A jednak była to okazja do krótkoterminowej inwestycji, która dała stopę zwrotu trudną do osiągnięcia nawet na akcjach.
|
|
Ubolewam, że nikt nie zainteresował się tematem, który, jak mi się wydaje, jest ciekawszy niż najchętniej opisywana spółka z Catalyst. Kurs SBK0923 aktualnie dobija 50 % przy dużych obrotach, a SBK1020 rośnie przy niewielkiej płynności do 95 %. Nigdy nie widziałem podobnej sytuacji na jakichkolwiek papierach z Catalyst. Wielka ucieczka od jakiejś spodziewanej niesympatycznej niespodzianki, czy wielka okazja?
|
|
Bardzo nietypowa sytuacja na obligacjach BS w Krakowie. Drastyczna różnica w kursie (także rentowności) SBK1020 i SBK0923. Kurs tej drugiej serii sięgnął 60 % i dalej spada. Jakiś fundusz wychodzi z desperacją, czy coś innego? Nie wiem, co myśleć.
|
|
Ile będzie teraz kosztować eka1214 na rynku? Zakup z kilkuprocentowym dyskontem może być dobrą okazją do niezbyt ryzykowngo zarobku ...
|
|
zastanawiam się teraz, kto jest większym frajerem: ja, bo oddałem eka1014 po niecałe 90 % nominału czy ,,rolotariusze''. Rozsądek podpowiadał aby trzymać do końca, ale po wpadce na GCI obawiałem się powtórki tamtego scenariusza. Myślę jednak, że godzący się na rolkę popełnili większy błąd, bo na spłatę ich papierów może zabraknąć wierzytelności do sprzedaży ...
|
|
Dzwoniąc kilka dni temu do Ekancelarii otrzymałem wiadomość, że obligatariusze, którzy nie zgodzą się na rolowanie EKA1014 nie zostaną spłaceni dobrowolnie i będą musieli dochodzić swoich roszczeń w sądzie. Prawda to, czy zagrywka psychologiczna, by nakłonić inwestorów do rolowania? Jeśli prawda, to firma jest skończona, bo kto im będzie dalej pożyczał, jeśli tak oszukają drobnych inwestorów. Instytucje nie kupują przecież ich papierów. Nurtuje mnie jednak pytanie, kto i po co kupował 1014 wczoraj i dzisiaj? Jeśli w celu rolki, to po co skoro są tańsze serie? Może jednak wykupią nieugiętych?
|
|
Czy ktoś wie jak wygląda uruchomienie zabezpieczenia? Bo wydaje się, że tylko to zostanie. Ja co prawda wpadłem symbolicznie, ale to marne pocieszenie :-)
|
|