PARTNER SERWISU
funbjkar
adalberd

adalberd

Ostatnie 10 wpisów
Wprawdzie posiadam niewielki pakiet Mercatora, ale z ciekawością śledzę poczynania Zarządu.
.. I stwierdzam, że jeśli inwestorzy przyznawaliby doroczne Anty Nagrody za Relacje Inwestorskie za 2021, to Mercator Medical pewnie otrzymałby Platynowy Medal ;-)

Przy okazji tego zdarzenia z MLS, naszła mnie taka refleksja. Czasami zaglądam na stronę forum Bankiera i zastanawiam się co administrator ma na celu pozwalając na takie bagno, jakie tam się odgrywa.
Treści na forum kompletnie nie współgrają z ambicjami serwisu ale i treściami samego portalu.

micmak napisał(a):
Przypominam, że pierwsza połowa marca była jeszcze bardzo zimna ze śniegiem i lodem ... hello1

Trudno uznać mój wpis jako element analizy fundamentalnej ;-) potwierdza jednak powyższe słowa micmak'a
Zakończyłem właśnie spotkanie z instalatorem PV. Solidna firma z mojej okolicy, działa na rynku instalacji OZE (nie tylko PV) od parunastu lat.
Potwierdził, że temperatura poniżej 5st, wręcz uniemożliwia profesjonalny montaż PV. Z wielu względów.
Potwierdził również, że dynamicznie wzrasta zainteresowanie pompami ciepła, zarówno "pełnymi" (ogrzewanie podłogowe i CWU), jak i "nakładkami" na istniejące zbiorniki CWU.
Dopytywałem się również o opinie na temat GRODNA. Podkreślił, że jego firma sama importuje falowniki i moduły od producenta, ale często korzystają z oferty GRODNA, szczególnie w zakresie pomp ciepła i asortymentu elektroinstalacyjnego. Wspominał o dobrych warunkach finansowych i sprawnej logistyce dostaw.

Cytat:

No i brakuje podsumowania tej pięcioletniej inwestycji w PZU. Gdzie ten pewny naszych akcji inwestor dzisiaj?

Część tego wątku, która dotyczy PZU jest świetnym przykładem, że strategia "zakop, zapomnij, wróć za dekadę" w przypadku nawet "najpewniejszych" spółek może zakończyć się boleśnie.
Portfel pasywny oparty o "dywidendowe pewniaki" musi być monitorowany i rewidowany co kilka miesięcy.
I piszę to, pomimo faktu, że kupuję PZU do swojego portfela długoterminowego :D

Jest jeszcze jeden czynnik, którego nie wziąłem pod uwagę, a o którym właśnie Wojtek w Biuletynie napisał...
Psychologiczna bariera "4 PLN" pękła, a przecież wczoraj została już "knotem" naruszona.
To musiało uruchomić efekt domina. Poniżej zapis pierwszych 12 transakcji:
Transakcja Godzina Kurs Vol Wart
1 90000 4,04 700 2828
2 90044 4 500 2000
3 92406 3,98 194 772,12
4 92513 3,9 486 1895,4
5 94144 3,9 350 1365
6 94413 3,9 230 897
7 94505 3,9 250 975
8 101120 3,9 237 924,3
9 101544 3,9 947 3693,3
10 101544 3,9 3000 11700
11 101544 3,88 603 2339,64
12 101544 3,88 841 3263,08

Jeszcze po południu kompletnie nie rozumiałem, co się wydarzyło dzisiaj na tej spółce.

Sprawdziłem hrywnę, zadzwoniłem do współpracownika w Kijowie (zapytałem, czy u nich wszystko w porządku), potem nawet szukałem cen kontraktów na żywca, czy jakiejś zwałki nie było... Nic

... zamiast po prostu zajrzeć do dzisiejszej tabeli transakcji...

Zwał rozpoczął się z samego rana, przy transakcji nie wyższej niż (chyba, już nie mam tych danych przy sobie) 11 tyś pln. Przypuszczam, że ktoś postanowił zrealizować zysk zleceniami PKC. Potem dołączył się portfel 4FR, i przy tak mało płynnej spółce poszło... Do tego pewnie dołożył się słaby kurs Astarty (tak wiem.. , ale przynależność do tego samego indeksu) i poszło...

Chyba że Koleżanki i Koledzy mają inne wyjaśnienie...

Zastanowił mnie dzisiejszy skok kursu KSG Agro o 8%. Czy może to być gra insiderów pod raport roczny, czy też uruchomienie linii do próżniowego pakowania wieprzowiny mogło tak wpłynąć zainteresowanie walorem?
proagro.com.ua/news/ukr/ksg-ag...

Kernel, w którego potencjał wzrostowy wierzę (nawet wczoraj przeczytałem www.google.pl/amp/s/www.stocko...),
mocno testuje moją silną wolę.
Ostatnio na „śmieciowym” forum, którego nie lubię, a które czytuję ;-), ktoś trafnie napisał o Kernelu: „fundamentalnie rewelacja, technicznie dno” :-)
Dlatego ten spadek, mimo że wiele osób widzi tutaj diabelską formację RGR, kusi mnie do dodatkowego zakupu...

Cytat:
Strona 95 bieżącego wątku, wpisy z 26 stycznia

Dzięki. To wyczerpuje moje pytanie. Pozdrawiam

Panowie,

Krótkie pytanie. Czy fakt, że MRC zostanie włączony do WIG20, nie spowoduje w najbliższym czasie zwiększenia popytu na te walory? Chodzi mi o to, ze fundusze i ETFy replikujące WIG20 będą musiały "dobrać" akcje MRC do portfeli w odpowiednich proporcjach (jednocześnie pozbywając się Aliora?)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Od kilku dni obserwuję rosnące zainteresowanie walorami CELON PHARMA. Myślałem, że insiderzy mając jakąś wiedzę na temat zmiany w pipeline, któa ma zostać wkrótce zmieniona.
Dlatego co dziennie rano skanowałem internety w poszukiwaniu najnowszych informacji na temat CLN.
No i proszę:
www.prezydent.pl/dla-mediow/za...

W sumie sytuacja analogiczna do tej z ML System ;-)

Jednak tym razem przypilnuję, żeby za tanio się nie sprzedać ;-)

Może jako beneficjent niedawnej zwyżki ML Systems ("siedziałem" na walorze, czekając na dalsze postępy w pracach nad szkłem z kropkami kwantowymi), nie powinienem jątrzyć, ale nie daje mi spokoju ewidentny wątek "inside trading":
- będąc przygotowanym na codzienne +/- wahania kursu na MLS, 5 lutego zaobserwowałem najpierw zwiększone obroty, a w krótkim czasie rosnący kurs.
- "internety" zastanawiały się skąd ten trend. Przypomnę, że jedyny ślad internetowy to artykuł na 500Gospodarka na temat "medycznych" planów MLS i wywiad z prezesem.
Nawet na tym forum w tym wątku, kilka dni temu dyskutowaliśmy na ten temat.
- i nagle w czwartek po 18:00 w świat idą dwa sygnały: detektor wirusa, prezydencka wizyta.
- w piątek otwarcie z zatrzymaniem, gwałtowne podbicie do 150PLN, i potem już zjazd.

OK. Chociaż zakładałem dłuższe posiedzenie na MLS, to skorzystałem z okazji (i wrócę po korekcie), jednak wzbudza we mnie niesmak cała sytuacja.

W USA, Komisja Papierów Wartościowych już dawno siedziałaby nad tą sprawą. SEC Rule 10b-5 jest bezlitosna. Jako były pracownik amerykańskiego korpo, musiałem przejść podstawowe szkolenie dla pracowników, i wbijano nam do głowy, że bolesna kara pieniężna to najmniej dotkliwe konsekwencje jakie mogą przydarzyć się "inside traderowi"...

A u nas... No cóż. Niesmak pozostał.
Oczywiście można powiedzieć, że tych którzy kupują na górce w PKC nie powinno być żal... ale to nie fair. Ktoś wiedział, obkupił się, sprzedał, ubrał ulicę, i teraz się śmieje z "frajerów".

Sam się zastanawiałem skąd to wybicie. Mam ten walor w swoim portfelu od miesiąca, i w sumie czekałem na zakończenie korekty (za wcześnie wszedłem) i organiczny, powolny wzrost do okresu wiosennego.
Spółkę cenię, a ich innowacyjne projekty, a nie za to że jest kolejnym "instalatorem PV".
Nawet wczoraj obroty nie zapowiadały tego co się dzisiaj wydarzyło.

Dlatego od rana zacząłem usilnie poszukiwać śladu internetowego dla MLS z ostatnich dni. Jedyny znaczący trop to wejście na stanowisko Vice Prezes jednej z udziałowców, a drugie to informacja na jednym z portali gospodarczych, że MLS "czeka na opatentowanie sześciu własnych projektów – pięciu z branży fotowoltaiki i jednego dotyczącego urządzenia medycznego"

Dlatego pozostaje mi sądzić, że nastąpił "inside tradeing" w oparciu o jakieś informacje które dopiero ujrzą światło dzienne. Możliwe że coś dotyczące automotiv (niedawno podpisana umowa z Pilkingtonem) albo branży medycznej. Co by to nie było, cieszy mnie to bardzo :-)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 6 października 2023 14:55:21
Liczba wpisów: 18
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,201 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat