Jeśliby cały uchwalony i jeszcze nie uchwalony warunkowy kapitał zakładowy miał zostać faktycznie objęty to mamy 900 mln złotych. Kto przy zdrowych zmysłach pakuje prawie miliard złotych w wydmuszkę? Trzeba po prostu zwiększać zaangażowanie wprost proporcjonalnie do kolejnych emisji. Wtedy rozwodnienie akcji nie będzie Wam straszne. Poza tym, Rysio podzczas debiutu uprzedzał, że ten biznes jest ogromnie kapitałochłonny i na zyski trzeba będzie poczekać kilka lat. Moim zdaniem pojawią się w sprawozdaniu za 2013 rok. p.s. mam nadzieję, że zobaczymy 1/akcję!
|
|
Jak to jest w przypadku petrola jeśli chodzi o możliwość odliczania straty podatkowej?
Czy mają tutaj zastosowanie przepisy dotyczące podatkowej grupy kapitałowej?
Wydaje mi się, że nie. (warunek corocznego minimalnego zysku na poziomie grupy 3%)
Czy prawdą jest, że w tym roku Rysiu ma ostatnią szansę na odliczenie 50% straty za 2006 rok?
|
|
arti_111 napisał(a):tylko z tego co pamietam jak Rysio sprzedawal akcje po 7,5zl to w umowie bylo ze jak osoba kupujaca sprzeda je powyzej 7,5zl to Rysiowi musi oddac 70% nazwyzki. Ale pod warunkiem ze te akcje zostana sprzedane w ciagu roku jak pozniej to Krauze nic nie dostanie:P Nie, musi zapłacić 70% nadwyżki w terminie nie dłuższym niż rok od zbycia akcji powyżej 7,5.
|
|
Czy ktoś z państwa byłby skłonny udzielić informacji na temat ewentualną wartość aktywów netto firmy w przypadku potwierdzenia tych "prawdopodobnych" 100 milionów baryłek?
Jakie są standardy przy wycenianiu potwierdzonej ropy w ziemi?
|
|
Temat:
SERINUS
Czy mógłbym się dowiedzieć o jak dużych potencjalnych zasobach mówimy w przypadku kov?
|
|
Temat:
VISION
Jak zrobią emisję na brakującą kwotę to kurs zleci do 0,03 zł. I wyjdzie na to samo!
|
|
Temat:
VISION
Po co im nowa emisja? Przecież mają zapewnione finansowanie projektu. Chyba, że czegoś nie wiem?
|
|
Dzięki, Czyli minimalny zapis na 10000 przy każdej cenie?
|
|
Wydaje mi się, że pewnie chcą wiedzieć jaki jest potencjalny popyt przy jakiej cenie? Czyli np.: 4 pln - 2500 oferowanych akcji, 4,75 pln - 2105 oferowanych akcji, 5,50 pln - 1819 oferowanych akcji, 6 pln - 1666 oferowanych akcji, przy minimallnej wartości zapisu.
Czy jeśli zapiszę się na 4 x więcej akcji czyli:
4 pln - 10000 oferowanych akcji, 4,75 pln - 8420 oferowanych akcji, 5,50 pln - 7276 oferowanych akcji, 6 pln - 6664 oferowanych akcji,
to czy w przypadku wyznaczenia ceny na poziomie 6 muszę wpłacić 6 x 6664 i czekam na zwrot środków po redukcji? Czy mogą wyznaczyć inną cene emisyjną niż te cztery wymienione w deklaracji? Jak wygląda redukcja? Według jakiej metodologii liczone są akcje faktycznie przydzielane inwestorom? Na ile się zapisać, żeby otrzymać taką liczbę akcji jaka mnie interesuje?
|
|
Jasne... Czy przy konieczności zapisu na deklaracji:
4 pln - liczba oferowanych akcji 4,75 pln - liczba oferowanych akcji 5,50 pln - liczba oferowanych akcji 6 pln - liczba oferowanych akcji
minimalny zapis dotyczy sumy wszystkich czterech cen czyli np.:
4 pln - 625 oferowanych akcji 4,75 pln - 527 oferowanych akcji 5,50 pln - 453 oferowanych akcji 6 pln - 417 oferowanych akcji
czy też danej ceny?
|
|
Dzięki za wyjasnienie. Jeśli mam memorandum nr. 80 to coś oznacza? Jeśli sytuacja wygląda tak, że iloczyn minimalnego zapisu i maksymalnej liczby akcji nowej emisji przy 99 zapisach daje nadsupskrypcję, to jest to zabezpieczenie emitenta przed ewentualna klapą emisji? Z drugiej strony patrząc, gdyby był pewny powodzenia emisji to nie powodowałby overbooking'u już przy cenie mimnimalnej bo i tak by powstał ze względu na atrakcyjność oferty?
|
|
Witam, Proszę o wyjaśnienie jakie są rodzaje emisji akcji dla spółki publicznej? Jakie są sposoby wyznaczania ceny emisyjnej w przypadku widełek? Np. 4 pln - 6 pln
a) przykład: Otrzymałem memorandum, w którym znajduje się deklaracja zapisu na akcje nowej emisji. Są podane 4 ceny z przedziału 4 -6 pln: 4 pln, 4,75, pln, 5,50 pln, 6 pln. Minimalny zapis to 10 tys. pln, a akcji nowej emisji ma być nie więcej niż 100000. Spółka przy wyznaczeniu ceny emisyjnej po 6 pln może pozyskać maksymalnie 600000 pln. Dlaczego więc minimalny zapis dla 99 inwestorów to 10000 pln? Przecież 10000 pln X 100000 akcji daje 1000000 pln. Nadsubskrypcja na poziomie 64934 akcji. Proszę o wyjaśnienie tej sytuacji.
|
|
Jak ktoś ma podgląd do karnetu to niech napisze, czy są zbierane tak jak do tej pory drobne zlecenia sprzedaży. Pytanie do wszystkich: Czy jest możliwe, aby R. skupował akcje petrola po bieżących cenach, poprzez udziały w jakiejś wielopiętrowej strukturze podmiotów, po to aby być zwolnionym z obowiazku informacyjnego?
|
|
Ja tam na miejscu Ryszarda odupiłbym akcje po "5" złotych. Skoro mam być jedynym finansującym spółkę po co najmniej 10 zł za papier to gdzieś sobie to chciałbym odbić.
|
|
cofam pytanie co do przechodniej dywidendy (cumulative, non-cumulative), jednak bardzo mi zależy jak można ustalić to co podkreśliłem na czerwono w przedostatnim poście!!!!!!!!
|
|
Wielkie dzięki! W związku z tym co poprawiłeś nasuwa się pytanie co to jest przechodnia dywidenda? Mógłbyś wyjaśnić mi to co zaznaczyłem na czerwono w ostatnim poście?
|
|
WatchDog napisał(a):Pod linkiem wszystko widać. na koniec grudnia miał 187 mln dolarów gotówki. Czy to dużo? Dwa lata wcześniej było prawie 10x tyle. Kapitał własny to 905 mln dolarów, co stanowi 8,9% sumy bilansowej. Mało nawet jak dla banku. Struktura aktywów nie wygląda dobrze: 93% zainwestowane w papiery długoterminowe. Z kolei 8,3 mld dolarów czyli 82% pasywów to zobowiązania krótkoterminowe. W kapitale widać, że przez 2 lata bank wygenerował 550 mln dolarów strat, które pokrył powiększając zadłużenie. Sytuacja jest bardzo nieciekawa - przy czym mówimy o stanie na koniec zeszłego roku. Nie wiem o jaką zamianę akcji chodzi i to jest robota dla Ciebie, ale bardzo możliwe, że wierzyciele dostali jakieś zabezpieczenie na akcjach. Napisz co się dowiedziałeś. Jeśli możesz to powiedz mi w jaki sposób można to (co zaznaczone na czerwono) ustalić opierając się wyłącznie na tym co widać w kapitale?
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie! Jeśli akcje serii A są nieuprzywilejowane co do dywidendy to dlaczego spółka wypłaciła dywidendę posiadaczom tych akcji w marcu tego roku co widać na przykładzie, który zamieściłem w poście?
|
|
bardzo dziękuję za wyczerpującą informacje!!!
|
|
czyli jeśli zgodnie z tym komunikatem przeprowadzili zamianę akcji preferred na common za rekompensatą to zmniejszyła się wielkość zobowiązań i dzięki temu mogły się poprawić współ czynniki takie jak : Tier 1 Leverage Ratio 3/31/09 7.18% Post-Exchange 8.03% Tier 1 Common Risk-Based Ratio 3/31/09 4.67% Post-Exchange 6.30% Tangible Book Value / Share 3/31/09 $4.82 Post-Exchange $6.23 jeśli nie mam racji to mnie poraw
|
|
W takim razie oprócz Shares Outstanding: 53.81M, które są równe punktowi 3 w przedostatnim poście są jeszcze akcje uprzywilejowane, których nie wlicza się do łącznej kapitalizacji? A jeśli chodzi o tą dywidendę wypłacaną ze straty?
|
|
Shares Outstanding: 53.81M
rozumiem, że akcje uprzywilejowane są ujęte w akcjach zwykłych?
|
|
Pod tym linkiem znajdują się informacje na temat różnych serii akcji i dywidend wypłacanych im posiadaczom. Moje pytanie brzmi: Z czego spółka wypłaca dywidendy posiadaczom konkretnej serii akcji uprzywilejowanych jeśli generuje straty? Oto przykład, który można znaleźć m.in. pod powyższym linkiem Dividends ( Pink - DORLP) Description: 7.000% Series A non-cumulative perpetual preferred stock, $1.00 par valueEx-Dividend Date 3/25/2009
Record Date 3/29/2009Announce Date 1/30/2009Pay Date 3/31/2009Amount 0.2917Frequency Monthly
|
|
Jeśli można to mam jeszcze pytanie co oznaczają następujące zapisy z bilansu:
STOCKHOLDERS’ EQUITY
1.Preferred stock, $1 par value; 40,000,000 shares authorized; 9,015,000 shares issued and outstanding, at aggregate
2.liquidation preference value: Perpetual noncumulative nonconvertible preferred stock (Series A, B and C) 228,250$ Perpetual cumulative convertible preferred stock 345,000$
3.Common stock, $0.01 par value; 97,500,000 shares authorized; 53,810,110 shares issued and outstanding 538$
|
|
witam, nie wiem dlaczego pod tym linkiem po kliknięciu na link pojawiaja się inne dane niż po wklejeniu go w przeglądarkę. Tutaj znajdują sie informacje na temat konwersji akcji uprzywilejowanych na zwykłe z dopłatą. Jeśli ktoś mógłby wyjaśnić w jaki sposób bez wpływu nowej gotówki do banku poprawiły się współczynniki kapitałowe będę wdzięczny?!
|
|
Tam trzeba wybrać Quarterly Data i wtedy pojawiają się dane za pierwszy kwartał i są trochę lepsze szczególnie jeśli chodzi cash flow. Jeśli chodzi o zamianę akcji to pod tym linkiem są wszystkie informacje www.snl.com/irweblinkx/file.as... Niestety nie wszystko rozumiem. Nie rozumiem jak to jest możliwe, że ze spółki wyszły pieniądze a poprawiły się współczynniki płynnościowe!!!
|
|
Chciałbym uzyskać informacje na temat kondycji finansowej tego banku. Ile ma gotówki. Jaki ma kapitał własny. Jaka jest struktura aktywów i pasywów? Jaka jest różnica między akcjami uprzywilejowanymi a zwykłymi w kontekście ostatniej zamiany? Jaki jest współczynnik wypłacalności? Dane są dostępne tutaj: doral
|
|