego 2011 09:27:38
Krzysiek9 napisał(a):@mila
KOV musiał podać stosowny komunikat bo AED zobligowany prawem australijskim wypuścił takiego newsa. Nie wiem, czy AED nie mógł tego zrobić w inny sposób i inaczej ubrać to w słowa. Ja zdaję sobie sprawę, że info od KOV jest następstwem komunikatu AED. Mnie tylko zastanawia cel takiej publikacji - a zastanawia mnie tym bardziej, że ktoś tu niedawno mówił, że spółka nie będzie informowała o szczegółach technicznych w trakcie prac, chyba, że ja coś błędnie zrozumiałem... Daleki jestem od posądzania spółki o celowość takiej zagrywki, ale sam przyznasz, że w skłania to do refleksji. W świetle powyższego tym bardziej jestem ciekawy wyników całościowych testu. Tak czy siak, obroty powinny być dziś całkiem spore - wiele osób które kupiło akcje powyżej 2 zł może zechcieć uśrednić licząc na pozytywny komunikat z 2-giej części testów. Nie sądzę tez aby dzisiejsze info pograżyło kurs na dłużej - to będzie raczej korekta techniczna, a z akcjonariatu uciekną głównie inwestorzy krótkoterminowi. pozdr. EDIT: a to czy AED był zobligowany do podania takiego info? mowiac szczerze nie jestem do końca przekonany...
Edytowany: 8 lutego 2011 09:35
|
|
0 Dołączył: 2011-01-18 Wpisów: 10
Wysłane:
8 lutego 2011 09:40:18
Pytanie tylko co będzie z KOV, gdy druga część informacji też będzie słaba. Są jeszcze jakieś asy w rękawie KOV na najbliższe miesiące?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-01-23 Wpisów: 78
Wysłane:
8 lutego 2011 09:50:27
projektyue -przeszukaj to forum tam jeden z aktywnych kolegów podaje w przybliżeniu kiedy powinny być info jeśli nie wskocz na strone KOV tam masz postęp prac chronologicznie oraz plany
pozdrawiam GP
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
8 lutego 2011 09:52:42
Nie ma czym się zupełnie stresować, bo może się okazać że w tym odwiercie jest dużo ropy i gazu. Reakcja rynku była chyba w miarę normalna i nie powinna nikogo dziwić. Jak dobrze pójdzie to może się okazać że sama Ukraina będzie warta 2.00 zł na akcje.
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
8 lutego 2011 09:56:25
mila napisał(a):................ EDIT: a to czy AED był zobligowany do podania takiego info? mowiac szczerze nie jestem do końca przekonany... Rynek potwierdził że info ma wpływ na kurs - więc musiało się ukazać. Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
8 lutego 2011 10:19:59
Krzysiek9 napisał(a):Jest szansa na to, że po "usunięciu" problemu wypływającej wody nawet tę strefę uda się przetestować. Tak rozumiem powyższa informację p.Korczaka Nie żebym był specem w tym temacie ale z tego co pamiętam z lekcji chemii i fizyki, to o ile nie znajdą możliwości odseparowania/powstrzymania wody to raczej nic z tych dolnych pokładów nie wydobędą.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
8 lutego 2011 10:21:07
Gdyby informacji nie było, a i wtórne wyniki dałyby rezultat negatywny, spadki po publikacji końcowych wyników byłyby jeszcze większe. Wszyscy by wtedy narzekali dlaczego spółka nie informowała wcześniej o kiepskich pierwszych wynikach. Mnożyłyby sie teorie spiskowe itp. Moim zdaniem każdy konkret należy podawać do publicznej wiadomości, a że rynek reaguje przesadnie (w obie strony) tu już wina rynku a nie spółki.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
8 lutego 2011 10:33:53
Święte słowa Frog
Przeglądając wątek co chwila widać psoty, gdzie większość domaga się komunikatów, bieżących informacji, raportów itd- byle być "online".I tak się dzieje, tyle że kiedy spółka informuje o czymś negatywnym, to larum.
Przecież to jest specyfika tej branży. Nigdy nie będzie tak, że co odwiert to ropa lub gaz. Jeśli macie papier to po prostu przyzwyczajcie się do takiego biegu zdarzeń. Gdyby tylko w co piątym odwiercie KOV znalazł ropę bądź gaz to i tak będziecie rewelacja. Pozwólcie im pracować, niech szukają dalej. A jak chcecie informacji przy każdych testach/wynikach, gdzie informacje negatywne i tak będą przeważać, to i huśtawka gwarantowana.
PS. Nie znam znam nawet inwestora, który miałby 100% skuteczność w swoich inwestycjach ( poza bajkopisarzami ) a co dopiero znajdować złoża w każdej próbie.
Edytowany: 8 lutego 2011 10:36
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
8 lutego 2011 10:39:57
Nie wygląda to dobrze. Powiem więcej porażka na całej linii. Moje obawy o opóźnieniu przeprowadzenia testów potwierdziły się. Osobiście to już nie czuję tam pieniędzy. Pozostaje kasa z Ukrainy i od ludzi.(ta od ludzi zwali kurs) Bardzo mocno liczę na Syrię ale jeszcze daleka droga. Myślę o tej spółce bardzo perspektywicznie co nie oznacza że z takim myśleniem mam na dzień dzisiejszy posiadać ich akcje.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
8 lutego 2011 10:50:49
BigLot napisał(a):mila napisał(a):................ EDIT: a to czy AED był zobligowany do podania takiego info? mowiac szczerze nie jestem do końca przekonany... Rynek potwierdził że info ma wpływ na kurs - więc musiało się ukazać. Rynek zareaguje na każde info podane przez spółkę - w mniejszym lub większym stopniu... Mnie chodzi o kwalifikowanie danej informacji do publikacji - to rzecz bardzo subiektywna. Z reszta RedFace w usunietym już chyba dzisiejszym poście argumentował, że gdyby to zależało tylko od nich to nie podawaliby tego info. Ale że podał to AED to i oni w slad za tym puscili swoje info.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 42
Wysłane:
8 lutego 2011 11:14:50
Mam pytanie do znawcow. Na moj zasob wiedzy woda [solanka] i gaz wystepuja wraz z ropa. Woda znajduje sie na nizszych pokladach. Podczas przewiertu stwierdzono wyzsze cisnienie gazy. Blue zone to pokład wyzszy. AED przystepuje do prac na blue zone. Polskie tlumaczenie ominelo najbardziej pozytywny, ostatni akapit oryginalnego info zastepujac go wlasna interpretacja.
Edit: Tu nie chodzi o to, zeby sie przytulac i pocieszac, tylko o to, zeby informacja zostala wyjasniona do konca. Dostalismy info czesciowe, ktore mozna interpretowac, moim zdaniem takie sytuacje nie powinny miec miejsca. Ta informacja jest cenotworcza, ale wylacznie w jedna strane i bez ostatecznych potwierdzen.
Edytowany: 8 lutego 2011 11:34
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
8 lutego 2011 11:21:05
Co komunikat prasowy to kolejne bzdury wypisują: KOV nie znalazł ropy w jednej z dwóch stref odwiertu Bloku L w BruneiPismaki tylko podgrzewają atmosferę jakby KOV szukał ropy w tym odwiercie! Może i lepiej dużo słabego akcjonariatu tutaj dziś odpadnie ale osobiście w takiej sytuacji jeśli ta strefa nadal pozostaje perspektywiczna spółka powinna moim zdaniem jak najszybciej prostować takie informacje aby ratować kurs przed spadkami i uspokoić rynek. Być może to pudło a być może faktycznie przewiercili warstwę wodonośną a złoże tam jest - w końcu wykryli wzrost ciśnienia gazu w czasie wykonywania odwiertu. Niestety takie sytuacje musza zachwiać wiarą w spółkę i pytanie kiedy karta się odwróci? Pytanie do Redface:Dobrze było by usłyszeć od Pana tutaj na forum jak Pan to widzi, może już konsultował Pan sprawę i mógłby nam przekazać konkretniejsze informacje i wyjaśnienia od strony technicznej oraz ustosunkować się do tego czy ta strefa jest skazana na porażkę, czy to tylko napotkane poważniejsze trudności w czasie testów nie przekreślające jednak perspektyw występowania gazu w tej strefie?
Edytowany: 8 lutego 2011 11:24
|
|
2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
8 lutego 2011 11:41:12
Dzisiejsza reakcja ma stricte charakter emocjonalny, jeśli chodzi o ocenę fundamentów to wpływ na nią miała wcześniejsza pozytywna informacja z Ukrainy. Sądzę, że dzisiejsze emocje podbudowywane tytułami z mediów o "wodzie" mogą się jeszcze rozciągnąć na najbliższe kilka dni.
Reakcje obecna postrzegam jako przesadną i na pewno przedwczesną - raport AED można powiedzieć, że informuje o pewnej przeszkodzie jaką jest woda na która natrafiono ale równocześnie wskazuje na konieczność oceny źródła pochodzenia tej wody jak i potencjalnego wpływu na dalsze prace. Tak więc wiemy że jest problem ale nie wiemy jaka jest skala tego problemu.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
8 lutego 2011 11:50:07
Ten komunikat mógł brzmieć zupełnie inaczej :-) Idąc za tym materiałem; naftowka.pl/zsp4/media/pomoce/...">Ropa, gaz, woda ( polecam str 18-19 ) wody złożowe, to nieodzowny element pokładów ropy i gazu. Jeśli są tam wody chlorkowo-wapniowe to zaraz okaże się że to było pozytywne info
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
8 lutego 2011 11:56:27
wachar napisał(a):Dzisiejsza reakcja ma stricte charakter emocjonalny Podobnie jak wczesniejsza reakcja.. tylko tym razem kierunek stada jest inny. To jest lapanie dolka, nie ma sensu dyskutowac, ile teoretycznie jest warta spolka. W tej chwili gdybym mial usilowac cos wyczytac z wykresu to powiedzialbym, ze wsparcie jest na 1,6.. kurs rysuja informacje.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 169
Wysłane:
8 lutego 2011 11:58:48
Godny uwagi jest fakt, iz info podane zostalo przed rozpoczeciem sesji, mysle ze gdyby podano to w jej trakcie kurs wygladalby inaczej.Widac rowniez, ze na Petrol mialo to chlodniejszy wplyw. No ale Coz, rekomendacja WBK jest nadal aktualna 2,61.
Edytowany: 8 lutego 2011 12:00
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 27
Wysłane:
8 lutego 2011 12:18:05
Bardzo optymistycznie patrząc między wierszami można zobaczyć to: Cytat:[...] wyniki testów niższej strefy wykazują obecność dużej ilości wody [...] znajdującej się poniżej testowanych interwałów [...]
[...] wody podścielające - występują bezpośrednio pod strefą nasycenia ropą naftową lub gazem ziemnym na całej szerokości złoża[...]
[...] Planowane jest przeniesienie PLT do górnej strefy i przeprowadzenie testów przepływu. Jak wcześniej informowano, w trakcie prac wiertniczych przewiercono interwał wysokiego ciśnienia w tej strefie [...]
[...] Ciśnienie wody podścielającej i okalającej jest jednym z czynników ułatwiających wydobycie ropy naftowej ze złoża [...]
To taka moja kompilacja komunikatu AED oraz materiałów z linku podanego przez dolarmana. Kto chce, może zobaczyć drugą stronę medalu.
Edytowany: 8 lutego 2011 12:18
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 137
Wysłane:
8 lutego 2011 12:47:40
silversonic napisał(a):zyrafa masz racje dobrze zinterpretowałeś materiał! Uwaga, link może śmieszny ale niesie informacje, których szukamy naftowka.pl/zsp4/media/pomoce/... str. 18/19. Tam jest niemalże napisane, że KOV ma ropę! Wody podścielający występują bezpośrednio pod złożami, a AED testował teraz niższą warstwę, więc... to jest jednak dobry sygnał... I hope... :P Wody podścielające jak nazwa wskazuje występują pod złożem. Jesśi zostaną nawiercone to działa ciśnienie hydrostatyczne, które wynosi je w góre do momentu stabilizacji zwierciadła wody.
Edytowany: 8 lutego 2011 12:49
|
|
0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 44
Wysłane:
8 lutego 2011 13:16:12
Ja nie wiem czemu niektórzy z was doszukują się jakiś podtekstów i manipulacji, przypomnę że to AED wydało komunikat, a KOV żeby nie wywoływać paniki wśród inwestorów podkreślił iż jest to jedna z dwóch badanych stref( ale przyznał że wynik pierwszej jest "rozczarowujący"). Info jest jasne wyniki pierwszej strefy są rozczarowujące i niech tu nikt z nas nie próbuje się bawić w geologa złożowego, bo to zwykłe dyletanctwo. Samozwańczym geologom mówimy stanowcze NIE.
Edytowany: 8 lutego 2011 13:17
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.