PARTNER SERWISU
bijvfxfo
14 15 16 17 18
Californian
0
Wpisów: 100
Wysłane: 21 października 2010 21:58:31 przy kursie: 22,79 zł
Wczoraj obserwowałem dogrywkę i przed dogrywką ktoś najpierw "wymacał" wszystkie papiery po lewej stronie badając ile papierów się kryje z góry w dół po stronie popytu a następnie domacał się do poziomów 22-23 zł od prawej Angel

Widać było, że coś się szykuje no i dziś ruszył do akcji Angel

W mojej osobistej opinii to jest tak, że ktoś chce kupić dużo Fasingu po cenach do około 22-24 zł. Z uwagi na fakt, że płynność na Fasingu nie jest powalająca zwykle to chcąc tak się "obkupić" i nie przesadzić z cenami - należy być cierpliwym.

Najpierw było wybicie do 24 zł po czym od tego momentu komuś usilnie zależało na zaniżaniu kursu, przeczekał i zaatakował teraz.
Gdyby tego nie zrobił to i tak się już "zbierało" Fasingowi na wybicie więc jeśli za obydwoma "wyskokami" kryje się ten sam inwestor to gratki za wyczucie i profesjonalny skup hehe Angel

Jakie to wszystko dla nas może mieć znaczenie ?
Może ktoś wie coś czego my dowiemy się niebawem i wie co robi kupując do tych 22 - 24 zł ? Może to tylko taka niepodyktowana dodatkowymi informacjami inwestycja.

Czas pokaże Angel
Ja również siedzę na pakiecie zakupionym dawno temu w dobrych cenkach i jestem spokojny Whistle

zbieracz
0
Wpisów: 148
Wysłane: 30 października 2010 15:14:13 przy kursie: 25,01 zł
Polecam artykuł ze stockwatch:

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Fasing ma coraz lepszą rentowność, a gdy będzie nadal rosła, to okaże się ,że jest jedną z bardziej atrakcyjnych (niedowartościowanych) spółek na GPW thumbright .

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 2 listopada 2010 23:08:06 przy kursie: 26,95 zł
zbieracz napisał(a):

Fasing ma coraz lepszą rentowność, a gdy będzie nadal rosła, to okaże się ,że jest jedną z bardziej atrakcyjnych (niedowartościowanych) spółek na GPW thumbright .

Jeśli bedzie nadal rosła to nie bedzie niedowartościowana, to sa przeciwstawne kierunki.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 listopada 2010 00:36:20 przy kursie: 26,95 zł

zbieracz
0
Wysłane: 10 listopada 2010 20:44:26 przy kursie: 30,85 zł
Kurs niewiarygodnie mocny i wydaje się, że zaczyna brakować akcji. To oczywiście kwestia wciąż niskiej ceny. Puki co, tym którzy sprzedali nie dają odkupić. Kilka sesji ostrzejszej przeceny byłoby wskazane.

finca
0
Wpisów: 10
Wysłane: 11 listopada 2010 10:46:31 przy kursie: 30,85 zł
Lepiej jest teraz nie kombinować bo można przekombinować. 15-go spodziewane są dobre wyniki a później ogłoszenie 5-letniej strategii. Korzeniowski pojawił się na ostatnim NWZA to też coś daje do myślenia. Pozdr.
Edytowany: 11 listopada 2010 11:11

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 11 listopada 2010 11:30:51 przy kursie: 30,85 zł
szczerze to wątpie w tą przecene bo chyba zbyt wielu na nią czeka, sam raczej sie spodziewam historycznych max w najbliższym czasie..

Akcji jest bardzo mało w wolnym obrocie kurs może szybować, o info płynące ze spółki raczej nie ma sie co martwic jest dobrze. Przypuszczam ze jest jakis AS w rękawie który zaniedługo zostanie ujawniony ja cały czas stawiam na cos grubszego z BUCYRUSEMlove4

zbieracz
0
Wysłane: 13 listopada 2010 18:01:43 przy kursie: 29,99 zł
finca napisał(a):
Lepiej jest teraz nie kombinować bo można przekombinować. 15-go spodziewane są dobre wyniki a później ogłoszenie 5-letniej strategii. Korzeniowski pojawił się na ostatnim NWZA to też coś daje do myślenia. Pozdr.

No właśnie. Ja przekombinowałem i zaskoczyli mnie w środę pociągnięciem do 30,84. Na szczęście sprzedałem tylko część. Dobre wyniki są raczej zdyskontowane i tu chyba chodzi o coś więcej.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 22 listopada 2010 15:15:57 przy kursie: 23,00 zł
Albo kolejna spółka z trupem w szafie albo ktos sie tutaj ostro zabawia.
Swoją drogą nielogiczne jest zestawienie wskaźników na tej spółce z wygenerowanym potencjałem wzrostu. Albo błąd w algorytmie albo czegos nierozumiem (co bardzo możliwe bo księgowość i wyceny to nie moja branża).
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 listopada 2010 15:46:20 przy kursie: 23,00 zł
Kliknij na mały link pod wycenami, metodyka opisana jest w FAQu, które w ten sposób zostanie wyświetlone.

Californian
0
Wpisów: 100
Wysłane: 23 listopada 2010 01:53:19 przy kursie: 23,00 zł
tak ... pytanie na ile zejdzie w dół ... miałem to szczęście i na górce wyszedłem z całości, ale nie zamierzam zapomnieć zupełnie o spółce ... kombinuję zatem nad punktem minimalnym teraz Angel

Nie miałem czasu wczytywać się w raport ... czy on rozczarował jednak ?

zbieracz
0
Wysłane: 24 listopada 2010 19:47:01 przy kursie: 22,70 zł
Rozczarował i to bardzo. W czasie wzrostów v-prezes podał, że będą świetne jak w II kw, a okazało się że grupa ma w III kw stratę. Nie wydaje mi się, żeby to była nieplanowana wpadka prezesa. Nie wiem tylko czemu miała służyć. W każdym razie sporo zawiedzionych akcjonariuszy wysypało się po wynikach. Teraz spodziewałbym się już zwrotu i to raczej ostrego. Korekta była szybka i głęboka, taka jak wszyscy lubimy. Mnie też udało się trochę obrócić, niestety za wcześnie odkupiłem i nie wykorzystałem całej korekty.
Edytowany: 24 listopada 2010 19:59

zbieracz
0
Wysłane: 18 grudnia 2010 20:18:32 przy kursie: 22,74 zł
Właśnie przeczytałem z uwagą analizę raportu Fasinga za II kw przedstawioną przez Anty-Teresę. Dzięki za fachowe przekopanie zawiłych raportów. Zastanawialiśmy, po co Fasing zaciągał niedawno duże kredyty pod hipotekę. Odpowiedź na to pytanie staje się oczywista po przeczytaniu w/w tekstu. Zacytuję fragment:

"Spółka nie jest zadłużona Udział długu w kapitale wynosi około 40%. Kredytów nie jest dużo, ale wszystkie 40 milionów jest szybko wymagalne. Tu uwaga, że dane mogą być nieprawdziwe, bo wyliczono je z kosztu odsetek. Spółka nie prezentuje osobno kredytów i innych zobowiązań.Bez rolowania trzeba spłacić w ciągu roku pewnie około 33 milionów biorąc pod uwagę obsługę długu. Trochę to dużo, jak na przepływy z działalności operacyjnej, które rocznie wynoszą 11 milionów. Spółki nie stać na spłatę i mogą się pojawić problemy. Wystarczyłoby jednak uwolnić jakieś zobowiązania, których jest stosunkowo dużo. Jeśli wystąpią problemy to jest to pewne ryzyko, a problemy wystąpić mogą... Kopalnie dopiero odżywają powolutku po kryzysie. Jak nie będą regulować zobowiązań to Fasing może mieć problemy z płynnością."

To moim zdaniem wszytko wyjaśnia. Fasing zrestrukturyzował swoje zadłużenie. To bardzo dobra wiadomość, ponieważ powinno odpaść ryzyko utraty płynności. Wydaje się też, że jeżeli zarząd ma głowę na karku to powinno to spowodować także obniżenie kosztów obsługi zadłużenia.
thumbright

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 19 grudnia 2010 10:15:56 przy kursie: 22,74 zł
no i czekamy nadal na ogłoszenie zapowiadanej strategii na lata 2011-2015blackeye

tylko pytanie czy sie doczekamy?blackeye

zbieracz
0
Wysłane: 27 grudnia 2010 20:11:05 przy kursie: 21,30 zł
To są akcjonariusze fasinga.
violent2
Sami tu weszliśmy.Anxious

BartoszWa
0
Wpisów: 45
Wysłane: 28 grudnia 2010 10:34:35 przy kursie: 21,34 zł
+40% rdr to nie zły wynik i jest lepiej od rynku. Do tego jeszcze dywidenda była.
Pzdr

zbieracz
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 11:16:33 przy kursie: 21,90 zł
Obiektywnie nie było najgorzej, ale na ten potencjał, który ma spółka to obecny kurs działa na nerwy. No cóż, ja mam swoją wizję i pakiet wystawiony do sprzedaży po dobrej cenie. Mam nadzieję, że nie wyjdę na niepoprawnego optymistę king .

green1
PREMIUM
2
Wpisów: 95
Wysłane: 2 marca 2011 16:09:35 przy kursie: 16,85 zł
Czy mozna prosic o analize raportu? Rynek na wyniki zareagował panicznie - raport slabszy, niz sie mozna bylo spodziewac, ale nie zly i takiej przeceny (do tego po wczesniejszych spadkach) raczej nie uzasadnia.

Vanik99
0
Wpisów: 9
Wysłane: 3 marca 2011 16:21:43 przy kursie: 16,81 zł
Zdecydowanie przesadzona ta wyprzedaż jak dla mnie Think

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 4 marca 2011 14:09:46 przy kursie: 16,92 zł
Omówienie skonsolidowanego sprawozdania finansowego Fasing SA za IV kwartał 2010 r.

Wyniki finansowe za IV kwartał są rozczarowujące. Spółka niestety osiągnęła stratę netto w wysokości 1,1 mln zł. Nie są to może znaczne pieniądze, lecz taki rezultat pokazuje problemy z utrzymaniem pozytywnej rentowności. Zwłaszcza, iż w ostatnim czasie były już kwartały korzystne, które mogły dawać nadzieję na dobrą przyszłość firmy produkującej łańcuchy ogniwowe. Czytając Informację Dodatkową do tego okresowego raportu spotykamy bardzo dużo wątków o dokonanych wpisach do hipoteki, które mają rzecz jasna zabezpieczać wierzycieli, głównie banki. Możliwe, że to właśnie jest jeden z elementów strachu, który obniża kurs akcji tego przedsiębiorstwa. Struktura długu zaczyna być coraz bardziej ryzykowna, ponieważ zwiększają się ciągle zobowiązania krótkoterminowe. Spółce przydałoby się finansowanie długoterminowe, zwłaszcza w obliczu słabej rentowności. Najgorzej wypada marżowość produktów eksportowanych. Tutaj Fasing nie tylko, że nie zarabia, to wręcz traci niemałe pieniądze. Nie widać, aby było to spowodowane ryzykiem kursowym, ponieważ w kosztach finansowych nie ma znacznych, wysokich wartości. Prawdopodobnie jest to efekt wcześniej zawartych długoterminowych umów po niezbyt korzystnych dla Fasingu cenach.

Rachunek wyników
Patrząc na cały 2010 rok, ostateczny wynik nie wygląda aż tak źle. Spółka osiągnęła zysk netto przypadający właścicielom jednostki dominującej na poziomie 2,1 mln zł, wobec ok. 4,9 mln zł w 2009 r. Jest to mocny spadek, chociaż jeszcze bardziej negatywnie należy ocenić fakt, iż nie są to relatywnie wysokie wartości, ani do przychodów, ani chociażby do wartości księgowej. Warto spróbować przeanalizować co spowodowało słabszy wynik w 2010 roku. Pierwsza rzecz to negatywny spadek przychodów o 4 proc. do poziomu 150 mln zł (minus 6 mln zł r/r). Dobrze, że koszty sprzedanych produktów, towarów etc. także spadły, ale niestety mniej, ponieważ o 2 proc. do 105,4 mln zł (minus 2,6 mln zł r/r). Zysk brutto na sprzedaży był zatem słabszy o 3,4 mln zł r/r. Czyli odrobinę mniejszy rynek oraz rentowność. Zła wiadomość, ale bez tragedii. Koszty sprzedaży wzrosły kosmetycznie, natomiast dobrą wiadomością są mniejsze koszty ogólnego zarządu o 3,2 mln zł r/r. Zatem zysk na sprzedaży był ostatecznie niewiele w ub. roku słabszy. Gorsze wyniki w 2010 r. to głównie efekt mniejszych przychodów z pozostałej działalności operacyjnej. W 2009 r. Spółka miała z tego tytułu dodatkowe 5,6 mln zł (precyzyjnie chodziło o zysk ze zbycia aktywów trwałych). Zatem w gruncie rzeczy można powiedzieć, że tym razem zysk jest mniejszy, ale RZiS jest pozbawiony czynników jednorazowych, czyli ma zdrowszą strukturę.

O ile ciężko powiedzieć, aby roczne rezultaty były wyraźnie słabsze niż rok wcześniej, to zdecydowanie gorsze wrażenie robią wyniki IV kwartału. Kwartalny koszt wytworzenia sprzedanych produktów wzrósł aż o 87 proc., kiedy przychody ze sprzedaży zanotowały relatywnie mizerny wzrost o 17 proc. Wydaję się, że to głównie ten element zaważył na tych rozczarowujących wynikach. Warto zwrócić także uwagę na tabelki z 11/12 strony Informacji Dodatkowej do raportu za IV kwartał. Rentowność sprzedaży (w domyśle netto - po uwzględnieniu kosztów sprzedaży i ogólnego zarządu) dla segmentu krajowego wynosi ok. 10 proc., natomiast dla segmentu eksportowego jest ujemna (minus 3 proc.). Fasing w całym roku wygenerował ze sprzedaży na eksport ponad 51 mln zł przychodów i stracił na tym 1,5 mln zł. Taki scenariusz musi być frustrujący.

Bilans oraz przepływy pieniężne
Suma bilansowa wzrosła od początku roku o 17,5 mln zł, osiągając wartość 193,3 mln zł. Aktywa trwałe są stabilne, rosną za to aktywa obrotowe. W tej drugiej grupie najmocniej wzrosły należności krótkoterminowe. Są już większe niż na początku roku o 14 mln zł. Wzrost aktywów ogółem został sfinansowany prawie wyłącznie większymi zobowiązaniami krótkoterminowymi. Wspominałem już wcześniej, że taka struktura nie jest korzystna. Jest to też jeden z powodów spadku ratingu StockWatch.pl do BBB-. Zaskakujący jest ekstremalnie duży wzrost pozycji "Środki trwałe i wartości niematerialne w budowie". Wydaje się, że tu może być jakiś błąd. Poczekałbym zatem na raport roczny, gdzie powinny być szczegółowe noty (w raporcie kwartalnym ich nie ma). Roczne przepływy netto z działalności operacyjnej są dodatnie, ale znacznie mniejsze niż w 2009 r. (plus 4,7 mln zł). Niepokoi coraz gorsza ściągalność należności. Przepływy z działalności inwestycyjnej i finansowej były lekko ujemne. Ostatecznie Spółka zwiększyła o 0,9 mln zł ilość gotówki i jej ekwiwalentów.

Rentowność, wskaźniki i wycena
Mimo wszystko skumulowane przychody z ostatnich czterech kwartałów wzrosły o 4,4 proc., osiągając wartość 150 mln zł. Rentowności spadły i są na zupełnie niesatysfakcjonujących poziomach. Rentowność sprzedaży brutto jeszcze się trzyma dobrze, ale nadal zbyt wysokie koszty ogólnego zarządu pogarszają sytuację. Rentowność kapitałów własnych (ROE) to tylko 1,68 proc. (duży spadek w ostatnim okresie).
Rentowność sprzedaży 29,72%
Rentowność działalności operacyjnej 3,66%
Rentowność brutto 2,18%
Rentowność netto 1,13%

Na stronie Spółki znalazły się już aktualne wskaźniki oraz wyceny:
www.stockwatch.pl/gpw/fasing,w...

Prawie wszystkie mnożniki wyceny porównawczej wskazują na niedowartościowanie. Wskaźnik C/WK liczony dla całych kapitałów własnych wynosi zaledwie 0,56. Jednak Fasing SA ma znaczne kapitały mniejszości (33 mln zł). Gdyby policzyć mnożnik C/WK dla kapitałów własnych przypadających dla właścicieli jednostki dominującej to taki wskaźnik wyniósłby ok. 0,83. Czyli już znacznie więcej. Nie dziwią oceny mówiące o niedowartościowaniu dla mnożników opartych o przychody. W końcu Spółka nie ma z przychodami wielkich problemów - gorzej jest z rentownością. Niski i korzystny wskaźnik EV/EBITDA jest głównie konsekwencją wysokiej amortyzacji, a co za tym idzie wynik EBITDA jest wyraźnie większy od zysku operacyjnego. Dla potwierdzenia takiej opinii można dodać, iż EV/EBIT wskazuje już na optymalną wycenę. C/ZO jest z kolei rzeczywiście dość niskie (ok. 10), jednak gorzej jest ze zwykłym kroczącym C/Z (prawie 33). Konkluzja jest taka, że akcje nie są aż tak niedowartościowane fundamentalnie, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 4 marca 2011 17:20

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,270 sek.

bjpujfte
dlvzkphx
gvharitc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bphwjhpo
niczbjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat