PARTNER SERWISU
vfljjgfx
20 21 22 23 24

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 11 maja 2018 21:42:28
Tak jak powiedział Nasz lider, teraz najważniejsze jest rozpowszechnianie naszej grupy, aby mieć jak najwięcej członków, którzy będą mogli zgłosić swoją kandydaturę do Rady. Proponuję aby każdy z nas pisał o naszej stronie http://www.pogetback.pl gdzie się tylko da. Na wszystkich forach bankier.pl, money.pl oraz na FB. Tamten z FB pewnie będzie nas blokował, ale chociaż przez ten czas na pewno ktoś o nas przeczyta. Ja osobiście zadzwonię do mojego przedstawiciela banku, żeby przekazywał informację o naszym porozumieniu swoim klientom, którzy zakupili u niego obligacje. Pewnie będzie się migał, ale niech wie, że My działamy.

Krygu
0
Wpisów: 4
Wysłane: 11 maja 2018 21:51:29
Baśka35 napisał(a):
Ja mam kontakt z 6 obligatariuszami ze Szczecina.

Witam,

Ja również jestem ze Szczecina i organizuje się przez DM MS. Dodatkowo dołączyłem do grupy z tego Forum. Nie działam przez FB.

Uważam ze jest to bardzo mądra inicjatywa aby lokalnie tworzyć grupy, które globalnie będą miały wspólny głos i większa sile do negocjacji. Organizacyjne ułatwi to działanie wspólnej akcji z tego forum.

Proszę o kontakt na priv i spróbujmy zrobić spotkanie wszystkich zainteresowanych z okolic Szczecina.

Pozdrawiam!

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 11 maja 2018 22:43:28
Ja z kolei staram się indywidualnie przekonywać obligatariuszy do naszego porozumienia. Trzeba wytłumaczyć zasady działania, pokazać nasze cele. Mam wrażenie, że to jest również dobry sposób. Proszę, niech każdy poświęci chociaż godzinę-dwie dziennie - nie jest to dużo a daje naprawdę pozytywne efekty

Clabuk
0
Wpisów: 1
Wysłane: 11 maja 2018 22:46:58
Cześć,
Ja chętnie dołączę się do grupy lokalnej w Warszawie. Jeśli jakaś już powstała i są tutaj jej członkowie to proszę o wiadomość prywatną.

Annn79
0
Wpisów: 4
Wysłane: 11 maja 2018 22:47:51
Trudno przekonać. Zostałam najprawdopodobniej zablokowana na FB chwile po tym jak wpisałam link do pisma syndyka i zapytałam „to kogo wybieramy na reprezentacje”? :/ zal. Totalnie niedojrzałe podejście. A szkoda bo grupa liczna.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 11 maja 2018 22:58:24
bog41 napisał(a):
Paweł/Radek: czy moglibyście wysłać jakiegoś maila z podsumowaniem aktualnej sytuacji i Waszych oczekiwań w stosunku do grupy? Ostatni Wasz mail był ze środy (chyba, że coś mnie ominęło).

Piszemy!

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 11 maja 2018 23:05:28
Sprawdzamy kto ile ma szabel. Każdy walczy o RW. Wiem, że przydałby się taktyczny sojusz z grupą na FB, ale boję się, że nie ma tam z kim rozmawiać. Prześlę do nich maila a Wy może przekonujcie osoby z tamtego forum aby się do nas przyłączyli. Wg naszych szacunków aby mieć 1 członka w RW konieczne jest poparcie ~500 mln zł. Sami tyle nie osiągniemy. Szacuję, że mają osoby z LB, a tam średni ticket to ok. 150-250k zł. Dałoby to dodatkowe 150-250 mln zł.

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 11 maja 2018 23:09:57
Nie rozumiem skąd ta niechęć do dogadania się przez moderatorów grupy FB? Minie zniechęciło to ze nie można było pytać się o inne kancelarie tylko została jedna wybrana chyba przez założyciela. Okazuje się ze mimo ok 100 osób chętnych, są IMHO b. Duże koszty na łebka. A nie wiadomo czy w ogóle coś ugrają.

Dla mnie tzw. misseling jest do udowodnienia w niektórych przypadkach. Ale np taki Lions mówi ze noc nie sprzedawał tylko informował ... ale dla mnie to wyglądało jak oferta, gdzie za mnie wszystko zrobiono a ja miałem tylko wysłać przelew do PDM.

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 11 maja 2018 23:17:08
część osób z facebooka już pewnie wysłała pełnomocnictwa do kancelarii i może być problem z cofnięciem ich,ale odnoszę wrażenie ,że łatwiej byłoby nam przekonać niektórych Obligatariuszy na realnych spotkaniach"regionalnych" promowanych na stronie facebooka. Jednak rozmowy w realu budują większe zaufanie.Napisałem ten pomysł na maila,ale jak na razie nie otrzymałem akceptacji-poparcia dla tego wariantu .Myślę też,że wybranie Osoby do Rady Wierzycieli nie będzie łatwe,w grę wchodzi pozyskanie dużego stopnia zaufania,dlatego pytam czy do takiej Rady można wybrać Mecenasa Tatarę? i ile mogłoby to kosztować?

drax
0
Wysłane: 11 maja 2018 23:24:48
@avenger82
napiszę tu to, czego tam nie wolno pisać:
- sprawdź liderów grupy na FB,
- sprawdź co robiły te osoby w przeszłości i czy miały kontakt z tamtą wybraną kancelarią,
- sprawdź czy wszyscy liderzy grupy z FB mają papiery GB. Robiłbyś coś za darmo lub nie mając żadnego zupełnie interesu?,
- znasz koszty na łebka, policz ile wyjdzie dla całej grupy - zauważysz, że to ogromna kasa,
- zgadzam się całkowicie z Tobą, że misseling można udowodnić tylko w niektórych przypadkach. Kancelaria wg mnie na 100% jest tego świadoma, ale pomimo to bierze ładną sumkę za samo przejrzenie dostarczonej dokumentacji. Przejrzy je początkujący prawnik i napisze podsumowanie, że są znamiona misselingu, bo są zeznania świadka (obligatariusza) i warto próbować. Zatem pójdzie do sądu za grubsze pieniądze,
- kancelaria mami obniżką cen za jak największą grupę - robi się koło zamachowe - chodźcie z nami do tej kancelarii (bo zapłacę 5% mniej a może i 10%). Z drugiej strony jak zainwestowałem XXX tys. zł to Y tys. zł kosztów to nie tak źle,
- na koniec dnia kancelaria zarobi kupę kasy. Czy obligatariusz? Może niektórym się uda, większości nie,
- masa ludzi nie ma pojęcia o tym co się dzieje teraz (trzeba mieć wiedzę z rynków finansowych, instrumentów finansowych, prawa, prawa upadłościowego, itd.). Bardzo mało osób posiada kompleksową wiedzę, więc duża część obligatariuszy polega na opinii innych - łatwo nimi manipulować,
- ludzie są przerażeni, bo nagle tracą dużą część oszczędności całego życia lub wszystkie - próbują robić wszystko co możliwe. Nie każdy jest w tym stanie podejmować racjonalne decyzje,
- po co dogadywać się z kimś innym kto może wytknąć błędy w Twoim działaniu... przecież to Tobie osoby ufają i wierzą, że wiesz co najlepsze.

I podsumowując - kto zyska na tej całej zabawie powyżej - na pewno kancelarie prawne. Czy ktoś jeszcze - nie wiem. Ale Idea Bank też nie sprzedawał a tylko pośredniczył...

@PinkTool

przeczytaj to pełnomocnictwo, w szczególności jego zakres. Nic nie jest stracone. Poza tym zawsze można odwołać pełnomocnictwo

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 11 maja 2018 23:30:53
wiem,że można odwołać- tak podstawową wiedzę posiadam,chodziło mi raczej o aspekt "psychologiczny"(udzieliłem pełnomocnictwa a nie znam się i męczy mnie to wszystko ,więc kamień z serca mi spadł,teraz mogę tylko czekać i wierzyć ,a wierzyć chce każdy)

trzasia
0
Wpisów: 2
Wysłane: 11 maja 2018 23:37:34
Należę do grupy nieszczęśników którzy kupili obligacje przez Lions Bank.Zakup na pewno miał znamiona misselingu ale myślę ,że nie uda się tego udowodnić.Jutro rano zadzwonię do mojego pożal się Boże doradcy finansowego i zaproponuję mu żeby poinformował innych którym wcisnął obligacje GB o naszym porozumieniu.
Pozdrawiam Radka i Pawła .Czekam na nowe ustalenia.

drax
0
Wysłane: 11 maja 2018 23:38:58
@PinkTool
...czekać wydać kupę pieniędzy na prawników i wierzyć... :)

w takich chwilach można żałować, że się nie jest prawnikiem

aniutek2308
0
Wysłane: 11 maja 2018 23:49:31
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Sprawdzamy kto ile ma szabel. Każdy walczy o RW. Wiem, że przydałby się taktyczny sojusz z grupą na FB, ale boję się, że nie ma tam z kim rozmawiać. Prześlę do nich maila a Wy może przekonujcie osoby z tamtego forum aby się do nas przyłączyli. Wg naszych szacunków aby mieć 1 członka w RW konieczne jest poparcie ~500 mln zł. Sami tyle nie osiągniemy. Szacuję, że mają osoby z LB, a tam średni ticket to ok. 150-250k zł. Dałoby to dodatkowe 150-250 mln zł.

Napisałam już do mojego doradcy z LB. Mam nadzieję, że prześle info do pozostałych obligatariuszy.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 11 maja 2018 23:59:47
Ja kupiłem obligacje w Lions Banku w Warszawie. Pierwszy raz w życiu kupiłem obligacje i od razu taka wtopa.
Mój doradca z Lions jakoś mnie specjalnie na to nie namawiał, a ja nic nie sprawdzałem co to z firma itp. Zaufałem doradcy, bo znał moją sytuację i to był któryś tam produkt z kolei.
Moim zdaniem nie ma szans, żeby wygrać sprawę w sądzie z Lions Bankiem.
Mam już niestety doświadczenie z prawnikami i naszymi wspaniałymi sądami.
Nie wiem czy pamiętacie sprawę WGI ? Kancelaria wzięła ode mnie ponad 9000 pln i zaliczki na wszystko: na sprawę przeciwko Skarbowi państwa, przeciwko Funduszowi Gwarancyjnemu itp. Nie było żadnych rozpraw, a w przypadku Funduszu gwarancyjnego wpłaciłem do sądu opłatę i pani mecenas stwierdziła, że nie mamy szans i pozew trzeba wycofać. Sąd oddał tylko połowę z wpłaconych pieniędzy i zasądził mi opłatę dla ich prawnika chyba 3600 pln, za nic, za wycofanie pozwu. W sumie to z 8000 mnie to kosztowało.
Tam na podstawie sfałszowanych dokumentów wypłacali z BFG a nie na podstawie tego ile kto wpłacił. Nie dostałem nic powinienem maksymalną stawkę, wtedy ok. 60 tys. pln. Syndyk chyba z 8 razy robił listę i dopiero przyjęli do wypłat taką, na której już mnie i paru innych osób nie było :(
Sąd jak widać był dla mnie bardzo łaskawy.
Kto miał do czynienia z sądami, to powinien wiedzieć jak to wygląda.
Teraz mam sprawę wygraną w grudniu a do dzisiaj nie dali jakiegoś papieru do komornika potrzebnego, szkoda gadać.

wsetoeng
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 maja 2018 04:16:17
Witam,

Mam pytanie:

Ostatnio spotkałem się z dwoma opiniami:
1.Że warto uzyskać tzw. świadectwo depozytowe w związku z posiadaniem obligacji getback.
2.Że warto wystosować pismo do Getbacku o przymusowy wykup obligacji

Zastanawiam się jaka jest celowość ww tez skoro toczy się postępowanie zakładowe Getbacku.
Z góry dziękuję za informację.

Pozdrawiam,
Wojtek

aniutek2308
0
Wysłane: 12 maja 2018 08:28:12
Nie jestem radcą prawnym ale po przeczytaniu ustawy do niej nasuwają mi się następujące wnioski co do konieczności posiadania świadectwa depozytowego na tym etapie postępowania:
1. Powinieneś je posiadać wówczas gdy chciałbyś uczestniczyć osobiście w zgromadzeniu wierzycieli lub poprzez pełnomocnika(musisz zostać dopuszczony do postępowania przez sędziego okazując depozyt )
2. jeśli chciałbyś zostać członkiem Rady Wierzycieli-j.w.
3. jesli Twoja wierzytelnosć nie znajdzie się w spisie wierzytelności przygotowanym przez nadzorcę sądowego.
W każdym z tych przypadków musisz wykazać prawa z obligacji a najlepiej to zrobić przedstawiając depozyt.
A co do wezwania - w tym momencie ono i tak nic nie da. Chyba, że Twoja wierzytelność nie znajdzie się w spisie.

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 12 maja 2018 08:59:27
@aniutek2308
Ja również poprosiłem mojego doradcę o przekazanie informacji o naszym porozumieniu innym klientom, którzy nabyli obligacje GB.

po_prostu_nikt
0
Wpisów: 18
Wysłane: 12 maja 2018 12:13:37
Tekst ten był już wielokrotnie umieszczany na tej stronie, ale nigdy nie padła konkretna odpowiedź:

Cytat:
- Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, iż zapowiadana restrukturyzacja spółki diametralnie różnicuje sytuację poszczególnych obligatariuszy. Zgodnie z art. 252 ustawy prawo restrukturyzacyjne GetBack w związku z otwarciem restrukturyzacji nie może regulować zobowiązań powstałych przed dniem otwarcia restrukturyzacji, w tym obligacji które już stały się wymagalne lub względem których obligatariusze złożyli żądanie wcześniejszego wykupu. Z drugiej strony zgodnie z art. 326 ust. 2 prawa restrukturyzacyjnego GetBack będzie zobligowany do regulowania bieżących odsetek od obligacji i bieżącego ich wykupywania wraz z nadejściem kolejnych terminów zapadalności. Dlatego też obligatariusze, których obligacje stały się już wymagalne aby odzyskać swoje pieniądze będą musieli czekać na zakończenie procesu restrukturyzacyjnego, a obligatariusze z późniejszymi terminami wykupu będą zaspokajani na bieżąco - tłumaczy adwokat Tomasz Majkowycz z kancelarii MKP Legal, reprezentujący część obligatariuszy.

Mam pytanie:

Czy ktokolwiek dostał jakiekolwiek odsetki po dniu otwarcia PPU czyli od 10.05.
Jeśli art. 326 ust 2 prawa restrukturyzacyjnego mówi, że powinni płacić bieżące odsetki to dlaczego tego nie robią?

Ktoś ma pomysł o co tu chodzi?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 12 maja 2018 12:40:57
Chciałabym żeby mec Majkowycz się nie mylił, ale niestey rzeczywistośc wygląda bardziej prozaicznie. Owszem otwarcie PPU dzieli wierzycieli (w tym obligatariuszy) ale nie tak jak on sobie wykoncypował. 1/ Pomimo otwarcia PPU egzekucję z majątku spółki mogą (ale nie muszą) prowadzić wierzyciele zabezpieczeni na składnikach majątkowych spółki ( nie osób trzecich!) czyli zabezpieczeni np. hipoteką, zastawem itp. 2/ Żadnych odsetek do zakończenia PPU nie będzie ponieważ Twoje obligacje i wszystkie inne obligacje (oraz należne od nich odsetki) wyemitowane przed dniem otwarcia postępowania to są właśnie te zobowiązania powstałe przed dniem otwarcia PPU. BTW - płatnych 10 maja odsetek od serii OA brak. Stawiam dolary przeciwko orzechom że przypadajacego na 17 maja wykupu serii GBK0518 nie będzie - a przecież seria zapada po dniu otwarcia postępowania. 3/ W czasie trwania PPU płacone są tzw zobowiązania bieżące: płace, ZUS, czynsze, prąd itp. 4/ Ustawa nie zabrania aby dłużnik w czasie trwania PPU emitował nowe obligacje czy zaciągał kredyty - potrzebna jest na to zgoda Rady Wierzycieli i bodajże nadzorcy sądowego. Gdyby taka zgoda była i GetBack znalazłby kogoś który objąłby nowe obligacje/udzielił mu kredytu to ten ktoś będzie otrzymywał na bieżąco swoje odsetki i ewentualnie zostanie wykupiony .

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,562 sek.

qzkbmzaa
iadviyxt
dfhkguxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
areunzir
mxyhluul
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat