Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
Dołek dołków nastąpi jak się wysypią, że P8 to meaningfulny symulator chodzenia w świecie frostpunka XD to trochę żart z mojej strony, ale też trochę educated guess
|
|
Temat:
11BIT
007 napisał(a):MrMac napisał(a): Abstrahując od premiery FP2 - w październiku podobno premiera The Alters - obejrzałem zapowiedź i mam spore obawy co do sukcesu tej produkcji. Jestem graczem od ponad 30 lat i nie wygląda mi to na potencjalny hit - śmierdzi mi to powtórką z The Invencible. Nowa marka więc raczej nie ma tutaj dużej grupy oczekujących odbiorców - potwierdza to zresztą krótka wishlista na steam (43,5k). Frostpunk 2 miał podobno wishlistę na poziomie 2 mln z czego na ten moment sprzedało się (na steam) pewnie 250-300k, czyli 12-15%. Przyjmując ten przelicznik potencjał na premierę wynosiłby około 6k kopii dodatkowe 30% poza steam ~8k kopii. To dałoby peak na poziomie 1,5 - max 2k osób.
Niech każdy sam oceni, czy taka premiera zadowoli akcjonariat i jakiego otwarcia można się spodziewać w pierwszym dniu notowań...
Czemu mają służyć takie wyliczenia pozbawione sensu? Równie dobrze można by zapytać jaka będzie reakcja na kursie CDP jak peak W4 będzie 5 tyś? Temu samemu, co analizy biur maklerskich zakładające 1.5 mln sprzedanych sztuk the alters albo 2 mln p8. Takie przyjął założenia do modelu i tyle Ci do tego. Rekomendacja sprzedaj XD
|
|
Temat:
11BIT
KapitanM napisał(a):Do dyskusji o tym, że co prawda peak jest niski, a sprzedaż średnia ale to przecież longseller i na pewno się zwróciło z gamepassa zostało 4 albo 7 dni w zależności od tego, czy dostaniemy dane z advanced acces. Nie mogę się doczekać. Oto jesteśmy :) Przed premierą obstawiałem peak 35k, może jutro/w niedzielę tyle będzie.
|
|
Temat:
11BIT
Zgadzam się, że peak nie jest śmieszny. Gra jest ok, sprzedaż jest ok i odniesie sukces - w oderwaniu od giełdy. Natomiast bardzo śmieszne są oczekiwania rynkowe, chociażby wyrażone w rekomendacjach Noble, bdm i bosia. Rekomendacjach dawanych na podstawie danych rodem z IDZD. 2,5 miliona f2 w pełnej cenie w 1,5 roku? 2mln The alters? Skąd oni to wzieli. O p8 nie wspomnę. Na jakiej podstawie była prognozowana wielomilionowa sprzedaż the alters i p8? The alters widzieliśmy demo, ale ono odnioslo umiarkowany sukces. Wishlista jest średnia, gorsza niż The invincible. P8 to już w ogóle kosmos skąd wzięte były liczby do rekomendacji. Z grafiki koncepcyjnej wydanej kilka lat temu? Lubię gry 11bit, ale kapitalizacja tej spółki jest zbyt duża w stosunku do realnych możliwości sprzedażowych i trackrekordu dotychczasowych zysków.
|
|
Temat:
11BIT
Nie słuchaliście, jak pisałem, że będzie słabo. Były znaki na niebie i ziemi. Nie powiem, jakie poziomy cenowe wychodzą jako docelowe, żeby nie dobijać.
|
|
Temat:
11BIT
krewa napisał(a):Tak, w marcu pisałem o dawno połamanej linii trendu, prawdopodobnie o tej bardziej stromej. Teraz, gdy napisałeś o sięgnięciu linii, zacząłem zastanawiać się gdzie ją widzisz, bo ja dostrzegałem tylko tę mniej stromą. Więc na przyszłość prośba - omawiasz wykres, to zamieść go i nie każ zgadywać co masz na myśli.  kliknij, aby powiększyć Przecież z tego wykresu wynika, że spółka jest od września 2023 roku w trendzie spadkowym z fakeoutem w kwietniu 2024 roku.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
Uważam, że przez preordery i advanced access sprzedaż będzie wypłaszczona, trochę jak przy Age of Mythology: Retold. Potencjał do wzrostu pozycji na GTS widzę do soboty, kiedy pojawi się wybór pomiędzy wydaniem 48 zł na gamepassa, a kupnem gry za 160 zł. Myślę, że możemy nie zobaczyć Frostpunka 2 w TOP3 GTS, natomiast to jest tylko moja opinia i mogę się mylić.
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a):Około 200 tysiecy sądzę że sprzedali. Teraz najważniejsze jaki będzie odbiór graczy i recenzje Nie, najważniejsze jak wysoko dojdzie na GTS i ile dni się utrzyma na wysokich pozycjach.
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a): Skupmy się może na tym co się dzieje obecnie. Jak TopFacet poinformował po 19 bedą zwolnione recenzje. Po drugie jak zobaczycie na godzinowe udostępnienia gry w danym regionie świata to obraz będziemy mieć dopiero jutro np w Chinach będzie dopiero 18.
Frostpunk 2 ma premierę w tej samej chwili na całym świecie. Po prostu jak u nas jest 17 września godzina 19:00, to w Chinach jest już 18 września godzina 1 w nocy. Oczywiście pewnie większość chińczyków nie będzie grało o 1 w nocy, natomiast mają możliwość grać w tym samym momencie co Polacy, Amerykanie i Australijczycy.
|
|
Temat:
11BIT
Krakowskim targiem powiem 175 000 :D
|
|
Temat:
11BIT
Gamalytic podaje szacunek 154.2k sztuk (od początku sprzedaży), co by się mniej więcej pokrywało z wypowiedzią prezesa. Przyrosty followers nie są bardzo duże, na pewno nie jest tak, że spadło na wishlistach ze względu na dużą sprzedaż.
|
|
Temat:
11BIT
Do dyskusji o tym, że co prawda peak jest niski, a sprzedaż średnia ale to przecież longseller i na pewno się zwróciło z gamepassa zostało 4 albo 7 dni w zależności od tego, czy dostaniemy dane z advanced acces. Nie mogę się doczekać.
|
|
Temat:
11BIT
Something is rotten in the state of Denmark.
|
|
Temat:
11BIT
Tak, wynagrodzenia ponad 100% w górę rok do roku. Zarząd zarabia po ponad 100 000 zł miesięcznie każdy członek. Wracając do FT, czy to normalne rozpoznawać przychód bez związanych z tym przychodem kosztów, lub odpisów wartości aktywów niematerialnych? Rozpoznali jako przychod pieniądze dawno wydane, czy to oznacza, że wszystkie koszty produkcji też są już księgowo rozpoznane w FT? To ważne, bo przecież od zysku jest podatek, a po drugie odpowiednie przychody i zyski 11Bit są warunkiem nagrody dla zarządu i pracowników w postaci programu motywacyjnego.
|
|
Temat:
11BIT
Byłbym wdzięczny za rozwikłanie zagadki, na czym FoolsTheory zrobiło 19 mln zł zysku netto w 1 połowie 2024 roku. Ktokolwiek wie, niech odpowie :D
|
|
Temat:
PLAYWAY
Osoba, która kupiła wczoraj akcje może (IMHO) liczyć na dywidendę w przedziale 8%-12% w przyszłym roku, wiec samo to jest dosyć atrakcyjne. Spółka jest zdywersyfikowana i ma ciągle perspektywy wzrostu. Osobiście największe szanse widzę w segmencie gier mobilnych (Digital Melody, ale też inne spółki) i miejmy nadzieję, zaimplementowaniu trybu co-op (pracują nad nim w ramach gry 30 days on a ship, ale ostateczna decyzja o jego umieszczeniu w grze jeszcze nie zapadła).
Wracając do kursu - technicznie jesteśmy w dobrym miejscu do odbicia, miejmy nadzieję, że rynek uwzględni świetny debiut Crime Scene Cleanera (zwrot kosztów produkcji w około 12 godzin, peak w momencie pisania ponad 12000 jednocześnie grających, 98% ocen pozytywnych przy około 600 ocenach).
|
|
Temat:
11BIT
Proszę Pana, pytał Pan o co innego, a teraz odwraca Pan kota ogonem za pomocą historycznego argumentu o dobrej długoterminowej sprzedaży niektórych gier spółki. Nie odnosiłem się do sprzedaży w długim terminie, tylko do sprzedaży 12mc i oczekiwań rynkowych co do tej sprzedaży, które są wysokie.
Uważam, że 11bit to bardzo dobra spółka, ale niekoniecznie dobra inwestycja przy obecnych wycenach i realiach rynkowych sprzedaży gier.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Jesteś pewien, że mediana oczekiwań to sprzedaż co najmniej milion w 2024 ? Możesz zacytować kilka ? Biorąc pod uwagę premierę chyba we wrześniu to odważne założenie. Takie realne oczekiwania sam przyjąłbym w ciemno. Ja sam nie mam tak ambitnych oczekiwań. Nie biorę pod uwagę udziału w GP. Daleko nie szukać - rekomendacja bdm s.a. zakłada 1.3kk w 2024 oraz 0.9 kk w 2025 sprzedaży The Alters. Z tego co pamiętam inne rekomendacje zakładały podobnie. Możesz sobie poczytać - google i znajdziesz. Też pytanie - jaka sprzedaż usprawiedliwia produkcję gry o takim budżecie, aby miała sens biznesowy dla spółki z kapitalizacją 1,5kkk?
|
|
Temat:
11BIT
Ale mamy bezpieczne szacunki. Nie mówi mi, że spółka wydała na te grę mniej niż 20kk i że spółka, która produkuje jedna grę na dwa lata z kapitalizacją 1,5 kkk ma zakładać sprzedaż mniejszą niż 1kk w rok od premiery.
|
|
Temat:
11BIT
Oczywiście nie mamy danych, ale IMO można zakładać bezpiecznie, że koszty przekraczają 20kk, oczekiwania sprzedażowe 1kk w rok, co do GP to nie wiem.
|
|
Temat:
11BIT
Zestawiając z kosztami produkcji i oczekiwaniami (czarny koń), to póki co szału nie ma - The Alters. Creatures of Ava tragedia.
|
|
Panie Przemku rozumiem, że wg. Pana w grę gra mniej osób niż się sprzedaje dziennie egzemplarzy. Czyli klienci płacą pełną cenę i nie grają. Zarzut wynika z tego, że wg Pana grę kupuje około 5000 osób miesięcznie, a z tego co widzę dzienny peak jest od kilku tygodni grubo poniżej 100.
W Pana wyliczeniach nadmiernie optymistyczna może być zakładana wysokość prowizji dla 11bit. Zdaję się też, że w wyliczeniach nie uwzględnił Pan VATu i różnicy cenowej pomiędzy krajami.
Myślę, że półprawdy o kondycji spółki dowiemy się dopiero po publikacji raportu za 1q. Niemniej Pana optymizm może, w mojej ocenie, być przesadny.
|
|
Temat:
PURE
seba19899 napisał(a):addison napisał(a):Pure, odwołał emisję------ > mają inne pomysły :)
oglądam teatr. Tak po ludzku to wywrotka z piaskiem już pod bramą. Czy zarząd stanie na wysokości zadania? Mnie tylko zastania czy ktoś teraz po koleżeńsku nie wykupi tej spółki za bezcen i za 6mc jakby jakiś partnering wszedł to robi cenę x5 przy tej wycenie co jest teraz  Jeśli prezes wierzy w spółkę to sam powinien skupić te akcje, tak jak w CCC miłek robił... Jakby miał być realnie partnering w 6mc, to byliby chętni do objęcia emisji.
|
|
Temat:
STARWARD
Zgadzam się, że wysoka wishlista i niska sprzedaż to największa zagadka.
|
|
Temat:
STARWARD
Dla drobnych akcjonariuszy Starward wyrazy współczucia. Wiem jak się teraz czujecie, bo przeżyłem podobne rozczarowanie kilka lat temu przy premierze Bee Simulator, około 20% straty na portfelu w dwa dni. Trzymajcie się i pamiętajcie, że wszystko mija.
|
|
Temat:
STARWARD
Przemekn napisał(a):Czemu nikt nie zadaje podstawowego pytania ile mogło pójść w pre-orderach?? Bo preorderów nie było.
|
|
Temat:
STARWARD
Pewnie dlatego, że wprowadzenie gry do GP to logiczne działanie, także aby gra zostala dostrzeżona w szerszej grupie odbiorców. Moim zdaniem 130 zł za 5 godzin nieregrywalnej, umiarkowanej rozrywki to dość wygórowana cena.
|
|
Temat:
11BIT
Dzisiejsza premiera po raz kolejny uczy nas, że duża wishlista i grupa nie gwarantuje sukcesu. Natomiast patrzac na wyniki fm3024 mozna uznać, ze mala wishlista i grupa nie przekresla szans na sukces. Za tę naukę powinniśmy być wdzięczni.
|
|
Temat:
11BIT
Osobiście nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy 11bitów nie oceniać za gry z wydawnictwa. Segment wydawniczy ma budżet, który pozwoliłby na produkcję dodatkowej, dużej, gry własnej. Wydawanie tych pieniędzy na dotacje dla artystów (South of the circle, a teraz wygląda na to The Invincible i INDIKA) to nie jest optymalne działanie.
|
|
Temat:
11BIT
Ja dziś w końcu (tak, wiem - jestem zdolny inaczej :) ) obejrzałem gameplay thaumaturge i odetchnąłem z ulgą, bo wygląda bardzo fajnie, przynajmniej dla starego fana tego typu RPG, którym jestem od czasów Baldur's Gate.
|
|
Temat:
STARWARD
Hej, ja ich widzę na 78 miejscu. Może masz lepszy ranking, np. z przyszłości- dnia premiery :)
|
|
Temat:
11BIT
Nie ja zostałem wywołany do tablicy, ale też widzę sens marketingowy w posunięciu 11bit, gdyż: 1) są na przednówku, to jest tuż przed istotnym odświeżeniem portfolio, 2) wyprzedaż wyciśnie ze starego portfolio ostatnie soki, to jest jednoczesnie: - zapewni niemałe przychody, - zrobi zasięgi w mediach - i w rezultacie wzmocni zainteresowanie nowymi produktami spolki.
Ta wyprzedaż utwierdza mnie w przekonaniu, że 2023 rok może być udany, a plany produkcyjne i wydanicze nie są zagrożone.
Pisałem szybko na komórce, przepraszam za literówki.
|
|