PARTNER SERWISU
agzmxees
43 44 45 46 47
koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 4 lipca 2012 18:39:58 przy kursie: 10,72 zł
Czyli co? Idąc za przykładem " bardziej rozwiniętych gospodarek" - prywatyzujemy zyski w dobrych czasach, a upubliczniamy straty w ciężkich?
Szkoda słów i argumentów, bo większość aż tupie z radości i wycałowałaby Pawlaka za bezinteresownie dobre serduszko i pochylenie się nad niedolą.
Nie wiem tylko, po co zmienialiśmy ustrój? Fajnie w sumie było.

Gazoport, autostrady, to ściema. Te kontrakty przejełyby inne firmy, zatrudniły tych samych ludzi i dokończyły "tematy".
I dlaczego akurat PBG, a nie np. BOMI, albo IDM? Bo Pawlak miał kaprycho?
Czy premier ma decydować, które firmy przetrwają, a które nie?
Co za bolszewizm. A w dodatku nieskuteczny.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 lipca 2012 18:41:17 przy kursie: 10,72 zł
pop napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

A jeśli Ty kupowałbyś mieszkanie to chciałbyś mieć taką klauzulę w kontrakcie? Bank chciałby udzielić Ci kredytu? W końcu to ten co zarabia ponosi ryzyko, bo zarabia właśnie między innymi za to ryzyko. Problemem jest co innego. Złe rozłożenie akcentów w ocenie ofert, z najniższą ceną na czele.

No widzę, że myślimy tak samo. A wypowiedź Pawlaka jest skandaliczna, rząd nie jest od tego by dofinansowywać prywatne spółki i ryzykować kapitał z naszych podatków na podupadającą spółkę/branżę... To łamie zasady wolnego rynku, a nie jesteśmy bogatym krajem by tak wydawać kasę na grę w pokera...Speak to the hand

kurcze... to najlepiej być nieudacznikiem, który zaciągnie kredyty, wygra przetargi poniżej własnych kosztów a potem oddać firmę państwu, niech oni się martwią. puke_l

@koszyk
wiesz... nie to żebym coś sugerował ale Pawlak sam kiedyś pisał że gra na giełdzie (ciekawe czy SW czyta?). Zajmujesz sobie longa na PBG, wychodzisz do dziennikarz, gadka-szmatka, jutro zamykasz... 50% jest.Shhh Angel
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 lipca 2012 18:42

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 4 lipca 2012 18:50:29 przy kursie: 10,72 zł
Cytat:
wiesz... nie to żebym coś sugerował ale Pawlak sam kiedyś pisał że gra na giełdzie (ciekawe czy SW czyta?). Zajmujesz sobie longa na PBG, wychodzisz do dziennikarz, gadka-szmatka, jutro zamykasz... 50% jest.Shhh Angel

Chodzi Ci o kontrakty na PBG czy zwykły zakup akcji?

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 lipca 2012 19:04:06 przy kursie: 10,72 zł
koszyk napisał(a):
prywatyzujemy zyski w dobrych czasach, a upubliczniamy straty w ciężkich?
(...) I dlaczego akurat PBG, a nie np. BOMI, albo IDM? Bo Pawlak miał kaprycho?

Nie podoba mi się ta koncepcja, bo przyroda próżni nie znosi i (jak ktoś tu napisał) znaleźliby się inni, co dokończyliby robotę. Ale różnica pomiędzy PBG, a Bomi i/lub IDM jest taka, że PBG wykonuje kontrakty rządowe. Jeśli je znacjonalizują, to państwo samo sobie zapłaci. Jeśli kotrakt był marżowy, to marża zostanie w publicznych rękach. Jeśli kontrakt był stratny, to zapłacona zostanie po prostu godziwa cena. Zakładając, że Spółkę da się potem sprawnie sprzedać (tu akurat może być kłopot), to pomysł nie jest tak zupełnie od czapy.

koszyk
0
Wysłane: 4 lipca 2012 19:11:52 przy kursie: 10,72 zł
@ Rafsty

Tu chodzi o zasadę, a nie o kalkulację, czy na przejęciu przez Państwo prywatnej firmy można zarobić, czy nie.
Idąc tym śladem, można "upaństwawiać" tanie spółki na giełdzie.
Państwo nie jest od tego.

koszyk
0
Wysłane: 4 lipca 2012 19:15:38 przy kursie: 10,72 zł
@ Scarry

Absolutnie, nigdy i w żadnych okolicznościach, nie śmiałbym pomyśleć, że wymienianie nazw poszczególnych firm, przez P. Premiera i Wicepremiera mogą mieć jakiekolwiek konotacje z przewidywaniem zachowania kursu wymienianych spółek.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 4 lipca 2012 19:16:05 przy kursie: 10,72 zł
pop napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

A jeśli Ty kupowałbyś mieszkanie to chciałbyś mieć taką klauzulę w kontrakcie? Bank chciałby udzielić Ci kredytu? W końcu to ten co zarabia ponosi ryzyko, bo zarabia właśnie między innymi za to ryzyko. Problemem jest co innego. Złe rozłożenie akcentów w ocenie ofert, z najniższą ceną na czele.

No widzę, że myślimy tak samo. A wypowiedź Pawlaka jest skandaliczna, rząd nie jest od tego by dofinansowywać prywatne spółki i ryzykować kapitał z naszych podatków na podupadającą spółkę/branżę... To łamie zasady wolnego rynku, a nie jesteśmy bogatym krajem by tak wydawać kasę na grę w pokera...Speak to the hand

Od strony ideolo to nawet ładnie brzmi i jest w tym trochę racji. Ale rzeczywista praktyka skrzeczy - tak robią absolutnie wszystkie państwa, takze te, głoszące (przynajmniej oficjalnie) wolny rynek, zasady uczciwej konkurencji itd. itp.
Jedyną kwestią pozostaje to, od jakiego rozmiaru stajesz się "zbyt duży, by upaść".

Wypowiedź Pawlaka wskazuje, że PBG na skalę polską blisko do tego rozmiaru, co niestety martwi, bo jeśli już firma o wartości w najlepszym czasie kilku miliardów złotych staje się "too big too fail", to tylko świadczy o tym, jak nędzne są rozmiary polskich firm i jak słabiutka jest nasza gospodarka.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lipca 2012 19:21:37 przy kursie: 10,72 zł
@Szutnik
Kompletnie mnie to nie interesuje czy firma jest za duża by upaść. Pieniądze z podatków są publiczne i nie ma najmniejszej gwarancji, że pieniądze państwowe nie zostaną utopione w tym bankrucie. Sam wiesz, że spółka i branża ma fatalne perspektywy, a Skarb Państwa nie jest od tego by grać na giełdzie, w dodatku grać na spółkach-bankrutach.
To jest mega-skandal i mam nadzieję, że Rostowski się stanowczo sprzeciwi. Po jaką cholerę rozgoniono komunizm by teraz nacjonalizować, co...?
Tu trzeba prywatyzować, a nie upaństwawiać, a jak Pawlakowi to nie odpowiada-to niech zmyka na Kubę, czy Białoruś...Speak to the hand
Edytowany: 4 lipca 2012 19:22

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 lipca 2012 19:56:47 przy kursie: 10,72 zł
koszyk napisał(a):
Tu chodzi o zasadę, a nie o kalkulację, czy na przejęciu przez Państwo prywatnej firmy można zarobić, czy nie.
Idąc tym śladem, można "upaństwawiać" tanie spółki na giełdzie.
Państwo nie jest od tego.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Próbuję tylko racjonalizować to, co oni wymyślili.

elephant
0
Wpisów: 17
Wysłane: 4 lipca 2012 20:51:12 przy kursie: 10,72 zł
pop napisał(a):
@Szutnik
Pieniądze z podatków są publiczne i nie ma najmniejszej gwarancji, że pieniądze państwowe nie zostaną utopione w tym bankrucie. Sam wiesz, że spółka i branża ma fatalne perspektywy, a Skarb Państwa nie jest od tego by grać na giełdzie, w dodatku grać na spółkach-bankrutach.
To jest mega-skandal i mam nadzieję, że Rostowski się stanowczo sprzeciwi. Po jaką cholerę rozgoniono komunizm by teraz nacjonalizować, co...?
Speak to the hand

zgadzam się w 100%, przez lata musieliśmy patrzeć jak nasza kasa z podatków jest topiona w państwowych molochach opanowanych przez związki zawodowe i teraz kiedy wydawało się, że problem zniknął pojawia się Pawlak z absurdalnym pomysłem, abstrahując od sensu tego czegoś to jest to przecież nieuprawniona pomoc publiczna, myślę że gra idzie pod słupki poparcia a nie pod realną pomoc, zresztą PBG to nie jest tak duża firma aby nie mogła upaść, a co gdy upadnie? mieliśmy przecież pokaz zamiany covec na DSS i na B&K, gazoport ma znaczenie więc nie byłoby problemu, państwo musi być konsekwentne, a jeżeli upadek PBG dla Pawlaka to interes narodowy, to powinien zacząć od ubrania osób odpowiedzialnych w pasiaki

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 4 lipca 2012 21:47:32 przy kursie: 10,72 zł
PBG nie jest spółką tak dużą, żeby nie mogła upaść, jednak jej upadek powoduje efekt domina w budownictwie, padają jak muchy następny spółki i może to być naprawdę spory problem dla gospodarki. Budownictwo to branża mega kapitałochłonna, a co za tym idzie może to się rozlać na banki.

Pawlak pewnie sobie pomyślał tak: damy im potrzebny kapitał w celu odzyskania płynności, w zamian skarb państwa otrzyma akcje dające jej większościowy udział w akcjonariacie po niskiej cenie np. 25 zł. Sytuacja się uspokoi, spółka odzyska płynność, pokończy kontrakty, które zaczęli, wygra jakieś następny kontrakty, później zacznie się hossa i skarb państwa sprzeda po 100 zł za akcje.

Każdy będzie szczęśliwy, PBG bo uratowano, pracownicy bo nie stracili roboty, media będą piały z zachwytu jak to Państwo uratowało polskie budownictwo, słupki w sondażach wybiją kosmos dla PSLu itd.

Każdy zadowolony, Pawlak wybawca.

Najważniejsze: działamy w wolnej gospodarce i państwo absolutnie ale to absolutnie nie jest od pomagania prywatnym firmom! Koniec kropka, jeżeli to przejdzie to stworzy się bardzo ale to bardzo niebezpieczny incydent, bo jak przejdzie raz to przejdzie i drugi i trzeci! Mówienie, że wszystko wolnorynkowe gospodarki tak robią, nawet USA ratujące koncerny motoryzacyjne czy banki to objaw tego, że nie żyjemy jednak w kapitalizmie.

Popełniłeś błąd zapłać za to. Rozumiem dramat Wiśniewskiego bo pewnie sporo przez tę sytuację życie sobie skrócił ale Państwo nie jest od spekulowania i pomagania prywatnym firmom!
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 4 lipca 2012 21:51

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 4 lipca 2012 21:49:28 przy kursie: 10,72 zł
Oj piewcy wolnego rynku:)

Moim zdaniem wejście panstwa do PBG jest warte jest rozważenia.

Po pierwsze - rozpisanie nowych kontraktów drogowych da rezultat w postaci cen wyższych o kilkadziesiąt procent niż zaoferowane kilka lat temu. Zważywsz że PBG, HBP, Aprivia uczestniczą w kontraktach o wartości ponad 1,5 mld a ich udział w tych kontraktach wynosi 50% nowe rozdanie kontraktowe da koszty o 1-1,5 mld więcej. Część z tych dodatkowych da się odzyskać ściągając kary umowne ale zapewne nie wszystkie
Po drugie - postawienie na nogi PBG zapobiegnie efektowi domina, upadkowi sporej liczby firm podwykonawczych - ta korzyśc jest może mniej oczywista
Po trzecie - obok polimexu to jedyna duża firma budowlana z rodzimym kapitałem

Wszystkie państwa prowadzą politykę gospodarczą. USA ratowały banki i sektor motoryzacyjny (rząd na tym zarobił), Europa w 2008/2009 pomogła sektorowi motoryzacyjnemu,
Za to np. całkowicie upadł w USA i Europie sektor stoczniowy na rzecz Japonii, Korei (która zawsze go aktywnie wspierała)

Nie badzmy świętsi od papieża.

Ocena czy warto przejmować czy nie powinna byc uzależniona od tego czy PBG jest trwale nierentowne czy po zakończeniu kontraktów może wyjść na prostą. I oczywiście nie chodzi o przejęcie udziałów za 50 PLN tylko po obecnych warunkach rynkowych, albo o kupno zabezpieczonych obligacji...

Pamiętajmy też - pewnien udział państwa w procesie może skłonic banki do decyzji o upadłości układowej a nie likwidacyjnej.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 4 lipca 2012 22:02:08 przy kursie: 10,72 zł
Właśnie takie podejście, że jak będziemy mieli problemy to nam koledzy z rządu pomogą doprowadza do niegospodarności w firmach. W USA kongres pomógł bankom to od razu okazało się, że sytuacja branży motoryzacyjnej jest tragiczna, zgłosimy się to nam też na pewno pomogą.

Pomaganie w wolnej gospodarce przez państwo prowadzi przede wszystkim do tego, że nie ma wolnej konkurencji bo większy nie dość że jest większy i teoretycznie ma łatwiej to jeszcze ma pomoc w razie czego Państwa.

Nie chodzi o to żeby być świętszym od Papieża, chodzi o to, żeby się trzymać jakiś wcześniej określonych zasad i ich nie zmieniać gdy sytuacja jest podbramkowa.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Analityk80
0
Wpisów: 44
Wysłane: 4 lipca 2012 22:06:21 przy kursie: 10,72 zł
Mam nadzieje, ze jak do tego dojdzie to będzie to równocześnie ostatnia kadencja Pana Pawlaka i jego wiejskiego PSL w polskim Sejmie.

Dla mnie to jest SKANDAL żeby za publiczne pieniądze ratować prywatną spółkę, której tzw. menadżerowie po MBA doprowadzili swoja chciwością Grupę na skraj bankructwa. Jedyną „atrakcją” ów menadżerów było wygrywanie jak największej liczby kontraktów (dla prestiżu, dla chwalenia się na konferencjach ogłaszania wyników kwartalnych itp.) bez podstawowego pomyślunku o tym skąd wziąć kasę na ich finansowanie.

Mam również nadzieje (aczkolwiek nie znam się zbytnio na prawie), że Zarząd spółki w jakiś sposób odpowie za obecną sytuację swoim majątkiem, a wierzcie mi, że jest z czego ściągnąć kase!

elephant
0
Wpisów: 17
Wysłane: 4 lipca 2012 22:08:42 przy kursie: 10,72 zł
Pawel_1979 napisał(a):
Oj piewcy wolnego rynku:)

chyba żartujesz? pozwólmy bankierom z PKO BP udzielać ryzykownych kredytów, a co tam, mamy gest jak faktycznie okażą się ryzykowne to poratujemy ich kapitałem, a może Lotos powinien wejść w spółkę z OILem, przecież to może okazać się bardzo zyskowne ?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lipca 2012 22:11:00 przy kursie: 10,72 zł
Pawel_1979 napisał(a):

No przyznam, że ten argument mnie rozwalił najbardziej...wave
Sorry-ale to mnie zupełnie nie obchodzi!Speak to the hand Jak moje podatki mają iść na ratowanie nieudaczników z rodzimym kapitałem, to niech padają, żal mi nie będzie. Akcjonariuszy żal prędzej, ale tu wielu ostrzegało, więc wiedziały gały co brały.
Jak mają wyciągać kasę z budżetu, to wolę by drogi budowały firmy zagraniczne, jakbyś nie wiedział, to w zasadzie wszystkie te zagraniczne i tak zatrudniają polskich podwykonawców, jak też pracowników, więc argument ŻADEN.
Już kiedyś dokładano kasę do beznadziejnych hut, do węgla kamiennego, dotowane jest rolnictwo. No kurczę, jak długo ma być ten socjalizm...?! Są nieudacznikami-to niech sobie bankrutują, ale od pieniędzy z naszych podatków wara...Speak to the hand
Czesi budujący A2 jakoś i szybko budowali, jak też nie oszukali podwykonawców, wolę ich, niż polskie firmy oszukujące ludzi...! Budimex też problemów z płatnościami nie robił, o kasę z budżetu też nie woła...3some
Edytowany: 4 lipca 2012 22:15

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 4 lipca 2012 22:15:40 przy kursie: 10,72 zł
Zamiast się bez sensu emocjonować poczytajcie sobie o pomocy publicznej. Owszem, politycy mogą sporo obiecać bo to nic nie kosztuje, natomiast z prawnego punktu widzenia taka pomoc byłaby niedozwoloną pomocą publiczną.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 lipca 2012 22:24:51 przy kursie: 10,72 zł
całkowicie popieram wolno-rynkowe nastawienie, taka pomoc byłaby skandalem dla tak szastającej kredytami spółki jak PBG... ale, no właśnie. Ale jestesmy w EU. Panowie nic z tego nie wyjdzie, nikt się nie zgodzi na taką pomoc. Fidelio77 słusznie zauważył ze to jest niedozwolone. Już ze stoczniami były afery.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Pawel_1979
0
Wysłane: 4 lipca 2012 22:31:35 przy kursie: 10,72 zł
pop napisał(a):
Pawel_1979 napisał(a):

No przyznam, że ten argument mnie rozwalił najbardziej...wave
Sorry-ale to mnie zupełnie nie obchodzi!Speak to the hand Jak moje podatki mają iść na ratowanie nieudaczników z rodzimym kapitałem, to niech padają, żal mi nie będzie. Akcjonariuszy żal prędzej, ale tu wielu ostrzegało, więc wiedziały gały co brały.
Jak mają wyciągać kasę z budżetu, to wolę by drogi budowały firmy zagraniczne, jakbyś nie wiedział, to w zasadzie wszystkie te zagraniczne i tak zatrudniają polskich podwykonawców, jak też pracowników, więc argument ŻADEN.

A mnie bardziej bawi teoria - której jak widać jesteś wyznawcą - że kapitał nie ma narodowości:)
Bez rodzimego kapitału będziemy zawsze paaństwem na dorobku.

pop napisał(a):

Już kiedyś dokładano kasę do beznadziejnych hut, do węgla kamiennego, dotowane jest rolnictwo. No kurczę, jak długo ma być ten socjalizm...?! Są nieudacznikami-to niech sobie bankrutują, ale od pieniędzy z naszych podatków wara...Speak to the hand
Czesi budujący A2 jakoś i szybko budowali, jak też nie oszukali podwykonawców, wolę ich, niż polskie firmy oszukujące ludzi...! Budimex też problemów z płatnościami nie robił, o kasę z budżetu też nie woła...3some

Przecież piszę: ewentualna pomoc powinna być uzależniona od tego czy bilans zysków i strat z takiego kroku wychodziłby na plus...

PS. Jedyne co może przemawiać przeciw takiej interwencji to spora wątpliwośc czy nasz wspaniały rząd dysponuje wystarczającym eksperckim zapleczem żeby taką operację przeprowadzić

Pawel_1979
0
Wysłane: 4 lipca 2012 22:33:16 przy kursie: 10,72 zł
fidelio77 napisał(a):
Zamiast się bez sensu emocjonować poczytajcie sobie o pomocy publicznej. Owszem, politycy mogą sporo obiecać bo to nic nie kosztuje, natomiast z prawnego punktu widzenia taka pomoc byłaby niedozwoloną pomocą publiczną.

Jestes pewien że np. kupno zapezpieczonych obligacji po rynkowych rentownościach byłoby uznane za pomoc publiczną. Nie wydaje mi się...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

43 44 45 46 47

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,142 sek.

fxfbhnfk
nlitjoqx
uqxjszra
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxhozfbj
fhulvlut
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat