Mistrzowie Amibrokera i AFL: Radzę sobie z podstawami AFL na potrzeby pisania prostych systemów i analizowania ich, jednak mam pewien problem: Chciałbym za pomocą AFL opisać system który analizuje zachowanie jednego instrumentu a później wykonuje Buy lub Sell na innym. Czyli np. zachowanie WIG20 spełnia określony warunek a system kupuje ETFW20 (przykład tylko na potrzeby ilustracji problemu  ) Czy ktoś jest w stanie mnie pokierować jak to zrobić w Amibrokerze?
|
|
dziekan-k1 napisał(a):Może pracownicy Stockwatch zainteresowaliby się problemem i skontaktowali z firmą ? Popieram, redakcja stockwatch pewnie ma większą wprawę w ściganiu spółe :) Może uda im się wydusić z EAP jakikolwiek komentarz. Redakcjo Stockwatch - podejmiecie temat?
|
|
Moje lipcowe próby kontaktu (telefonicznego i mailowego) spełzły na niczym.
Zachowanie East Pictures przelało czarę goryczy i przyczyniło się do mojej decyzji o rezygnacji z uczestnictwa w Catalyst w obecnej formie. Rozumiem, że ryzyko zawsze istnieje, czasem bywa wysokie. Rozumiem, że upadłości spółek się zdarzają i, że posiadanie niezabezbieczonych obligacji może skończyć się utratą całego kapitału.
Ale, jeśli NOTOWANA SPÓŁKA może po prostu zniknąć w taki sposób i żadna instytucja nie podnosi rabanu to poziom ryzyka jest dokładnie taki jak w przypadku Amber Gold.
|
|
W takim razie nie rozumiem z czego wynika taka cisza wokół EAP. Wypłat i wykupów nie dotrzymali, kontakt zerowy. Wygląda jak Amber Gold i nikt nie podnosi tu krzyku?
|
|
Próbowałem się kontaktować ze spółką, email i telefon milczą, kuponu do serii D z 31/05 brak.
Czy ktoś ma jakiekolwiek informacje na ten temat? Czy komuś udało się skontaktować ze spółką po 31/05?
|
|
Czy były jakieś informacje o wstrzymaniu wypłaty odsetek do serii D, która powinna być 31 maja?
|
|
Skoro listę może przeglądać każdy zainteresowany, to rozumiem, że to publiczny dokument, tj. opublikowanie go jest legalne (tak?).
Czy w takim razie, jeśli znalazłby się tu jakiś życzliwy wierzyciel z Wrocławia, mógłby ją np. skopiować i wrzucić na forum?
|
|
Dziś rano przyszły mailem propozycje do serii D. Są analogiczne do tych dla serii C (przedłużenie wykupu do sierpnia, odsetki bez zmian, wymagana pisemna zgoda).
Na nieupolowanym niedźwiedziu skóry się nie dzieli, więc powiem tylko, że przynajmniej poziomu komunikacji z wierzycielami można spółce pogratulować.
|
|
jhx napisał(a):[quote=idlaw007] 3. SUma odestek karnych dla kazdego niezaplaconego w terminie okresu odestkowego ( w przypadku ganta byl takie 3 okresy). Ilosc dni liczymy od dnia nastepujacego po planowanej wyplacie kuponu do dnia poprzedzajacego ogloszenie upadlosci czyli do 01.01.14 kalkulator odestek ustawowych www.infor.pl/kalkulatory/odset... Zaraz, zaraz, ale czy odsetki ustawowe naliczamy tylko od niewypłaconych kuponów czy od wartości nominalnej + niewypłacownych kuponów?
|
|
Tyle tylko, że to nie lokata tylko obligacje nie wykupione w terminie ;) Ale obyś miał rację.
|
|
13 lutego pojawił się raport bieżący o następującej treści: Cytat:Informacja na temat wykupu obligacji serii D W związku ze zbliżającym się terminem wykupu obligacji serii D, przypadającym na dzień 26 lutego 2014 roku Zarząd East Pictures S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, że Spółka nie dokona wykupu obligacji w wyżej wymienionym terminie. Bezpośrednią przyczyną opóźnienia w terminowej realizacji wykupu obligacji jest konieczność zmiany zamierzeń Emitenta odnośnie źródła pozyskania środków na wykup. Przepraszając za zaistniałą sytuację uprzejmie prosimy Obligatariuszy o bezpośredni kontakt z Emitentem poprzez przesłanie swoich danych teleadresowych, PESEL/NIP oraz ilości posiadanych obligacji na adres mailowy: obligacje2@eastpictures.pl. Przesłane dane pozwolą Emitentowi na nawiązanie bezpośredniego kontaktu w celu przedstawienia Obligatariuszom propozycji spłaty zadłużenia. Czy ktoś już się kontaktował i otrzymał propozycję lub dodatkowe info?
|
|
Czy jest jakiś postęp w sprawie wykupu serii C?
|
|
Roberto100 napisał(a): Proszę Państwa trochę spokojniej! To są dopiero propozycje układowe, a nie układ.
1. Co to znaczy, że to dopiero propozycje? Bo nie rozumiem czy sprawa może się jeszcze na tym etapie rozwinąć, np. przez jakąś apelację którejś ze stron, czy już tylko czekamy na publikację info o upadłości w monitorze, a więc formalność? 2. Czy ktoś planuje zebranie do kupy spójnej i właściwej metodologii wyliczania zobowiązania? Może zaawansowani podjęliby się stworzenia w tym zakresie uzupełnienia dla wspomnianego poradnika dla posiadaczy GANTA ( obligacje.pl/news/2272/krotki-...)?
|
|
Roberto, jakiego rodzaju dalsze kroki masz na myśli?
Ja od dłuższego czasu stopniowo pozbywałem się obligacji Ganta aż do teraz kiedy została mi ostatnia sztuka, która jak wiadomo nie została wykupiona w terminie...
Wartość to kilkaset złotych i z jednej strony strata oczywiście będzie bolesna jeśli mi nie wypłacą, z drugiej, jeśli miałbym płacić za prawnika i jeździć za tym po Polsce to pewnie w najlepszym razie wyjdę na zero.
Mógłbym to robić dla zasady, ale poza pieniędzmi bardzo cenię również swój czas.
Czy biorąc to pod uwagę jestem na straconej pozycji czy są jakieś rozsądne działania, które mogę podjąć żeby zwiększyć swoje szanse na odzyskanie nawet tych kilku stówek? Być może mogę podłączyć się do jakiegoś pozwu zbiorowego?
|
|
GNT0813 płaci :)
|
|
To troche cienko bo ja mysle o testowaniu kontraktow terminowych...
A jak to wyglada np. w amibrokerze?
|
|
Hej,
Podepne sie pod watek bo temat jest blisko mojego pytania.
Jestem zainteresowany programami do backtestingu i chcialbym poprosic o porade w wyborze takiego, gdzie jest w miare intuicyjna metoda definiowania zasad wejscia i wyjscia. Chodzi mi o to zebym nie musial poswiecac wiele czasu na nauke skladni (bo domyslam sie ze definiowanie regul przypomina proste programowanie, tak?). Prosze doswiadczonych w temacie o opisanie pod tym katem najpopularniejszych programow. Prosze rowniez autora watku o opis jak to wyglada w jego programie :).
Pozdrawiam :)
Wybaczcie brak polskich znakow. Pisze z telefonu...;)
|
|
Dapi, jak tam magiczny portfel? Upadł?
|
|
Przeczytałem to co napisał Greenblatt w "Małej Książeczce", trudno odmówić rzeczowego podejścia do tematu.
Czy komuś z Was wiadomo coś na temat praktycznego zastosowania tego co opisał Greenblatt na polskim rynku? Czy są gdzieś jakieś badania/wyniki?
Teoretyczne badanie skuteczności stanowi problem ze względu na dość skomplikowane dane. Zgromadzenie historycznych danych do analizy wymagałoby masowego przeglądania historycznych sprawozdań dla dużej liczby spółek.
|
|
Cudownie. Dziękuję!
|
|
Cześć,
Czy jest jakiś prosty sposób na zgromadzenie pełnej listy notowanych spółek i aktualnych wartości kapitalizacji?
Źródła typu stooq wymagałyby przeklikania wszystkich spółek, źródła typu fundamentalna.net udostępniają wskaźniki, niestety nie ma tam możliwości eksportu ogólnych danych (aktualność + zakres danych to inna rzecz).
Pomysły?
edit: Widzę, że skaner stockwatcha poniekąd umożliwia odsianie części spółek po wielkości kapitalizacji. Lepsze to niż nic, ale przydałoby się pełne zestawienie.
|
|
Dostałem dziś mailem ich prezentacje dotyczącą tej emisji i wygląda interesująco na pierwszy rzut oka. Solidny zarząd, ciekawe dotychczasowe projekty etc.
Być może ktoś miał czas zgłębić temat dokładniej?
Ps. Jak to wygląda od technicznej strony jeśli chodzi o inwestycję: wysyłam formularz z moimi danymi i wtedy dostaję propozycję inwestycji? Na zasadzie 'kto pierwszy ten lepszy'? I w jaki sposób przyznawane są akcje? Niezależnie od tego z jakiego maklera korzystam?
|
|