PARTNER SERWISU
vgzdpfir
1 2 3

Strategia portfelowa oparta na wskaźniku siły relatywnej - TEST

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 grudnia 2010 09:54:31
Stało się... I ja postanowiłem założyć wątek dotyczący pewnej strategii. W związku z faktem, że wielu użytkowników, w tym część już nieobecnych na forum, twierdzi iż nie da się pobić indeksu w długim terminie i z pewnością nie da się tego zrobić przy użyciu AT( pozdrowienia dla Manko wave ) postanowiłem spróbować temu zaprzeczyć przy użyciu jednej ze znanych strategii inwestycyjnych. Wątek ma charakter edukacyjny i nie należy go naśladować. Strategia będzie realizowana na spółkach z WIG20 z trzech powodów. 1.Płynność 2.Płynność 3. Płynność. W mojej opinii to najważniejsza sprawa jeśli chodzi o skuteczność AT, a poza tym jeśli nawet kiedyś ktoś się zdecyduje naśladować ruchy w portfelu to będę miał czyste sumienie jeśli w moim własnym portfelu dokonam transakcji przeciwnych, choć częściej z pewnością będzie odwrotnie.

Próbować pokonać indeks można na wiele sposobów. Kupując spółki z WIG20 można pobić indeks o otrzymywane dywidendy, o ile oczywiście jego skład nie podlega częstym modyfikacjom. Można wykorzystać darmowy kredyt przy użyciu kontraktów terminowych i część środków lokować w instrumentach bezpiecznych i ile oczywiście pozwala na to baza daleko wygasających serii. Ja postanowiłem zastosować metodę bardziej wyrafinowaną.

Budowa strategii wynika wprost z budowy indeksu, a właściwie zmian w nim zachodzących. W skrócie można powiedzieć, że spółki z kłopotami w długim terminie z indeksu wypadają poprzez spadek kapitalizacji a wchodzą do niego spółki sukcesu, które na skutek swojej działalności zwiększyły znacznie kapitalizację. Uproszczając sprawę spółki silne wchodzą do indeksu i pną się w górę rankingu GPW, a słabe po spadku w rankingu na końcu wypadają. Z tego faktu można wysnuć wniosek, że kupując spółki najsilniejsze z indeksu i ograniczając liczbę spółek powinno się udać go pobić. Celem strategii jest pobicie indeksu WIG20 w ujęciu rocznym o co najmniej 5 punktów procentowych

Strategia zakłada ciągłe przebywanie na rynku, nawet w okresie bessy i w związku z tym trzeba się liczyć ze znacznymi obsunięciami kapitału. Strategia nie stanowi pełnego systemu inwestycyjnego w szczególności ze ściśle określonymi zasadami Money Managment.

STRATEGIA:
W portfelu powinny się znajdować najsilniejsze spółki z pierwszego decyla, czyli w przypadku W20 będą to dwie najsilniejsze spółki z wagami 50%. Drugie założenie jakie spółki muszą spełniać to rosnący trend siły relatywnej w odpowiednim dla strategii horyzoncie inwestycyjnym.

W celu określenia siły relatywnej i jej trendu zbudujemy i wykorzystamy parę wskaźników, ale o nich już w następnym wpisie.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 15 grudnia 2010 12:14:16
Jak dobrze rozumiem, zamierzasz zbudować strategię opierającą się tylko na wskaźniku RSI (i jego pochodnych)? Bez oceny fundamentów, okoliczności makro i wszelkich innych czynników "nietechnicznych"? Jeśli tak, to dołączam do grona sceptyków, aczkolwiek będę obserwował z zaciekawieniem. Zważ że zakładasz wątek w momencie kiedy obijamy się o maksima, nie lepiej poczekać ze startem na bardziej neutralny moment?
Aktualnie: MRB(100%)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 grudnia 2010 13:46:46
Nie na RSI tylko na RS... RSI tylko się nazywa względny indeks siły. Mnie natomiast chodzi o siłę względną rozumianą jako zachowanie w stosunku do banchmarku. Pomijam wszystkie aspekty fundamentalne. Faktycznie lepiej byłoby rozpocząć od korekty, ale nigdy nie wiemy w jakim miejscu jesteśmy... Poza tym chcę wystartować w nie koniecznie najlepszym momencie, aby nikt nie napisał, że wynik zależał od momentu startu...

Doprecyzuję jak to ma działać i jak się powinno zachowywać, jakie są ryzyka jak znajdę dłuższą chwilę

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 15 grudnia 2010 14:15:09
Anty jesli moglbys jak najmniej AT, a wiecej statystyki.. czekam na pomysly ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 grudnia 2010 14:28:34
Dark, nie do końca się da i nie taki cel...
Ja chcę tutaj pokazać cały proces myślowy jaki towarzyszy tworzeniu zarysu strategii. Chcę pokazać jak się buduje wskaźnik w oparciu o to co chcę zmierzyć, albo pokazać. To ma być edukacyjne. Statystykę można wpleść potem, ale nie o to mi chodzi... Tu nie będzie żadnych optymalizacji, wręcz można powiedzieć, że podstawy tylko oparte na pewnych przesłankach zdroworozsądkowych, być może doświadczeniu itp.

DarkestLie
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 21:15:26
Amok sesji..

Rozumiem ze masz na mysli dzielenie (Relative Strength) ale, sile mozna badac na mmnostwo sposobow chocby porownujac BB, SMA/EMA/..., momentum, alfe itd.
jak niemniej czekam na efekty ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 15 grudnia 2010 23:04:04
jakiś czas temu sam założyłem podobny wątek, w którym chciałem opisywać rezultaty strategi Pair Trading, która także opiera się na sile relatywnej. Niestety zabrakło mi wytrwałości i cierpliwości, aby na bieżąco to raportować. I chociaż dalej prowadzę tego typu zapiski z tej strategii, jest ona wielce niedoskonała od strony doboru spółek do portfela i sygnałów kupna/sprzedaży, sam jestem amatorem w prowadzeniu tego typu "badań", więc nie wyszło mi to za dobrze. Z wielką ciekawością czekam na szczegóły co do strategii kupna, sprzedaży. Jakich narzędzi AT użyjesz itp.

Taki pomysł wpadł mi do głowy. Od dzisiaj rusza "Gra parkietu", w której handluje się spółkami z WIG20 (oprócz Biotonu), mógłbyś użyć tej gry, jako narzędzia do zapisywania historii transakcji. Gra uwzględnia prowizję, dzięki czemu wyniki strategii mogą być jeszcze bardziej zbliżone do rzeczywistości. W szybki sposób możesz dokonywać transakcji bez bawienia się w arkusze. Wiadomo arkusz będzie potrzebny, ale to też może się przydać:)

Trzymam kciuki i będę na bieżąco obserwować efekty strategii! Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 grudnia 2010 23:58:29
DarkestLie napisał(a):
Amok sesji..

Rozumiem ze masz na mysli dzielenie (Relative Strength) ale, sile mozna badac na mmnostwo sposobow chocby porownujac BB, SMA/EMA/..., momentum, alfe itd.
jak niemniej czekam na efekty ;)

Tak, masz rację. Tylko wiesz... ja chcę sprzedać to w takiej formie aby zrozumiał nawet laik - najprostszymi sposobami. W miarę rozwoju tego wątku możemy pogadać też o innych sposobach.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 grudnia 2010 00:00:58
olshinho napisał(a):

Taki pomysł wpadł mi do głowy. Od dzisiaj rusza "Gra parkietu", w której handluje się spółkami z WIG20 (oprócz Biotonu), mógłbyś użyć tej gry, jako narzędzia do zapisywania historii transakcji. Gra uwzględnia prowizję, dzięki czemu wyniki strategii mogą być jeszcze bardziej zbliżone do rzeczywistości. W szybki sposób możesz dokonywać transakcji bez bawienia się w arkusze. Wiadomo arkusz będzie potrzebny, ale to też może się przydać:)
Trzymam kciuki i będę na bieżąco obserwować efekty strategii! Pozdrawiam

Gra może przestać istnieć a strategia jest długoterminowa. Prowizja będzie uwzględniana, a poślizgów być nie powinno, bo transakcję będę wykonywał pcro dnia następnego.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 grudnia 2010 00:03:22
Prócz oczywiście kompetencji zarządu wyników spółki na kurs a raczej zmienność kursu ma wpływ także sektor działalności. Istnieją branże silnie zależne od koniunktury i takie, których wyniki tylko w nieznacznym stopniu są od niej uzależnione. Do pierwszej grupy należą z pewnością spółki budowlane, surowcowe i banki, natomiast do drugiej spółki należące do sektora użyteczności publicznej jak walory energetyczne czy telekomunikacyjne. Z tego powodu w cyklu koniunkturalnym będą zmieniać się liderzy wzrostów i spadków.
Podłożem do wzrostów są najczęściej aspekty fundamentalne, a cena jest odzwierciedleniem oczekiwań inwestorów. Jeśli oczekiwania co do perspektywy się zmieniają to ma to większy wpływ na spółki ofensywne niż defensywne. To jeden z czynników, dlaczego różne spółki zachowują się zupełnie inaczej niż indeks i te różne zachowanie ma być wykorzystane w strategii.
Dane na rynku pojawiają się w zasadzie codziennie, ale ważniejsze jak produkcja przemysłowa, PKB, sprzedaż detaliczna są publikowane dużo rzadziej - raz w miesiącu. Do tego dochodzi weryfikacja założeń i oraz ocena działalności w kwartalnym cyklu raportów okresowych.
Wobec tego, jeśli wzrosty i pokonywanie indeksu ma być trwałe, potrzebny jest raczej horyzont średnioterminowy i na takim będzie bazował dobór wskaźników.
No, dobra wiemy już jakie spółki chcemy kupować, dlaczego ma to szanse zadziałać, to pozostaje nam wszystko pomierzyć.

Najprostszą metodą odwzorowania różnego zachowania indeksów jest porównywanie dzisiejszej ceny indeksu i dzisiejszej ceny waloru. Nie wiem jak reszta ludzisk na świecie, ale ja w pierwszej chwili chciałem to odjąć... Lepszym rozwiązaniem jest jednak podzielenie ceny waloru przez cenę indeksu ze względu na większą wrażliwość wykresu na zmianę jednej lub drugiej ceny. Ponieważ w składzie indeksu mamy walory o bardzo niskiej wartości ;), to dla lepszej prezentacji danych przemnożymy to jeszcze razy 1000, czyli nowy wykres można opisać wzorem:
RS(i)=C_spółki(i)/C_indeksu(i)*1000 gdzie i oznacza kolejny numer sesji.

Przykładowy wykres dla KGHMu

kliknij, aby powiększyć

Na górnym wykresie znajduje się paroletni wykres spółki, poniżej wykres WIG20, a na samym dole stworzony wskaźnik RS

Ma pierwszy rzut oka wykresy RS i spółki są bardzo podobne, jednak kiedy się bliżej przyjrzeć...
Na wykresie zaznaczyłem charakterystyczny moment. Spółka w prezentowanym okresie wzrosła, natomiast indeks spadł, czyli walor zachowywał się znacznie lepiej od rynku. Pionową strzałką oznaczyłem kolejny ciekawy punkt. To miejsce kiedy wskaźnik osiąga swoje nowe maksimum, czyli obrazuje największą dotychczasową siłę. Ani indeks, ani sam wykres cenowy nie pokonuje wcześniejszych szczytów.

kliknij, aby powiększyć

Brak wzrokowych podobieństw widać w przypadku TPSA:
Zarówno spółka jak też indeks rosły w okresie hossy i spadały w bessie, ale w znacznie innym tempie, co doskonale pokazuje wykres RS. Historycznie najwyższą siłą spółka wykazała się na dnie bessy.

Mamy zdefiniowany podstawowy wskaźnik do pracy. Najbardziej intuicyjny i najprostszy z możliwych, jeśli chodzi o matematykę.

Teraz pozostaje nam określić czy w zdefiniowanym interwale wskaźnik rośnie, czy spada i zdefiniować „moc ruchu”. Wiem, wiem głupio to brzmi, ale lepiej niż poprawnie:
„zdefiniować siłę trendu siły relatywnej” :)

C.D.N.
PS: Trochę to wygląda jak blog, ale mam nadzieję że jest ciekawe.

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 16 grudnia 2010 08:19:31
Jest ciekawie ale jestesmy swiadomi ze najciekawsze jeszcze przed nami salute
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 16 grudnia 2010 10:31:53
Anty_teresa'o :-) ,

Nie lepiej operować na stopach zwrotu zamiast na cenach? Wtedy oprócz jakościowej analizy wskaźnika RS otrzymujemy także możliwość analizy ilościowej tj. choćby porównania RS dla różnych spółek.Think

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 grudnia 2010 11:42:58
@Zielarz
Zawiedziesz się... Nie będzie żadnych fajerwerków. Chcę udowodnić, że AT czy w ogóle gra systemowa może dawać efekty nie tylko w krótkim terminie. Tu nie potrzeba nic nadzwyczajnego. Chcę pokazać, w tym początkowym omówieniu, że wszystko można wymyślić samemu, że da się to uzasadnić, że warto przemyśleć co się chce uzyskać i do tego dobrać narzędzia, a nie odwrotnie, że dostaję wskaźnik wrzucam do AMI i testuje na prawo i lewo i jak coś mu ami wypluje z dodatnią stopą zwrotu to znaczy, że działa i że jest fajne...

@Blelump.
Można oczywiście zastosować także stopę zwrotu z n dni. A do analizy ilościowej dojdziemy w następnym większym wpisie :)

PS: Rozwiązań strategii jest nieskończenie wiele, ale stopy zwrotu w testach historycznych strasznie się nie różniły, w zależności od narzędzia.

Zielarz
0
Wysłane: 16 grudnia 2010 12:19:15
generalnie super ze stworzyles taki watek. Napewno bedzie sie mozna z niego wiele dowiedziec i wiele przedyskutowac. Sa kwestie ktore mnie osobiscie interesuja a o ktore nawet nie pytam bo sa prawdopodobnie zbyt zlozone aby ktos chcial sie na ten temat rozpisywac bez wlasnej inicjatywy - jak tu thumbright
takie przykladowo kwestie:
zakladam ze portfel ma zmienna ilosc walorow, w zmiennych proporcjach.
1. co bedzie decydowalo o propoprcjach ?
2. jak bedzie rozwiazany problem "normalizacji" jednego typu sygnalu obliczanego na roznych papierach - w przypadku przykladowo pojawienia sie dwoch sygnalow kupna ktory bedzie traktowany jako "wartosciowszy" i wykonany ?
3. czy bedzie rozdzielenie zasad w sytuacjach trend/boczniak i jakie bedzie kryterium rozpoznania obu sytuacji ?
4. jakie bedziesz analizowal parametry strategii przy backtestach i ktore sa najistotniejsze i w jakiej sytuacji ... czy bedziesz optymalizowal parametry wejsciowe ?
to tak na poczatek z tej listy problemow co mi spac nie daja d'oh!
Edytowany: 16 grudnia 2010 12:27

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 16 grudnia 2010 13:56:05
Fajny tak być rozpartym w fotelu, paląc cygaro, popatrzeć jak męczą się inni /pracują/...i jeszcze pokrytykować można bezkarnie...

Panowie do roboty i własne wątki założyć. Jest demokracja czyli czego moder nie skasuje to bedzie...

:)
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Zielarz
0
Wysłane: 16 grudnia 2010 14:03:44
ehhh Dapi. Nikt tu nie siedzi bezczynnie. Codziennie zglebiam temat i klepie wlasny kodzik. Gdybym mial sie czym pochwalic (poza byc moze samym zrozumieniem czegos co Wy juz od dawna wiecie) to bym napisal. Gdybym mial dzialajacy DOBRY system prawdopodobnie nawet nie zagladal bym na zadne portale gieldowe.Silenced

Zielarz
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 11:45:17
czuje sie jakbym cos zepsul. Od czasu jak zaczalem sie interesowac skanerem swiecowym tamten watek tez zamarl Eh?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 grudnia 2010 12:04:01
No coś Ty.
Wszyscy czekają na kolejny ruch Antyteresy.
Ja juz nogami przebieram.

Nie odzywam się, bo nie chcę Mistrza poganiać.
Speak to the hand Ale długo tak nie wytrzymam.

Edytowany: 17 grudnia 2010 12:04

DarkestLie
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 13:04:17

kliknij, aby powiększyć

moze badac sektory i wybierac dwie najlepsze spolki ;)
Edytowany: 17 grudnia 2010 13:08

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 17 grudnia 2010 13:39:03
Zielarz napisał(a):
czuje sie jakbym cos zepsul. Od czasu jak zaczalem sie interesowac skanerem swiecowym tamten watek tez zamarl Eh?

Zamarł z zupełnie innych przyczyn - moich osobistych.
Mam nadziję że uda się wznowić za jakąś chwilkę...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,327 sek.

oujjtoww
cvqguufn
htmocwhi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kpopegyo
uwplkedb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat