PARTNER SERWISU
uxgietlk
aniutek2308

aniutek2308

Ostatnie 10 wpisów
GB54 napisał(a):
Czytam to forum i jestem kompletnie załamana sytuacją-znikąd pomocy i zrozumienia .Jestem zwykłym ciułaczem,lokatowcem ,wrobionym przez tzw doradcę.Nie mam żadnych dowodów-nie nagrywałam rozmów telefonicznych i zapewnień że to „ekskluzywna okazja”Czy jest jeszcze sens pisania reklamacji do IB?

W podobnej sytuacji. Reklamacja złożona tylko jakie dowody skoro wszsyko odbywało sie telefoniczne;-( Czy ktoś cos może podpowiedzieć!

List do Haitonga wysłany.

aniutek2308 napisał(a):
Roni789 napisał(a):
witajcie. Pojawiłem się tu bo w pierwszej grupie założonej przez niejakiego Arti Warszawa jedynie co jest ostatnio to mocne naciskanie ludzi aby podpisywali umowy z kancelarią Szeja bo to jest teraz najlepsza droga. Wszelkie natomiast próby zapytania dlaczego są blokowane i kasowane. Czy możecie doradzić czy na tym etapie faktcznie warto zawierać umowę z tą kancelarią. Poniżej screen człowieka który wczorach chciał podjąć dyskusję na grupie ale od razu została ona usunięta. Są tam arunki współpracy

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Zawsze mozesz wycofac pelnomocnictwo i zlozyc zawiadomienie do prokuratury wraz z posiadanymi dowodami.
. I jeszcze jedni rzeczona kancelaria sama nie negocjuje ukladu.

voyager747 napisał(a):
A jak się wycofa pełnomocnictwo, to kancelaria odda pieniądze ?
Pytanie jak jest skonstruowana umowa.

Niestety obecnie cześć kancelarii bedzie wyciskac z obligatariuszy ostatnia zlotowke.

Roni789 napisał(a):
witajcie. Pojawiłem się tu bo w pierwszej grupie założonej przez niejakiego Arti Warszawa jedynie co jest ostatnio to mocne naciskanie ludzi aby podpisywali umowy z kancelarią Szeja bo to jest teraz najlepsza droga. Wszelkie natomiast próby zapytania dlaczego są blokowane i kasowane. Czy możecie doradzić czy na tym etapie faktcznie warto zawierać umowę z tą kancelarią. Poniżej screen człowieka który wczorach chciał podjąć dyskusję na grupie ale od razu została ona usunięta. Są tam arunki współpracy

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
Zawsze mozesz wycofac pelnomocnictwo i zlozyc zawiadomienie do prokuratury wraz z posiadanymi dowodami.

Vox napisał(a):
raportu nie będzie... będzie info o przesunięciu terminu...
pewnie żaden audytor nie chciał tego podpisać

ustalenie zarządu przymusowego to dobra wiadomość

Masz rację to dobra wiadomość jeśli jest prawdziwa. Obecny zarząd będzie musiał wydać mu cały majątek i księgi rachunkowe. Może wreszcie ktoś zaprowadzi tam porządek. Pytanie tylko kto zostanie zarządcą i co zastanie w GBK?

Poczekajmy do 23.55. Zwykle o tej porze GBK się uaktywnia.

[quote=po_prostu_nikt]Tekst ten był już wielokrotnie umieszczany na tej stronie, ale nigdy nie padła konkretna odpowiedź:

Cytat:
- Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, iż zapowiadana restrukturyzacja spółki diametralnie różnicuje sytuację poszczególnych obligatariuszy. Zgodnie z art. 252 ustawy prawo restrukturyzacyjne GetBack w związku z otwarciem restrukturyzacji nie może regulować zobowiązań powstałych przed dniem otwarcia restrukturyzacji, w tym obligacji które już stały się wymagalne lub względem których obligatariusze złożyli żądanie wcześniejszego wykupu. Z drugiej strony zgodnie z art. 326 ust. 2 prawa restrukturyzacyjnego GetBack będzie zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania wraz z nadejściem kolejnych terminów zapadalności. Dlatego też obligatariusze, których obligacje stały się już wymagalne aby odzyskać swoje pieniądze będą musieli czekać na zakończenie procesu restrukturyzacyjnego, a obligatariusze z późniejszymi terminami wykupu będą zaspokajani na bieżąco - tłumaczy adwokat Tomasz Majkowycz z kancelarii MKP Legal, reprezentujący część obligatariuszy.

Mam pytanie:

Czy ktokolwiek dostał jakiekolwiek odsetki po dniu otwarcia PPU czyli od 10.05.
Jeśli art. 326 ust 2 prawa restrukturyzacyjnego mówi, że powinni płacić bieżące odsetki to dlaczego tego nie robią?

Ktoś ma pomysł o co tu chodzi?

Poniżej wkleiłam wyjasnienie ze strony PDM 4. Komentarz do artykułu, który ukazał się w Bankier.pl
www.polskidm.com.pl/o-getback.... .Mam nadzieję, że będzie dla Ciebie pomocny;-)

Powoływany artykuł ze strony Bankier.pl jest nieprecyzyjny. GetBack nie będzie „zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania” albowiem wszelkie wierzytelności, także te niewymagalne, oraz odsetki od nich, wejdą do spisu wierzytelności a ich spłata będzie odbywać się na podstawie zatwierdzonego układu (o ile najpierw do otwarcia postępowania układowego, a później
zatwierdzenia układu przez zgromadzenie wierzycieli dojdzie). GetBack będzie zobowiązany do bieżącego regulowania jedynie tych wierzytelności, które powstaną po dniu otwarcia postępowania układowego. Cały ten fragment artykułu: „Zgodnie z art. 252 ustawy prawo restrukturyzacyjne GetBack w związku z otwarciem restrukturyzacji nie może regulować zobowiązań powstałych przed dniem otwarcia restrukturyzacji, w tym obligacji które już stały się wymagalne lub względem których obligatariusze złożyli żądanie wcześniejszego wykupu. Z drugiej strony zgodnie z art. 326 ust. 2 prawa restrukturyzacyjnego GetBack będzie zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania
wraz z nadejściem kolejnych terminów zapadalności. Dlatego też obligatariusze, których obligacje stały
Polski Dom Maklerski S.A.; ul.Moniuszki 1A; 00-014 Warszawa – Polska; KRS: 0000359260; Sąd Rejonowy w Warszawie
XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego; NIP: 956-22-73-788; Kapitał zakładowy: 10.400.000 PLN; Kapitał zakładowy opłacony: 10.400.000 PLN;  +48 22 629 27 12  +48 22 659 20 70
się już wymagalne aby odzyskać swoje pieniądze będą musieli czekać na zakończenie procesu
restrukturyzacyjnego, a obligatariusze z późniejszymi terminami wykupu będą zaspokajani na
bieżąco”
jest mylący.
Nie będzie różnicy między obligacjami postawionymi wcześniej do wykupu, a tymi niepostawionymi (jedyna różnica to taka, że po wszczęciu postępowania formalnie w przypadku obligacji postawionych do wykupu naliczają się odsetki za opóźnienie, a od tych niepostawionych do wykupu – odsetki kapitałowe z WEO. W toku postępowania nie ma to znaczenia, w przypadku zawarcia układu też nie – i tak odsetki zostaną
najprawdopodobniej w całości umorzone zgodnie z propozycjami układowymi. Może to mieć wpływ tylko w wypadku umorzenia postępowania restrukturyzacyjnego i powrotu do zwykłej działalności spółki lub w wypadku przejścia do upadłości - wtedy od nowa kalkulowało się będzie wysokość wierzytelności).
GetBack nie może spełniać żadnych świadczeń z obligacji w toku postępowania – zarówno tych, które stały się wymagalne wcześniej, jak i tych, które staną się wymagalne dopiero w toku postępowania. Mówi o tym wprost. Art. 252 w zw. z art. 150 prawa restrukturyzacyjnego. Tj. GetBack nie może spełniać żadnych świadczeń z wierzytelności objętych z mocy prawa układem. Z kolei układ obejmuje zarówno wierzytelności powstałe przed otwarciem postępowania, w tym jeszcze niewymagalne (tutaj wejdzie cały nominał obligacji plus odsetki do dnia otwarcia postępowania), jak i odsetki za okres od dnia otwarcia postępowania (zarówno odsetki kapitałowe, jak i za opóźnienie).

Nie ośmieszajmy się. To jest portal wspierający ludzi chorych czy wykluczonych. Pewnie każdy z nas cierpi emocjonalnie z powodu tego co się stało ale nie do tego stopnia aby korzystać z portalu, który z założenia przeznaczony jest do nieco innych celów. Nie róbmy też z siebie "dziadów"(przepraszm , jeśli kogoś uraziłam.)

Nie jestem radcą prawnym ale po przeczytaniu ustawy do niej nasuwają mi się następujące wnioski co do konieczności posiadania świadectwa depozytowego na tym etapie postępowania:
1. Powinieneś je posiadać wówczas gdy chciałbyś uczestniczyć osobiście w zgromadzeniu wierzycieli lub poprzez pełnomocnika(musisz zostać dopuszczony do postępowania przez sędziego okazując depozyt )
2. jeśli chciałbyś zostać członkiem Rady Wierzycieli-j.w.
3. jesli Twoja wierzytelnosć nie znajdzie się w spisie wierzytelności przygotowanym przez nadzorcę sądowego.
W każdym z tych przypadków musisz wykazać prawa z obligacji a najlepiej to zrobić przedstawiając depozyt.
A co do wezwania - w tym momencie ono i tak nic nie da. Chyba, że Twoja wierzytelność nie znajdzie się w spisie.

Nie podajesz swoich danych jedynie serię i kwotę. Jest nas już ponad 400;-)

Wysyłasz info tutaj
http://pogetback.pl/o-nas/

Obligatariusz kontakt napisał(a):
Sprawdzamy kto ile ma szabel. Każdy walczy o RW. Wiem, że przydałby się taktyczny sojusz z grupą na FB, ale boję się, że nie ma tam z kim rozmawiać. Prześlę do nich maila a Wy może przekonujcie osoby z tamtego forum aby się do nas przyłączyli. Wg naszych szacunków aby mieć 1 członka w RW konieczne jest poparcie ~500 mln zł. Sami tyle nie osiągniemy. Szacuję, że mają osoby z LB, a tam średni ticket to ok. 150-250k zł. Dałoby to dodatkowe 150-250 mln zł.

Napisałam już do mojego doradcy z LB. Mam nadzieję, że prześle info do pozostałych obligatariuszy.

Baśka35 napisał(a):
Ja mam kontakt z 6 obligatariuszami ze Szczecina.

W takim razie zapraszamy do naszego porozumienia . Zgłoszenia nr serii zakupionych obligacji i ich wartość przeslijcie na adres obligacje_getback@wp.pl.

Baśka35 napisał(a):
Ja nie potrafię nawet poruszać się po StockWatch :(:(:(:( Ryczeć mi się chce :(:(:(

Witam Wszystkich
Jestem "szczęśliwą posiadaczką" obligacji OQ i OJ. Oczywiście przypadające na 5 maja odsetki z OQ nie dostałam. Jestem zupełnie zielona, nie rozumiem co się dzieje, nie wiem co mam zrobić, czy w ogóle mogę coś zrobić. Jestem na FB czytam i im więcej czytam tym bardziej głupieje. Proponują żeby wysłać upoważnienie dla jakiegoś tam mecenasa , tyle, że (czytając) w upoważnieniu mówi się o nieszczęśnikach, którzy kupili ten cenny produkt w banku. Ja kupiłam bezpośrednio z GETBACK w Szczecinie.
Ja wysłałam do Wrocławia poparcie dla P. Tatary, wiem nie udało się. Co w takim układzie należny zrobić. Czytałam inf domu maklerskiego

Im większa grupa wierzycieli, tym większy wpływ na postępowanie układowe (przyjęcie układu będzie
następować po głosowaniu kuratora, który dokona tego w imieniu wierzycieli. Jeżeli kilku wierzycieli ustanowi
jednego pełnomocnika, ich pozycja negocjacyjna powinna być silniejsza).

Czy ktoś mi pomoże zrozumieć to co się dzieje?

W chwili obecnej czekamy na ogłoszenie listy wierzytelności i szukamy kolejnych osób które chciałyby dołączyć do naszej grupy. Chcemy zgłosić kogoś do Rady Wierzycieli. Zgłoszenia nr serii oraz wartośc obligacji przesyłamy na adres obligacje_getback@wp.pl. Nie trzeba podawać danych osobowych. Jesli ma Pani kogoś kto jest w podobnej sytuacji proszę zachęcic go do przyłaczenia się do naszej grupy. Im nas więcej tym lepiej.
W uproszczonym postępowaniu nie ma czegoś takiego jak zgłoszenie wierzytelności. Nadzorca sadowy na podstawie dokumentów udostępnionych przez spółkę sporządza listę wierzytelności, która będzie udostępniona w Monitorze Sądowym i Gospodarczym. Rozmawiałam dzisiaj z PDM i dostałam informację, że domy maklerskie przekazały listę obligatariuszy do GBK. Tak więc czekamy na listę i ją weryfikujemy.Nadzorca sądowy po otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego musi poinformować wierzycieli o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego wobec dłużnika. Jeżeli o czymś zapomniałam proszę mnie poprawić.

Można spróbować poprzez doradców, którzy sprzedawali obligacje. Na pewno mają listę obligatariuszy. Pytanie, czy będą chcieli im przesłać np. emaila zachęcającego do współpracy.

Skoro w grupie jest ponad 250 osób(chyba, że coś przeoczyłam) musimy to zrobić. Moim zdaniem powinniśmy również partycypować w kosztach doradztwa prawnego i kosztów dojazdu na posiedzenia sądu.

Pytam o to, ponieważ ustanowiony dzisiaj nadzorca sądowy powinien stworzyć listę wierzytelności na podstawie przekazanych mu przez GBK dokumentów.

Czy ktoś wie, czy Domy Maklerskie przesyłają po emisji obligacji dane klientów do emitenta obligacji?

InwestorAmator napisał(a):
Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:

"Obligacje nie są zabezpieczone w rozumieniu przepisów Ustawy o Obligacjach. Emitent nie zobowiązuje się do zabezpieczenia Obligacji w przyszłości.
Zgodnie z art. 74 ust. 5 Ustawy o Obligacjach za zobowiązania wynikające z Obligacji Emitent odpowiada całym swoim majątkiem."

dodatkowo:
- odsetki powinny wpływać 5 każdego miesiąca (w tym momencie nie wpłynęły za Maj), więc teoretycznie mógłbym żądać przedterminowego wykupu ale zakładam, że w obecnej sytuacji nie ma to kompletnie sensu? Czy nie ma znaczenia w tym momencie czy grzecznie czekam, czy też złożę wniosek?
- obligacje na okaziciela niemające postaci dokumentu

Zakładam, że wpadnę do grupy 1, ale wolę się upewnić.

Obligacje niezabezpieczone - 1 grupa

Spróbuj skontaktować się ze swoim DM. Może oni coś Ci doradzą (w sensie ich prawnicy).

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 22 września 2020 09:32:50
Liczba wpisów: 22
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

kpyuouwd
govfqahl
shyrbwgv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdjxylwe
fejpgziz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat