@mroman
Cytat:Z tymi jutrzejszymi Skami to tak na poważnie, czy tylko z przyzwyczajenia?
Na poważnie i szczerze mówiąc już się zmaterializowało to co napisałem wczoraj , bo ustawiony byłem z pierwszymi S na 2488. Kolejne na 2538, o ile tam dojedziemy.
Też mam swój system, nad którym się trochę napracowałem, który generuje rózne sygnały, nie tylko te niedźwiedzie. I pewnie podobnie jak w większości obowiązuje na nim dzisiaj sygnał zakupu.
Niezależnie jednak od jego wskazań, po przekroczeniu poprzedniego szczytu zarzucam go by się skupić na strategi, która bazuje na krótkiej sprzedaży. Polega on na budowaniu pozycji dobierając na wyższych poziomach. Wbrew pozorom w obecnej sytuacji też cieszyły by mnie dalsze wzrosty. Chodzi o to, że w szczyt trafić nie sposób, a system generuje sygnały po sesji na kolejny dzień. Podobnie jak w innych, sygnały bywają trafione, ale i mylne. Liczy się bilans uzyskanych pkt w dłuższym terminie. Najczęściej zdarza się jednak, że po silnych wzrostach, następują równie mocne zwroty, a futy są w stanie spaść w ciągu godziny o kilkadziesiąt pkt.
Krótko mówiąc po przekroczeniu szczytu, moja strategia opiera się nie na utrzymywaniu pozycji z sygnałem zakupu tylko zaczyna bazować na tym , że kurs który znajduje się pow średniej 45 dniowej ( obecnie ponad 110pkt ) w ciągu paru sesji zacznie dążyć do jej przecięcia.
W obecnej hossie tylko raz zdarzyło się, że kurs powędrował 300pkt pow. tej średniej. Ja jestem przygotowany na taką ewentualność. Do 2700 mogę odprowadzić futy dobierając Ski - gdyby świat miał się sprzysiądź przeciw niedźwiedziom. Potem "kanał" i zamykanie pozycji przez brokera. Tego wykluczyć się nie da, bo cuda się zdarzają, ale bardziej prawdopodobny wydaje mi się scenariusz z głębszą korektą w roli głównej w najbliższym czasie - a to już przyzwyczajenie.