tgolik napisał(a):W realnym świecie hitem staje się jednak gra na tysiąc. A spośród diamentów jeden na sto, po oszlifowaniu, staje się brylantem. Dlatego tak bezcenne są wysokiej klasy, własne IP. Marka Frostpunk jest warta tyle co 100 Niezwyciężonych czy Thaumaturgów (obym się mylił). Marki Wiedźmin czy Cyberpunk są warte z kolei 10-50 Frostpunków.
Masz rację ale poczytaj o strategii Bitów. Chcą robić gry z przesłaniem i trudnymi wyborami. Na tym cierpią poziomy sprzedaży. Nie można jednak wykluczyć, że poziomy sprzedaży gier nie będą rosły. Choć osobiście nie sądzę aby było więcej niż 3 gry z serii.
Nie można także wykluczyć, że po wydaniu Projektu 8 spółka zabierze się za grę AAA. P8 ma być czymś z klasy zbliżonej do RPG. Może powstać kolejne IP a dużym przy sukcesie gry posiadając duże zasoby można podjąć się gry RPG AAA. Mając dużą doświadczoną załogę tworzyć dalej po 3 projekty w tym jeden AAA. Nie zagraża to spółce a mając ok 400-450 ludzi po 70-100 może pracować na projektach AA reszta nad AAA. Mając 3-4 IP można się o to pokusić.
Spółka jak widzimy idzie w tym kierunku. Zapominamy o TWOM, który może kiedyś wrócić a miał wiele nagród i zachwytów.
Spółka pokazuje, że potrafi tworzyć ciekawe projekty. Jeśli wejdą w RPG może być ciekawie. Tam są dużo większe zakresy sprzedaży.
rychu22 napisał(a):Cześć. Jestem akcjonariuszem 11bit od 9 pln, obserwuję spółkę oraz kurs praktycznie codzienne. Konkluzja jest taka, że to nie są akcje dla niecierpliwych i jednocześnie każde potknięcie karane jest srogo , a sukcesy są "w cenie". Świetna sprzedaż FP2 może okazać się "w cenie", większość analityków wycenia przeszłość, a ja , jak piszący na tym forum od lat (których serdecznie pozdrawiam i dziękuję za bardzo merytoryczne treści) wierzymy w profesjonalizm oraz ideę przyświecającą bitom od początku. Nie zawiodłem się na nich i mam nadzieję nie zawiodę się. Cała reszta to tylko spekulację i kwestia wiary. Są wśród nas osoby, które zainwestowały w tę spółkę jeszcze przed TWOM ( podobnie jak ja), nie jest łatwo, aczkolwiek sobie i Wam życzę aby historia się zrymowała
W cenie może być są tacy dla których można tak wszystko wytłumaczyć. Jednak przy sukcesach sprzedaży zasoby gotówkowe będą rosły a to tak czy inaczej wpływa na kapitalizację. I tego trzymają się długoterminowi.
Spółka oczekiwała w2015, że dojdzie do miejsca gdzie jest pewna znana spółka ze Szwecji (1mld Euro). Trochę to się przeciąga ale może kiedyś.....
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)