PARTNER SERWISU
brkkvqgv
BartoszWa

BartoszWa

Ostatnie 10 wpisów
Jedna z niewielu spółek, która pozytywnie zaskoczyła wynikami. Generalnie jedna z niewielu, która ma zysk.
Pzdr

+40% rdr to nie zły wynik i jest lepiej od rynku. Do tego jeszcze dywidenda była.
Pzdr

Kamil Gemra napisał(a):
Zakres 3Y. Interwał 1W.

kliknij, aby powiększyć

Popatrzyłbym na ten rysunek. Krótkoterminowo 23 zł w zasięgu. Jednak obecnie też znajdujemy się przy ważnych poziomach patrząc z perspektywy 3 lat.

Powiedziałbym że było nawet bardzo krótkoterminowo. thumbright
Pzdr

Na razie 21 to żaden opór a cała najbliższa podaż to animator. Boo hoo!
Pzdr

A jaki zasięg wzrostów kolega widzi?
Pzdr
P.S.
Ja i tak czekam na conajmniej 100 ale to za 2-3 lata.

Dla mnie sprawa jest prosta - skoro spółka jest dłuższy czas niedoszacowana tzn. że zależy na tym jakiemuś gubasowi a może nawet i dwóm. Jeden chce kupić tanio akcje od BGK a drugi od tego pierwszego.
Pzdr

Ale pewnie nic z tego nie będzie bo AT wskazuje (chorągiewka) na rychłe wybicie do góry. Ale jeśli będzie 25 też dokupię.
Pzdr

Jak dla mnie to do wypłaty dywidendy może być w bok albo nawet w dół bo będę mógł za nią więcej akcji dokupić.
Pzdr

Frog napisał(a):
polmoney napisał(a):
Hmm ciekawe jak Patentus chce przejąć podmiot o przychodach 130mln, mając samemu 17mln przychodów kwartalnych i 4mln gotówki w kasie.

Patentus pożyczy od przejmowanego podmiotu 50 mln, którymi zapłaci właścicielom tego podmiotu za udziały w nim. Po przejęciu umorzy tą pożyczkę blackeye

Mogą zapłacić akcjonariuszom przejmowanego podmiotu akcjami Patentusa ze specjalnej emisji. W rzeczywistości gdyby chodziło o Fasing to po przejęciu Karbon mógłby być największym akcjonariuszem połączonej spółki.
Pzdr

W którymś z wywiadów w Górniku było coś o powstaniu spółki Fasing-Energia (ma budować biogazownie?)i być może to jest powód słabego wyniku grupy a nie Niemcy czy Chiny?
Pzdr

Co do mniejszych przychodów to powodem może być przedłużony przetarg dla KW gdzie fasing pierwotnie przegrał a po kilku miesiącach protestów i odwolań wygrał większość czyli około 20 mln zlotych. W latach ubiegłych fasing wygrywał już ten przetarg pod koniec roku więc już w 1 kwartale były z tego tytulu przychody i zyski. W tym roku dopiero od 2 kwartału zobaczymy coś z tego tytułu w sprawozdaniu. Co do słabego wyniku reszty grupy to nie zdziwię się jesli to wynik MOJ-a o tym zadecydował (w poniedziałek będzie raport) ponieważ to głównie on ma zajmować się biogazowniami w związku z czym poniósł zapewne spore pooczątkowe koszty natomiast przychody pojawią się pewnie za parę miesięcy.
Pzdr

No i jednak po kilkumiesięcznych bojach, protestach i odwołaniach wygralismy większość przetargu (jakieś 20 mln) dla KW:
przetargi.kwsa.pl/ogl_info.php...
Boo hoo!

A WIMAR dostał czerwoną kartkę.

Pzdr

Tu jeszcze coś o naszej perełce:
www.gazetagornik.pl/gornik/Gor...
Pzdr

To przecież nie jest przebranżowienie tylko dywersyfikacja bo Fasing nie ma zamiaru rezygnować ze swojej dojnej krowy czyli łańcuchów. Co więcej to ma być wg prezesa "rok chiński" (wywiad w "Górniku") czyli grupa bedzie mocno pracować nad zwiększeniem swojego udziału w tym gigantycznym rynku.
Pzdr

Dla ścisłości - Kopex wystawił opcję call tzn. ma obowiązek sprzedaży po ustalonej cenie i do ustalonej daty a nabywca ma prawo kupna.
Pzdr

Witam,
chciałem tylko poinformować że przez jakiś czas nie będę się udzielał na forum. Papier głęboko zakopany i czeka na szczyt hossy energetyczno-chińskiej.
Pzdr

zbieracz napisał(a):
BartoszWa napisał(a):
Po 6 zeta dostali. Przy sprzedaży po np. 16 mają spory zysk.
Pzdr

Wierzysz, że za tyle chcieliby sprzedaćd'oh! ?
Z tym nikiem to była trochę podpucha, która miała obrazować, jak fasing jest tani. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się żeby ktoś, kto ma taki pakiecik jak BGK nie chiał z niego wyduścić przynajmniej wartości księgowej, tym bardziej, że jego zakup dałby karbonowi pełnię możliwość w tym np. wycofania spółki z giełdy. Zresztą ta spółka jest dziwna i sam już nie wiem co o niej myśleć Eh? .

BGK w zasadzie akcje dostał za darmo a po 6 zeta to je zaksięgowano. BGK musi realizować wiele rządowych programów i każda kasa się przyda. Po za tym nigdy nie wiadomo czy kryzys i bessa nie potrwa dłużej i czy te 16 złotych za rok nie będzie wymarzoną ceną sprzedazy takiego pakietu, który jest duży ale jednak nie daje prawie żadnego wpływu na politykę spółki.
Pzdr

Po 6 zeta dostali. Przy sprzedaży po np. 16 mają spory zysk.
Pzdr

BGK sprzeda (jesli sprzzeda) za tyle ile ktoś będzie chciał dać a póki co na giełdzie nikt niestety nie daje więcej niż 15 z groszami. Każda cena cena powyżej będzie sukcesem BGK.
Pzdr

zbieracz napisał(a):
Ta spółka zaczyna mi już działać na nerwy. Wiem, że muszę być cierpliwy i dlatego znając swoją słabość zabezpieczyłem się. Założyłem się z kumplem, że nie sprzedam, aż kurs osiągnie pułap ... Angel . Mam nadzieję, że pomoże!

A długo zbierasz?
Pzdr

Czemu tu tak tanio? Jest tu jakiś haczyk? Think
Pzdr

Ponieważ jest już raport MOJ-a podaję wyniki netto w podziale na spółki:

Trzy kwartały:

FASING +2,582 mln
Becker -1,803 mln
MOJ +0,425 mln
FASING Centrum -0,201 mln

JV w Chinach (w raporcie wwyjęte z wyników) +1,7 mln

za trzeci kwartał:

FASING -0,205 mln
Becker +0,705 mln
MOJ -0,312 mln
FASING Centrum -0,081 mln

JV w Chinach (w raporcie wwyjęte z wyników) +0,83 mln

Okazuje się że akurat Becker miał zysk w 3 kwartale i jest to myślę bardzo pozytywne ponieważ może świadczyć o sukcesie restrukturyzacji.
Pzdr

Chiałem zauważyć że rating wzrósł z A- na A więc są też chyba pozytywy w raporcie.
Pzdr

Frog napisał(a):
KW można obniżyć na wiele sposobów. Sam wiem jako praktyk że IFRS pozwalają na zaksięgowanie pewnych negatywnych zdarzeń w bilansie bez przechodzenia przez rachunek zysków i strat.

Gdy widzę zysk netto oraz zmniejszenie KW - zawsze mam negatywne odczucia.

To ze sprawozdania z całkowitych dochodów w 3 kwartale:

"III. Zyski i straty wynikajace z przeliczenia pozycji
sprawozdania finansowego jednostki działajacej za granica -1984"

GKF Fasing to międzynarodowa grupa kapitałowa więc trzeba się przyzwyczaić do takich zmian. Po prostu kapitały spółek niemieckiej i chińskiej są w innych walutach niż PLN i jeśli PLN się umacnia te kapitały wyrażone w złotych spadają.
Pzdr

Frog napisał(a):
Zysk netto przy spadającym kapitale własnym Think

Jest takie fajne sprawozdanie "ZESTAWIENIE ZMIAN W SKONSOLIDOWANYM KAPITALE WŁASNYM", do którego warto zajrzeć. Wynik spółki chińskiej bardzo przyzwoity bo +1,7 mln ale został wyjęty z wyniku netto w skutek umowy o zarządzanie. Jednoczęśnie Chińczycy nie wypłacili jeszcze "dywidendy" więc w wynikach nie ma nic ze spółki chińskiej. Wyniki skonsolidowane obciąża strata Beckera, która wynosi wg moich wyliczeń okolo -2,7 mln. Restrukturyzacja niestety wiąże się na początku z większymi kosztami ale liczę że ten kwartał to już dołek Beckera i zacznie wychodzić na plus.
Pzdr

Ciekawa spółka bo technicznie nie ma już żadnych oporów. Dancing Tylko czemu tu taka cisza -same grube ryby w akcjonariacie?
Pzdr

polmoney napisał(a):
Nie ma sprawy.

Żadnej reakcji na kolejne kontrakty, zero zainteresowania po powrocie na ciągłe a kurs osunął się z prawie 20zł na 16, szkoda

Z tym zerowym zainteresowaniem to kolega trochę przesadza. Oczywiście FSG nie jest jeszcze na tyle płynną spółką żeby wywalenie ok 20 000 akcji PKC w ostatnich 2 tygodniach nie powodowało dużej obsuwy kursu ale pamiętajmy że dopiero co wrócił na ciągłe.
Pzdr

zbieracz napisał(a):
O sektorze energetycznym coraz głośniej. Mimo tego, że Fasing znowu zaczyna sprawiać wrażenie spółki zapomnianej przez inwestorów myślę, że wkrótce to się zmieni. Bicie kursu w dół nie jest tu przypadkoweAngel .

Szczerze mówiąc to nie liczyłem że będzie można jeszcze dokupić w takich cenach a zwłaszcza przed wynikami za 3 kwartał, który zazwyczaj jest bardzo dobry dla grupy kapitałowej. W międzyczasie u naszego głównego odbiorcy czyli w górnictwie sytuacja się poprawia:
www.wnp.pl/wiadomosci/92460.ht...

Pzdr

SlawekW napisał(a):
Na górze jest data...

Ale to chyba jakiś błąd.
Pzdr

BartoszWa napisał(a):
Poza tym skoro prezes zapowiada 6 mln zysku w tym roku a aktualna cena to połowa wartości księgowej to jak nazwać sprzedających - "wytrawni inwestorzy"?

www.europerspektywy.pl/ep.php?...

Pzdr

Po zastanowieniu stwierdzam że ten wywiad chyba nie jest z tego roku bo nie ma słowa o przejęciu Becker Prunte. To może być z zeszłego roku.
Pzdr

Poza tym skoro prezes zapowiada 6 mln zysku w tym roku a aktualna cena to połowa wartości księgowej to jak nazwać sprzedających - "wytrawni inwestorzy"?

www.europerspektywy.pl/ep.php?...

Pzdr

andypaton napisał(a):
BartoszWa napisał(a):
zbieracz napisał(a):
majama napisał(a):
zbieracz napisał(a):
I znowu kupilem 1000. Czy to ja jestem nienormalny, czy ten który sprzedaje?d'oh!

Możecie obaj byc normalni, macie tylko inne oceny danej cząstki rzeczywistosci. Angel

Dzięki za pocieszenie, ale jeszcze kilka takich sesji, szczególnie przy dobrym rynku, a będzie można zwariować Anxious .

Spokojnie, sypią ostatnie "leszcze", które chcą sobie zwiększyć zdolność kredytową pod emisję PGE. Mam rachunki w 2 biurach w jednym (IDM) akcje FSG mają wagę 0% jako zabezpiecznie kredytu a w BOS-iu 40%. W ING chyba to też jest 0% i podejrzewam że w wiekszości podobnie. W takiej sytuacji jak ktoś chce wziąć jak największy lewar na PGE i nie jest przywiązany do FSG na długi termin to te akcje są pierwsze do wywalenia (niska waga ale na ciągłych więc jako taka płynność). Może to być ostateczne odleszczenie a potem będzie ruch pod wyniki a te w 3 kwartale ostatnio są bardzo dobre.
Pzdr
P.S.
Ostatnie biura przyjmują wnioski kredytowe do 12 w poniedziałek więc ta promocja może jszcze potrwać 3 godziny

Hasła typu - "odleszczenie" działają na onetcie, bądź bankierze. Tutaj tylko się ośmieszasz.

Jeśli Cię uraziłem bo sprzedałeś to przepraszam. Mówiąc o "leszczach" chodziło mi o krótkoterminowych graczy i tych, którzy wracając na rynek po 2 latach w związku z emisją PGE odkryli na rachunku akcje FSG o wadze pod zabezpieczenie lewaru 0% więc je wywalają bez wnikania z szczegóły.
Pzdr

zbieracz napisał(a):
majama napisał(a):
zbieracz napisał(a):
I znowu kupilem 1000. Czy to ja jestem nienormalny, czy ten który sprzedaje?d'oh!

Możecie obaj byc normalni, macie tylko inne oceny danej cząstki rzeczywistosci. Angel

Dzięki za pocieszenie, ale jeszcze kilka takich sesji, szczególnie przy dobrym rynku, a będzie można zwariować Anxious .

Spokojnie, sypią ostatnie "leszcze", które chcą sobie zwiększyć zdolność kredytową pod emisję PGE. Mam rachunki w 2 biurach w jednym (IDM) akcje FSG mają wagę 0% jako zabezpiecznie kredytu a w BOS-iu 40%. W ING chyba to też jest 0% i podejrzewam że w wiekszości podobnie. W takiej sytuacji jak ktoś chce wziąć jak największy lewar na PGE i nie jest przywiązany do FSG na długi termin to te akcje są pierwsze do wywalenia (niska waga ale na ciągłych więc jako taka płynność). Może to być ostateczne odleszczenie a potem będzie ruch pod wyniki a te w 3 kwartale ostatnio są bardzo dobre.
Pzdr
P.S.
Ostatnie biura przyjmują wnioski kredytowe do 12 w poniedziałek więc ta promocja może jszcze potrwać 3 godziny

zbieracz napisał(a):

Mam teorię że sprzedają krótkoterminowi + ci co wracają na giełdę w związku z emisją PGE i odnajdują na rachunku akcje FSG. W większości biur maklerskich waga FSG jako zabezpieczenie lewarów wynosi 0% więc jak ktoś nie jest inwestorem długoterminowym i chce zmaksymalizować swój zapis na PGE to FSG jest pierwszy do wywalenia.
Pzdr

mkk napisał(a):
BartoszWa napisał(a):

A propos stołów to spójrz na wykres Chemosa do 8 lipca. Jeśli chodzi o PMA to FF waży 4 mln zł więc spółka jest jednym z lepszych kandydatów do spekulacyjnych zabaw. Jeśli chodzi o fundamenty to gwałtowny wzrost przychodów w 2 kwartale + spadek kursu EURO może zaskutkować wyzerowaniem strat z początku roku. Zresztą prezes w Parkiecie o tym mówił (na Bankierze.pl jest wklejony link do artykułu). No i jest jeszcze w zanadrzu skup po 4,3 zł połowy FF czyli swoista gwarancja kapitału jesli się kupuje przy obecnych poziomach.
Pzdr

Dzięki wielkie. Hmmm..... Małe - dobre do spekulacji. OK. A nie masz obaw o płynność? Ja nie znam tej spółki. Pytam więc. Patrzę na obroty i te często są mizerne wielce.

Wyzerowanie strat z pierwszego kwartału. Hmmm.. To dobrze brzmi. Podobnie, jak skup, o którym mówisz. Ale ze wzrostami, patrząc na technikę tylko bym jeszcze chwilę poczekał...

No i płynność się trochę poprawiła. Boo hoo!
Pzdr

Tu ten artykuł:
ic.poznan.pl/pliki/parkiet-07....
Pzdr

mkk napisał(a):
Panowie, co Wy tu widziecie? Chętnie usłyszę. Ja nie widzę ani jakiejś niezwykłej powtarzalności, ani trendu różniącego się bardziej od linii mojego stołu. Może to i kiedyś wybije, ale bez newsów od prezesa to na razie nie można powiedzieć kiedy.... ;) Chyba, że się mylę - Bartosz MÓW! :)

A propos stołów to spójrz na wykres Chemosa do 8 lipca. Jeśli chodzi o PMA to FF waży 4 mln zł więc spółka jest jednym z lepszych kandydatów do spekulacyjnych zabaw. Jeśli chodzi o fundamenty to gwałtowny wzrost przychodów w 2 kwartale + spadek kursu EURO może zaskutkować wyzerowaniem strat z początku roku. Zresztą prezes w Parkiecie o tym mówił (na Bankierze.pl jest wklejony link do artykułu). No i jest jeszcze w zanadrzu skup po 4,3 zł połowy FF czyli swoista gwarancja kapitału jesli się kupuje przy obecnych poziomach.
Pzdr

Pół roku na forum cisza na wątku ale już wkrótce o spółce będzie głośno. Boo hoo!
Pzdr

zbieracz napisał(a):
BartoszWa napisał(a):
No to mamy oRGR o zasięgu wzrostu ok. 46 złotych co akurat pokrywa się z maksimum ostatniej hossy.
Pzdr

To chyba zbyt piękne, aby było możliwe3some

A jednak mamy oRGR. Chyba rychłe przejście na ciągłe pomogło. Boo hoo!
Pzdr

Od wtorku 6 października wracamy na ciągłe.
Pzdr

No to mamy oRGR o zasięgu wzrostu ok. 46 złotych co akurat pokrywa się z maksimum ostatniej hossy.
Pzdr

Polecam zerknąć na to:
stooq.pl/q/?s=fsg&c=3y&...
moim zdaniem jest szansa na odwróconą głowę z ramionami (dołki z lipca 2008, lutego 2009 i lipca 2009). Aktualnie linia szyi przechodzi w okolicach 18 złotych. Po zrealizowaniu się formacji zasięg ruchu to jakieś 45 złotych.
Pzdr

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 16 maja 2012 15:51:59
Liczba wpisów: 45
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,991 sek.

zhpzclwf
ummdlnkb
ggmsjqta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tccozirm
bluwmemt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat