PARTNER SERWISU
nzxjcdjx
1 2

FX czy GPW

czarne10
0
Wpisów: 17
Wysłane: 15 września 2010 19:54:36
(nie miałem pojęcia w jakim dziale dać ten temat)

Witam,

tak jak w tytule co waszym zdaniem jest lepsze na początku kariery inwestycyjnej giełda czy forex?Co waszym zdaniem ma przeważającą liczbę zalet(jakich) nad wadami(jakimi)?
Na forum forexu wypowiadają się oczywiście za forex,ciekawe jakie jest wasze zdanie.

Pozdrawiam

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 15 września 2010 20:56:05
Masz jakiś system mechaniczny albo milion dolarów?

Jak nie, to GPW.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 15 września 2010 20:56:46
bossa.pl/szkolenia/transmisja_...

pobierz avi
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 15 września 2010 21:02:14
GPW, bo mniej siana stracisz, a też się spooooro nauczysz thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 15 września 2010 21:27:14
fx fuj!

na walutach zarabiac (bo zarobic to mozna nawet na wyscigach) moga tylko najwieksze lby ogarniajace wszystko co w makroekonomii i w swiecie polityki piszczy + masz konkurencje milionow przygotowanych analitykow, a zarabia ten, kto lepszy

wiec jesli uwazasz sie za lepszego od milionow zawodowcow, to wtedy fx :]

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 15 września 2010 22:00:43
Na FX trzeba miec dwie rzeczy :) ŁEB jak sklep :) i konto najlepiej z duza iloscia zer :)
Łeb aby ogarnac wszystko co sie dzieje na swiecie w ekonomi, polityce i potrafic wyniuchac "spiski" duzych graczy :)
A konto z duza iloscia zer aby starczylo na depo nawet jezeli dobrze obstawiasz :)

Ogolnie dla poczatkujacych FX to jest porazka chyba ze maja duza ilosc gotowki przeznaczona na strate :)
Na GPW grasz bez lewarow przynajmniej na akcjach wiec masz mnostwo czasu na reakcje i mozesz duzo mniej stracic :)
Natomiast na FX przy nadmiernym lewarze do posiadanej gotowki mozesz w 5 minut byc wyzerowany :)

Jak dopiero masz zamiar zaczac inwestowanie to polecam zalozyc rachunki demo na GPW i na FX a sam zrozumiesz o czym mowimy wave

mathu
0
Wysłane: 15 września 2010 22:52:43
Na FX też nikt nie każe korzystać z lewara. Można też całkowicie odciąć się od wiadomości ze świata.

Podstawowa sprawa to system, bo tu nie ma miejsca i czasu na zajmowanie pozycji pod wybicie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 15 września 2010 23:06:50
mathu napisał(a):
Na FX też nikt nie każe korzystać z lewara. Można też całkowicie odciąć się od wiadomości ze świata.

Podstawowa sprawa to system, bo tu nie ma miejsca i czasu na zajmowanie pozycji pod wybicie.

Z tego co pamietam pytanie dotyczy poczatkujacych :)
Tak prawde mowiac na wszystkim idzie zarbic i najlepsi powiedza ze ryzyko jest minimalne salute

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 16 września 2010 09:27:42
mathu napisał(a):

nie zgodze sie, jesli ktos jest systemowcem, duzo latwiej zarobi na akcjach a jeszcze latwiej na towarach - fx to jeden wielki chaos, gdzie trend jest wyjatkiem, a jak juz jest to tez bynajmniej nieprostolinijny; a jak juz bedziesz mial dobry system, to beda miliony innych, w tym od najwiekszych bankow z najwiekszymi budzetami na wszelkie mozliwe badania

nie ma ciezszego rynku i nie jest racjonalne inwestowanie na tym rynku

zarabia sie tam, gdzie mozna byc lepszym od reszty
Edytowany: 16 września 2010 09:28

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 16 września 2010 10:43:59
Na FX jest fajne to, że na początku uczysz się filozofii stawiania stop loss. To powinno Ci zostać we krwi. Jak na FX tego nie zrobisz to po tobie. Grałem trochę na Forexie, ale jak pisali powyżej - trudno to wszystko ogarnąć.

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 16 września 2010 11:46:31
Tak jak już powiedziano - na FX tylko wtedy, gdy masz dużo kasy (a na forexie dużo kasy to na prawdę dużo binky ). Jeżeli masz mało - dźwignie cię wykończą. A gra bez nich nie ma sensu. Na początek możesz spróbować z NC...

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 20 września 2010 22:42:53
Z własnego doświadczenia z FX i GWP jak i wypowiedzi kolegów polecałbym założenie rachunku w DM dla inwestycji w GPW. Natomiast na FX założenie rachunku demo, który działa tak samo jak rzeczywisty (w dodatku można sobie ustawiać kwoty początkowe i czasami nawet dźwignie- przykład xtb.pl).
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

czarne10
0
Wysłane: 21 września 2010 10:06:55
Czyli wszyscy jednogłośnie wypowiadają się za GPW,mi także wydaje się giełda bardziej bezpieczna jednak głównym argumentem zwolenników forexu jest " na giełdzie nie zarobie tyle jednego dnia co na forexie",ale to wszystko zależy przede wszystkim od umiejętności i od kapitału.

GPW rulez !

Pozdrawiam

v3nom
0
Wysłane: 21 września 2010 10:36:44
czarne10 napisał(a):
"na giełdzie nie zarobie tyle jednego dnia co na forexie"

Przemnóż "zarobię dużo więcej" przez 5% osób, które faktycznie zarabiają na rynku FOREX. Dane statystyczne mówią (nie mogłem znaleźć źródła), że 95% to dawcy kapitału. Teraz przemnóż to "zarobię dużo mniej" przez powiedzmy 75% osób, które w hossie zarabiają na GPW. Okaże się, że na GPW jednak zarobisz więcej, przynajmniej statystycznie.

Tu masz wyniki ankiety, może niemiarodajna, ale zawsze:
stockwatch.pl/forum/default.as...

9% odhaczyło, stratę w 2010 roku. Powiedzmy, że stratnych jest więcej, 25%, a nawet jeśli połowa, to i tak dużo lepiej niż na FOREX.

Elo

mathu
0
Wysłane: 21 września 2010 10:39:38
czarne10 napisał(a):
jednak głównym argumentem zwolenników forexu jest " na giełdzie nie zarobie tyle jednego dnia co na forexie"

Oczywiście że zarobią, wystarczy grać na kredyt.
Co, boją się?
A na FX się nie boją?
Niech zgadnę - mówią tak ci, którzy FX znają tylko z konta demo?

sauron80
0
Wpisów: 51
Wysłane: 21 września 2010 11:10:25
Może nie mam dużego doświadczenia na Forexie i GPW, ale mogę potwierdzić to co piszą inni na koncie damo forexowym podwoiłem kapitał, ale w realu grając na małych pieniądzach wyjście na zero kosztowało mnie wiele wysiłku i parę tygodni podwyższonego ciśnienia (poległem grając na EUR/USD, a odkułem się na COPPERku).

Na giełdzie idzie zarobić, jest spokojniej i można zamrozić kapitał na dłużej bez nerwów.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 21 września 2010 17:52:54
Odpowiem Autorowi wątku tak: zacznij od najbardziej płynnych papierów na GPW, jak Ci się znudzi zarabianie przesiądź się na kontrakty na te papiery, jeżeli zarabianie i na tym instrumencie się znudzi - przesiądź się na FW, jeżeli z czasem i to Ci się znudzi - spróbuj swoich sił na Fx wave
Cały czas pamiętaj jednak, że ludzie z tytułami prof (np z matematyki i informatyki) też chcą sobie dorobić do swoich profesorskich pensyjek.
Edytowany: 21 września 2010 18:03

czarne10
0
Wysłane: 21 września 2010 18:03:37
Czekam z niecierpliwością na tą chwilę kiedy , uwaga "znudzi mi się zarabianie" hello1
,ale co do pierwszej części twojej wypowiedzi to właśnie doszedłem do tego żeby zacząć na WIG20 ,a jak dobrze pójdzie to wtedy już będę się martwił(a raczej cieszył).

Pozdrawiam

Cofi
0
Wpisów: 4
Wysłane: 11 października 2010 17:43:21
Witam wszystkich :) W sumie to mój pierwszy wpis na tym forum. Wątek ostatnio poruszany był jakiś czas temu, ale jakoś nie mogłem się opanować żeby czegoś nie napisać. Dawno nie odwiedzałem SW i po dłuższej przerwie poczytałem zaległe wątki.
Jeżeli chodzi o forex to mam, inne zdanie niż poprzednicy. Nie rozumiem skąd to podejście, że żeby grać na fx trzeba posiadać dużo gotówki. Oczywiście na standardowych kontach może i jest to wymagane. Dla początkującego wystarczające mogą być konta założone u brokerów market makers. Nie będę się rozpisywał na temat różnic pomiędzy tymi brokerami a ECN. Tak czy inaczej zakładając rachunek micro, możemy zawierać transakcje na 0.01 lota i przy dźwigni 1:500 (akurat taka jest narzucona na wstępie u mojego brokera na rachunku micro, ale można to zmienić) wymagany depozyt na parze EUR/USD to niecałe 8 zł.
Co do chaosu na forexie to może jestem nienormalny ale ja jakoś widzę trendy i na tej podstawie opieram swoje inwestycje. Z powodzeniem można stosować AT i można na tym zarobić.
Cytat:
fx fuj!

na walutach zarabiac (bo zarobic to mozna nawet na wyscigach) moga tylko najwieksze lby ogarniajace wszystko co w makroekonomii i w swiecie polityki piszczy + masz konkurencje milionow przygotowanych analitykow, a zarabia ten, kto lepszy

wiec jesli uwazasz sie za lepszego od milionow zawodowcow, to wtedy fx :]

Normalnie geniusz ze mnie :) Może nie zarabiam kokosów ale udaje mi się to, czasami lepiej a czasami gorzej. Niestety do geniusza mi daleko. Po prostu od jakiegoś czasu interesuję się rynkiem akcji a dopiero po jakimś czasie przyszło zainteresowanie forexem.
Nie twierdzę, że forex jest najlepszym miejscem do inwestowania, bo wszystko ma swoje wady i zalety, i każdemu pasuje co innego. Jednak nie ma co aż tak demonizować fx ;)
Pozdrawiam

v3nom
0
Wysłane: 11 października 2010 18:09:22
Cofi napisał(a):
Normalnie geniusz ze mnie :) Może nie zarabiam kokosów ale udaje mi się to, czasami lepiej a czasami gorzej. Niestety do geniusza mi daleko.

Mi ostatnio bardzo ładnie wchodzą kreski na EURUSD i kusi, oj kusi, żeby otworzyć rachunek. Ale wiem, że to tylko podpucha, taka wersja demo Angel Diabeł kusi i nie chce mojej duszy, chcee za to zawartość portfela Angel
Edytowany: 11 października 2010 18:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,335 sek.

fivzxolf
wbrdotdp
pdezeovq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwcsjxqo
psbxuxnn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat