Temat:
PZU
35-u.. ? jest blisko ;)
|
|
Temat:
TSGAMES
ktoś wie (można to znaleźć w sieci?) coś więcej na temat shortu jaki ma Marble, poza podstawą z rejestru knf? np. jakieś daty, jak to zazwyczaj wygląda?
|
|
Temat:
PZU
ja podtrzymam to co pisałem wcześniej, mnie osobiście ucieszyłby powrót w okolice 35 pln, chociaż coraz mniej w to wierzę, przy zapowiedziach z PEKAO, że wypłata warunkowa wygląda coraz lepiej od strony formalnej,spełnienia wymogów, druga strona to sam KNF, ale szanse na wpływ z PEKAO do PZU rosną. sądzę że kurs będzie mocno się bronił przed spadkami. nawet jeżeli ogólnie rozumiane przepływy wywołają falę na PZU, to wygląda na to że kurs się broni (jak na razie).
|
|
Temat:
PZU
następna próba poniżej 37, ciekawe gdzie się zatrzyma tym razem,
|
|
Temat:
TSGAMES
a nie sądzicie że kwestie Włochów to jednak sprawa długoterminowa, za to tuż za rogiem mamy krótkoterminowo pierwsze 'sprawdzam' - jak wyjdzie sprzedaż w Chinach i jakie wyjdą z tego pieniądze dla TenSq? to powinno być wiadome już po paru tyg od uruchomienia, do 2-3 mies po udostępnieniu będzie już podstawa do oceny. moim zdaniem to będzie pierwsza potencjalna zmiana klimatu do rozmowy o spółce.
|
|
Temat:
PZU
banki ciągną kurs w dół, o ile nadal uważam, że do dywidendy różne scenariusze mogą tu się wydarzyć, to tak czy inaczej dywidenda (plus opcja na dyw PEKAO) będą mocno wspierać dolny próg.
|
|
Temat:
TSGAMES
hm, trochę z innej spółki - Bloober i Konami pokazali właśnie coś ciekawego, jak widać opcji M&A na rynku gier jest na prawdę dużo. trzeba czekać
|
|
Temat:
TSGAMES
rejestr działa, Marble jest na TSG bez żadnych zmian.
|
|
Temat:
TSGAMES
porównujesz otworzenie sprzedaży sponiewieranego przez wszystko Cyberpunka, po pół roku od słabej premiery, w ostatecznie odblokowanym PSStore (gdzie wyrzucenie tytulu AAA z PSStore jest samo w sobie antyprzykładem na skalę światową).. do wejścia sprawdzonej i skutecznie funkcjonującej gry na rynek chiński, zaznaczę - sprawnego mechanizmu wchodzącego na nowy rynek? dobrze rozumiem Twój wpis?
|
|
Temat:
TSGAMES
ktoś coś pisał o '300' ?! 'This is Sparta' kochani :) --- a już na poważnie, wiecie może do kiedy potrwają prace serwisowe z rejestrem KNF?
|
|
Temat:
TSGAMES
no w końcu, ciekawe czy jutro coś zmieni się w rejestrze KNF.
|
|
Temat:
PLAYWAY
hm, zobaczymy jakie liczby wyjdą z tego ruchu, pierwsze skojarzenie - trochę takie 'zjeść ciastko i mieć ciastko' (zarówno dla PLW jak i insiderów z Mobile Fabric). zobaczymy.
|
|
Temat:
TSGAMES
zastanawiam się, 3 wpisy w rejestrze KNF odnośnie Marble Bar: 12 maj - 0,55% 25 maj - 0,6% 02 czerwca - 07%
jest już 21 czerwca, czasowo / lub w kontekście kursu - gdzie oni celują?
|
|
Temat:
PLAYWAY
ktoś zna liczby jakie są w tle zamieszania z serią Thief, Mobile Fabric ma mieć 100% praw do nowej serii, gdzie Mobile jest spółka zależną od SimFabric a samo SimFabric od PlayWaya,.. Sim Fabric ma być wydawcą dla serii Thief tworzonej przez Mobile. .. o co tak na prawdę chodzi w tym ruchu?
|
|
Temat:
TSGAMES
w sensie, tutejsze teorie o trzystu były przed całą serią pozytywnych info, które moim zdaniem wymazały wariant 'trzystu', ale to tylko moje subiektywne zdanie :)
|
|
Temat:
TSGAMES
owszem, pisane było ;) tylko, że przed wypowiedziami dot dywidendy, przed sygnałem o skupie akcji, no i przed info na temat opcji inwestora strategicznego,
|
|
Temat:
11BIT
z ciekawości, jaki zasięg czasowy miałoby ich reko..? widzę że jak jeden z argumentów podają dobry średni wynik netto "w latach 2021-25/30e" :)
|
|
Temat:
TSGAMES
coś nam się tutaj marazm na kursie zrobił jakiś, utkwiło na 440-450 jakby ktoś usilnie spychał na boczniaka (lub jak ktoś woli, na konsolidację)
|
|
Temat:
PZU
byłoby miło, osobiście nie miałbym nic przeciwko, nawet nie wykluczałbym i 35 pln,
|
|
Temat:
TSGAMES
trochę tak i trochę nie, po części można było zakładać że skup miałby tło M&A, temat wisiał w powietrzu więc mógł ewoluować, z dzisiejszej prasówki: www.pb.pl/ten-square-games-roz...z tytułem "Inwestorzy grają pod przejęcie Ten Square Games"
|
|
Temat:
PLAYWAY
ostatnio kurs zachowywał się całkiem ładnie, utrzymanie tego kierunku + dyw,.. nie ukrywam byłoby miło widzieć wzrosty dalej, w dłuższej perspektywie.
|
|
Temat:
PZU
czyżby wypalio się? i teraz będzie czas stagnacji na obecnym poziomie? ostatnio kurs całkiem ładnie rósł.
|
|
osobiście najbardziej przekonuje mnie teoria o trwającej mini wojnie z shorterami, gdyby jeszcze środki z dywidendy miały niedługo trafić na kupno akcji to shortujące fundusze mogłyby mieć zarobek ograniczony, nawet odczuwalnie. raczej większość złych wieści jest za nami, nie zanosi się na dodatkowe, skumulowane w krótkim czasie, paliwo pod spadki (też sądzę, że raport był wykorzystany do skupywania akcji przez shorterów). taki scenariusz odpowiadałby mi, powiedziałbym nawet bardzo. (tylko jeżeli faktycznie trwa mini wojna, to pytanie jak długo można siłować się z takimi funduszami, kwoty?) jednak z drugiej strony,.. z tyłu głowy jest to, że ostatnia fala obniżek reko nie brała się z powietrza, ona wynikała z korekty zakładanych przychodów. jeżeli spółka nie wyciągnie asa z rękawa to osuwające się w dół przychody będą wpływały na kurs, powoli, niechętnie, ale jednak. asów potencjalnie może być parę, od Monster Slayer, nowa generacja konsol, patche, DLki, ożywiona sprzedaż Wiedzmina w kontekście nowego sezonu na Netflixie, coś kompletnie nowego o czym jeszcze nikt nie mówił. oprócz mega wtopy z premierą CP, redsi potrafili już parę razy bardzo pozytywnie zaskoczyć - ja osobiście na to liczę, a co wyjdzie, zobaczymy.
|
|
Temat:
PLAYWAY
Utnapisztim napisał(a):Wynikowo połowa tego co zarobił TSGAMES przy takiej samej kapitalizacji - raczej fajerwerków na kursie w poniedziałek bym się nie spodziewał. Ale pojawia się zasadne pytanie czy to PLW jest tak bardzo przewartościowany czy może TEN tak bardzo niedowartościowany. albo obie niedowartościowane, przy czym TEN dużo bardziej.
|
|
krewa napisał(a):pjt napisał(a):może jesteśmy dosłownie o krok od powrotu do PS Store? A może o krok od cudownego wynalazku, wymazującego z pamięci wszystkie negatywne wspomnienia związane z CP2077... mi też to nie pasuje. no, ale ewidentnie coś się dzieje, z tym zakresem, z takimi obrotami i w tym momencie (gdzie wydawałoby się, że nie pojawia się nic konkretnego na co warto błoby czekać), tak bez żadnych fundamentów? mi to nie pasuje, więc szukam, może są jakieś fundamenty.
|
|
może jesteśmy dosłownie o krok od powrotu do PS Store?
|
|
Temat:
PZU
jak na mój gust to co ktoś pisał, trwa czekanie na wyniki, wtedy okaże się czy ostatnie plątanie się w okolicy 35 pln to była mikro dystrybucja czy mikro akumulacja, no,.. chyba że wyniki będą maksymalnie neutralne i nic sę nie zmieni mnie ucieszyłby wariant mikro akumulacji.
|
|
Temat:
TSGAMES
@pikodat - dobrze opisane. dodam może w kontekście tego co się pojawia, odn niepokojącego trendu w Hunting Clash, za oficjalną prasówką pb.pl - Fishing Clash w Q1 przyniosła 131,6 mln z tytułu płatności, to oznacza spadek o 15% kw/kw, a Hunting Clash 26,8 mln zł, czyli wzrost o 118%,
każdy liczby interpretuje na swój własny sposób.. może to faktycznie jest niepokojące.
|
|
Temat:
TSGAMES
Q1 '21 do Q1 '20 to zmiana zysku na akcję o prawie +43% (7,19 do 5,03), jeszcze, skoro przychody przebiły o 5 proc. konsens prognoz analityków wg PAP Biznes, to co uzasadnia obecną niską wartość kursu? (pytanie retoryczne)
|
|
Temat:
TSGAMES
oczywiście, że nie. tym bardziej, że planowany skup 9% prawdopodobnie jest w kontekście wciąż aktualnych planów M&A - to wydaje się najbardziej prawdopodobne, ale już samo ogłoszenie, to miło zaburzyło plany shortujących (pewnie nie tylko tych z TenSQR).
|
|
Temat:
TSGAMES
jest rześko, lubię tą spółkę :) mocna dyw + info o skupie akcji, mądry ruch w kontekście obecnego shortującego, a w tle ciągle jeszcze plączą się Chiny, pięknie.
|
|
Temat:
PLAYWAY
piękna zieleń była też na short'owanym TenSq czy CDRedzie, ale tam oficjalnie jest short - więc wybicie może równie dobrze oznaczać krótki oddech przed dalszym zjazdem. 11bit po mocnych spadkach dzisiaj też miało zieleń, mniejszą ale zieleń, tzw sentyment + short na devie to jak dla mnie jest niemały temat, ta zieleń może być chwilowa, ale z drugiej strony może ktoś właśnie gra przeciwko short'erom, PlayWay znalazł się po prostu pomiędzy. zobaczymy.
|
|
Temat:
TSGAMES
pytałem już o to ale może pojawiło się coś nowego, ktoś wie cokolwiek odnośnie WZA, propozycji zarządu dot. dywidendy? formalnie na ESPI nic nie widzę, w poprzednim roku temat już był publikowany chyba ok 20 maja. były już jakieś wypowiedzi w tym temacie?
|
|
Temat:
TSGAMES
gdzie jest koniec?... pewnie w chinach.
|
|
Temat:
TSGAMES
robi, robi, zwłaszcza ze wspomaganiem, dla mnie aktywny shorter tutaj to raczej pogranicze negatywnej / neutralnej wiadomości, ale jeżeli ktoś skupi się stricte na czerpaniu z efektów pracy shortera to pewnie się ucieszy. jak to mówią 'trend is your friend'
|
|
Temat:
TSGAMES
właśnie, przed chwilą przeczytałem o tym też na pb.pl no niedobrze.
|
|
Temat:
TSGAMES
ciekawe, będzie przystanek w okolicach 375?
|
|
Temat:
PZU
znowu powrót do przedziału 32-35 ? specyficzne.
|
|
Temat:
PZU
liczą że odkupią taniej,.. tylko oby się nie zdziwili gdy nagle kurs zrobi mocny skok do przodu, z powolną wspinaczką jeszcze wyżej, po info o takiej dyw. liczenie na mocne spadki może skończyć się zaskoczeniem i brakiem akcji, (wystarczy że ktoś większy konsekwentnie to rozegra)
|
|
Temat:
PZU
w sumie do 15 września jeszcze trochę może się wydarzyć ale przy tak wyrazistym sygnale wiadmomo już co potencjalnie będzie bronić kurs przed ew. spadkami w razie zawieruchy na rynku,
|
|
Temat:
PZU
rześko, chociaż przy 3,5 pln osobiście spodziewałbym się większego strzału, może trzeba jeszcze trochę poczekać, w sensie na trochę lepsze ogólne kolory na rynku,
tak czy inaczej info jest mocno pozytywne,
|
|
Temat:
PZU
co byśmy tutaj nie bajdurzyli,.. kurs wspina się, grosz za groszem, ale od niedawna w miarę konsekwentnie,
|
|
Temat:
PZU
wy tu gadu gadu a kurs spokojnie grosik po grosiku, złotówka po złotówce wspina się do góry, (co mnie,.. nie ukrywając,.. cieszy) im bliżej do potencjalnej informacji o dywidedzie, tym chyba takie drobne wzrosty coraz lepiej rokują.
|
|
Temat:
TSGAMES
patrząc na dzisiejsze otarcie się o 39x, to opisany zakres nabiera kolorów,.. w sensie jednego, czerwonego :)
pojawiły się jakieś nowe wypowiedzi odnośnie planów dywidendy?
|
|
Temat:
PZU
wszyscy dookoła wypowiedzieli się już odn dywidendy, przydałoby się info o tym co zarząd będzie rekomendował. w końcu PZU jest spółką głównie dywidendową a to info na chwilę obecną jest chyba jednym z ważniejszych. mogliby już formalnie, po prostu i ucinając spekulacje. hm, no chyba, że sami jeszcze nie wiedzą.
|
|
Temat:
PLAYWAY
ok, jeżeli 12,7 pln, to patrząc na ostatnie 3 lata gdzie dywidenda oscylowała w przedziale 1,5-2%,.. nawet przyjmująć 1,8-2% to daje kurs w przedziale 640-700 pln. osobiście życzę sobie tych poziomów, nie widzę ich, ale życzę sobie, w sumie innym też.
|
|
Temat:
PZU
.. czy 39
|
|
Temat:
PLAYWAY
no więc następne pytanie - .. czy dywidenda .. ? patrząc na ostatnie 3 lata 1,5-2% (co było oczywiście przy dobrym sentymencie), to teraz jak ustali się temat dywidendy. (oczywiście "się" odnosi się przede wszystkim do 2 głównych głosów na WZA)
|
|
Temat:
PLAYWAY
no i wyniki ucięły dyskusję, kurs nie wyłamuje się z upadku sentymentu do gamedev, są wyniki, jest gorzej.
|
|
Temat:
PZU
nie znam się do końca na temacie od strony prawnej, ale czy z kredytami frankowymi nie chodzi o ich zgodność z prawem, o ich legalność? (obecnie stwierdzaną w sądach niezgodność z prawem) ostatnio prezes PEKAO mówił że ich bank miał doświadczenia czym skończył się ten instrument finansowy w innych krajach, dlatego nie udzielali w ogóle kredytów CHF. (to znaczyłoby żę historia ma wcześniejsze epizody, jeszcze przed polskim boomem w 2006-2008) chociaż faktycznie, teraz to już nie ma znaczenia, istotne jest bardziej kto ma ponosić konsekwencje.
|
|
Temat:
TSGAMES
hm,.. chyba jednak faktycznie "zmiana trendu", w takim razie pytanie jak nisko zjedzie,
|
|
Temat:
PZU
może to jest obraz kolejnego frontu walk w zjednoczonej prawicy..? czyją strefą wpływów jest pzu a czyją pgnig? .. uda się z tego skleić jakąś spójną teorię 'conspiraskową'?
|
|
Temat:
PZU
do czasu konkretnego info o rekomendacji dyw. (lub zniknięcia opcji dla dyw.), takich teorii można tworzyć na kilogramy, a skoro czas temu sprzyja - moja ulubiona na teraz to 'spekuła który chce się obkupić' :) czyli trochę Twój kierunek o gościu który chce się obkupić. a idąc dalej w tej teorii - no niech ktoś mu sprzeda i miejmy to z głowy. ( just kidding ! :) )
|
|
Temat:
TSGAMES
"zmiana trendu" - nie za szybko z takim stwierdzeniem, tutaj w przeciwieństwie do CDReda nie widać podstaw w fundamentach. a wręcz przeciwnie, nadal podtrzymują wejście do Chin.
|
|
Temat:
PZU
spadek przy braku info które uzasadniałoby jakiekolwiek spadki owszem sugeruje spekulacje, tylko tu zawsze może być dylemat, czy ktoś przypadkiem nie wie coś więcej, oby jak najszybciej pojawił się jakiś konkret w sprawie dyw.
|
|
Temat:
TSGAMES
informacja o Huuuge nie wykluczającym przejęcia spółek, nawet z polskiej giełdy - ona może mieć tutaj znaczenie? kontekst TenSquare komunikującego tu na czacie SW skupianie się na merge and aquisiton, na rozbudowie tego działu,.. oby nie chcieli nawzajem się przelicytowywać w walce o jakąś spółkę ;)
|
|
Temat:
PZU
nie ustawiłeś się przypadkiem za wysoko? nie wygląda jakby zamierzało się zatrzymać w spadaniu.
|
|
Temat:
PZU
ktoś wie o co chodzi z obecnym 32,xx ? oby nie scenariusz 'lepiej to już było'
|
|
Temat:
PZU
a może, po prostu,.. spekuła też chce swoje ugrać, wiedząc, że jest wizja solidnej dywidendy po prostu zbija kurs przed wzrostami, no chyba, że za chwilę jakiś rządowy 'myśliciel' wyskoczy z pomysłem typu ubezpieczyciel będzie budować fabrykę samochodów dla Izery (skoro paliwówka drukuje gazety :) ) zobaczymy co będzie grane,
|
|
Temat:
PZU
przyjmując dolny próg 3,02 pln i dzisiejszy kurs z okolic 34 pln -> to daje 8,9% przyjmując górny próg 4,16 pln i dzisiejsze okolice 34 pln -> to daje ponad 12% to chyba dobrze się prezentuje porównując do wszelkich alternatyw oferowanych obecnie przez rynek. pytanie jakie mnie nadal męczy to na ile obecny szklany sufit jest po prostu czekaniem na konkretne info,.. a na ile faktycznie jest jeszcze w tle jakieś inne ryzyko, które blokuje wzrost kursu.
|
|
Temat:
PLAYWAY
czyżby brak aktywności tu na forum, trzeba było przekładać na potencjał wzrostu kursu? ja wiem że 'pieniądz lubi ciszę' itd, tylko cisza tutaj nie przekłada się na pieniądz ;)
nie wiem jak Wy, ale ja czekam na okolice 600 pln (ale więcej też mnie ucieszy),.. i tak, wiem, 'czekaj tatka latka', mimo to czekam.
|
|
jeżeli będzie w tym roku to zdecydowanie dobry sygnał dla sprzedaży, trochę teoretyzując, idealnie gdyby z drugim sezonem pojawiał się jakiś płatny dodatek, ale może sam wspomniany Monster Slayer uratuje sytuację.
|
|
ktoś wie jak COVID wpływa na datę nowego sezonu Wiedźmina na Netflixie, jaki termin jest najbardziej prawdopodobny?
|
|
Temat:
PZU
ja na chwilę obecną sprzedałem wszystko, ale zakładam, że wrócę. pewnie nie da się uniknąć kupowania drożej niż wychodziłem, mimo to wyszedłem z pełną świadomością że szybko może być drożej (chociaż, może tak nie będzie).
|
|
Temat:
PZU
jutro 3 wiedźmy, zamykanie kontraktów.. a PZU wydaje się być tym ludzikiem w środku
|
|
Temat:
PZU
kiedyś się o to pytałem, zapytam ponownie - jak oceniacie zasięg? ja na tą chwilę zagram wariant pokonania 34,2 pln, jeżeli to wyjdzie i potem szybko dotrze okolice 35 (jeszcze przed wynikami), to byłby dla mnie bardzo pozytywny sygnał. byłoby jeszcze trochę czasu między wynikami a potencjalnym klarowaniem się informacji o potencjalnej dywidendzie (czymkolwiek się to nie skończy, to można byłoby dalej rozgrywać technicznie).
jak Wy zagracie?
|
|
Temat:
PZU
coś ruszyło. chwilowe czy sądzicie że większy zasięg?
|
|
Temat:
PZU
dywidenda określi kurs, pzu jako spółka dywidendowa i jednocześnie nieprzewidywalna w realności tej dywidendy.. z powodu nieprzewidywalnego zachowania skarbu państwa to jest trochę absurd goniący absurd. obecne zachowanie kursu 'nie chcę spadac, ani rosnąć' może oznaczać dosłownie wszystko,
|
|