Temat:
INDYGO
Obserwuje ktoś jeszcze tę spółkę? Od 4 miesięcy konsolidacja i wreszcie wybicie górą i magiczny opór 0,95zl miejmy nadzieję zamienił się we wsparcie. Ciekawe czy pojawi się jakaś informacja fundamentalna.
|
|
Temat:
INDYGO
A wiadomo kiedy pojawi się raport za IV kwartał? Na koniec, według Prezesa, miało być przeszacowanie aktywów które powinno w znaczący sposób zwiekszyć wycenę spółki. Już koniec stycznia a o raporcie nic nie słychać :/
|
|
Temat:
INDYGO
|
|
Temat:
INDYGO
|
|
Temat:
INDYGO
Wyszło mi z definicji formacji flagi, ale przyznaję, że źle liczyłem. Jeśli byłaby to flaga to z punktu AT powinno dojść do ~1,65zł. Troche długo trwa ta flaga, ale wolumen (spadek wolumenu wraz z czasem trwania flagi spadkiem kursu) by sie zgadzał.
Nie naganiam, po prostu jako akcjonariusz mam skłonność do życzeniowego widzenia wszystkiego w różowych kolorach. Dlatego poprosiłem o ochłodzenie głowy :) Oczywiście konstruktywne. Według mnie dobre wyniki będą w przyszłości, ale wtedy kurs już nie będzie atrakcyjny. Ja trzymam, chociaż domyślam się, że nikt tutaj nikomu tak naprawdę nie wierzy.
ps. płynność ostatnio rzeczywiście bardzo mizerna
Pzdr
|
|
Temat:
INDYGO
Ech, już mnie ten marazm dobija. Dla pocieszenia wklejam analizę techniczną. Na moje oko szykuj się wybicie z zasięgiem ~1,80zł. Wyrysowała się ładna flaga + jedziemy po górnej bandzie trójkąta + wsparcie SMA 45 + wsparcie na 1,20zł + wolumen na ostatnim wzroście + "schłodzony" MACD.. o matko, same plusy widzę. Zachęcam do znalezienia paru minusów, żeby ochłodzić moją głowę ;)  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
INDYGO
zjk napisał(a):Niestety brak jakich kolwiek przeslanek na wybicie,
firma nie wprowadzi na NC w najbliszym czasie wysoce wartosciowych walorow, ogolna tendencja na szerokim rynku jest negatywna,
chcialbym sie mylic, ale w najbliszym czasie raczej zapowiada sie tutaj kiszenie - gdyz ta spolka do spekulacyjnych jak NCG, SNW, PETROL,BORYSZEW raczej nie nalezy.
Wartosc firmy wzrosnie o kilkanascie procent, jednak bedzie to wymagac albo jakiegos przelomu albo dluszego czasu a przedewszystkim hossy w branzy. Nie zgadzam się. Najpierw weźmy pod uwagę sytuację techniczną spółki, która wygląda bardzo dobrze i jeśli przebijemy poziom 1,35zł powinno być to dla inwestorów technicznych, którzy jeszcze waloru nei mają, okazją do kupna. Spójrz na ostatnie wzrosty z 22 lipca. Wolumen to ponad 1mln akcji! Na tygodniowym wykresie sygnał kupna na MACD (jeśli nie spadnie do końca tyg). Jeśli tego nie widzisz, to chętnie wkleję swoją analizę. Natomiast jeśli chodzi o kwestie fundamentalne, to nadal uważam, że to najlepszy okres, żeby kupować akcje tej spółki. Ma duży zapas gotówki i zaczyna ją lokować w udziały w perspektywistycznych firmach (zgodnie z planami z prospektu emisyjnego) Może teraz jeszcze nie widać efektów, ale jak już będą, to kurs będzie dużo wyżej :) Pozdrawiam
|
|
Temat:
INDYGO
Jak tam nastroje? Ktos jeszcze jest na pokładzie? Moim zdaniem szykuje się ładne wybicie, żeby tylko wyniki w raporcie były zadowalające.
Pzdr
|
|
Temat:
INDYGO
I ja tu jestem, kiedy pomyślę ile zachodu było o obejmowanie nowej emisji to mi się niedobrze robi  Dałem sobie czas do przyszłego roku, ale niespodziewałem się deprecjacji kursu w takim zastraszającym tempie.
|
|
Temat:
INDYGO
Jakie plotki? W komunikacie było jasno napisane:
18.05. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 3/2010 Temat: Raport bieżący 3/2010 Postawa prawna: Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji Treść: Zarząd LST CAPITAL S.A. (poprzednio TOTMES CAPITAL S.A.) informuje, że w dniu 19 maja 2010 roku otrzymał zawiadomienia od znaczących akcjonariuszy Spółki, przekazane zgodnie z art. 69 ust. 1 Ustawy o ofercie [..], iż wyniku rejestracji w dniu 13 maja 2010 roku przez sąd podwyższenia kapitału zakładowego LST CAPITAL S.A. w drodze emisji akcji serii G oraz w wyniku objęcia przez TOTMES Fund S.A. [spółka zależna od TOTMES S.A.] 1.107.142 akcji serii G LST CAPITAL S.A. oferowanych w ofercie publicznej, zmienił się posiadany przez znaczących akcjonariuszy udział w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu LST CAPITAL S.A.
(...)
3. Iwona i Dariusz Janus Przed ww. zmianą Dariusz Janus wraz z małżonką Iwoną Janus posiadali: 7.176.454 akcji zwykłych LST CAPITAL S.A., które łącznie stanowiły 20,53% kapitału zakładowego spółki oraz 20,53% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Po ww. zmianie Dariusz Janus wraz z małżonką Iwoną Janus posiadają: 7.176.454 akcji zwykłych LST CAPITAL SA., które stanowią 16,29% kapitału zakładowego spółki oraz 16,29% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.
(...)
także nic się nie zmieniło.
|
|
Temat:
INDYGO
Z kwestii technicznych: nie silny opór a silne wsparcie. Które zresztą idealnie pokrywa się z 61,8% zniesienia całej fali wzrostowej. Jest to silne wsparcie, ale czy wytrzyma? Zobaczymy jak zakończy się dzisiejsza świeca, jeśli na obecnych poziomach (1,29zł) to wyrysuje nam się ładna biała wzrostowa świeca, szkoda, że nie poparta wolumenem.
List od Prezesa potrzebny w tych ciężkich czasach ;)
Pozdrawiam
|
|
Temat:
INDYGO
Ja trzymam i będę trzymał jeszcze długo. Dostaliście list od Prezesa? Szanowny Panie, W związku z zapytaniami inwestorów indywidualnych kierowanymi na adres LST CAPITAL SA chcielibyśmy poinformować, że z punktu widzenia rozwoju spółki LST CAPITAL SA wszystkie zagadnienia związane z planami inwestycyjnymi są pod pełną kontrolą. LST CAPITAL realizuje wszystkie planowane inwestycje i prowadzi szereg rozmów dotyczących inwestycji. Równocześnie, LST CAPITAL przygotowuje lub uczestniczy w przygotowaniu debiutów spółek portfelowych na rynku NewConnect, zgodnie z zapowiedziami. LST CAPITAL pracuje również nad dalszą rozbudową portfela inwestycji określanych jako klaster technologiczny. Oznacza to, iż prowadzone są obecnie liczne rozmowy w sprawie kolejnych inwestycji, rozwijają się spółki portfelowe, o czym informujemy regularnie w raportach bieżących, komunikatach i wywiadach prasowych. Informacje takie będą również przekazywane w najbliższej przyszłości. Dodatkowo w najbliższym czasie planujemy organizacje spotkania dla inwestorów, na którym zaprezentowana zostanie strategia rozwoju LST CAPITAL na drugą połowę 2010 roku oraz na rok 2011, wraz z informacjami o rozwoju spółek portfelowych. W tym zakresie, nie dzieje się w LST CAPITAL nic niepokojącego. Otrzyma Pan na takie spotkanie zaproszenie. Jeśli chodzi o kurs akcji to według naszych informacji po stronie podażowej nie stoi żaden z głównych akcjonariuszy. Nie sprzedaje akcji również Zarząd oraz Członkowie Rady Nadzorczej. W związku z tym trudno nam spekulować na temat tego kto sprzedaje akcje. Prawdopodobnie dochodzi do wymiany w akcjonariacie ze strony osób, które nabywały akcje przy kursach do 1,20 zł. Tym niemniej, nie udało się nam zlokalizować źródła obecnej podaży. Proszę jednak zwrócić uwagę, iż akcje te skrupulatnie choć w sposób bardzo inteligentny są akumulowane, a średnia wartość zrealizowanego zlecenia kupna jest coraz większa, i tak na przykład w dniu dzisiejszym wynosi 1.700 sztuk, podczas gdy w niedalekiej przeszłości była poniżej 1000 sztuk. Zwracamy jedynie uwagę, że free float Spółki wynosi ok. 42 % kapitału, czyli około 18.500.000 akcji. W naszej ocenie nie są to jednak akcjonariusze nabywający akcje w nowej emisji akcji serii G, których cena emisyjna wyniosła 1,4 zł. Być może są to transakcje dokonywane przez akcjonariuszy, którzy nabywali akcje spółki po niższych cenach na rynku NewConnect w latach poprzednich. Chcielibyśmy natomiast zwrócić uwagę, że nie jest rola zarządu oceniać decyzje inwestycyjne poszczególnych akcjonariuszy. Uważamy, że wraz z debiutem spółki na rynku głównym GPW powinna ona zyskiwać na poziomie płynności i wyceny, która aktualnie - naszym zdaniem - nie odzwierciedla aktualnej siły spółki i jej potencjału wzrostu. Chciałbym osobiście podkreślić, iż w najbliższym czasie pojawi się szereg informacji, które są wynikiem pracy Zarządu LST CAPITAL, a dotyczyć one będą nowych przedsięwzięć realizowanych przez LST CAPITAL. Chciałbym również podkreślić, że jako Prezes Zarządu osobiście zapoznaje się ze wszystkimi przejawami oceny pracy Zarządu, w tym kierowanymi do LST CAPITAL na forach internetowych i wszystkie one są analizowane. Dziękujemy Panu za Pańskie zainteresowanie LST CAPITAL oraz za inwestycję w akcje LST CAPITAL. Jeszcze raz mogę wyrazić swoje przekonanie, że wszystko co najlepsze jest przez akcjonariuszami LST CAPITAL. Wszystkie ewentualne pytania proszę kierować na adres inwestorzy@lstcapital.pl. Dariusz Janus Prezes Zarządu LST CAPITAL SA
|
|
Temat:
INDYGO
Ale mi nie chodzi o spekulacyjne granie. I fakt, że trzeba myśleć długoterminowo. Tylko jestem zły bo zamroziłem kapitał na akcje już ponad miesiąc temu, załatwiałem poświadczenie o ich posiadaniu, szedłem do BOŚ na zapis, i okazuje się, że ten kto tego nie zrobił ma możliwość kupienia akcji dużo taniej, to właśnie jest frustrujące. I niech ktoś ze starszych akcjonariuszy, którzy zapisali się na nową emisję powie, że nie czuje się trochę oszukany/zawiedziony. Tyle o emocjach. Swoją drogą technicznie też to ładnie wszystko wyglądało, ale się posypało.
|
|
Temat:
INDYGO
Ech, troche się pomyliłem. Można było kupić praktycznie dowolną ilość akcji nawet PONIŻEJ ceny emisyjnej ;/ Czuje się tak: wzięli kase od leszczy (m. in. ode mnie), za tą kasę sfinansują wybrane inwestycje, a reszta mądrzejszych inwestorów będzie mogła sobie kupić akcje sporo taniej. Prezes mówił, że nowa emisja z gwarantowanym objęciem nowych akcji to przywilej dla starszych akcjonariuszy. Pytam: na czym polega ten przywilej? :/ Blah, moja naiwność.
|
|
Temat:
INDYGO
Z tymi końcówkami to akurat żaden dowód, ja też lubie kupować i sprzedawać w ilości "z równymi końcówkami". Żeby emisja była jakąś formą nagrody dla akcjonariuszy, którzy obejmowali nową emisję, kurs nie powinien zejść poniżej 1,40zł (choć już i ten poziom zostawił pewien niesmak). No ale spółka ma przyszłość, ma gotówke, ma nowe inwestycje. Ziarno zostało zasiane, na plony trzeba będzie trochę poczekać, ale wygląda na to, że mogąbyć obfite :) (to tak też trochę a propos oczekiwanego patentu na 5-letnie nawozy sztuczne dla ogrodnictwa)
Pozdrawiam
|
|
Temat:
INDYGO
Brać można było znacznie więcej, po prostu nie było chętnych do kupna.
|
|
Temat:
INDYGO
A ja to widzę tak: bez sensu było się zapisywać na akcje nowej emisji, skoro dzisiaj można było praktycznie w cenie emisyjnej wziąć dowolną ilość. Dzień debiutu wypadł niesamowicie słabo, szczególnie na tle szerokiego rynku. LST Capital było jedną z najbardziej zniżkujących spółek na GPW. Co to za premia dla inwestorów, którzy obejmowali nową emisję? Blah, jestem zniesmaczony dzisiajszym debiutem, nie tak to miało wyglądać.
|
|
Temat:
INDYGO
Witam wszystkich akcjonariuszy,
Jak zapatrujecie się na nową emisję za 1,40zł? Tankujecie do pełna, czy odpuszczacie? Ja mam ochotę zapisać się na całość, ale trochę boję się, czy nie będzie sytacji jak na Black Pearl, czy generalnie jak na wielu emisjach, że po krótkim czasie będzie można spokojnie dokupić sobie akcje poniżej ceny emisyjnej..
Z drugiej strony patrzac na wykres i analizę techniczną na poziomie 1,55zł mamy bardzo silne wsparcie w postaci ostatniego dołka, szczytów z lutego i SMA45 i aż ciężko uwierzyć, że może spaść na poziom 1,40zł i niżej...
Pozdrawiam
|
|
Temat:
INDYGO
Cytuję:
„Pomimo, iż jest to emisja z wyłączeniem prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy Zarząd, porozumieniu z głównymi akcjonariuszami, postanowił uhonorować inwestorów mniejszościowych i stworzyć im gwarancję objęcia akcji nowej emisji w stosunku 1 do 1. Ponadto główni akcjonariusze zobowiązali się do niezbywania posiadanych akcji.” - mówi Dariusz Janus, Prezes Zarządu LST CAPITAL S.A.
Czy ktoś wie jak starzy akcjonariusze mogą objąć akcje nowej emisji? Jak to wygląda?
Pozdrawiam
|
|
Właśniej jest na 0,76zł :) Powiem może trochę z dystansu, dzisiaj sprzedałem swój pakiet z niezłym zyskiem. Uważam, że spółka ma duże perspektywy, szczególnie jeśli chodzi o przeprowadzenie emisji, których jak słyszeliśmy zapowiada sie niemało. Raport również pozytywny. Niemniej sprzedałem, gdyż: a) przydałaby się korekta po tak długich wzrostach b) sprzedawaj fakty c) atmosfera ogólna na rynkach. Niemniej nie wykluczam, że na niższych poziomach cenowych jeszcze się zainteresuje, a jeśli ktoś myśli długoterminowo to te chwilowe korekty i tak nie robia na nim wrażenia.
Pozdrawiam
|
|
Kupuj plotki, sprzedawaj fakty? Korekta się należy.
|
|
Temat:
DIGITAL
Wreszcie 0,90zł pokonane na zamknięciu. Jak myślisz, do jakich wartości będziemy się zbliżać? Najbliższy cel szczyt z sierpnia (1,48zł)?
|
|
Temat:
INDYGO
Jasne, historyczny wolumen, ale bez historycznych wzrostów. Po prostu przed taką decyzją spodziewałbym sie kilkudziesięcioprocentowego wzrostu kursu. Ale to tylko moje oczekiwania, jak jest naprawdę dowiemy sie już w najbliższych dniach :) Być może wszystko przed nami.
|
|
Temat:
INDYGO
TheBlackHorse napisał(a):No i mamy dwa dni do kolejnego posiedzenia KNF... Jak myślicie zatwierdzą tym razem przesiadkę?
Wydaje mi się, że jeszcze nie teraz. Zbyt mały ruch na akcjach, stawiam na następne posiedzenie. A jak będzie, zobaczymy.
|
|
Czwartek i piątek pokazały jak mocno trzyma się WDMSA. Jeśli raport we wtorek okaże się dobry, to moim zdaniem czeka nas jeszcze kilku-kilkunasto procentowy wzrost. Nie zapominajmy, ze to new connect. Tutaj wzrosty o 100-200% w ciągu kilku miesięcy to nic niezwykłego :) Najblizszy opór to 0,86zł i psychologiczna granica 1zł.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
INDYGO
Myślę, że te wszystkie paczki po 10-25tys. w cenie powyżej 1,45zł nie były brane przez niedoświadczonych inwestorów. Wierzę, że jeszcze zobaczymy tu wzrosty.
|
|
Temat:
INDYGO
THIS IS MADNESS!!! :D Ktos wie o co chodzi? Poza pieknym wybiciem z trójkąta?
|
|
Temat:
DIGITAL
Nic nie można założyć na pewno. Cieszy niewątpliwie gigantyczny jak na tę spółkę wolumen na wzrostach. Troche martwi dzisiejsze zamknięcie z wielą czarna świeczką. Ale czy do tak mało płynnych spólek jak te z NC mozna tak naprawdę stosować analizę techniczną? Tzn można na pewno, ale wydaje mi się, że bardziej należy w tym wypadku patrzeć na wolumen niż na wskaźniki. Ciekawe co najbliższe dni przeniosą.
|
|
Temat:
VRG
szamot-kb napisał(a):12-22 10:33 (VST 2.25 4.2%) [Dzienny] : MACD - sygnał kupna
jest sygnał i spada??? czemu??? Chyba za bardzo wierzysz w sygnały generowane przez wskaźniki, to że jest "sygnał kupna" o niczym nie świadczy. Trzeba przyjrzeć się szerzej kursowi, liniom trendu, wskaźnikom, poziomom wsparcia i oporu i dopiero wtedy zanalizować całe dane i oszacować prawdopodobieństwo zachowania się kursu.
|
|
Temat:
VRG
Albo tarczy podatkowej. Poza tym, skoro moge teraz sprzedać po 2,30zł, a kiedyś odkupić po załóżmy 2zł czy niżej, to po co trzymać? no chyba, że ktoś ma naprawdę spory pakiet i ciężko jest go szybko sprzedać i musi płacić wysokie prowizje, może wtedy tak.
Poza tym, jeśli kolejny raz odbijemy się od linii trendu (okolice 2,32zł) to tym razem podłoga w postaci 2zł może juz nie wytrzymać. Z takiego zxałożenia wychodziłem, pozbywając się akcji.
|
|
Temat:
VRG
Dokładnie. A tymczasem skorzystałem z okazji i wyszedłem z całego pakietu akcji. Pozostaje niesmak nieudanej, najgorszej wrecz inwestycji w 2009 :/ Uważam, że nie ma szans przebicie 2,32zł (na zamknieciu). Jak będzie, zobaczymy.
ps. uważam, że kurs domknie lukę z 2,16-2,18zł
|
|
Temat:
VRG
Ja niestety też boje się, że to tylko korekta i dalej w dół. 4,35% w gorę cieszy, 300tys. obrotu już mniej. Niemniej SMA 200 przebita, SMA 100 czeka w kolejce ;)
|
|
Temat:
VRG
To również i moja największa porażka Za to nauczyłem się, że nie ma co czekać i czekać na odbicie jak kurs spada. Jeżeli kupuję spółkę w oparciu o AT i kupuje w sytuacji w której spodziewam się wzrostów, to jeśli wzrosty nie następują -> trzeba sprzedać. Jeśli po ogłoszeniu jakichś ważnych dla spółki danych, kurs nie rośnie -> trzeba sprzedać. Ciąć straty zanim urosną do takich jak teraz na Vistuli :/
|
|
Temat:
ARMATURA
"W BRE Banku SA w dniu 18 grudnia 2009 roku dokonana została przedterminowa, całkowita spłata Kredytu złotowego inwestycyjnego w kwocie 6.855.614,59 PLN (słownie: sześć milionów osiemset pięćdziesiąt pięć tysięcy sześćset czternaście złotych 59/100)"
"w Deutsche Banku PBC w dniu 15 grudnia 2009 roku dokonana została przedterminowa, całkowita spłata Kredytu obrotowego nieodnawialnego w kwocie 2.776.396,27 PLN (słownie: dwa miliony siedemset siedemdziesiąt sześć tysięcy trzysta dziewięćdziesiąt sześć złotych 27/100)"
Widać na brak gotówki nie narzekają ;) Pozytywna wiadomość.
|
|
Temat:
VRG
Wow, już 1,5h Vistula trzyma sie na plusie! Normalnie SZOK!
|
|
Temat:
VRG
Jak dla mnie naciągany RGR. Tym niemniej przekroczenie tej teoretycznej linii szyi, nieważne czy ktoś widzi tam RGRa czy nie, powinno skłonić do sprzedaży.
|
|
Temat:
VRG
Nie no moge się tam doszukać wszystkiego, tylko nie RGRa :| Możesz wkleic wykres jak to widzisz? Co do samego kursu: wygląda na to, że sprzedaż wcale nie idzie tak dobrze jak myśleliśmy i po prostu kurs to powoli ale z niesamowitą skrupulatnością dyskontuje. SMA 100 dawno przebita, SMA 200 przebita dzisiaj. Jestem niestety akcjonariuszem i nie widzę innego kierunku jak poniżej 2zł. Z przyzwoitości powinna chociaż odbić trochę :/
|
|
Temat:
VRG
To dobrze, że nie patrzycie, bo robi się coraz gorzej. Wszystkie wskaźniki wyprzedane, a Vistula w dół, w dół.. w dół. Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem u sieie w notowaniach kolor zielony.
|
|
Temat:
TRAKCJA
Dzisiejsza informacja:
"Zarząd spółki Trakcja Polska S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 14 grudnia 2009 r. Spółka, zawarła, z KZA Przedsiębiorstwo Automatyki i Telekomunikacji S.A., z siedzibą w Lublinie ("Zleceniodawca") umowę ("Umowa"). Wartości netto Umowy: 37.000.000,00 zł. Wartość brutto Umowy: 45.140.000,00 zł."
Tuz przed 16:10 ktoś wywalił akcje i zrobiło się czerwono :/ Z technicznego punktu widzenia widzę flagę z najbliższym oporem na 4,40zł. Stop-loss w granicach 4zł po zanegowaniu formacji.
|
|
Temat:
IDMSA
Ja wysiadłem. Podaż jest ogromna, w okolicy żadnego wsparcia. Jutro bardzo prawdopodobna dalsza wyprzedaż.
|
|
Temat:
IDMSA
Ależ ktoś ewidentnie sypie i to pod sam koniec ;/
|
|
Temat:
IDMSA
A czy ktoś ma jakiś pomysł co z kursem na najbliższe dni?
|
|
Np przejściową hossa ;D Ja również podziwiam Alfredzia za jego niezłomną i niezachwianą wiarę w falę C. fakt faktem jednak, że S&P500 odbija się właśnie od długoterminowej linii trendu spadkowego zapoczątkowanego w październiku. Nadchodzącej fali C nie neguje, być może się zdarzy (jeśli tak, to nawet lepiej, na przyszłość będzie można taniej kupić), tylko po co aż tak się tym przejmować? Przecież fala C nie przyjdzie jednego dnia i nie stracimy nagle 90% portfela. Zawsze zdąży się ewakuować, a póki trend wzrostowy obowiązuje, nie widzę powodów aby z nim nie płynąć.
|
|
Temat:
VRG
Mam wrażenie, że kursem Vistuli nie rządzą sie prawa popytu i podaży :/ Przepraszam, po prostu jestem już strasznie sfrustrowany zachowaniem kursu. Nad Vistula wisi wielki niewidzialny but i gniecie kurs do dołu.
|
|
Ważą się losy najbliższych dni. Wygląda na to, że S&P500 zamknie się dzisiaj w okolicach 1100pkt. Jeśli Azja zamknęłaby się na +2-3%, za nia poszłaby Europa, to pokonanie ważnego oporu 1100pkt sugerowaloby rajd Świętego Mikołaja i bycze zakończenie roku. Natomiast kolejne odbicie od tego oporu... i bykom odpadają rogi ;) Jutro ważny dzień.
|
|
Temat:
IDMSA
To może ja spróbuje:  kliknij, aby powiększyćNa wykresie wygląda to nieźle, spółka trzyma się cały czas trendu wzrostowego i jeśli wszystko dobrze pójdzie, powinniśmy odbić się od linii trendu i w górę. Stop lossa można umieścić trochę poniżej lini trendu, choć jak pokazała piątkowa sesja, może to być zdradliwe. Po drugie od wielu dni IDMSA prowadzi skup akcji własnych, sukcesywnie po te kilkanaście tysięcy akcji z rynku zbiera, a to raczej pozytywna informacja. Dla przeciwwagi dodam, że wskaźniki (RSI, MACD czy ROC) nie daja jeszcze sygnałów kupna.
|
|
Temat:
STALEXP
Albo pozostać na tym samym poziomie lub spaść, jeśli kilka-kilnanaście % kierowców podziękuje za tę podwyżkę. Na kurs spółki moim zdaniem się to nie przełoży.
|
|
Technicznie na Kolastynie sytuacja trochę przypomina tą na Vistuli:  kliknij, aby powiększyćJesteśmy przy dolnym ograniczeniu tego trójkąta, zastanawiam się nad wejściem w poniedziałek  Przynajmniej stop-lossa można dość bezpiecznie blisko postawić.
|
|
Alfredzio, dwa pytania:
1. Jeśli w tym tygodniu powstaną nowe szczyty, wycofasz się z teorii? Czy tylko przedłuży to okres trwania fali B? Ale wtedy burzy się Twój harmonogram czasowy.
2. Zgodnie ze swoją teorią, jaki czas trwania fali C przewidujesz? Kiedy powinna się zakończyć?
Pzdr
|
|
Temat:
JUPITER
Mój stop-loss również poszedł, tylko za wcześnie, przez mój własny głupi błąd No to teraz jak pozbyłem się akcji po najniższej cenie to pewnie polecimy w górę, jestem potworie zły sam na siebie
|
|
Temat:
JUPITER
Racja, oby ten trójkąt się nie sprawdził. Myślę, że 2,10zł to racjonalny stop-loss, zamiast miejsce kupna.
|
|
Temat:
JUPITER
Dlaczego akurat po 2,10zł? Myślę, że jak przebijemy 2,12zł to nie zatrzymamy się na 2,10zł.
|
|
Temat:
JUPITER
Jak to widzicie? :/ Wygląda na to, że wsparcie 2,12 będzie kolejny raz testowane, nie podoba mi się, że już po raz 5 :/ Niżej już jest tylko psychologiczne 2zł.
|
|
Temat:
VRG
Na razie mi się to nie podoba :/ Wolumen nie jest jakiś oszałamiający, a granica 2,40zł cały czas pozostaje mocnym oporem. Dobrze byłoby się zamknąć nad nią. Może w końcówce sesji coś się wyjaśni.
|
|
Temat:
VRG
Kurcze, coś duże mi się te wykresy wklejają. Ktoś wie, jak wklejać, żeby sie dopasowywało do okna?
|
|
Temat:
VRG
Oby tylko było tak, jak zakładamy  O dziwo z technicznego punktu widzenia też wygląda to ciekawie:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
VRG
Ręce już mi opadają :/ Widzieliście dzisiejszy fixing? Przez chwile po 100 000 PKC i teoretyczny kurs po 2zł, potem z kolei po 2,25zł ale ostatecznie sie uspokoiło, ktoś coś sprawdzal? :/ Nigdzie żadnego info, już mi brakuje cierpliwości...
|
|
Taurus80 napisał(a):ktos zauwazyl na innych spolkach podobne transakcje jak na Boryszewie 34,33,32 szt na STX 162,163,162 szt wszystko w takich samych odstepach czasowych  wyglada ze na niektorych spolkach pojawiaja sie sternicy Na Stalexp caly czas ida pakiety po 162-164 akcje. O co chodzi?
|
|
Temat:
GRAVITON
nocnygracz napisał(a):Też myślę, że pomysł niezły.
Myślę też, że ten artykuł mógł wtrącić swoje 3 grosze w kwestii dzisiejszych wzrostów na tej spółce. Nie damy rady zidentyfikować jak bardzo artykuł wpłynął na wzrost kursu (czy go sprowokował?), ale uzasadnione jest chyba podejrzenie, że wpłynął (a przynajmniej, że mógł wpłynąć). Wystarczy, że parę osób dowiedziało się co to w ogóle jest ten WDM i postanowiło zaryzykować parę groszy dla potencjalnego trzycyfrowego zysku.
Uważam, że artykuł nie miał prawie żadnego znaczenia jeśli chodzi o dzisiesze notowania. Zauważ, że fala wzrostowa zaczęła się już 3 listopada i ciągle trwa, wolumen jak na NC bardzo duży już od wielu dni... dzisiejszy wzrost to tylko kontynuacja ruchu, którego zasięg (wg moich obliczeń) to 0,80zł (fale Elliota), 0,86zł (szczyt z 12.08.2008), z może nawet i ponad 1zł jeśli patrzeć na kanał wzrostowy.
|
|
Stalexp, Wdmsa, Cyfrplsat
Żeby nie pisać tylko dlatego żeby pisać, krótkie uzasadnienia:
a)Cyfrowy Polsat: wygląda na to, że wsparcie 14zł jest tytanowe i wielokrotnie atakowane - nie puściło. W MACD na wykresie tygodniowym lada moment będzie sygnał kupna. Do pokonania w przyszłym tygodniu: SMA45
b)Stalexp: ostatnie wzrosty poparte dużym wolumenem, na MACD tygodniowym sygnał kupna.
c)WDMSA: wydaje mi się, że to nie koniec wzrostów i spółkę stać na dotarcie do 0,80zł. Więcej na wątku o WDMSA
|
|
Temat:
VRG
Dzisiaj najmniejsze obroty od dawna, kto mial kupic/sprzedac juz to pewnie zrobil. Najbardziej wkurzony jestem na zarzad, jesli sie cos obiecuje, to sie slowa dotrzymuje, albo powiadamia sie o zmianie terminu, a tak wychodzi ze zarzad ma w dupie akcjonariuszy.
|
|
Temat:
JUPITER
2 ostatnie wpisy to wersja skrajnie optymistyczna i skrajnie pesymistyczna, wiec ja postaram się wpasować gdzieś pośrodku ;)
Zwracam uwage, że znaleźliśmy sie na bardzo mocnym wsparciu. W okolicach dzisiejszego zamknięcia przebiega:
1. Linia trendu wzrostowego 2. 38,2% zniesienia całej falii wzrostowej 3. Średnia 100-dniowa
Troche niżej znajduje się pancerne wsparcie 2,12zł które juz wytrzymywało 3 podejścia.
Podsumowując: przebicie 2,12zł będzie bardzo silnym sygnałem sprzedaży. Podejrzewam, że do jutra duzo więcej się nie dowiemy i będzie o czym mysleć na weekend.
|
|
Temat:
VRG
Każdy, kto trzyma ten papier mówi tak od lipca i jak dotąd żadnego większego wypału nie było. Zaklinanie akcji nic nie da. Na razie był 1 odpał, ale w dół. Sam mam te akcje i chciałbym, żeby rosło i rosło ale na razie kicha. Tak samo info o emisji dla Fortisu powinno sie było pojawić juz 3 tyg temu a w eterze cisza...
|
|
Temat:
GRAVITON
Ja z kolei zamieszczę moją analizę techniczną:  kliknij, aby powiększyćCytując za Johnem. J. Murphym: "Zasięg fali 5 można wyliczyć w przybliżeniu mnożąc falę 1 przez 3,236 (2x 1,618) i dodając tę wartość do szczytu lub dna fali 1, w celu uzyskania minimum i maksimum zasięgu przyszlego ruchu cen." Z tego wychodzi mi kurs minimalny: 0,63zł, kurs maksymalny: 0,78zł Zaznaczam jeszcze, że ostatnie wybicie nastąpiło przy znacznie podwyższonym wolumenie. Także wygląda to zachęcająco
|
|
Temat:
VRG
Nie, to miało być pod koniec października, najpóźniej na początku listopada.
|
|
Temat:
VRG
Spójrzmy jeszcze na 1 zależność. Na początku marca wystąpiła formacja objęcia hossy, podobna do tej z końca października. Od marca do szczytów pod koniec czerwca minęło prawie 4 miesiące. Być może również i w tym przypadku przyjdzie nam trochę poczekać na wzrosty, szczególnie że przyjmując te 4 miesiące, to akurat pokryłoby się z wynikami za IV kwartał, które teoretycznie powinny być najlepsze z całego roku.
|
|
Temat:
VRG
Ja jeszcze gorzej niz Wy, siedze tutaj od konca czerwca :| Kiedy to kurs byl w okolicach 2,80zł. Cały czas mam nadzieje, ze w koncuwybije ponad te 3zł. Ale spojrzmy na obroty przez te ostatnie 2 miesiace, tak naprawde zupelnie mizerne. Moze tutaj jakis plus. Jak znam zycie i sprzedam to zaraz podskoczy, takze nie oddaje. Mysle ze ktos tylko na to czeka.
|
|
Temat:
VRG
No i objecie hossy sprawdziło się w 100%... boli tylko, jak sie jest zapakowanym przy 2,70zł
|
|
Temat:
VRG
Jak to mówią, analiza techniczna to bardziej sztuka niż nauka ;) + trzeba zawsze szukać potwierdzenia w nastepnych dniach. Do tego analizować też wykresy tygodniowa i miesięczne, nieraz to co nieuchwytne w terminie bliższym, lepiej widać z daleka.
|
|
Temat:
VRG
Na dziennym wykresie świecowym mamy formację objęcia hossy.
|
|
Temat:
VRG
Jak widać nie :D Stale mnie zaskakuje kurs tej spółki.
|
|
Temat:
VRG
Ale czy jak Fortis "wejdzie" to będzie musiał skupować akcje z rynku?
|
|
Temat:
VRG
Nie wygląda to najlepiej. Opór na 2,10zł wytrzymał, ale jeśli jutro pęknie to będzie cięzko... następny jaki widzę, to 61,8% zniesienia całej wali od marca na 1,76zł,i na koniec szczyt z końca marca na 1,69zł. Z drugiej strony RSI wskazuje na wyprzedanie... i to chyba tyle z dobrych wiadomości
|
|
Temat:
VRG
Jedyny plus, że na w miarę niewielkim wolumenie.
|
|
Ok, dzieki, już znalazłem. Korzystam od paru miesięcy z wykresów z bossa.pl i wczesniej nie zauważyłem, że jak kliknie się "prawym" to można wybrać Fibonacciego, świetna sprawa.
Pozdrawiam
|
|
Cześć,
Czy znacie jakiś darmowy program, który potrafiłby wyrysować zniesienia Fibonacciego?
|
|
Temat:
KCI
cela22 napisał(a):A co tu taka cisza nastala:)? Jak roslo to zaciete dyskusje sie toczyly, a jak spada to brak wypowiedzi. Moze ktos z bardziej doswiadczonych, madrzejszych powie co mysli o tym cyrku (w jeden dzien wielki wzrost z zapedami na przebicie 3zl i nagle rownie szybki zjazd w dol. Co to moze oznaczac? Ktos nas ubral w akcje a sam spie...czy o co chodzi? A moze wlasnie Ci madrzejsi czuli juz po pierwszym dniu korekty co sie swieci i uciekli pomagajac spadkom dlatego nie ma komu sie wypowiadac i pocieszac innych? Chyba sam zostalem z tym bagazem jak zwykle spozniony... Ja mogę tylko dać przestrogę innym, jak to chciwość jest najgorszym doradcą ;) Wszedłem przy 2,05, trzymałem przez wszystkie najlepsze ceny, widząc zasłone ciemnej chmury i tak nie chciałem wierzyć, że zjedzie do ceny wyjściowej.... wyszedłem dopiero pzy 2,16. Niby na +, ale boli.
|
|
Temat:
GANT
Kamil napisał(a):Emisja nowych akcji z prawami poboru niewiele się różni od wprowadzania całkowicie nowych spółek na giełdę. Wiele spółek przez bessę musiało zrezygnować z IPO, a te które weszły zostały sprzedane niemal za bezcen. W czasie hossy największe śmiecie będą perełkami. Przekręty w stylu Karen Notebooks czy JW Construction będą na porządku dziennym i ludzie i tak to kupią. Na dzień dzisiejszy ludzie są dosyć sceptyczni i Gant przeciera szlaki. O ile się nie mylę to pierwsze PP tej hossy. Szału nie będzie, ale myślę że pesymizm już szczyt osiągnął. Za dużo ludzi liczy na 19 zł. Na ironię nawet ci co są na akcjach spodziewają się 19 zł:D Spodziwają się 19zł, bo tak podpowiada analiza techniczna, na 19zł dopiero silne wsparcie, w tych okolicach RSI powinno wskazywać na wyprzedanie, wcześniej nie widzę niczego, co mogłoby zatrzymać Ganta przed dalszymi spadkami... źle myślę? :)
|
|
Temat:
GANT
"Raport uniwersalny 37/2009 Nabycie akcji przez Pana Janusza Konopkę Zgodnie z art. 160 ust. 4 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi z dnia 29 lipca 2005 r., Zarząd GANT DEVELOPMENT S.A. informuje, że w dniu 24 września 2009 roku otrzymał zawiadomienie od Pana Janusza Konopki Przewodniczącego Rady Nadzorczej o nabyciu 2.000 akcji na okaziciela GANT DEVELOPMENT S.A. w drodze transakcji zawartej w dniu 23 września 2009 r. na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie za średnią cenę 21,2 zł za akcję."
Kolejne 2000 akcji na konto Prezesa + dzisiaj ciekawa końcówka... czyżby dzisiaj ostatni dzień na atrakcyjny zakup? Powiem szczerze, że miałem dzisiaj chwile zwątpienia, juz nawet zlecenie sprzedaży poszło, ale szybko wycofałem ;) Jestem bardzo ciekawy poniedziałkowej sesji.
|
|
Temat:
GANT
Moze pan prezes dzsiaj dokupił po okazyjnej cenie ;)
|
|
Temat:
GANT
Ja tu widzę stoczoną bitwę między popytem a podażą na 21,00zł. Wsparcie się obroniło i moim zdaniem jest szansa na wzrosty jutro, a jak będzie zobaczymy.
|
|
Temat:
GANT
A ja myślę. że dzisiaj uda się obronić 21zł i jest szansa na zawrócenie kursu. 21zł jest solidnym wsparciem i od strony technicznej i psychologicznej. Jeśli dzisiaj zamknie się poniżej 21zł to będę się martwił.
ps. gdy tylko dzisiaj podczas sesji, gdy kurs zjechal na 20,60zł, pomyslałem: "no, chyba czas sie ewakuowac" to chwile później zwyżka na 21,40zł ;)
|
|
Temat:
ARMATURA
Coś rzeczywiście małe zainteresowanie tą spółką, chociaż jak dla mnie wygląda ciekawie. Z technicznego punktu widzenia spółka w trendzie wzrostowym, wczoraj odbiła się od średniej 30 sesyjnej i dzisiaj na otwarciu spora luka cenowa. Fundamentalnie niska C/WK i C/P... wg stockwatch potencjał zmiany +33%... a może tylko ja chce widzieć pozytywy?
|
|
Temat:
VRG
A skąd dzisiaj ten optymizm na Vistuli? Spore wzrosty przy solidnym wolumenie i nadal rosną...
|
|
Temat:
VRG
Czesc, mógłby ktoś napisać co to faktycznie dla spółki oznacza? Co się stanie z akcjami? I potencjalnie z ich kursem?
|
|
Temat:
VRG
I to jest powód, że akcje lecą w dół o prawie 6%? ://
|
|
Temat:
VRG
Ktos wie dlaczego dzisiaj tak strasznie poleciała w dół? :/
|
|