PARTNER SERWISU
xvkfmbew
KropaX

KropaX

Ostatnie 10 wpisów
gielda.wp.pl/kat,7511,title,GP...

Jutro wznowienie notowań?

@maciup, musisz pamiętać że analiza wskaźnikowa (a więc i fundamentalna) będą ulegać w tym roku pewnym zawirowaniom. Jeśli potrafisz dobrać wielkość inwestowanego kapitału tak aby nie robiła na tobie wrażenia zmiana wyceny rzędu 10-20% to warto mieć Eurofaktora w portfelu. Osobiście uważam że każdy zakup poniżej 7 zł był bardzo dobrą inwestycją. Obecna analiza wskaźnikowa zawiera w sobie bardzo dobre wyniki za drugi kwartał 2009.

Wzrosło a tu cisza. To teraz kilka dni konsolidacji? S&P500 w Stanach przy ważnych oporach, zobaczymy jak się się to przełoży na WIG20. Będzie również okazja przetestować współczynnik beta podawany przez Stowatch dla Eurofaktora.

pplk napisał(a):
Dla mnie wyglada to na moment przed wibiciem w gore. Jedno ale. Widac, ze komus zalezy na chlodzeniu. Mysle, ze na tym poziomie warto kupic.

Takie "chłodzenie" nie ma sensu, ponieważ jeśli spółka ma perpektywy to osoba zaangażowana w ten proceder mogła by ponieść stratę. Sądzę, że komuś zależy na pozbyciu się częśći lub całości posiadanaego pakietu akcji. Być może potrzebuje kapitału dla innej inwestycji. W moim odczuciu można spodziewać się dynamicznego ruchu w górę lub w dół w zależności od determinacji sprzedających oraz od sytuacji w polskiej gospodarce i indeksów giełdowych. Dlatego rozsądne jest stopniowe wchodzenie w Eurofaktora, w zależności od indywidualnej oceny ryzyka.

Spółka jest niedowartościowana, jednak trzeba pamiętać, że ze względu na odpisy (Polmetal) przyszłe wyniki pociągą wycenę trochę w dół. Stąd pewnie, to wyczekiwanie na wybicie się przeciąga. Zastrzyk gotówki na koniec kwietnia powinien dać dobry powód do ruszenia spółki do góry.

Chyba wszyscy czekają, aż c/zo=1 i c/wk=0,1 blah5
Zawsze może być niżej tylko czy warto czekać?

Najwyraźniej pospieszyłem się trochę z określeniem momentu wybicia. Jednak nadal uważam że spółka zasługuje na zainteresowanie. Zdarzenia jednorazowe jakie mogą nastąpić w najbliższych kwartałach w związku z procesami windykacyjnymi mogą wreszcie wygenerować zysk na poziomie operacyjnym. W chwili pisania obserwuję pewne próby obrony średnioterminowej lini wsparcia.

Sytuacja chyba dojrzała do wybicia na Eurofaktorze. Konsolidacja jaka nastąpiła tuż pod SMA200 sugeruje akumulację akcji przez jednego dużego lub kilku mnieszych inwestorów. Myślę, że sytuacja fundamentalna na tej spółce również w krótkim czasie ulegnie znacznej poprawie, chociaż jak sam zarząd sugerował na początku 2009r dużo może sie zdarzyć w trakcie procesów sądowych.

WatchDog napisał(a):
leniwiec napisał(a):
ale nie kasujcie postow ludzie co to jest forum czy .....

Forum jest moderowane.

Super! Widzę, że wymazano całą dyskusję! Z jednej strony to dobrze, że moderator pilnuje wątku, jednak z drugiej strony daje to ogromne możliwości manipulacji...

Przydało by się jakieś info na temat zwiększenia/zmniejszenia zaangażowania akcjonariuszy w akcje (może skup akcji przez AB), dało by to lepszy wgląd w sytuację i określenie maksymalnych poziomów jakie AB może osiągnąć w tym roku...

W ciągu najbliższych dni/tygodni czeka nas atak na 15 zł czy zejście w okolice SMA100 ? Think

Multikos napisał(a):
myśle ze jestesmy w decydujacym momencie, blisko strefa ważnych oporow :)

Ważne opory są. Uważni gracze wiedzą już jaką pozycję zająć.

Zaczęło się robić ciekawie. Najpierw wyszliśmy dołem ze wzrostowego średnoterminowego kanału i za chwilę potem górą z długoterminowego kanału spadkowego. Rosną obroty i poruszamy się w górę wzdłuż średniterminowej lini wzrostowej, która do niedawna była przełamaną linią wsparcia. Taka mała dywidenda, a jak bardzo skłania do działania!

Czyżby obroty wracały na AB? 10k akcji w jednym zleceniu na tej spółce...
Tak jak romsie zasugerowałeś, tak też obserwuję tygodniowe obroty. Jeśli poniedziałek się tak zaczął to i tydzień będzie OK.

Cel 8 zł, czy niżej?

nocnygracz napisał(a):
Chłopaki, ja Wam się przyznam, ja w takiej jednej grze online chciałem dziś rzodkiewki sadzić, a tam trzeba dużo klikać. No, ale coś mi okna w kompie przeskoczyły, a ja się zagapiłem, bo to sadzenie rzodkiewek takie monotonne... No i tak klikałem, klikałem, a jak się spostrzegłem, było już za późno i te prawie -15% mi się tu wyklikało.

Sorry.

Gratuluję poczucia humoru :) Dla takich komentarzy czasami warto bawić się w tą giełdę wave

mkk napisał(a):
Panie i Panowie, technicznie dramatu jeszcze dzisiaj nie ma. Zatrzymaliśmy się na luce cenowej z połowy listopada, do ważnej linii trendu wzrostowego mamy jeszcze około 20 groszy. Gdyby szlag trafił wsparcia związane ze wspomnianą luką i do tego jeszcze naruszył linię trendu zacząłbym się niepokoić. Czyli mówiąc inaczej, jeszcze nie płaczemy. W ciągu kilkudziesięciu godzin dowiemy się, co w trawie piszczy.

A ja myślę, że technicznie stało się bardzo dużo. Taka świeca nie zdarza się przez przypadek. Zakładam, że przełamiecie wsparcie jakim jest średnioterminowy trend wzrostowy i co mnie najbardziej martwi to pewnie pociągniecie za sobą cały sektor rybny.

romsie napisał(a):
Będzie rosnąć ale dopiero gdy kurs wyjdzie poza długoterminową spadkową linię trendu .Papier w średnim terminie jest wzrostowy co ładnie widać rysując kanał. Radzę obserwować obroty i świeczki na wykresie tygodniowym cierpliwości...

Co ciekawe długoterminowa spadkowa linia trendu na wykresie liniowym logarytmicznym została pokonana w dn 17.11.2009.

kliknij, aby powiększyć

może to tłumaczyć niechęć do spadku kursu, niestety również nie idzie w górę. Przyszły tydzień może przynieść jakieś rozstrzygnięcie. Na razie obroty pozostawiają wiele do życzenia.

Teresa napisał(a):
To ja z prośbą.

Strasznie duże te grafiki.
Czy mógłbyś zmniejszyć tak by szerokość była nie większa niż 600 pixeli i wtedy wrzucić na serwer?
Kolejną rzeczą byłoby przeedytowanie linków i efekt byłby znakomity. wave wave

Następnym razem będzie lepiej salute Widzę że ktoś już przeedytowałthumbright

Multikos napisał(a):
no ewidentnie nie chche rosnąć...

ewidentnie nie chce też spadać...

Bartosz napisał(a):
@KropaX: możesz narysować ten trójkąt, bo co jak co ale trójkątu to tu nie wyrysuje

Pierwszy raz wstawiam tutaj rysunki, więc nie wiem jaki będzie efekt.
Teraz widzę to w ten sposób:

kliknij, aby powiększyć

a gdy mówiłem o trójkącie miałem na myśli bardzo krótki odcinek czasowy:

kliknij, aby powiększyć

vonplezdi napisał(a):
co by sie musialo stac zeby ceny akcje tej dziwnej spolki wzrosly?

najlepszem rozwiązaniem jest scalenie akcji, wtedy rynek powinien zrobić się trochę bardziej płynny (to niekoniecznie muszą być wzrosty). Inaczej pozostaje czekać na poprawę sytuacji w branży odzieżowej. Zawsze też można liczyć na dywidendę :D

capone napisał(a):
Witam
Mam problem. Wyprzedałem wszystkie akcje jakie miałem ponieważ chcę zamknąć rachunek inwestycyjny. Tu jednak pojawia się problem, zostało mi 100 akcji Mewy i ni jak nie mogę się tego pozbyć. Zależy mi na zamknięciu rachunku aby to się później nie ciągnęło za mną latami. Ktoś ma jakiś pomysł ? Będę wdzięczny. Może ktoś chcę za darmo te akcje ? Wiem, że to śmieszna ilość i wartość ale cóż poradzić. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę śmiało :)

Idź do swojego maklera i zamień na formę papierową. Sprawdź cennik ile to może kosztować. Potem opraw ten kawałek papieru w ramkę i powieś na ścianie. Będziesz miał pamiątkę z giełdy :) Zawsze akcje za kilkanaście lat mogą wzrosnąć, wtedy możesz je ponownie zdematerializować (w międzyczasie nie będziesz ponosił kosztów utrzymania rachunku)

No to zdaje się, że definitywnie pożegnaliśmy kanał spadkowy. Wzrostowy trójką formujący się od 21 października dobrze wróży na przyszłość, chyba że cała giełda nas niemile zaskoczy.

lelo-pakero napisał(a):
KropaX napisał(a):
Jeśli chodzi o raport, to mój plan minimum jest zrealizowany z nawiązką Whistle . Teraz pytanie czy wychodzimy z kanału spadkowego górą (jesteśmy na samym szczycie) czy może więksi gracze zrealizują brakujące fale eliota....

Muszę powiedzieć, że po takich sobie wynikach za poprzedni kwartał, nie spodziewałem się tak dobrego wyniku. Ale to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że AB będzie jednym z głównych beneficjentów nadchodzącej hossy, bo skoro radzą sobie tak rewelacyjnie w trudnych czasach to strach pomyśleć co będzie jak już wykrusza się słabeusze i zacznie sie czas żniw dla największych w sektorze... aha i żadnych fal nie brakuje, to nie WIG20, więc jutro jedziemy na północ :)

Jak widzisz powyższe wpisy, to wiesz że sprawa wzrostów nigdy nie jest tak oczywista, choć i ja jestem tym bardzo zainteresowany :)

Dzięki WatchDog za te kilka słów. Też zwróciłem uwagę na mniejszą wartość księgową. Dla mnie w tym momencie jednak najważniejsze jest zachowanie się spółki na tle konkurencji, czyli kto kogo eliminuje z rynku.

Jeśli chodzi o raport, to mój plan minimum jest zrealizowany z nawiązką Whistle . Teraz pytanie czy wychodzimy z kanału spadkowego górą (jesteśmy na samym szczycie) czy może więksi gracze zrealizują brakujące fale eliota....

Od lutego Wilbo wielokrotnie w fazie wzrostowej odbijało się od wsparcia jakim było SMA 55. Teraz po tym jak przebiło średnią od góry i kurs zanotował zejście do okoli 2 zł, ponownie jesteśmy nad średną SMA 55. Ciekawe czy spadająca gwiazda na wykresie świecowym jest zapowiedzią ponownych spadków, czy może SMA 55 ponownie stanie się wsparciem dla ruchu wzrostowego.

majama napisał(a):
KropaX napisał(a):
Jak sądzicie, czy w ciągu 2-3 kwartałów AB zanotuje zwyżkę do 24 zł?

To sie nazywa rozbudzanie wyobraźni :)
Tak samo mógłbys zapytac czy w ciągu roku nie będzie można tego kupic znowu za 5 zł. Nikt odpowiedzi nie zna.
Poniedziałkowy raport wyjaśni czy AB radzi sobie lepiej od konkurencji. Nawet jeśli niezanotuje dużego zysku (mam nadzieję, że nie będzie to strata) to najbliższe dwa - trzy tygodnie pokażą czy opór 13,30 - 14,05 ma szansę być pokonanym. A jeśli o wyobranię chodzi, to przecież często to ona jest motorem wzrostów. Trzeba patrzeć odrobinę dalej niż na wyniki kwarału który z zasady jest najsłabszy w roku...

Ostatni czas dla branży IT nie był najlepszy. Tym razem natrafiłem na informację o dynamice zmian zatrudnienia w różnych branżach. Największy spadek zanotowało IT, lecz należy zwrócić uwagę na wysoką pozycję handlu i sprzedaży. AB działa na obu, więc powinno zachowywać się lepiej niż spółki świadczące usługi IT dla sektora publicznego i dużych instytucji. biznes.interia.pl/news/praca-t...

www.pb.pl/2/a/2009/11/13/Intel...
Ktoś ten 10% wzrost obrotów dla Intela musi zrealizować. Czy w tej sytuacji bieżąca wycena AB nie jest zdecydowanie za niska? Minusem jest duży współczynnik zadłużenia, jednak wysoki zysk operacyjny w stosunku do wyceny w perspektywie kilku kwartałów powinien dać pozytywne efekty.

Rzeczywiście pytanie było trochę prowokacyjne i dla spółki o tak małej płynności każde typowanie wyceny za kilka kwartałów bardzo ryzykowne. Jednak nie zanegowaliście jednoznacznie takiej możliwości. Bardziej rozsądnym jest zastanowienie się jak cała branża IT i z nią spokrewniona zachowa się na tle kryzysu.

Zlecenie po stronie S'ek na 2,47 dało niektórym do myślenia. Pewnie i ta bariera wkońcu pęknie. Teraz to już tylko obserwuję i czekam na kolejne raporty.

Jak sądzicie, czy w ciągu 2-3 kwartałów AB zanotuje zwyżkę do 24 zł?

Czy nie czas na wybicie AB na północ? TFI przestało przebudowywać swój portfel, planowana wypłata dywidendy, działalność skupiona w Europie środkowo wschodniej (ASBIS sugeruje dobry IV kwartał więc i AB nie powinno być gorsze)

Coś nie chciało niżej spaść. Myślałem że będzie okazja do tanich zakupów. Dla zainteresowanych link (jednak dobre dane są tylko kwestią czasu):

www.portalspozywczy.pl/inne/ry...

Dynamika spadku wskazuje że poleci trochę niżej.

W tym tępie to spadnie chyba nieco niżej niż zakładałem. Jednak nie sprzedaję tego co posiadam. Zakupy też sobie odpuszczę, chyba że zejdzie do 1,80 wtedy podwoję liczbę posiadanych akcji.

Jedno jest pewne, najbliższe dwa raporty kwartalne zweryfikują moje oczekiwania co do obecnego zarządu spółki. Zobaczymy czy przenosiny do nowej hali produkcyjnej oraz planowane przejęcia doprowadza do znaczących wzrostów zysków, a być może i przychodów.

Rzeczywiście przychody mogły by rosnąć. Jak sama spółka wspomniała w jednym z komunikatów, obecnie kładą nacisk na zwiększenie zysków nie poprzez wzrost przychodw, ale dzięki próbie zwiększenia sprzedaży produktów o wyższej marży. Może się również wydawać, że wycofanie się ze sklepów wielkopowierzchniowych nie jest korzystne (tak naprawdę oddali pole do wzrostów Graal'owi) to jednak liczyłym na ich powrót poprzez wykupienie jednej z firm w ramach konsolidacji rynku rybnego i tym samym powrót na utracone pozycje.

krzem78 napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Z tego co doczytałem żyją z eksportu

Na eksport (jeśli dobrze pamiętam) idzie ok 10 % produkcji. Czy Twoim zdaniem handel w Polsce nie przynosi im zysków? Rynek oświetleniowy podobno jest bardzo rozdrobniony... Ostatnie komunikaty raczej sugerują, że główny akcjonariusz nie specjalnie przejmuje się drobnymi inwestorami. Interpretuję to na niekorzyść firmy.

Czy ktoś może wie czy AB ma jakieś powiązania handlowe z Techmex'em ?

Multikos napisał(a):
sypią i sypią chyba i ja sypne...

To że sypią wcale mnie nie rusza. Bardziej interesują mnie powody tej sytuacji. Potrzebują kapitału na wejście w nowe emisje spółek państwowych czy może posiadają jakieś info na temat najbliższego raporu?

Mam wrażenie, że Wilbo poddaje się ogólnej konsolidacji/korekcie, jaką obserwujemy na małych spółkach. Jednak wycena spółki wydaje się niezwykle atrakcyjna. Ciekawe czy w razie głębszej korety na WIGu, Wilbo wybroni się przy najbliższych wsparciach. W końcu branża spożywcza należy do defensywnych. Obstawiam, że wycena utrzyma się na poziomach obserwowanych obecnie z tolerancją 10% aby po zakończeniu konsolidacji pójść mocno w górę.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 27 grudnia 2016 00:21:28
Liczba wpisów: 46
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,282 sek.

kznphbwr
hmtpmonv
uhhzldhh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rukuntfy
mymougoo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat