Temat:
KERDOS
sbyszek napisał(a):Podręcznikowe RGR , które ładnie widać na zamknięciach. I co ciekawe to RGR wypracowano w czasie spekulacji o atakcyjnych akwizycjach spółki. No to teraz, a może trochę niżej ci co sprzedali na RGR powinni zacząć akumulować papier. Technicznie to pasowałoby zejście w okolice wsparcia 1,02-1,10. Dla tych ze szczytu RGR dałoby to nie mniej niż 50% zarobku. a co z obrotami w tej "podręcznikowej RGR" ???? już nie są podręcznikowe. Także troche to naciągane
|
Temat:
CORMAY
zwróć uwagę, że udział w kapitale Tuory zmienił sie jedynie o te 400.000 akcji. a więc Planezza przejęła akcje Turoy, a Turoa posiada w Planezzie 100 %. Także w ten sposób Tuora przeniósł swoje akcje pod prawo cypryjskie, pod którym będzie rozliczał wszelkie pożytki z tych akcji.Np. dywidendy i zyski ze sprzedaży.
Może prezes czuje ,ze nie długo uda mu się na tych akcjach dobrze zarobić, i może nie będzie płacił tak duzych podatków jak np. w Polsce.
|
Temat:
ORPHEE
nie podoba mi się jak karmia nas informacjami. Podają że kupują spółkę która wygenerowała w 2011 roku jakieś tam przychody i zyski, a przecież mamy końcówkę 2012 i z pewnością są już oficjalnie znane dane za ten rok. Dlaczego nie ma o tym zadnej informacji ????? Nie wiemy co to za spółka i nie wiemy czy ma dodatnią czy ujemna dynamikę swoich wyników . NIE PODOBA MI SIE takie traktowanie małych akcjonariuszy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Temat:
CORMAY
info jest po tym co napisałem. Wg mnie wielkie G. Miało być podwojenie przychodów Cormaya, a przy kupnie 50 % akcji to tego nie będzie, chyba że po efektach synergii i zwiekszeniu własnej produkcji i sprzedaży w opraciu o tą firmę. Myślę że rynek wyceniał coś więcej. Technicznie Cormay wyglada do wzrostów, ale boję się że ta informacja podziała na niego negatywnie.
|
Temat:
CORMAY
 i co ??? emisja przeprowadzona, a informacji zero . Takie niestety są coraz gorsze relacje z inwestorami ze strony Cormaya. Czyżby chodziło o zniechęcenie tych mało wiedzących ? Bo gdy by chciano ich nabić w butelkę, to stosowano by zasady obowiązujące np. na Hawe, gdzie wystapienia prezesa są okresowo nad wyraz aktywne, a wspomaganie ze strony mediów jest niemalże zaprogramowane. Bardzo ciekawe. Ale przydała by się nam jakaś gwiazdka Bożo Narodzeniowa, byśmy mogli spędzić te święta uśmiechnięci od ucha do ucha. Pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świąt
|
Temat:
CORMAY
no to mamy news flowa, o którym chyba nikt się nie spodziewał. Szybka, na pniu podjeta decyzja o emisji nowych akcji bez prawa poboru dla określonego inwestora. Po co to rozwadnianie . Mógł mu prezes swoje akcje odsprzedać.
Nie wiem . Muszę się nad tym porządnie zastanowić .
|
No i mamy rozwiązanie problemu. Marvipol zrezygnował z tej "super" emisji.
|
@wapkil witaj myślę, że jednak w częsci odpowiadam na jego pytanie. Zastanawia sie on bowiem nad sprzedażą akcji zwykłych i zakupem niemych.
Chyba nie masz jednak zastrzeżen do moich uwag. Jesli tak, to napisz, bo może się mylę. Przyjmę każde konstruktywne uwagi.
Pozdrawiam
|
Witaj, jest to innowacyjna decyzja na naszym rynku. Ja jednakże mam pewne zastrzeżenia co do ryzyka związanego z tą emisją. Nie analizowałem dogłebnie fundamentów samej spólki, ale powiem szczerze ,że ta emisja mi sie nie podoba.
Spólka mami inwestorów stałą dywidendą w wys. 1,6 zł co daje 13% zysku,ale ten procent to dostaniesz jak spółka bedzie miała zyski i jak zdecyduje przeznaczyć je na dywidendę i to dopiero w połowie 2014 roku. A z upłynnieniem to tych akcji też moze być problem, mimo że bedą notowane równolegle do pozostałych akcji. A dlaczego problem ? bo kto bedzie chciał je kupić jak one nie maja prawa głosu ? A firma np. nie będzie generować zysków. Obligatariusze przynajmniej mają prawo do żądania przedterminowego wykupu, a Ty , co zrobisz z akcjami jak zaczną się w spółce problemy. i to w spółce z takiej branży.
Noble Securities w prezentacji dotyczącej tej emisji napisał ,że akcje nieme,cyt. "mogą korzystać z pierwszeństwa w zaspokojeniu przed pozostałymi akcjami".
Mogą , ale nie te. Zgodnie bowiem z zapisem statutu, akcje te dają: "Prawo do udziału w majątku Spółki pozostałym po zaspokojeniu lub zabezpieczeniu wierzycieli w przypadku jej likwidacji (art. 474 Kodeksu Spółek Handlowych); Statut Spółki nie przewiduje żadnego uprzywilejowania w tym zakresie."
Zwróć jeszcze uwagę na fakt, że już dzis płacisz za taka akcję 12,3 , czyli 36% drożej niż na giełdzie. To aż 2- letnia dywidenda !!!!!.
Do tego w statucie spółki napisano: "Walne Zgromadzenie podejmując uchwałę w sprawie podziału zysku będzie przestrzegało zasady, że dywidenda za rok 2013 oraz za rok 2014 nie będzie wyższa niż 30% skonsolidowanego zysku Grupy Kapitałowej Marvipol S.A. za dany rok obrotowy."
To jeśli spółka prognozuje osiągnięcie w 2013 roku zysku netto na poziomie 42 mln., to na dywidendę przeznaczy maksymalnie 12,6 mln. zł, co przy emisji akcji niemych na poziomie 7,4 mln pochłonie prawie w całości dywidendę. A co dla pozostałych akcjonariuszy. Hmmmm, myśle że nie będą zadowoleni, a to z kolei moze wpłynąć na postrzeganie spólki i przez to na jej notowania. A co jeśli tego zysku nie osiągną ? to i nie będzie takiej dywidendy (1,60 zł na akcję). Pamietaj ,ze to nie jest dywidenda gwarantowana. A więc reasumując : spólka powinna co roku przeznaczyć na dywidendę co najmniej 11,84 mln zł, a przez to musi wygenerować zysk netto na poziomie 40 mln. zł. Jak na razie od 2010 roku, udało jej sie to tylko raz !!!!
A jeśli nie wypłacą dywidendy, to przysługuje Ci wyrówananie, ale dopiero w następnych latach, z tym ,że musisz posiadać te akcje w dniu ustalania dywidendy w tym roku w którym będzie wypłacane wyrównanie. Związany możesz być na całe lata ze spółką. Jest niby oświadczenie głównego akcjonariusza o zablokowaniu akcji, które służą zabezpieczeniu wypłaty dywidendy dla akcjonariuszy, ale jak sie w to wczytasz to masz prawo do skorzystania z tego dopiero , gdy w ciągu 3 lat nie otrzymasz tej dywidendy ani wyrównania w pełnej wysokości, a do tego akcje będa rozliczane wg ceny 12,30. Co to dla Ciebie znaczy ? a np. to ,że jeśli , hipotetycznie zakładając, kurs w tym czasie spadnie do poziomu np. 6 zł, a Ty nie otrzymasz żadnej dywidendy, to zostana Ci przekazane akcje o wartości 3*1,6=4,8 , 4,8 /12,3= 0,39 akcji. Czyli dostaniesz na swoją jedną akcję niemą 0,39 akcji zwykłej, która przy kursie rynkowym w tym czasie 6 zł(założenie powyżej), będzie warta 2,34 zł , a nie 4,8 zł które powinieneś uzyskać z dywidendy !!!!!!!
A poza tym spółka w najbliższym czasie ma do spłaty obligacje zapadające do 12 miesięcy na 56 mln. a pozostałe o zapadalności 1-3 lat = 124 mln.
Tak mi się zdaje ,że kasa z emisji pójdzie na spłatę obligacji, zamiast rolowania, a nie na rozwój firmy. Tylko jeśli tak, to spółka będzie skończona, bo oszuka inwestorów. A jesli tak tzn. że w spółce źle się dzieje.
Mam nadzieję ,że taki nie jest zamiar spółki, ale ja wolę stanąć z boku.
a poza tym powiem szczerze, jeśli spółka ma mieć takie zyski w następnych latach na poziomie 40 mln. ( bo tyle musi mieć by wypłacać stałą dywidendę), to ja bym wolał kupić stare akcje, które w takim wypadku powinny rosnąć, a ich płynność będzie większa, ale to na dzień dzisiejszy takie hipotetyczne rozważania. Ja pozostanę z boku.
|
Temat:
CORMAY
no i mam odpowiedź !!!!! Jednak Cormay nie uczestniczył w nowej emisji Orphee, tzn. ze pozyskał te prawie 60 mln. zł w gotówce. Teraz czekamy na komunikat o zakupie firmy.
a tu część komunikatu:
"...Działając na podstawie art. 69 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. nr 184 pozycja 1537 z późn. zm.), Zarząd PZ Cormay S.A. informuje, iż w związku z podwyższeniem kapitału zakładowego ORPHÉE SA, z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (dalej: Spółka), które zostało zarejestrowane w dniu 15 listopada 2012 r., w Rejestrze Handlowym w Genewie, w dacie tej udział PZ Cormay S.A. w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki zmniejszył się o 39,76 % ogólnej liczby głosów i osiągnął 60,24 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki......"
|
Temat:
CORMAY
Chyba sam sobie odpowiem. Od firmy , która zajmuje się komunikacją spółki Cormay z rynkiem, otrzymałem info, że planowana jest w Orphee jeszcze jedna emisja, tzw. aportowa, która bedzie skierowana wyłącznie do Cormaya, w zamian za aktywa, ,a więc emisja w wielkości 3,4 mln. akcji, co da łączną liczbę akcji w Orphee 20 mln. Pozdrawiam
|
Temat:
CORMAY
i jeszcze jedno:
Jeśli przed emisją Cormay posiadał 100 % akcji spólki orphee, a było ich 10 mln. to po emisji , nabywając te 3,4 mln., ma już prawie 81 % akcji, a miał mieć 66-70 % ????
|
Temat:
CORMAY
tAk siedzę sobie i zastanawiam się nad tym sukcesem emisji prywatnej spółki Orphee. Hmmmm ?
Spółka podaje że sprzedała 6,6 mln.nowych akcji po 8,90 co podobno dało jej 58,74 mln. zł, które ma być przeznaczone na zakup firmy zachodniej, której wielkość , cytuję prezesa: "spółka z Europy Zachodniej jest wielkości Grupy Cormay", tzn. że jej cena powinna oscylować wokół bieżącej kapitalizacji Cormaya, tj.370 mln. zł. I tutaj pierwsze pytanie:
1. Jak ma być zrealizowany zakup tej firmy za 58,7 mln zł. ? No powiedzmy,że kapitalizacja COrmaya jest zawyżona z uwagi na rewolucyjny wynalazek. To jesli założymy ,ża wartość Cormaya jest równa jego rocznym przychodom, to też daje 100 mln. A spólka pozyskała 58,7 mln. I tutaj pojawia się drugie pytanie:
2. Czy aby na pewno Orphee pozyskało 58,7 mln ? Przecież w ramach reorganizacji grupy Cormay przeniósł na Orphee aktywa o wartości około 30.mln zł, za co otrzymać miał 3,4 mln. akcji z nowej emisji. o jesli są to akcje z tej emisji 6,6 mln akcji, to tak defacto do spólki Orphee wpłynęło zaledwie 28,7 mln. zł w gotówce, a to już nie wiem jak ma wystarczyć na przejecie spółki z Europy Zachodniej , generującej , cytuję: "zachodnioeuropejska spółka generuje rocznie ok. 24 mln euro przychodów, 5 mln euro EBITDA oraz 2 mln euro zysku netto.". To musi być niezły deal, za 28,7 mln. zł kupić spółkę mającą przychody roczne ponad 100 mln. zł i ponad 8 mln. zł rocznego zysku netto. Super !!!!! 3 lata i mamy zwrot na zainwestowanym kapitale.
ALe to są takie moje przemyslenia. Może coś źle policzyłem ( byłoby super), a jeśli nie to coś mi się nie zgadza.
Może ktoś przczyta moje uwagi i przeanalizuje tę sytuację, i moze wyprowadzi mnie z błędu.
Pozdrawiam
|