Na początku chciałbym ponownie przywitać się z forumowiczami oraz wszystkich pozdrowić :)
Chciałbym zadać pytanie, które dla wielu okaże się pewnie proste i łatwe w tłumaczeniu.
Poniżej wycinek z arkusza, opcji na indeks. Chcę rozpatrzeć przypadek opcji z kursem wykonania 1900 pkt

kliknij, aby powiększyćUploaded with
ImageShack.usJeśli jako nabywca liczę na wzrosty to kupuje opcje kupna po 868.30, zł jeśli na spadki do kupuje opcje sprzedaży po 928.05 zł czyli tak jak w kontraktach.
Teraz jak to się ma do kursy wykonania jak WIG obecnie ma 2800 pkt ? Czy dobrze rozumiem, że jeśli kupię opcje kupna i liczę na wzrosty to mój obecny profit to 2800 pkt - 1900 pkt - 868.30 zł - prowizje czyli jakieś ~10 zł. A jeśli kupie opcje sprzedaży (liczę na spadki) to mój obecny profit to 1900-2800 - 928.05 - prowizje , czyli jakieś ~(-1000zł) zatem nie opłaca się wykonywać opcji ? pkt
Jeśli tak to nie rozumiem dlaczego w opcji sprzedaży jest wyższa premia niż w opcji kupna, powinna być dużo niższa, gdyż kurs już jest na stratach.
Kolejna sprawa załóżmy, że nabyłem opcje kupna za 868.30 i chce zarobić sobie te 10 zł to realizacja odbywa się już poza arkuszem, między mną a wystawcą ?
Pewnie to dla niektórych banalne pytania, ale nigdzie nie ma właśnie typowego przykładu z arkusza zleceń, tylko są przykłady merytoryczne, które akurat myślę , że dobrze rozumie jak i całą teorię.