Jeśli ktoś jest zainteresowany sytuacją w spółce Basel Olten Pharm, to najświeższe info jest takie, że Sąd odrzucił wniosek PPU. Więcej na http://www.obligacjekk.pl
|
|
Drugi raz wysłałem do banków, a co mi tam. Dzisiaj wysłałem też list do 15 posłów i senatorów.
|
|
Na tej stronie dostępna jest również wersja doc listu oraz dane kontaktowe do posłów, którzy pogrupowani są po okręgach wyborczych: www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/posl...
|
|
|
|
Osoby zainteresowane informacjami na temat BOP i chętne do wysłania zgłoszenia do prokuratury zapraszamy do przyłączenia się do Stowarzyszenia Obligatariuszy Spółek KK. Więcej informacji można uzyskać: www.rynekobligacji.com/2018/11...https://obligacjekk.pl/Deklaracja przystąpienia znajduje się w zakładce “dokumenty”. Zapraszamy do współpracy, dzięki aktywnemu działaniu i współpracy w grupie mamy większą szansę na odzyskanie naszych pieniędzy.
|
|
Jeśli chcielibyście podzielić się informacjami i jednocześnie uzyskiwać najnowsze wieści dotyczące Hussar Gruppa, Basel Olten Pharm i GB Managers to zapraszamy do przyłączenia się do Stowarzyszenia Obligatariuszy Spółek KK (www.obligacjekk.pl). Tam wymieniamy się najświeższymi doświadczeniami i działamy dla dobra wspólnego nie koncentrując się wyłącznie na pośrednikach. Jeśli wspólnie uzyskamy przynajmniej 20-30% kapitału na każdej ze spółek, to będziemy silną grupą z którą będą się liczyć prokuratura, sądy, zarządy spółek. Wczoraj wysłaliśmy dla członków stowarzyszenia szczegółowe informacje podsumowujące bieżącą sytuację w HG i BOP. Jeśli bylibyście chętni do wysyłania zgłoszeń do prokuratury, to chętnie się nimi podzielimy. Zachęcam również do poczytania artykułu prasowego: www.rynekobligacji.com/2018/11...
|
|
Mheavydrumm napisał(a):Szanowni Państwo, tutaj trwa otwarta walka różnych grup interesów, co pokazują wpisy osób, które wcześniej nie udzielały się na tym forum, a teraz wykazują nagłą aktywność. My - członkowie tej grupy Obligatariuszy, nie opluwajmy i nie odwracajmy się od Pana Radka. Wierzę, że stara się, dla nas i dla siebie znaleźć optymalne rozwiązanie układowe. Nic więcej nam nie pozostało, jak wiara w skuteczne działanie RW, kuratora, nadzorcy i sędziego. Mam podobną opinię. Na tym forum mamy ostatnio wielu nowych gości z forum FB i Bankiera. Miło Was czasami posłuchać, ale to nie przybliża nas do odzyskania sensownych pieniędzy.
|
|
A ja tak się zastanawiam, czy spór Radka i Pawła w obecnej sytuacji jest potrzebny. Emocje sięgają zenitu, ale od wzajemnego obrażania pieniędzy nam nie przybędzie. Lepiej zastanowić się, czy więcej Was łączy czy dzieli. Może warto stanąć ponad podziałami i powalczyć dla Was i dla nas do samego końca o jak najlepsze propozycje? Kiedyś ten horror się skończy, a nie zapomnijcie, że ludzie potracili majątki.
|
|
Tymczasem kolejny artykuł inicjowany przez posłów Nowoczesnej: banki państwowe i BZ WBK czyściły portfele z długów kosztem inwestujących w GetBack. www.gazetaprawna.pl/artykuly/1...
|
|
Ale jednak faktem jest, że pan Kłoczko zrezygnował pozostawiając na lodzie wszystkich tych, którzy na niego głosowali.
|
|
|
|
Osoby, które posiadają obligacje Basel Olten Pharm i chciałyby nawiązać współpracę proszę o kontakt na priva.
|
|
Mamy kolejną spółkę z grupy Konrada K., która dołączyła do pozostałych będących w restrukturyzacji lub upadłości. Tym razem chodzi o spółkę kosmetyczną Basel Olten Pharm. W dniu 17.10.2018 spółka złożyła do sądu (Sąd Rejonowy dla m.st Warszawy) wniosek o przyśpieszone postępowanie restrukturyzacyjne (sygn. X GR 98/18).
W obecnej sytuacji pozostaje nam łączyć siły i podejmować wspólne działania, by ocalić nasze ciężko zarobione pieniądze. Zachęcamy do wysyłania przyłączania się do Stowarzyszenia Obligatariuszy Spółek KK (www.obligacjekk.pl). Razem możemy więcej zdziałać, jeśli zewrzemy szyki.
|
|
|
|
Osoby mające doświadczenie w sprawach finansowo-księgowych i prawnych prosimy o kontakt pod adres obligacjehg@gmail.com.
|
|
Oba wnioski o ogłoszenie upadłości i otwarcie przyspieszonego postępowania układowego zostały w ostatnich dniach zwrócone ze względu na przyczyny formalne. Do sądu trafił kolejny wniosek o ogłoszenie upadłości. Na razie jednak znajduje się on na etapie analizy formalnej. obligacje.pl/pl/a/upadlosc-lub...
|
|
Obecnie nadal nie ma decyzji sądu w sprawie PPU, ale też trzeba mieć na uwadze, że równolegle leży wniosek o upadłość.
|
|
Pan Radosław od wielu miesięcy intensywnie angażował się w sprawy GBK, kosztem ogromnych wyrzeczeń. Zdobył wiedzę pewnie większą niż posiadają niektórzy w zarządzie. Ja osobiście cieszę się, że otrzymał dzisiaj nowe stanowisko, bo dzięki temu będę miał większą szansę na odzyskanie pieniędzy. Nie bądźmy też zazdrośni jeśli otrzyma wynagrodzenie za ciężką pracę, a nie każdy się do takiej funkcji nadaje.
|
|
W związku z organizacją spotkania Kancelarii Premiera w sprawie obligatariuszy GetBack przy tzw. okrągłym stole może warto, by nasi przedstawiciele również "wkręcili się" na to wydarzenie (mimo ogromnego zmęczenia). www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...Obawiam się, że rozmowy będą koncentrowały się wokół osób, które głównie kupowały za pośrednictwem banków, a przecież masa obligatariuszy kupowała bezpośrednio od Getback lub biur maklerskich i ich interesy mogą zostać zaniedbane.
|
|
Jeśli chodzi o sprawę X GR 68/18, dotyczącą wniosku o restrukturyzację, to nadal brak decyzji sądu i nie ma nawet wyznaczonego terminu rozprawy. Podobnie jest w sprawie wniosków o likwidację spółki Hussar Transport - brak decyzji i terminu rozprawy.
Osoby, które jeszcze nie wysłały wniosku do sądu o wyznaczenie kuratora Kamila Hajduka, mają na to jeszcze czas.
|
|
|
|
Na obecną chwilę warto wykorzystać wszystkie możliwe ścieżki. Czyli jeśli ma nastąpić otwarcie PPU, to lepiej jakby był tam kurator z którym wiemy, że można się porozumieć.
Jeszcze dzisiaj i jutro zachęcamy do wysyłki - ważne, żeby sędzia widział, że obligatariusze nie są bierni.
Równolegle możemy rozważyć ścieżkę prokuratorską.
|
|
Miejmy nadzieję, że również ten wątek będzie wyjaśniony w odpowiednich postępowaniach służb bądź ewentualnej pracy RW. sasky napisał(a):Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się od źródła zbliżonego do spółki, że 4,5 mln zł jakie GetBack wpłacił Quercusowi pod sam koniec, to środki KK z HG. Ale na ten moment to tylko słowa.
|
|
W odpowiedzi na pytania, we wniosku o ustanowienie kuratora zaznaczona na żółto sygnatura powinna zostać bez zmian - oznacza sygnaturę sprawy PPU w sądzie.
|
|
Szanowni Obligatariusze, w załączeniu przesyłamy wnioski o ustanowienie kuratora w sprawie Hussar Gruppa. Proponowanym kandydatem na kuratora jest Pan Kamil Hajduk, który jest również kuratorem w sprawie Getback. Zgłoszenie jego osoby zostało uzgodnione z Panem Kamilem i wyraził on chęć i gotowość do pełnienia tej funkcji. Proszę wypełnijcie odpowiedni formularz (do dyspozycji są formularze dla osób fizycznych i podmiotów prawnych) i wyślijcie listem poleconym dziś lub jutro! Formularze są dostępne pod linkami: Link do wniosku dla obligatariusza o ustanowienie kuratora dla osoby fizycznej: drive.google.com/open?id=1D3Yt...Link do wniosku dla obligatariusza o ustanowienie kuratora dla osoby prawnej: drive.google.com/open?id=1ATuk...Formularze zostały również wysłane obligatariuszom zapisanym w grupie obligacjehg@gmail.compozdrawiamy serdecznie, zespół obligacjehg
|
|
Marwick75 napisał(a):Drodzy Obligatariusze HUSSAR GRUPPA, Ogólny plan działań podobnie jak w przypadku GBK powinien wyglądać następująco: 1) wybór lidera 2) wybór potencjalnego kuratora 3) pismo do sądu zgłaszające kandydaturę na kuratora 4) po otworzeniu postępowania wniosek do sądu o powołanie Rady Wierzycieli 5) przedstawienie przez RW własnych propozycji układowych 6) głosowanie układu i ustanowienie w nim nadzorcy propozycji układowych Wszystkich zainteresowanych inicjatywą obligatariuszy proszę o przesyłanie zgłoszeń na e-mail obligacjehg@gmail.com z informacją w temacie wiadomości serii obligacji i ich kwotą. Nie przesyłamy żadnych danych osobowych. Osoby mające wiedzę prawną i/lub finansową prosimy również o zgłoszenia pod ten sam e-mail. Pozdrawiam Marwick Obecnie bardzo pilne wydaje się zaproponowanie własnego kuratora. Wniosek o PPU został złożony 30 lipca, a 6 lipca mija tydzień. Zakładając lekkie opóźnienie to jutro powinniśmy wysyłać polecone z wnioskiem o poparcie własnego kuratora. Wg. opinii Rady Wierzycieli z GetBack dobrze współpracuje się z Kamilem Hajdukiem i polecają go.
|
|
Taki jest nasz cel: odzyskanie naszych pieniędzy w realnych do realizacji ratach. Ale nie mam złudzeń, że zaraz zderzymy się z brutalną rzeczywistością i dlatego razem musimy wywalczyć najlepsze warunki układowe.
|
|
W dniu 30 lipca 2018 r. spółka HUSSAR GRUPPA S.A. złożyła do X Wydziału Gospodarczego Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy wniosek o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego. www.hussar-gruppa.com/docs/Inf...W związku z powyższym niniejszy wątek ma na celu: a/ konsolidację obligatariuszy, b/ wybór liderów do reprezentowania obligatariuszy, c/ wymianę informacji pomiędzy obligatariuszami, d/ podjęcie dialogu ze spółką, w celu umożliwienia jej odzyskania płynności finansowej, wypracowania programu naprawczego oraz jak najkorzystniejszych warunków układu. Założone zostało konto mailowe Moderator: tymczasowa blokada adresu na które można wysyłać swój adres mailowy oraz informacjami o ilości i seriach posiadanych obligacji HG. Danych osobowych proszę nie wysyłać. W przypadku gdy będą wysyłane komunikaty, będą one trafiały do zarejestrowanych tam osób. Prosimy o merytoryczną dyskusję tylko w temacie dotyczącym spółki HUSSAR, o zgłaszanie wszelkich pomysłów oraz inicjatyw.
|
|
Nie dajmy się zwariować, propozycje układowe nie powinny padać bez dokładnej analizy finansowej i zbadania możliwości realizacji zaproponowanego układu. Propozycje powinny być uczciwe wobec wszystkich wierzycieli, nie dajmy się skłócić. Poczekajmy na propozycje Porozumienia Obligatariuszy.
|
|
|
|
Bardzo dobrze, że myślicie o takich strategicznych sprawach, szczególnie mam na myśli szukanie inwestorów i poprawę rentowności spółki. Tylko nie mogę się nadziwić co robi zarząd i rada nadzorcza GBK, która pobiera wysokie wynagrodzenia. Moim zdaniem tu też tkwi problem - powinien być kompetentny zarząd i RN, wynagradzany/a za sukcesy a nie za pierdzenie w stołki.
|
|
Chciałbym zapytać, czy po 5 czerwca, kiedy zostanie wyłonionych 4 kandydatów do RW, istnieje możliwość, by kandydaci, którzy się nie dostali, przekazali swój głos na innego? Ewentualnie czy wtedy obligatariusze, których kandydat nie dostał się, mogli oddać głos ponownie na tych co się dostali? Żal byłoby, gdyby głosy obligatariuszy zostały zmarnowane ...
|
|
Nic nie zostało zakończone, wręcz przeciwnie, choćby godzinę temu były aktualizacje na stronie pogetback.pl, np. Najczęstsze pytania
|
|
bog41 napisał(a):Zakładanie stowarzyszenia zajmie sporo czasu (kilka miesięcy), a i tak stowarzyszenie nie będzie mogło zostać uczestnikiem postępowania restrukturyzacyjnego, więc w sumie po co ono nam. Nie ma sensu naśladować grupy na FB, bo celem ich liderów, zwłaszcza niejakiego Sułka (który -jak sam się przyznał - nie jest szczęśliwym posiadaczem obligacji GB), nie jest aktywne uczestnictwo w postępowaniu sądowym, tylko pognębienie Lion's Banku. Może lepszym rozwiązaniem jest nawiązanie współpracy z mec. Tartarą. Każdy z nas indywidualnie udzieliłby mu pełnomocnictwa do występowania przed sądem. W ten sposób mielibyśmy informacje, o tym co jest w aktach sądowych, a mec. Tartata - po porozumieniu z nami - wykonywały prawo głosu przysługujące obligatariuszom. W sumie rozwiązanie szybsze i skuteczniejsze. Zwłaszcza poddaje pod rozwagę naszym drogim liderom - Pawłowi i Radkowi. Nie wiem jak nasi Liderzy, ale może warto rozważyć mec Tatarę, jednak profesjonalne wsparcie prawników przydałoby się nam.
|
|
Ciekawy list otwarty kierowany do DNLD Holdings S.a.r.l. Ja się z nim zgadzam w pełni. Pytanie też czy nie powinniśmy wesprzeć tej inicjatywy - nie wiem co na to nasi Liderzy.
"LIST OTWARTY
do DNLD Holdings S.a.r.l
na czele którego stoi Abris Capital Partners Sp. z o.o.
Szanowni Państwo,
Jako Obligatariusze spółki Getback S.A. (dalej: „Obligatariusze") wobec upublicznienia informacji o złożeniu przez Spółkę Getback S.A. (dalej: „Getback" lub „Spółka") wniosku o otwarcie przyśpieszonego postępowania restrukturyzacyjnego, niniejszym zwracamy się do Państwa, jako większościowego akcjonariusza Getback z apelem o zaprzestanie działań prowadzących do ograniczania naszych praw jako Obligatariuszy Spółki. Kategorycznie sprzeciwiamy się jakimkolwiek próbom zmniejszenia naszych roszczeń jako Obligatariuszy, a do tego prowadzi złożony w dniu 02 maja 2018 roku wniosek do sądu o restrukturyzację.
Tym samym wzywamy Państwa do kontynuowania rozmów z grupą inwestorów zainteresowanych dokapitalizowaniem Spółki, która to grupa wcześniej wyrażała taką chęć, a po ostatnich zmianach w Zarządzie Spółki rozmowy te zostały przerwane i nie są kontynuowane. Nie ma żadnych podstaw do prowadzenia działań restrukturyzacyjnych bo kondycja Spółki oraz jakość procesu operacyjnego i wartość aktywów Spółki pozwala na wejście w rozmowy o dokapitalizowaniu spółki z chętnymi do tego inwestorami i prowadzenie dalszej normalnej działalności spółki z zaspokajaniem na bieżąco wszystkich wierzycieli, w tym Obligatariuszy bez żadnego ograniczenia ich praw, zmniejszania wierzytelności czy istotnego wydłużenia okresu zapłaty. Mając na uwadze powyższe nie jest zrozumiałe dla nas jako Obligatariuszy to, że nie chcecie Państwo rozmawiać z tymi inwestorami, a rozwiązanie sytuacji upatrujecie w postępowaniu restrukturyzacyjnym i ograniczaniu praw tysięcy Obligatariuszy, którzy zaufali Spółce Getback pożyczając swoje pieniądze. Jest to kardynalne naruszenie interesu Spółki oraz wszystkich jej Obligatariuszy i innych wierzycieli a także akcjonariuszy mniejszościowych.
W przypadku, gdy z jakiegoś powodu nie jesteście Państwo zainteresowani pozyskaniem dodatkowych chętnych inwestorów zewnętrznych wzywamy Państwa do natychmiastowego dokapitalizowania Spółki kwotą 370 mln zł odpowiadającą środkom pozyskanym przez DNLD Holdings S.a.r.l przy wprowadzaniu Spółki na giełdę, tak by mogła ona prowadzić dalszą bieżącą działalność operacyjną i spłacać swoje zobowiązania wobec Obligatariuszy, Akcjonariuszy oraz wierzycieli.
Dodać jeszcze należy, iż złożenie wniosku restrukturyzacyjnego do sądu przez Zarząd Spółki przy jednoczesnym braku opublikowanego i zbadanego sprawozdania finansowego, a tym samym braku jakiejkolwiek wiedzy w tym zakresie przez Obligatariuszy jest w naszej ocenie, działaniem nieuczciwym, nierzetelnych i wprowadzającym w błąd Obligatariuszy, wierzycieli, akcjonariuszy oraz Sąd. Zwracamy na to uwagę i apelujemy o rozwagę w tym zakresie."
|
|
W Parkiecie jest informacja, że jest to obligatariusz mający sporo papierów dłużnych lub reprezentujący obligatariuszy mających pakiety o dużej wartości. Czy wniosek o rozpoczęcie postępowania sanacyjnego i wyznaczenie tymczasowego zarządcy majątku dłużnika lub tymczasowego nadzorcy sądowego nie przedłużyłby jeszcze bardziej całego postępowania i jakie byłyby tego konsekwencje?
|
|
Choć lamenty wiele nie dadzą, to jednak aktualna propozycja układowa jest ewidentnie ustawiona tak, by cały ciężar za naprawę obecnej sytuacji przerzucić na obligatariuszy. Abris dąży do tego, by ostatecznie wyjść z zyskiem na całej operacji.
Moim zdaniem powinniśmy się trzymać pierwotnych ustaleń: 1. Skoro głównym źródłem problemów była narastająca lawina przedterminowych wykupów obligacji, to możemy się zgodzić, by spłaty obligacji były wydłużone. 2. Powinniśmy twardo trzymać się kwoty nominalnej + proporcjonalne przycięcie odsetek 3. Abris powinien też coś od siebie dać, czyli dofinansować spółkę i nie blokować możliwości wpuszczenia nowych inwestorów 4. Skoro w przyszłości firma planuje kupować nowe wierzytelności i jeśli jak argumentują poprawić efektywność funkcjonowania, to niech również z przyszłych zysków spłacą nasze zobowiązania - ja nie widzę uzasadnienia, dlaczego to my mamy być sponsorami przyszłych zysków firmy.
|
|
Ja mogę również potwierdzić po kilku rozmowach telefonicznych i mailowych z Liderami grupy, że są to osoby mocno zmotywowane do osiągnięcia ambitnych celów jakie zdefiniowali na samym początku, bardzo ciężko pracują w naszym imieniu każdego obligatariusza i jestem im za to ogromnie wdzięczny i jeszcze tylko im jestem gotowy powierzyć resztki mojego zaufania jakie pozostało. Jeśli mogę pomóc dajcie znać.
|
|
Czy próbowaliście rozmawiać z Stockwatch, Bankier żeby wspomnieli o niezależnym kuratorze w swoich artykułach? Jak sobie pomyślę, że jakiś urzędnik z Sądu miałby decydować o warunkach układu, czyli o moich pieniądzach, to mnie krew zalewa.
|
|
Ja osobiście nie zamierzam się biernie przyglądać sprawie. W poniedziałek rano wysyłam do sądu i faxem swoje poparcie dla zaproponowanego mecenasa, który zna nasze minimalne oczekiwania układowe.
|
|
Zgodnie z przepisami prawa restrukturyzacyjnego, Sąd z urzędu ustanawia kuratora, którego zadaniem jest reprezentowanie interesów obligatariuszy. Kurator może składać propozycje układowe i ma wiele innych uprawnień. Z tego względu bardzo ważne jest, by kurator był niezależny od emitenta oraz posiadał odpowiednie zaplecze organizacyjne, co da gwarancję jak najpełniejszej ochrony naszych interesów. Czy nasza grupa mogłaby wystawić kandydaturę takiej osoby na kuratora i czy mamy taką możliwość?
|
|
Czy wśród nas obligatariusze z opcją put? Czy nie powinniśmy się zorganizować w grupę i znaleźć wspólną obsługę prawną? Inne grupy z biur maklerskich z banków są dobrze już zorganizowani. Chyba, że ktoś mnie oświeci gdzie jest taka grupa?
|
|
W obecnej sytuacji to raczej dla większości z nas marzeniem jest odzyskanie kwoty nominalnej nawet w dłuższej perspektywie czasu. Niezbyt dobrym sygnałem jest, że zarząd nie spotyka się z przedstawicielami naszej grupy, tak jakby już szykował swoje rozwiązanie i postawił nas przed faktem dokonanym.
|
|
Wysłałem maila i popieram manifest. Jeśli będzie nas większość jest jakaś szansa, że będą z nami poważnie rozmawiać. To lepsze niż jak podzielimy się na grupki i każda będzie negocjować jak najlepsze warunki dla siebie.
|
|