stockwatch jest nadal płatny? nie zaglądałem dawno i z ciekawości pytam
|
|
Temat:
LENTEX
i Hygienika w promocji.
|
|
Temat:
LENTEX
Technicznie wzrosty (od 14XII), i wyjście z trójkąta w górę ?
|
|
Temat:
Płacz...
TheBlackHorse napisał(a):Wysłane: 10 marca 2009 15:57:42 Chyba jest dobrze skoro już 18 dni nikt nie płacze  . Rzeczywiście, bardzo pouczający wątek.
|
|
mathu napisał(a): Przyszło 10 rewelacyjnych inf ze spółki, ale... RSI jest w strefie wykupienia!!! No to sprzedajemy! He he he.
No właśnie, nie ważne ile kolega ma wzrostu ważne ile większość uważa że ma, a to już zwykła matematyka jest.
|
|
owner napisał(a): chyba że interesuje Cie tworzenie jakichś systemów opartych na potwornych matematycznych wyliczeniach... Może nie potwornych ale koledzy dapi i snake polemizując sobie np Tu chyba maja nieco szersza wiedzę. Może sie zresztą mylę.
|
|
owner napisał(a):może SGH w Warszawie Akurat znam SGH i z pewnością jest to szkoła kształcąca dobrych ekonomistów, ale nie wiem czy ma kierunek giełdowy. SGH raczej bazuje na "fundamentach". Z drugiej strony podstawa współczesnej ekonomii to praca J.Nasha... matematyka dla odmiany. Informatycy z polibudy budują praktyczne samouczące sie modele wykorzystujące matematyczne zbiory rozmyte. Znalazłem jakieś programy typu: Program ale tak naprawdę niewiele na tego typu powierzchownym dokształcaniu skorzystałem w przeszłości. Jest dla odmiany książka Market Wizards Interviews with Top Traders - gdzie sa biografie, niestety znalazłem jedynie streszczenia, w którym z reguły piszę że startowali jako floor trader. Czasy się zmieniły i chyba w ten sposób wiedzy nie da się już teraz zdobyć. Ta specjalizacja musi być gdzieś po środku ;) Wydaje mi sie że dobra specjalizacja matematyczna byłaby podstawa do AT, dlatego troche mnie martwi wpis kolegi, że polskie standardy sa oględnie mówiąc niezawysokie.
|
|
Mam bardzo proste pytanie: która uczelnia (państwowa, prywatna) daje dobre przygotowanie merytoryczne do działania na giełdzie (analiza techniczna, fundamentalna itd). Czy są jakieś konkretne kierunki. Z drugiej strony być może ktoś się obraca w środowisku maklerów i zdradzi, jakie kierunki kończyli ludzie osiągający rzeczywiście sukcesy (nie tylko prywatnie ale dla funduszy itd), czy są to kierunki ekonomiczne (np. finansowe) czy może informatyka na... politechnice lub matematyka na uniwersytecie. A może nie ma żadnej reguły i pracują w tym pasjonaci?
|
|
Temat:
KREZUS
mathu napisał(a): Nie ma żadnego znaczenia czy spieniężasz stratę i otwierasz nową pozycję, czy trzymasz starą. Straciłeś tyle ile straciły twoje akcje, teraz musisz to odrobić, twój wybór czy będziesz to chciał zrobić na Krezusie czy na innej spółce. Ja uważam że jeśli mam odrabiać stratę to na spółce która rośnie, a nie na takiej która ciągle spada.
Nie che się wtrącać, ale generalnie ryzyko wejścia w wykupią spółkę jest większe niż pozostanie w wyprzedanej, i z tego punktu widzenia ma to doże znaczenie. Oczywiście możne sie zdarzyć ze czegoś nie wiemy, szczególnie w Polsce, i spółka to bankrut, albo ktoś ją napompował, jeżeli jednak tak nie jest to warto ją obserwować. Bez sensu natomiast było wchodzenie przy wykupionym rynku na początku października, gdy wszystkie wskaźniki at dla krezusa krzyczały sprzedaj - wchodzenie być może za kasę ze spieniężenia innej straty w spółkę która wtedy rosła ;).
|
|
Przeglądam te oferty dm i szczerze mówiąc to się dziwię jak domy maklerskie typu xtrade chcą pozyskiwać klientów skoro nie oferują najprostszej i najprymitywniejszej usługi jaką można sobie wymyślić, a wiec zwykłych danych w czasie rzeczywistym. W zamian jest za to jakaś prymitywna platforma w jave która nie służy do niczego... Ponadto w tej tabelce z wątku z kontami maklerskimi sa przekłamania, np. kredytbank niby ma mieć staica a na stronie dostępne jedynie jakieś prymitywne wykresy w java - takie uszczęśliwianie na silę czarną skrzynką z okienkiem do wyświetlania. BOS wygląda najlepiej i jedynie rozsądnie.
|
|
No właśnie znalazłem ofertę statica: Notowania na rynku kasowym (wszystkie papiery wartościowe z wyjątkiem instrumentów pochodnych) wraz z jedną najlepszą ofertą kupna i sprzedaży. 22 zł (chyba miesięcznie) i stąd pytanie czy ktoś to oferuje w abonamencie. Czy taniej już nie będzie ;)
|
|
Mam obecnie konto maklerskie internetowe w banku PEKAOSA nazywa sie to CDMInternet (bo chyba funkcjonowały dwa). Zakładałem go kilkanaście lat temu i decydowała po prostu obecność biura maklerskiego w okolicy ;) Ponieważ CDMInternet nic nie oferuje swoim użytkownikom poza możliwością składania zleceń (np. nie ma aktualnych notowań w abonamencie 60zł, źle współpracuje z eksportem danych do excel itd), łączenie przez proxy to makabra, a łączenie się z rożnych miejsc wymaga dużo cierpliwości, szukam nowego biura.
Mam pytanie, czy któryś z domów maklerskich oferuje zasilenie metastocka i excela danymi bieżącymi (bez opóźnień) w ciągu sesji w porównywalnym abonamencie rocznym ? Czy może nie szukać biura a kupić abonament np. u firmy która produkuje soft - typu statica? Możecie coś doradzić?
|
|
Są już jakieś pierwsze wyniki rocznej pracy nad modułem ;) ?
|
|
Temat:
PGE
JAG napisał(a): Do obrotu będą wprowadzone wszystkie akcje chyba ze na akcjach pracowniczych jest jakiś lock-up. Z tego co pamiętam pracownicy mieli 2 lata lock-up a szefostwo 3 lata od daty komercjalizacji. Akcji grupy PGE SA chyba nikt nie ma, pracownicy zamieniają akcje zakładów na akcje spółki PGE Energia SA (jednej z grupy PGE SA) wiec do akcji samej PGE wymagana będzie kolejna konwersja i to za jakies 2 lata. Natomiast widzę duża wyprzedaż na akcjach CEZ i Enei, wiec ci którzy inwestują w energetykę zmienią zawartość portfeli na PGE, przynajmniej czasowo. Kiedy nastąpi zamiana akcji PGE Energia S.A. oraz PGE GiE S.A. na akcje PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.? Zamiana akcji PGE Energia S.A. i PGE GiE S.A. na akcje PGE Polska Grupa Energetyczna SA nastąpi po połączeniu tych spółek ze spółką PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. W chwili obecnej nie jest znana dokładna data rejestracji połączenia PGE Energia S.A. i PGE Górnictwo i Energetyka S.A. i ze spółką PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. Zgodnie z zapisami Ustawy proces ten odbyć się może dopiero po wygaśnięciu prawa do zamiany akcji spółek konsolidowanych na akcje spółki konsolidującej, czyli po 13 sierpnia 2010 roku.
|
|
Temat:
PGE
PGE to tak naprawdę pionowo skoncentrowany koncern, który działa w co najmniej trzeb obszarach, z których jeden, dystrybucja, jest całkowicie regulowany ale spółka ma tu całkowity monopol, drugi – obrót zaczyna być quasi regulowany z oligopolem poprzez obowiązek obrotu przez polską giełdę energii i trzeci wytwórczy nieregulowany w którym także mamy oligopol. Tak naprawdę spółka długo jeszcze zachowywała się będzie jak typowa spółka skarbu państwa, a więc obok regulacji ze strony URE będzie jeszcze realizowała różne polityczne interesy, z drugiej strony nie będzie sobie mogła pozwolić na maksymalizacje zysku wywołującą niezadowolenie społeczne zbyt drogą energią. Jest to, zatem sytuacja diametralnie inna od sytuacji, w jakiej jest Cez (na polskim rynku działający jedynie w swoim a nie społecznym interesie) czy np. Vattenfall. Generalnie uważam ze to kolos na glinianych nogach ze zużytym majątkiem wytwórczym i dystrybucyjnym, źle zarządzany przez polityków, z przerostem zatrudnienia, uzwiązkowiony jednak posiadający pozycję dominującą w branży. Większość wskaźników będzie długo ustalana za biurkiem lub w negocjacjach z URE i ministrem niż w wyniku jakiejkolwiek gry rynkowej. Raczej wątpliwe żeby kiedykolwiek miała istotną stratę lub wyraźny zysk. Ciekawe jak to wszystko wpłynie na kurs.
Ok. 15% akcji spółki jest posiadaniu pracowników którzy częściowo już je odsprzedali. W rożnych zakładach spółki różnie to wyceniono, słyszałem o kwotach rzędu 300zł za akcje pojedynczej spółki dystrybucyjnej. Pracownicy po 2 latach będą je mieli prawo sprzedać i będzie wtedy niewątpliwy wylew akcji na giełdzie.
|
|
Temat:
TRITON
technik napisał(a):
...zespołu apartamentowo-usługowego TRITON PARK, obejmującego między innymi budowę 597 mieszkań. Zakończenie prac budowlanych przy inwestycji TRITON PARK planowane jest na przełomie w IV kwartale 2009 roku.
597 mieszkań po 1 mln.zł za sztukę. Byłoby to największe zagęszczenie milionerów w tym regionie.
|
|
WatchDog napisał(a):Ja tylko wzorki napisałem... reszta się sama kręci.
Jak jest wyliczana wartość np Porównawcza wg C/WK? C/WK dla Jupitera to 0,42, Porównawcza wg C/WK to 10,98. Średni poziom wskaźnika C/WK na całym rynku akcji to 2,33... Są gdzies te wzorki w portalu? Ponadto, gdyby to było możliwe, przydałby sie eksport z danych określanych jako screener fundamentalny. Pozdr. (coś nie lubi ten portal opery ;)
|
|
WatchDog napisał(a): PS Wyceny mają prototypowy eksport tabeli.
Być może dałoby się w tym eksporcie wstawić także pozostałych 11 wskaźników, za jednym zamachem byłoby wszystko (i dodatkowo jakiś współczynnik korelacji z indeksem WIG :) ) ?
|
|
WatchDog napisał(a): No dobra, tylko tej tabeli, którą dałeś pod linkiem, nie da się nawet sortować. A jej przerzucenie do Excela też nie jest takie trywialne
Chodziło mi o format dodatkowej tabeli o jakiej pisałem wcześniej którą byłoby łatwo przenieść do quatro czy co tam kto ma. Oczywiście wstawianie spacji czy kropek zamiast przecinków to jakaś niezrozumiała złośliwość ze strony GPW ;) WatchDog napisał(a): Ocenę wystawiają userzy. To wskaźnik społecznościowy, na który Ty też możesz wpłynąć dla każdej spółki, którą na tyle znasz, by odpowiedzieć na pięć pytań, pojawiających się po kliknięciu w "gwiazdki". Może nie mieć nic wspólnego z finansami ani wskaźnikami; służy userowi do samodzielnego rankingowania spółek, a społeczności do oceny ogólnego sentymentu do każdej z nich.
Ahhh subiektywna, przepraszam ale niedoczytałem idei tego wskaźnika biorąc go za jakąś średnią statystyczną z innych.
|
|
WatchDog napisał(a):Działamy w tym kierunku: lepsze sortowanie na tym co jest Pomysł dobry, tyle, że chciałbym posortować po strefie bezpieczeństwa, potem po średniej, potem po ksiegowej itd. Chyba trzeba zmienić filozofie screenera ;) WatchDog napisał(a):plus export wszystkich danych do własnej obróbki. Byłoby miło zobaczyć obok siebie dane brane do wyliczenia kolejnych wskaźników, wyniki formuły, itd. wskaźnik za wskaźnikiem w rządku. Portal spełniłby misje edukacyjną (my początkujący nie wiemy jak się to właściwie liczy ;) ). Zauważyłem jeszcze cos innego. Np. spółka ABPL łapie sie w pierwszej dzisiątce wskaźników c/zo, c/p, ev/ebit, ev/przych (przy filtrze na bezpieczne) natomiast jest daleko wg oceny średniej, natomiast spółka WOLAINFO w pierwszej dzisiątce nie występuje nigdzie natomiast w ocenie średniej łapie sie do ścisłej czołówki. Pewnie łatwo to statystycznie wyjasnić tyle, że jest to dziwne.
|
|
blotted_scientist napisał(a): Robin2003: xls to nie jest dobry pomysł, chociażby z tego powodu, że obsługa tego formatu znacząco się różni nawet w obrębie aktualnych produktów MS (np "zwykły" Excel,już abstrahując od wersji, vs PocketExcel). Csv ma tą przewagę, że otworzysz go we wszystkim i pod wszystkim.
Nie znam się na csv być może to jest to samo co moja propozycja: dodatkowego przedstawienia danych w prostej tabeli html tak jak tutaj: Kursy Jest to mniej bajeranckie ale obsługuje wszystkie przeglądarki i jest naprawdę o wiele bardziej użyteczne dla kogoś kto to sobie przeklei. Tworzenie interfejsu to tworzenie ograniczeń, niby ładniejsze i kolorowe ale wyniki trudno się przeszukuje, danych nie można wprost porównać, szczególnie gdy sie je traci po drodze (np. jak wspomniał ktoś oznaczenie kolorami nie przenosi sie do innych narzędzi itd.).
|
|
WatchDog napisał(a):To jeszcze, jaka przeglądarka? W Operze screener niestety w ogóle nie działa. Dopiero teraz pomyślałem, że przeglądarka może mieć znaczenie i odwołuje wszystko co przez ostatnie dni pomyślałem ;) najprościej byłoby nie robić screenera tylko dać tabelę z danymi a w Excelu każdy by sobie przeglądał i sortował w dowolnych kryteriach, porównując obok siebie wszystkie wskaźniki a nie dwa wybrane – a przynajmniej wprowadzić taką dodatkową stronę www. SortowaniePonadto w screenerze nie potrafię wybrać dwóch stref bezpieczeństwa jednocześnie lub np. wyeliminować ostatniej, może wprowadzic jakieś opcje w kwadracikach wielokrotnego wyboru. To zły wątek chyba.
|
|
buldi napisał(a):No to spójrzmy co się w tym tygodniu urodziło
[ Witam wszystkich. Może zadam głupie pytanie, ale w jakim programie prowadzisz sobie takie wirtualne symulacje? Excel? Pozdr.
|
|