Taurus80 napisał(a):Tutaj nie ma potrzeby interweniowac :) Chodzi o to, żeby forum nie stało się jednostronne (niestety taka jest ludzka natura, że uważamy ludzi o poglądach, które kłócą się z naszymi, za wrogów, szczególnie jeżeli w grę może wchodzić jakiś interes materialny, jeżeli dotyczy to takich kwestii jak inwestowanie na giełdzie, w nieruchomości itd. itp.). Forum SW było dla mnie (i jest!) od początku wartościowe właśnie ze względu na różnorodność poglądów, jakie tu były wyrażane. Nie chciałbym, by zostało ono opanowane bez reszty przez katastrofistów czy optymistów. Myślę, że nie leży to też w interesie twórców SW. Dlatego moim zdaniem powinni oni interweniować w momentach, gdy ktoś próbuje "wygonić" z forum "odmieńców" (co moim zdaniem niektórzy koledzy próbują uskuteczniać, szydząc z wypowiedzi Alfredzia).
|
|
Alfredzio napisał(a):Jeśli jednak to moje pisanie ma Was mierzić, to postaram się tutaj rzadziej produkować, bo na nadmiar czasu nie narzekam. Mnie mierzi naganianie w tę czy inną stronę w kluczowych dla rozwoju sytuacji momentach, ale to zjawisko normalne i powszechne na forach czy grupach dyskusyjnych, dlatego przyjmuję je ze zrozumieniem. Kiedy jednak zaczynają padać takie deklaracje jak wyżej cytowana, władze forum powinny interweniować, wydaje mi się, bo to znak, że dzieje się źle, że ktoś z tym zaangażowaniem w naganianie przesadza.
|
|
Frog napisał(a):PS. 2 z 4 moich spółek mają C/Z nieco powyżej 10 (z działalności wyłącznie podstawowej). Przy takich wskaźnikach hossa się nie kończy. Pewna moja spółka tez miała świetne wskaźniki. Do ostatniego raportu kwartalnego. Poza tym dla naszego rynku najważniejsze są wyceny banków. Zerknij może na wskaźniki C/Z BRE czy PKO BP.
|
|
Nie oglądałem wczorajszego odcinka "Klanu", ale dwa dni temu Rysio zastanawiał się, czy nie wejść w fundusz inwestycyjny, zamiast w mieszkanie Czesi. Chyba wiecie, co to oznacza...
Parę lat temu kupował akcje chyba idealnie na górce.
|
|
busz napisał(a):tylko na tej jednej stronie wątku jest 2 razy więcej pesymistów niż optymistów, do euforii jeszcze baardzo daleko Wydaje mi się, że proporcje na rynku są zgoła odmienne.
|
|
Kanoniers napisał(a):Nie bez przypadku zostala wybrana Grecja i Hiszpania a teraz pora na ... Japonię? Z innego forum (gdzie dla odmiany wyśmiewane są byki): forum.gazeta.pl/forum/w,17007,...
|
|
majama napisał(a):A nie wydaje sie Wam że jakies wieksze wychodzenie z rynków to dopiero po New Year's Day może być? Dla mnie to strategicznie dośyc wazne czy płace podatek teraz czy za rok, a że większośc ma do zrealizowania zyski to zechce pewnie sobie odroczyć termin płatności. Myślę, że duża część uczestników rynku ma świadomość, że część uczestników rynku tak to sobie kalkuluje :)
|
|
erotomangawędziarz napisał(a):Ciekawe co jutro zrobią Usiaki Urządzą sobie Czarny Piątek, hehe. Kto wie - może przejdzie do historii i będą o nim uczyć w szkołach, pisać w książkach...
|
|
Vox napisał(a):już nie wspomnę o wczorajszej nagonce w "plus minus" w TVP na kupno akcji... Mnie się podoba sposób, w jaki p. Mosz kreśli kreski. Jakoś tak zawsze wychodzą mu optymistycznie (w sensie coś tam coś tam "zapowiada dalsze wzrosty"). Chyba że gospodarzem był akurat ten redaktor, co to go wygryzł za rządów PiS. Ten to chyba nic nie rysuje. Generalnie program ma w moim odbiorze wydźwięk satyryczny, choć oczywiście do diagnozowania pewnych symptomów określonych zjawisk ("oho, jeszcze chwila a taksówkarze i fryzjerki będą wchodzić w akcje") jest niezły.
|
|
Frogulusie, odkup już te akcje, zamiast zaklinać rzeczywistość i spamować na kolejnym forum ;)
|
|
vonplezdi napisał(a):a dlaczego myslisz ze trzeba sie pozbyc resztek akcji? Albowiem stara reguła mówi, że gdy na forach giełdowych pojawiają się takie pytania jak to zadane przez Ciebie, jest to sygnał, że trzeba się zwijać.
|
|
vonplezdi napisał(a):co bedzie w poniedzialek na GPW? Oho, najwyższy czas pozbyć się resztek akcji.
|
|
Tak trochę po cichu pęczniała bańka w Brazylii, osiągając w ostatnich dniach takie rozmiary (Bovespa znalazła się już blisko rekordowego poziomu z 2008 roku), że aż rząd postanowił ją nieco nakłuć... Dzisiaj prawie -3%. Brazil will impose taxes on purchases by foreign investors of real-denominated, fixed-income securities and on purchases of stocks, Finance Minister Guido Mantega said.
The measures are being taken “to avoid an excess speculation in the stock market and in capital markets,” Mantega told reporters in Sao Paulo. Brazil to Impose Tax on Foreign Inflows
|
|
Betikes napisał(a):Do tej pory starałem się mieć 2-3 spółki w portfelu, ale z dyskusji wynika, że przy moim kapitale jest to zły pomysł, więc jak już pisałem, albo zwiększę kapitał, albo ograniczę portfel do 1 spółki. A moim zdaniem to dobry pomysł. Skoro to ma być przygrywka do poważniejszej gry w przyszłości, nie rezygnuj z dywersyfikacji. Dywersyfikacja to jak trzymanie kierownicy w pozycji „za dziesięć druga” przy prowadzeniu auta, dobry nawyk, który trzeba sobie wpoić i nie rezygnować z niego podczas jazdy bez instruktora. Śledzenie kilku spółek jest trudniejsze niż obserwowanie jednej, ale bez ćwiczenia tej umiejętności zmniejszasz swoje szanse na sukces.
|
|
Temat:
MBANK
|
|
Temat:
SYNTHOS
|
|
Temat:
POLICE
Jakoś o tym cicho, a parę dni temu w wywiadzie na TVN CNBC prezes ATT napomknął o dostawach mocznika z Polic, które miałyby się rozpocząć w czerwcu (rozmowy w toku). Mam nadzieję, że nie zapeszyłem. Azoty nie są natomiast zainteresowane przejęciem (przynajmniej w tym momencie) PCE.
PS. Świetne forum, korzystam już jakieś pół roku.
|
|