0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
27 sierpnia 2018 14:53:13
Mówiąc szczerze, nie za bardzo jest istotne ile zarabiają członkowie RN czy Zarządu. Tutaj nadrzędnym celem jest - jak słusznie poprzednik podkreślił - ustabilizowanie sytuacji finansowej i operacyjnej. Jest to karkołomne zadanie. I mówiąc szczerze - nie zazdroszczę Zarządowi. Ktokolwiek by w nim z imienia i nazwiska nie był. Tyle że menedżerowie od spraw beznadziejnych niestety kosztują. Nikogo tu nie bronię ale - jak już kiedyś pisałem - moja córka była w grupie 3 osób które na uszy wyciągnęły z bagna pewną firmę (nie notowaną na GPW ale zmieściła by się w WIG80). I trochę wiem jak ta jej praca wyglądała. A chodziło o znacznie mniejsze pieniądze.
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
27 sierpnia 2018 19:18:40
Trochę istotne jest, bo jeśli firma przynosi straty, a zarabiają bardzo dużo, to tak słabo wygląda.
|
0 Dołączył: 2018-04-23 Wpisów: 100
Wysłane:
27 sierpnia 2018 19:22:17
Informacyjnie, post Mariusza Wójcika, członka RW z fb: Cytat:Chciałbym aby dostęp do informacji był łatwiejszy po tym jak w RN nadzorczej znalazł się Pan Radosław. Chciałbym jednak aby dostęp był łatwiejszy dla RW ale ważniejsze aby w końcu był na wystarczającym poziomie.
Wyrażam się wystarczająco precyzyjnie więc proszę czytać ze zrozumieniem to co napisałem. Poniżej kilka doprecyzowań.
1. Pan Radosław nie jest przewodniczącym RW. Jest wiceprzewodniczacym. 2. Pan przewodniczący Kłoczko i wiceprzewodniczący Berczyński według ich twierdzeń uzyskali zapewnienie ze strony Abris że przedstawiciele RW będą mieli 3/5 miejsc w RN. Potem Pan Radosław udawał się samodzielnie na różne spotkania a na moje prośby o nieprowadzenie samodzielnych spotkań z Zarządem GB, Abrisem czy innymi podmiotami i wymóg prowadzenia ich w co najmniej 2 osoby z RW reagował negatywnie i informował o spotkaniach już po ich odbyciu. 3. Pan Radosław poinformował RW, że Abris nie dotrzyma ustaleń i prosi o CV kandydatów RW. Na moje pytania co wynegocjował czy ma to być np. 10 kandydatów z których abris wybierze 0,1 czy 2 czy też możemy wskazać 2 z których 2 zostanie powołanych nie otrzymałem nigdy odpowiedzi. W związku z tym RW podjęła uchwałę o niedelegowaniu żadnego kandydata do RN liczbą głosów 4 "za" przy jednym wstrzymującym się. Pan Radosław nie poinformował RW że zamierza kandydować do RN bez rekomendacji RW. Co więcej wielokrotnie mówił, że nie zostanie wybrany przez abris. 4. Nieprawdą więc jest to że Pan Radosław był rekomendowany do RN przez Radę Wierzycieli gdyż nie rekomendowała ona nikogo a więc również Pana Radosława.
|
Wysłane:
27 sierpnia 2018 19:24:12
Jeszcze raz powiem że w żadnej mierze nie bronię nikogo ani z RW, RN czy Zarządu. Uważam tylko że umoczone przeze mnie i wielu, wielu innych pieniądze, muszą w jak największej części ja tylko tak szybko jak się da, do nas wrócić. A do tego trzeba naprawdę dobrych menadżerów. A ci kosztują.
Edytowany: 27 sierpnia 2018 19:25
|
0 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 54
Wysłane:
27 sierpnia 2018 19:26:37
Cytat:wypowiedź Pana Mariusza Wójcika z grupy FB, członka RW.
Szanowna Pani Moniko, Chciałbym aby dostęp do informacji był łatwiejszy po tym jak w RN nadzorczej znalazł się Pan Radosław. Chciałbym jednak aby dostęp był łatwiejszy dla RW ale ważniejsze aby w końcu był na wystarczającym poziomie.
Wyrażam się wystarczająco precyzyjnie więc proszę czytać ze zrozumieniem to co napisałem. Poniżej kilka doprecyzowań.
1. Pan Radosław nie jest przewodniczącym RW. Jest wiceprzewodniczacym. 2. Pan przewodniczący Kłoczko i wiceprzewodniczący Berczyński według ich twierdzeń uzyskali zapewnienie ze strony Abris że przedstawiciele RW będą mieli 3/5 miejsc w RN. Potem Pan Radosław udawał się samodzielnie na różne spotkania a na moje prośby o nieprowadzenie samodzielnych spotkań z Zarządem GB, Abrisem czy innymi podmiotami i wymóg prowadzenia ich w co najmniej 2 osoby z RW reagował negatywnie i informował o spotkaniach już po ich odbyciu. 3. Pan Radosław poinformował RW, że Abris nie dotrzyma ustaleń i prosi o CV kandydatów RW. Na moje pytania co wynegocjował czy ma to być np. 10 kandydatów z których abris wybierze 0,1 czy 2 czy też możemy wskazać 2 z których 2 zostanie powołanych nie otrzymałem nigdy odpowiedzi. W związku z tym RW podjęła uchwałę o niedelegowaniu żadnego kandydata do RN liczbą głosów 4 "za" przy jednym wstrzymującym się. Pan Radosław nie poinformował RW że zamierza kandydować do RN bez rekomendacji RW. Co więcej wielokrotnie mówił, że nie zostanie wybrany przez abris. 4. Nieprawdą więc jest to że Pan Radosław był rekomendowany do RN przez Radę Wierzycieli gdyż nie rekomendowała ona nikogo a więc również Pana Radosława. Ciekawe co na to "nasz" lider, bo brzydko to pachnie. Może w natłoku rozmów z przedstawicielami Abris i GBK znajdzie czas poinformować o stanie spraw swoich wyborców...o ile w natłoku obowiązków w ogóle tutaj zagląda.Na pierwsze komentarze nie trzeba było długo czekać. Cytat:No tak zawsze mozna przytulic 20.000 mies za prace w RN i w ten spisob odrobic czesc strat z obligacji. Teraz juz rozumiem, czemu zgasla jakis czad temu dzialalnosc informacyjna pana Radoslawa. Mial wazniejsze sprawy na glowie?
Czyzby pan Radoslaw zaczal prace na 2 fronty? A moze od samego poczatku pracowal na 1 front?
Edytowany: 27 sierpnia 2018 19:41
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
27 sierpnia 2018 20:12:05
hm... to chyba niezbyt ciekawa dla nas sytuacja :(
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
27 sierpnia 2018 20:18:00
No niestety slabo to wyglada skoro czlonek RW wbrew ustaleniom calej RW sam negocjuje jakies interesy z Abrisem i zarzadem GB... Jak rozumiem wynikiem tych negocjacji jest solidne wynagrodzenie w RN - jesli Pan Radek nie bedzie pobieral za to wynagrodzenia to z gory najmocniej przepraszam - a to juz nie wrozy niczego dobrego
|
Wysłane:
27 sierpnia 2018 20:18:09
I pomyśleć że byli tacy co dostawali po 144% zwrotu z GB. Ale to już dawna historia. Podobno....
|
0 Dołączył: 2018-06-03 Wpisów: 69
Wysłane:
27 sierpnia 2018 20:18:38
Czy zostaliśmy wyrolowani przez p. Barczynskiego???
|
0 Dołączył: 2018-05-10 Wpisów: 17
Wysłane:
27 sierpnia 2018 20:41:46
Może się okazać, że cała ta Rada Wierzycieli pilnuje swoich interesów, a nie obligatariuszy. To już byłby niezły numer. Całe to towarzystwo (RN, Zarząd) trzeba by zamknąć, jak się okaże że RW wierzycieli jest na pokaz to też zamknąć.
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
27 sierpnia 2018 20:55:45
Zanim zaczniemy tutaj wytaczać działa, że ktoś kogoś wyrolował, odbije sobie zarobkami w RN (jeszcze nie ogłoszono oficjalnie jakie one będą i czy w ogóle będą) straty na obligacjach itd itp proszę pomyśleć: kiedy i czy w ogóle trafi się kolejna okazja aby ktokolwiek z wierzycieli (kumających to co się w spółce i jej otoczeniu dzieje) mógł realnie zacząć patrzeć obecnemu zarządowi na ręce? Kompetencje RW i RN nie są tożsame i inna jest też odpowiedzialność. I naprawdę trzeba dużo odwagi cywilnej i wiary aby zdecydować się wdepnąć w to g..., które jak wydawało się na początku miało sięgać po kostki, a teraz już sięga do pasa i trzeba robić wszystko aby jego poziom przestał rosnąć a wręcz zaczął spadać. Jak jakiś czas temu kandydaci 2 grup obligatariuszy do RN (w tym bodajże R. Gwiazdowski desygnowany przez grupę FB) zostali elegancko 'olani ciepłym moczem' przez DNLD Holdings / Abris jako kandydaci mocni ale rzekomo zbyt późno zgłoszeni. Wtedy to wezbrało słuszne oburzenie, że Abris ( DNLD Holding) nie chce przedstawicieli wierzycieli do RN wpuścić. Jak wreszcie zgodzili się żeby ktoś z wierzycieli / desygnowany przez wierzycieli do RN wszedł - to RW (a raczej 4/5 z RW ) postanowiła strzelić focha bo "Jasio obiecał Małgosi że da jej się pobawić swoim wiaderkiem i łopatką a teraz daje tylko wiaderko". Najłatwiej pyszczyć w necie a jak przychodzi do wzięcia odpowiedzialności to ci najmocniej pyszczący wieją z podkulonymi ogonami. Jednocześnie informuję, że Rada Wierzycieli odstąpiła od wskazania kandydatów do ww. organu. W świetle powyższego moja decyzja o zgodzie na kandydowanie jest związana z osobistą oceną sytuacji GBK oraz czynników mogących przyczynić się do ochrony interesów obligatariuszy indywidualnych. Tak w mojej ocenie zachowuje się człowiek odpowiedzialny.
Edytowany: 27 sierpnia 2018 21:16
|
0 Dołączył: 2018-05-10 Wpisów: 61
Wysłane:
27 sierpnia 2018 20:57:32
Dajcie wypowiedzieć się Panu R.Barczyńskiemu zanim ocenicie jego działania. Ocena na podstawie relacji tylko jednej strony z reguły nie jest obiektywna.
|
Wysłane:
27 sierpnia 2018 21:07:22
Bardzo bym chciala aby p. Radoslaw sie wypowiedzial ale ostatnio prawie sie nie wypowiada i to mnie martwi.
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
27 sierpnia 2018 21:10:10
Na razie Pan Radek milczy natomiast z relacji Pana Pawla wyglada to slabo (negocjacje na wlasna reke i bez innych czlonkow RW , wejscie do RN wbrew ustaleniom RW) - to chyba nic dziwnego ze ludzie zaczynaja pytac i stawiac tezy...
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
27 sierpnia 2018 21:24:13
a ja przytoczę wpis Pana Radka z Wysłane: 15 czerwca 2018 10:02:56 Cytuj
1. Z wypowiedzi trąci wniosek - nie ma innego potencjalnego funduszu, który może poprowadzić GBK. Dość ryzykowne założenie zważywszy na track record naszego szanownego koleżeństwa z Abris 2. Abris powinien był zaproponować wierzycielom współpracę. To co zrobili to powołali p. Szmidta - kol. mec. Dubińskiego z wynagrodzeniem 20k zł/ miesiąc za pierdzenie w stołek. Tak, w polskich warunkach do tego najczęściej sprowadza się rola RN 7 osób w RN, po X zł, wszystko za nasze (wierzycieli) środki - tak, wartość ekonomiczna kapitału Abris w GBK jest ujemna. Do tego 5 osób w Zarządzie. Śmiech na sali. A dookoła piszą o tym, że wprowadzają oszczędności 3. Gdy ja miałem własne spółki w CEE, to na etapie rozwoju firm przez 2 lata nie brałem wynagrodzenia, a gdy było potknięcie to dokładałem własną kasę do biznesu. To jest podejście właścicielski, a nie styl menadżera mianowanego na stołek i biorącego kasę tak długo jak się da i krycie tyłka polisą od odpowiedzialności, za co i tak płaci pracodawca. Tutaj potrzebni są liderzy na czas kryzysu. Przejrzyj listę RN i Zarządu i wskaż mi takie osoby 4. Konwersja ~70 mln zł wierzytelności po 0,05 zł/ akcję (nawet przy uwzględnieniu pożyczki od Abris) spowoduje, że Abris ma poniżej 5% akcji. Co zrobią? Zabiorą ten świetny Zarząd i RN? Nie dadzą kolejnej pożyczki? Nie obejmą akcji z uchwalonych emisji? Nawet nie proponują emisji z prawem poboru 5. Nie mam w sobie syndromu sztokholmskiego
Mam nadzieję, że pkt 2 i pkt 3 są nadal aktualne. Poczekajmy na oficjalną odpowiedź Pana Radka. Wiem, że członkowie RN nie zgodzą się pracować ze free, ale niech dostają takie wynagrodzenia jak nadzorca wykonania układu złożonego przez Pana Radka w propozycjach układu RW tj. 60.000,00 zł za pełnienie funkcji przez okres 6 miesiecy przy czym wynagrodzenie za dany okres będzie płatne pod warunkiem uregulowania przez spółkę wymagalnych rat zgodnie z harmonogramem przedstawionym w układzie. Czy to dobra propozycja? Wtedy wszystkim zależy na wykonaniu układu.
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 44
Wysłane:
27 sierpnia 2018 22:11:57
Pan Radosław od wielu miesięcy intensywnie angażował się w sprawy GBK, kosztem ogromnych wyrzeczeń. Zdobył wiedzę pewnie większą niż posiadają niektórzy w zarządzie. Ja osobiście cieszę się, że otrzymał dzisiaj nowe stanowisko, bo dzięki temu będę miał większą szansę na odzyskanie pieniędzy. Nie bądźmy też zazdrośni jeśli otrzyma wynagrodzenie za ciężką pracę, a nie każdy się do takiej funkcji nadaje.
Edytowany: 27 sierpnia 2018 22:12
|
Wysłane:
27 sierpnia 2018 22:23:46
Jesli nawet p. Radoslaw bedzie miec odmienne zdanie w jakiejs kwestii od pozostalych czlonkow RN to niewiele wskora. RW chciala miec 3 osoby w RN na 5 i max 5 osob w RN a jest 1 na 7.
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
27 sierpnia 2018 22:40:49
Z obligatariusza do RW z RW do RN z RN do Zarządu z Zarządu do Ministerstwa Finansów ... czy Morawiecki jeszcze może spać spokojnie? :) :)
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
27 sierpnia 2018 23:23:09
No tak mi sie wydaje ze pan Radek juz od dawna tu nie zabieral glosu. De facto utworzyl to forum w polowie z panem Pawlem zeby uzyskac poparcie do RW. Zapewnial ze bedzie super komunikacja z tymi co go wybrali i ja osobiscie tego nie widze. Ciekawe czy nie fajniejsza opcja byloby poswiecic minute i napisac na forum krotkie "zostalem wybrany do RN i dzialamy dalej" niz po prostu cisza. I jeszcze jedno RN to nie tylko kasa a rowniez godny punkt uwagi w CV :) Takze wlozony wklad i nauka to nie jest cos straconego.
Takze @Obligatoriusz_kontakt Czy mozemy liczyc na np tygodniowe relacje co sie dzieje w tym cholernym GB?
|
0 Dołączył: 2018-05-25 Wpisów: 224
Wysłane:
28 sierpnia 2018 00:01:12
To chyba jedna z najbardziej szokujacych ostatnio wiadomosci.
Czekamy z niecierpliwoscia na informacje od naszego członka RW.
|