PARTNER SERWISU
chdsqljr
filedil

filedil

Ostatnie 10 wpisów
Taurus80 napisał(a):
Na moje powodz to moze byc najlepsze co moglo sie nam przdazyc przykre ale prawdziwe.
Pomyslcie ile materialow budowlanych bedzie potrzeba ile sily roboczej do budowy i remontow, branza budowlana troche powstanie z kolan.
W juz wyremontowanych domach trzeba bedzie praktycznie wszystkie sprzety nowe zakupic itd

Dokładnie to opisuje Metafora zbitej szyby

Cytat:
bo rano na stacjach może być odpał

Ale ropa już po 82 (Brent), a nawet poniżej 80 (Crude). To chyba dobrze?

wujek_staszek napisał(a):
Coś mi się zdaje, że korekta przyjdzie dopiero wtedy jak wszystkim się wyda oczywiste, że już jest po recesji.

Ale to może potrwać miesiące, w czasie których wielu będzie na tę korektę czekać nie ufając dobrym wiadomościom. Czyli jak zwykle.

A znając moje szczęście to korekta ogólnoświatowa przyjdzie dokładnie dzień po tym jak wreszcie otworzę L-ki Eh?

Dzisiaj LOP wzrósł z ok. 107500 do prawie 112000. Rano miałem wrażenie, że ktoś pełno L-ek otwiera, ale ogólnie kurs się waha, czyli wygląda że wszyscy przygotowują się na rozstrzygnięcie.

kliknij, aby powiększyć

Szczyt zdobyty, wracamy do schroniska? wave

mathu napisał(a):
He he he, a to pamiętasz?
(ciach Arka 104,4% w 3 lata)

Akurat trafiłem w wyborczej na reklamę: Arka 50,5%. To może jednak S? Dancing

A na tą godzinę - niekoniecznie. Dlaczego na S&P mają taki problem z 1140? Nie pasuje mi ten poziom na wykresie do niczego...

Cytat:
jestem skołowaciały :)

Ja też. Podejrzewam, że dzisiaj dużo osob otwierało krótkie pozycje na tym 2380 licząc, że USA w końcu trochę spadnie po paru dniach wzrostu. A tu jak zwykle niespodzianka. Mieszane dane makro, wskaźniki generują mieszane sygnały i znowu nie bardzo wiadomo co dalej.

kliknij, aby powiększyć

Narysowałem sobie takie proste coś (FW20, średnie 5,20,45), ale zadziwia mnie ciągle jak często przy tych zniesieniach i średnich dzieją się istotne rzeczy. Szczególnie dzisiaj widać ciekawe odbijanie od jednego poziomu do drugiego.

PS. Czy sposób w jaki to wyznaczyłem ma sens? Niby pasuje do tego co można wyczytać z różnych analiz, ale może ktoś widzi jakiś kardynalny błąd...

Cytat:
The Federal Reserve Bank released its Beige Book, where the Feds signaled that economic activity remains weak though recently conditions have improved modestly, where 10 Districts reported that activity indeed increased, while 2 Districts reported "mixed conditions".

Tu jeszcze znalazłem podsumowanie dla tych, którzy nie lubią czytać długaśnych raportów: link Whistle

"Nie jest za dobrze, ale będzie lepiej". Jutro, jak Vox pisze, istotnie powinno być ciekawie po ataku na 1150 na S&P. U nas pewnie będzie znowu rozbijanie się o 2500.

Cytat:
Jutro wyniki sprzedaży detalicznej, jeśli będą dobre to wszyscy zapomną o alcoa.

A dzisiaj publikacja Beżowej Księgi, nie sądzicie, że też może ona namieszać przed jutrem?

Niektórzy czekają jeszcze na drugi "żąb" litery W, która robi się coraz szersza...

Cytat:

z PKD 66.19.Z jest wszystko jasne - "kup "Myśliwską suchą" a w jednym z kredytujących nas banków będziesz miał darmowe konto przez pół roku"
ale działalność prawnicza?..
handel używanymi oponami wpisali już wcześniej.

A nie jest tak, że jeśli spółka ma własny dział prawny (w przeciwieństwie do korzystania z usług zewnętrznej firmy) to powinna mieć wpisaną działalność prawniczą? Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić oczywiście.

Vox napisał(a):
tyle że jankesi się już rozpędzają...

Też wyglądają na zmęczonych. Rysuje im się gwiazda podobna jak u nas. I żadnych nowych danych już chyba dzisiaj nie ma?

Na wykresach dzisiaj gwiazdy spadające, więc jutro stawiałbym że spadnie :), przynajmniej chwilowo. Miałem wczoraj wrażenie, że wczoraj wszyscy znudzeni świętami rzucili się gwałtownie kupować, ale dzisiaj już się zmęczyli...

Vox napisał(a):
S&P500 nie chce zejść poniżej 1100,

Ale istotnie wzrosnąć powyżej tego poziomu też nie za bardzo chce. Zastanawiam się czy nie będzie teraz dłuższy czas szło w bok wzdłuż tej linii...

Na czasnazysk oglądam, wykresy są uśrednione ale faktycznie na S&P są punkty na poziomie dokładnie 1111.57. Mógłby być błąd danych, ale na FTSE też jest podobny efekt, najpierw linia na 5318.22, a później dokładnie na 5317.1.

Edit: W sumie na tej stronie jest kreska na chyba wszystkich indeksach, które były aktywne o tej godzinie. Ale na innych stronach nie wszędzie to jest, albo w ogóle. Efekt uśredniania może.

W tej chwili wygląda na to, że żadne informacje nie mają wpływu na kurs. Ciągle w bok ze wskazaniem na dół - większość czeka, pozostali ze znudzenia wyrzucają.

Ja mam takie pytanie: czytałem tu i tam wypowiedzi, że skup akcji powoduje, że kurs nie wzrasta. O ile rozumiem, że stronie skupującej bardziej się opłaca kupować taniej niż drożej to czy jednak sam skup nie powinien właśnie powodować wzrostu kursu?

Bankier podaje już C/WK jako 0,99 (było 0.44) co potwierdza ocenę WatchDoga. Średnio sytuacja wygląda teraz.

Z wykresem Voxa coś nie tak jest, bo też nie widzę (w FF), tutaj wydłubany ze źródła strony link bezpośredni: [stooq.pl/c/?s=usdpln&c=10d....

A co do tego końca kwartału to ja myślę, że nic z tego nie będzie bo jakoś w tym roku w tych ostatnich dniach kwartału czarna świeca się pojawiała. Nie chce się giełda trzymać reguł blackeye

Dzień ostrych wzrostów na indeksach polskich, ale reszta świata już nie tak energicznie. Pytanie czy wyprzedzamy czy wyszliśmy poza szereg. Osobiście ciągle podzielam opinię discopolo, czyli czekam na spadki :). Z ciekawostek: wygląda, że na wykresie WSE BP wygenerowany został sygnał spadku, z czasem okaże się ile warta jest taka informacja.

Ciekawe, że w momencie gdy wielu osobom się wydawało, że spółka wreszcie wyjdzie na prostą nagle taki komunikat. Jaki efekt może mieć ta wiadomość?

owner napisał(a):
przecież usa musi kiedyś zacząć spadać i to może będzie jutro popołudniu?

No ja mam nadzieję Pray

Witam. Jestem jedną z osób, która się pozbyła większości akcji i czeka na TĄ KOREKTĘ. Która jakoś nie chce nadejść. Patrząc na wykres WIG20 to od marca większych spadków (ze 100 pkt.) można naliczyć z 10 i jak wiadomo każdy z nich się w miarę szybko skończył i ruch w górę był kontynuowany. Zastanawiam się jakie to straszne informacje musiałyby teraz się pojawić, albo jakie zdarzenie nastąpić, żeby zepchnąć indeks przynajmniej do 1800. Pojawiały się też głosy 1600, nawet 1400, ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić impuls, który by skłonił ludzi do masowego wysypywania. I też mam dylemat: czekać dalej na spadki, bo "powinny" w końcu się pojawić, czy sobie darować i ostrożnie jednak coś kupować.

PS. A co do HFT: po przeczytaniu opisu pierwszym skojarzeniem była gra wieloosobowa, w której pojawia się gracz-bot. Nie da się go pokonać, psuje grę pozostałym osobom, a gdy administratorzy próbują się go pozbyć, on zaczyna się maskować, pojawiać pod innymi wcieleniami itp. I mam wrażenie, że próby regulacji HFT napotkałyby silny opór (i być może nowe sposoby ukrywania się z tym) ze strony zainteresowanych korporacji - gdy w grę wchodzą pieniądze, wiele osób wykorzysta każdy możliwy kruczek w systemie żeby mieć przewagę nad innymi. Zresztą na giełdzie to chyba żadna nowość.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 12 października 2019 18:20:55
Liczba wpisów: 25
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,353 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat