0 Dołączył: 2008-08-03 Wpisów: 184
Wysłane:
14 października 2008 12:41:51
przy kursie: 2,04 zł
C/Z 10 C/WK 0,60
Skonsolidowane przychody Lenteksu mogą wzrosnąć ponaddwukrotnie - zapowiada Krzysztof Moska w rozmowie z "Parkietem". Inwestor, kontrolujący 18,6 proc. kapitału firmy, przyznaje, że prowadzi zaawansowane rozmowy z właścicielem trzech zagranicznych fabryk, działających w podobnej branży. - Ich roczne obroty wynoszą 100 mln euro - powiedział "Parkietowi" Moska.
Jeśli inwestor dojdzie do porozumienia, Lentex może przejąć te zakłady. W zamian za ich majątek wyemituje akcje. Wtedy obecny właściciel stanie się głównym akcjonariuszem polskiej spółki. Moska nie wyklucza oddania kontroli nad Lenteksem. Nie podaje jednak nazwy podmiotu, z którym rozmawia. Z ogólnego opisu wynika, że może chodzić o fundusz Wallis, będący właścicielem węgierskiej firmy Graboplast. Nie udało nam się w tej sprawie uzyskać komentarza funduszu. Mimo że Graboplast od ponad 10 lat jest zainteresowany współpracą z Lenteksem, to jednak dotychczas nic z tego nie wyszło - czytamy w "Parkiecie". Krzysztof Moska przyznał również, że zajmuje się od dawna od dawna innym projektem, który dotyczy Lenteksu (Moska ma 18,8 proc. akcji - przyp. red.). - Otrzymałem różne propozycje. Jedna z nich zakłada, że Lentex może przejąć trzy zagraniczne fabryki działające w podobnej branży. Ich roczne przychody są na poziomie 100 mln euro (340 mln zł - przyp. red.). To rozwiązanie może być bardzo realne. Jeśli moje rozmowy przyniosą efekty, to przedstawię wszystko zarządowi i radzie nadzorczej spółki. Projekt musi, oczywiście, zostać ostatecznie zaakceptowany przez akcjonariuszy. Chciałbym ten temat zakończyć sukcesem - powiedział "Parkietowi" inwestor.
- Nie jest to projekt na wstępnym etapie. Analizuję go już w szczegółach. Takie negocjacje jednak nie trwają krótko - dodał.
Co sadziecie - Moska u wielu ludzi nie ma zaufania bo wiele jego obietnic sie nie sprawdziło ale cena 10 zł moze warta zainteresowania .
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
14 października 2008 12:46:20
kiedys czytalem obszerny artykol o Pany Mosce (chyba tak sie odmienia :blackeye: ) i zapadl mi w pamiec bardzo pozytywnie. koles kupuje spolki restrukturyzuje i sprzedaje. umie zarabiac pieniadze. EEX
|
|
Wysłane:
14 października 2008 12:51:56
owner napisał(a):kiedys czytalem obszerny artykol o Pany Mosce (chyba tak sie odmienia :blackeye: ) i zapadl mi w pamiec bardzo pozytywnie. koles kupuje spolki restrukturyzuje i sprzedaje. umie zarabiac pieniadze. Owner - mozesz ewentułalnie zapodac wykres Jesli nie stanowiło to dla Ciebie problemu Dzieki !
|
|
|
|
Wysłane:
14 października 2008 13:14:23
 A i jeszcze jedno sporo TFI w akcjionariacie a obecnie wcale nie jest to zaleta .
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
14 października 2008 21:22:49
wykres taki.  kliknij, aby powiększyćod dawna w trendzie spadkowym. niedawno kurs przebil swoje ostatnie dno przy 12.4 co chyba nie jest niczym dziwnym. wszedzie sygnal zakupu ale patrzac na usa to moze niewiele pomoc. rekomendacja "zgodnie z rynkiem" :blackeye: sam nie wiem, odechciewa sie handlowc patrzac na ten caly cyrk. EEX
|
|
Wysłane:
14 października 2008 22:45:20
Owner - wielkie dzieki !
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 października 2008 22:13:13
przy kursie: 1,90 zł
Trudno mi ocenić tę spółkę. Oj, żeby tutaj się nie zbudowała piramidka. Lentex stał się grupą kapitałową i konsoliduje wynik Novity, którego ma jakieś 40% w przychodach. To może znaczyć, że planuje integrację, czyli wchłonięcie operacyjne i połączenie firm w jeden podmiot. Ale nawet jeśli takich planów nie ma, to w ciężkich czasach gdyby trzymałby jej akcje w pozycji "inwestycje" to musiałby co kwartał wpisywać zaktualizowaną wycenę rynkową, oczywiście coraz mniejszą, a różnicę przenosić jako stratę na rachunek wyników - i byłoby słabo z wynikiem.
Nie podejmuję się ocenić spółki, odpuszczam. Jest czysta podobnie jak Novita, zadłużona nieznacznie, stabilność finansowa dobra. Tu się może dziać wszystko, jeśli któryś z planów wypali to będzie na pewno inaczej niż jest teraz. Kto ma przekonanie do planów i umiejętności p. Moski, może się przecież dołączyć. Ta spółka jest teraz pisana od nowa i to dopiero początek.
Edytowany: 15 października 2008 22:13
|
|
0 Dołączył: 2008-10-20 Wpisów: 5
|
|
Wysłane:
20 października 2008 11:33:55
przy kursie: 1,77 zł
Fajna analiza - co to znaczy? Wstawiłeś link do płatnego contentu, czyli specjalnie się drażnisz czy naganiasz na abonament?
|
|
0 Dołączył: 2008-09-25 Wpisów: 17
Wysłane:
20 października 2008 13:21:16
Na Ox mamy: - średnioterminowy trend spadkowy i aktualny sygnał sprzedaży z zasięgiem (pomiar pionowy do 8 zł), siła relatywna na chwilę obecną dodatnia, ale jak spojrzymy na wykres tejże to też żadna rewelacja - trend spadkowy
- krótkoterminowo jest sygnał zakupu, niedokończony, z zasiegiem do ok 10 zł. z linią obrony 8,65, z tym, ze na sile relatywnej mam od piątku aktualny sygnał sprzedaży więc niezbyt bezpieczne jest i to 10 zł. (Cena na chwilę obecną 9,18 zł)
Na moje standardy spółka ewentualnie nadaje się do obserwacji. Jeśli uzyska tą dychę, a dokładnie 10,70, to na średnioterminowym pojawi się sygnał zakupu z ceną docelową ok. 15 zł. A jeśli dotrze tylko do 10,50 to też się pojawi syganał zakupu ale tym razem z ceną docelową 11,90. Czyli po dojściu do 10-ciu gdy pojawi się korekta do poziomu 8,90 - 9,10 to możliwe, że wsiądę. Teraz nie.
Wszystko oczywiście jest nieaktualne jeżeli cena w tym czasie spadnie do 7,85
|
|
|
|
Wysłane:
20 października 2008 13:54:11
WatchDog napisał(a):Fajna analiza - co to znaczy? Wstawiłeś link do płatnego contentu, czyli specjalnie się drażnisz czy naganiasz na abonament? Zrobiłem to przez zapomnienie, może troszkę się drażnię? ;)
|
|
Wysłane:
20 października 2008 13:56:11
dK napisał(a):Na Ox mamy: - średnioterminowy trend spadkowy i aktualny sygnał sprzedaży z zasięgiem (pomiar pionowy do 8 zł), siła relatywna na chwilę obecną dodatnia, ale jak spojrzymy na wykres tejże to też żadna rewelacja - trend spadkowy
Jakiej Siły relatywnej używasz?tzn jak zbudowanej? Wobec czego?
|
|
Wysłane:
20 października 2008 14:40:43
1teresa1 napisał(a): Jakiej Siły relatywnej używasz?tzn jak zbudowanej? Wobec czego?
Stosunek ceny papieru do WIG.
Edytowany: 20 października 2008 14:41
|
|
Wysłane:
20 października 2008 14:45:19
dK napisał(a):1teresa1 napisał(a): Jakiej Siły relatywnej używasz?tzn jak zbudowanej? Wobec czego?
Stosunek ceny papieru do WIG. Miałem nadzieję, że używasz czegoś co da się analizowac ilościowo... tzn można porównywac wartości miedzy papierami
|
|
Wysłane:
20 października 2008 15:05:05
1teresa1 napisał(a):Miałem nadzieję, że używasz czegoś co da się analizowac ilościowo... tzn można porównywac wartości miedzy papierami Zachęcam do lektury "Wykresy punktowo-symboliczne" (T.Dorsey). Tam dokładnie wyjaśnione jest co to jest siła relatywna. Generalnie chodzi o to by uzyskać wynik lepszy niż średnia rynkowa, co oznacza, że trzeba obracać sie wśród papierów które mają siłę relatywną dodatnią, czyli rosną szybciej niż WIG albo choćby spadają wolniej niż średnia rynkowa. Dzięki temu wyrzucasz z portfela takie walory jak np. Millennium, a wzbogacasz się np. o takie jak Lubawa. Oczywiście mozna również badać relacje między ceną dwóch papierów. Proponuje nie kontynuować, bo nie ma to nic wspólnego z Lentexem.
Edytowany: 20 października 2008 15:06
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
20 października 2008 15:06:44
dk zdaje się dokonał dość dobrej oceny możliwych ruchów kursu, aby to załapać trzeba spojrzeć na wykresy XO, link do nich i kursu masz na forum, choć faktycznie ta siła relatywna po tak dużym spadku wygląda podejrzanie, znaczy już trochę urosła a rynek za mocny nie jest. Ten zasięg możliwego spadku do 8 to też taki nie precyzyjny trochę, ale do 7,85 całkiem sensowny, ale wtedy to już trzeba będzie spadochron założyć na tej spółce. Spółka ewidentnie jest w fazie walki o przełamanie tendencji spadkowej, dlatego nie ma wyraźnych wygenerowanych sygnałów ostatnio a jedynie możliwe do wygenerowania. dk używasz jakiegoś programu do tego czy sam to wyliczasz wg. strony, bo na stronce coś jeszcze z 17.10 pokazuje siłę relatywną dodatnią, więc nie wiem, czy dobrze to pokazuje i oczywiście pytanie czy ta siła relatywna która ci wyszła ujemna to trzy O ?
|
|
Wysłane:
20 października 2008 18:37:45
opennetpr napisał(a): dk używasz jakiegoś programu do tego czy sam to wyliczasz wg. strony, bo na stronce coś jeszcze z 17.10 pokazuje siłę relatywną dodatnią, więc nie wiem, czy dobrze to pokazuje i oczywiście pytanie czy ta siła relatywna która ci wyszła ujemna to trzy O ?
Jako chroniczny malkontent używam swojego własnego programu. Jeśli się domyślam, to chodzi Ci o stonę czasnazysk? Nie, nie korzystam z niej z kilku powodów: dużo błedów, jedna perspektywa czasowa - brak możliwości długo i krótkoterminowej analizy, tylko logarytmiczna oś pionowa, ceny wyłacznie z zamkniecia, brak z oczywistych względów wykresów siły relatywnej papier_papier. Tak sobie tam zajrzałem i rzeczywiście na sile relatywnej mamy tam po długiej kolumnie kółek szósty krzyżyk, czyli podobnie jak u mnie. Ten wykres można potraktować jako perspektywa średnioterminowa. Na krótkoterminowym nie mam na końcu kółek tylko krzyżyki (siła relatywna jest aktualnie dodatnia), ale wcześniej sam wykres siły relatywnej wygenerował na pod koniec dnia (piątek) sygnał sprzedaży. Biorę pod uwagę dane intraday.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
20 października 2008 18:56:56
Dzięki, oto właśnie mi chodziło, że sygnał sprzedaży na sile musiał się pojawić w bardzo krótkiej perspektywie, jeśli tu się ma pojawić to musi być mocny spadek i trzy O na koniec tygodnia. Tak o tę stronkę mi chodziło, to stronka w dłuższej perspektywie i faktycznie czasem zdarzają się na niej błędy bądź przez nie dopatrzenia bądź przez założenia gdy idzie o przyjęcie generowania sygnałów, dlatego każdy wykres trzeba sobie samodzielnie zanalizować i tamte nie nadają się to transakcji jednoseryjnych, choć z grubsza to co pisałeś o kursie pokrywało się z tym co dało się wywnioskować z wykresu na stronce.
|
|
Wysłane:
12 listopada 2008 21:38:09
przy kursie: 2,06 zł
III kwartał był dla spółki bardzo spokojny. Równa kontynuacja zyskownej działalności, stabilny wzrost przychodów grupy. Trudno to się analizuje wobec poprzednich okresów, bo wcześniej Lentex raportował jednostkowo, a od niedawna jest grupą. Jako firma produkcyjna ma mierny zwrot z kapitału i z aktywów, zyskowność netto taką na kilka procent, zadłużenie niewielkie i spada. Zdrowa spółka. Bałbym się tylko tego zapowiadanego przejmowania wielkich zagranicznych fabryk. Lentex może wprawdzie wchłonąć bardzo dużo kredytów, gdyż ma co zastawić, ale kluczem jest zyskowność. Bo gdy kupi nierentowne firmy i nie zdoła ich szybko doprowadzić do zyskowności, to zacznie dokładać. W dzisiejszych czasach wielkość nie jest żadnym atutem, bo przewagę konkurencyjną uzyskuje się innowacjami, a nie tylko siłą masy przetargowej. Tak gadam ogólnie, bo nie znam branży wykładzin, a to jest tutaj kluczem do oceny, czy pomysły Lenteksu dają widoki na zyski.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 198
Wysłane:
4 grudnia 2008 19:54:49
przy kursie: 2,45 zł
Cytat:Graboplast dźwignął kurs akcji Lenteksu
Informacja "Parkietu" o kupnie blisko 5 proc. papierów Lenteksu przez fundusz Wallis i możliwej fuzji z Graboplastem została dobrze przyjęta
O4,9 proc. do 11,95 zł wzrósł wczoraj kurs Lenteksu po naszych informacjach o możliwym połączeniu z węgierskim Graboplastem. W trakcie sesji na spadającym rynku za papiery producenta włóknin i wykładzin płacono maksymalnie 12,25 zł.
Zdaniem Ludomira Zalewskiego z DM PKO BP, na razie trudno ocenić atrakcyjność ewentualnego połączenia, bo nie ma żadnych szczegółów, na jakich zasadach mogłoby do tego dojść. Jeśli jednak fuzja doszłaby do skutku (o planach współpracy biznesowej i kapitałowej mówiono już wielokrotnie), powstanie podmiot o skonsolidowanych obrotach przekraczających 500 mln zł. Z dostępnych danych wynika, że roczne przychody Graboplastu sięgają ponad 19 mld forintów (około 280 mln zł). Lentex w 2007 r. uzyskał blisko 170 mln zł obrotów. Od początku tego roku lublinieckie przedsiębiorstwo dodatkowo konsoliduje także wyniki zielonogórskiej Novity. Przez pierwsze trzy kwartały tego roku skonsolidowane przychody Lenteksu wyniosły 184 mln zł.
Graboplast jest wiodącym w Europie Środkowo-Wschodniej producentem wykładzin i paneli podłogowych oraz nawierzchni do obiektów sportowych. Ma trzy fabryki w miejscowości: Gyor, Tatabanya i Kecskemet. Około 88 proc. produkcji sprzedaje za granicą. Zatrudnia 870 osób (na koniec 2007 r. Lentex zatrudniał 714 pracowników, a Novita 280). Właścicielem jest fundusz Wallis, który posiada 84 proc. kapitału Graboplastu.
Z informacji "Parkietu" wynika, że fundusz Wallis zarejestrował na dzisiejsze walne Lenteksu pakiet akcji zapewniający blisko 5 proc. głosów. Krzysztof Moska, wiodący akcjonariusz lublinieckiej spółki (ma blisko 18,6 proc. kapitału), będzie przekonywał pozostałych uczestników dzisiejszego spotkania do poparcia połączenia z zagranicznym przedsiębiorstwem. Sam dotychczas nie podał jeszcze ani razu nazwy tego podmiotu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.