PARTNER SERWISU
ocrwgyru
1 2 3

Emerytura

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 21 lutego 2009 16:13:34
ps zapomnialem dodac ze wazne jest to ze mozna przeskakiwac miedzy funduszami bez zadnej prowizji, a podatek belki jest odpisany na samym koncu splacania

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 21 lutego 2009 16:43:06
Czyli coś na kształt Funduszu parasolowego(czy jakoś tak)? W jednym funduszu kilka innych o różnych profilach.
Ja szukam coś w tym rodzaju, ale nie funduszu, tylko coś, gdzie można inwestować samodzielnie w akcje,obligacje, itp. Wyczytałem, że domy maklerskie coś takiego mają, tylko jestem ciekaw czy można pieniądze przerzucać np. z akcji w obligacje lub gdzieś indziej, w ramach takiego konta oczywiście, nie płacąc podatku Belki.
Tutaj nie było odpowiedzi, więc chyba nikt nie miał z tym styczności.

Powoli do celu

yogo
0
Wysłane: 21 lutego 2009 17:08:38
tak, jest to pewnego rodzaju fundusz z wybranymi powiedzmy 20 najlepszych w Polsce-te z najlepszymi wynikami, fundusze akcyjne, fundusze ktore zarzadzaja obligacjami i pieniezne itd itd

*tylko jestem ciekaw czy można pieniądze przerzucać np. z akcji w obligacje lub gdzieś indziej, w ramach takiego konta oczywiście, nie płacąc podatku Belki*

co do Belki to bardzo bym sie zdziwil gdyby mozna bylo nie rozliczac sie z zysku np na akcjach i przeniesc kapital np w obligacje ale jezeli jest cos takiego prosze o jakies namiary :)

pozdrawiam

martinezo
0
Wysłane: 21 lutego 2009 20:01:38
Znalazłem coś, tylko nie traktujcie tego jak reklamy. Tego typu rzeczy oferuje więcej Domów Maklerskich.

"Dom Maklerski PKO BP oferuje prowadzenie Konta IKE - Inwestycje w postaci rachunku brokerskiego, na podstawie Umowy o prowadzenie indywidualnego konta emerytalnego i świadczenie usług brokerskich oraz Regulaminu prowadzenia rachunku papierów wartościowych i rachunku pieniężnego oraz świadczenia usług brokerskich przez Powszechną Kasę Oszczędności Bank Polski Spółkę Akcyjną Dom Maklerski PKO BP .

Usługa ta adresowana jest przede wszystkim do osób które posiadają podstawową wiedzę o rynku kapitałowym i zdecydują się w pełni samodzielnie realizować własną politykę inwestycyjną. Oszczędzający zyskują bowiem całkowitą swobodę inwestowania i całkowitą niezależność w zakresie podejmowanych decyzji inwestycyjnych. Jest to jedyna forma IKE pozwalająca na samodzielne zarządzanie oszczędnościami. Ze względu na szeroki zakres instrumentów finansowych, w które mogą być lokowane oszczędności (akcje, obligacje, prawa do akcji, prawa poboru) zyski osiągane na Koncie IKE-Inwestycje mogą znacząco przewyższać te, które uzyska się w przypadku bardziej bezpiecznych form IKE. Jednocześnie stawki prowizji i opłat pobieranych od zleceń kupna i sprzedaży ustalone zostały na niższym, w porównaniu ze standardowymi, poziomie, tak by wysoka w stosunku do wartości zleceń prowizja nie stała na przeszkodzie aktywności Klientów.

Konto IKE - Inwestycje, poza pewnymi ograniczeniami narzuconymi przez ustawę, nie różni się zasadniczo od normalnego rachunku inwestycyjnego. Podstawowe różnice to:

-umowa zawierana co do zasady z osobami fizycznymi, które ukończyły 16 lat (z małoletnich gdy osiągają dochody z umowy o pracę);
-brak możliwości dokonania wpłaty przekraczającej maksymalny limit wyznaczony ustawą; wpłaty dokonywane na Konto IKE nie mogą przekroczyć w roku kalendarzowym 1,5-krotności prognozowanego przeciętnego średniego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej na dany rok. W 2007r. na Konto IKE można wpłacić kwotę 3 697 zł.;
-ograniczenia inwestycyjne - brak możliwości inwestowania w instrumenty pochodne (wg ustawy o IKE dopuszczalne tylko celem zabezpieczenia się , obecnie nie przewidziane w DM PKO BP);
-brak zleceń OTP;
-brak kredytów;
-możliwość wyznaczenia osób uprawnionych, którym zostaną wypłacone zgromadzone na Koncie IKE oszczędności w przypadku śmierci oszczędzającego;
-możliwość ustanowienia zastawu na Koncie;
-zasilenia rachunku wyłącznie w formie gotówkowej - brak możliwości deponowania wcześniej zakupionych papierów wartościowych za środki nie pochodzące z Konta IKE-Inwestycje;
-ograniczony zakres dysponowania oszczędnościami - wcześniejsze wycofanie środków skutkuje koniecznością zapłaty podatku;
-szczególne zasady w zakresie wycofywania środków (wypłaty, wypłaty transferowe, zwrot środków);
-inne opłaty i prowizje związane z rachunkiem.

Oszczędzający, który zdecydował się na otwarcie Konta - IKE Inwestycje ma prawo do zwolnienia podatkowego w trybie i na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych pod warunkiem, że gromadzi oszczędności na jednym Koncie IKE i nie wycofa oszczędności objętych zwolnieniem podatkowym przed osiągnięciem wieku 60 lat lub nabyciu uprawnień emerytalnych i ukończeniu 55 roku życia. We wspomnianym okresie Oszczędzający ma prawo do zmiany instytucji finansowej prowadzącej jego IKE oraz do zmiany formy Konta IKE wybierając lokatę bankową, fundusz czy rachunek papierów wartościowych. Wcześniejsze wycofanie oszczędności skutkuje koniecznością zapłaty podatku podlegającego uldze.
inflacji."

Mam jeszcze wątpliwości na jakich zasadach i jak to wygląda w praktyce transferowanie pieniędzy pomiędzy różnymi "rachunkami" czy jak to tam nazwać. Jakie są możliwości, gdy trzeba chronić kapitał wychodząc z rynku akcji. Trzeba będzie podzwonić i popytać. Jak dla mnie mogłoby być coś takiego.

Powoli do celu

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 21 lutego 2009 23:15:54
Propozycja ciekawa tylko wrzucę tutaj łyżkę dziekciu i od razu przypakuję z grubej rury: stronka http://www.ike.edu.pl/
Cytaty:
"IKE to tylko ogólna forma. pewne ramy nałożone przez ustawodawcę, można powiedzieć: krój. Pod tą ogólną formę możemy sobie dopasować lokatę bankową, ubezpieczenie na życie, fundusze inwestycyjne. Różnica polega nie tylko na zwolnieniu z podatku Belki, ale na tym, że pobierane od właściciela IKE opłaty oraz inne zasady, na jakich instytucje finansowe prowadzą takie konta, są chronione przez ustawę w sposób bardzo korzystny dla posiadaczy Indywidualnych Kont Emerytalnych.
Jeśli będziesz odkładać na IKE, Twoja emerytura z tego zródła nie będzie podlegała 'widzimisię' ustawodawcy, ponieważ tak lokowane oszczędności podlegają ochronie cywilnoprawnej; są to Twoje pieniądze, których nikt Ci nie może zabrać- tak jak np.rachunku ROR. (...)
9. Pieniądze jakie zgromadzisz na IKE nie należą do finansów publicznych- są objęte taką samą ochroną jak np. prywatny rachunek bankowy. Nie musisz obawiać się sejmu:) "

Jak niektórzy wiedzą, w tym niedawno uchwalono ustawę o zmniejszeniu emerytur byłym SB-ekom czy komuś takiemu. Została złamana wówczas zasada pacta sunt servanda. Oni też przechodząc na emeryturę nie mieli się czego obawiać, nikt im nie mógł nic zabrać. Nie ma żadnej gwarancji na przyszłość tak naprawdę. Należy się obawiać sejmu skoro do głowy ludziom przychodzą takie pomysły jak unieważnienie ustawą opcji. Pacta sunt servanda- umów należy przestrzegać, były już wyjątki, że konstytucji polskiej nie przestrzegały organy władzy sądowniczej, więc kto da gwarancje. Oczywiście pomysł fajny niby, ale nie ma nigdy 100% gwarancji.

"2. Masz do wyboru cztery możliwości oszczędzania: fundusze inwestycyjne, przedsiębiorstwa maklerskie, banki i ubezpieczycieli."

Czyli pełen pakiet obecnych bankrutów w które możesz inwestować, wszystko co wywołało obecną zapaść, pełny komfort full bezpieczeństwo. Dlaczego nie w inne branże, skoro ktoś przykładowo myśli, że przyszłościowy jest przemysł kosmiczny, dlaczego nie inwestować w firmy oferujące turystykę kosmiczną. Albo ktoś myśli, że szansę ma duża produkcja rolna i w przedsiębiorstwa rolne, albo w rybołówstwo czy firmy wydobywcze. Czyżby się zakładało, że fundusze, biura, banki i ubezpieczyciele będą wieczni jak Lehman.
Jak to tam piszą możesz zmienić formę oszczędzania dzisiaj fundusz jutro bank :) Po prostu rewelacja. Skończyły się czasy bezpiecznych instrumentów, gdzie ktoś z góry mówi to jest bezpieczne, więc w to możesz inwestować. Nie ma gwarancji. Jest też mankament w postaci ograniczenia max rocznych wpłat. A czemu nie więcej niż tam określono mam nie wpłacić jak chcę sobie więcej na emeryturę uzbierać ?

Edit. Oczywiście nie wiem czy ustawy nie zmieniono, bo nie zaglądałem, może jakoś ulepszono by bezpieczne stało się bardziej bezpieczne, ale mam nadzieję, że może ktoś zrozumie czym jest zasada pacta sunt servanda i że już były zakusy udane jej złamania, a ostatnio były kolejne próby.
Edytowany: 21 lutego 2009 23:24

martinezo
0
Wysłane: 22 lutego 2009 07:23:40
opennetpr napisał(a):

Oczywiście pomysł fajny niby, ale nie ma nigdy 100% gwarancji.

Jak to mówią pewne są tylko podatki...

opennetpr napisał(a):

Jest też mankament w postaci ograniczenia max rocznych wpłat. A czemu nie więcej niż tam określono mam nie wpłacić jak chcę sobie więcej na emeryturę uzbierać ?

Zmienione zostało ostatnio, i teraz można wpłacić ponad 9,5 tys. zł rocznie. To już sporo moim zdaniem.

opennetpr napisał(a):

"2. Masz do wyboru cztery możliwości oszczędzania: fundusze inwestycyjne, przedsiębiorstwa maklerskie, banki i ubezpieczycieli."

Czyli pełen pakiet obecnych bankrutów w które możesz inwestować, wszystko co wywołało obecną zapaść, pełny komfort full bezpieczeństwo. Dlaczego nie w inne branże, skoro ktoś przykładowo myśli, że przyszłościowy jest przemysł kosmiczny, dlaczego nie inwestować w firmy oferujące turystykę kosmiczną. Albo ktoś myśli, że szansę ma duża produkcja rolna i w przedsiębiorstwa rolne, albo w rybołówstwo czy firmy wydobywcze. Czyżby się zakładało, że fundusze, biura, banki i ubezpieczyciele będą wieczni jak Lehman.

W fundusz bym nie zainwestował, bo po tym co pokazują można dojść do wniosku, że małpa robiła by to samo i za banana tylkobootyshake . Ubezpieczalnie mnie nie obchodzą jako inwestycje. Banki to tylko do przechowania gotówki. Są przecież jakieś gwarancje rządu. No i domy maklerskie, to jest to co mnie w tym zainteresowało. Są one przecież tylko pośrednikami. Poprzez nie mogę inwestować na GPW w przemysł kosmiczny jeśli tylko taka spółka się pojawi.
Więc jest to jakiś wybór. Oprócz tego, że mogę inwestować na giełdzie normalnie, to jakąś kwotę mogę tam lokować również poprzez to konto emerytalne, w ramach którego nie płacę podatku.

opennetpr napisał(a):

Edit. Oczywiście nie wiem czy ustawy nie zmieniono, bo nie zaglądałem, może jakoś ulepszono by bezpieczne stało się bardziej bezpieczne, ale mam nadzieję, że może ktoś zrozumie czym jest zasada pacta sunt servanda i że już były zakusy udane jej złamania, a ostatnio były kolejne próby.

Jak napisałem wyżej, zmieniła się max kwota jaką można wpłacić. Kombinują jeszcze jak inaczej zachęcić ludzi do inwestowania w ramach IKE, i pojawiają się głosy, że należy również tą kwotę odpisać od podatku, czy jakoś tak. To by było chyba coś podobnego co proponuje Cheed na początku tego wątku. A jak będzie to zobaczym.icon_smile

Powoli do celu

yogo
0
Wysłane: 22 lutego 2009 09:27:24
bardzo ciekawe rozwiazanie, mam znajomego w Pko popytam co i jak

edit niestety nic nie udalo mi sie dowiedziec. nikt nic nie wie
Edytowany: 22 marca 2009 11:03

cyprys
0
Wpisów: 1
Wysłane: 6 czerwca 2009 14:41:01
Wg mnie emerytura, która będę odbierała za kilkadziesiąt lat będzie sie opierała na tym co sama zaoszczędze. Ja w żadne ZUSy nie wierzę. Pierszwy krok to III filar który juz mam - od niedawna wybrałam tez OFE na http://www.rankingofe.com http://www.e-rankingi.pl
Nie ma co liczyć na kogos. Pozdrawiam

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 czerwca 2009 14:54:29
czekam kiedy futures, i akcje zarządzane osobiście
podpadną pod IKE. Boo hoo!
wtedy się pokuszę.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 6 czerwca 2009 15:39:01
Średnio się interesowałem tematem, ale zerknij Vox na ten link z porównaniem - akcje zdaje sie można kupować, tylko (aż) instrumenty pochodne są zabronione.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Vox
Vox
297
Wysłane: 6 czerwca 2009 16:16:24
super sprawa panowie. Zakładam IKE.
Jesli wcześniej wycofam pieniadze, mam odroczona belkę,
Jesli bede trzymać do emerytury, wogóle belki nie będzie.
tylko ten limit 10 tys. Jakby nie to to żyć nie umierać.

Gdzie jest obecnie najlepsza oferta? Podzielcie się doświadczeniami... salute
Edytowany: 6 czerwca 2009 18:55

mkozdon
0
Wpisów: 50
Wysłane: 6 czerwca 2009 19:00:27
Na OFE raczej nie ma co liczyc, one same wyrabiaja ledwo ponad zwykle lokaty bankowe (uwzgledniajac prowizje, oplaty za zarzadzanie), nawet sam Fundusz Rezerwy Demograficznej ZUS-u lepiej sobie radzi niz przecietna OFE =) Jedyne wyjscie to swoj wlasny IV filar :)
Edytowany: 6 czerwca 2009 19:01

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 5 lipca 2009 08:39:30
cyprys napisał(a):
Wg mnie emerytura, która będę odbierała za kilkadziesiąt lat będzie sie opierała na tym co sama zaoszczędze. Ja w żadne ZUSy nie wierzę. Pierszwy krok to III filar który juz mam - od niedawna wybrałam tez OFE na http://www.rankingofe.com http://www.e-rankingi.pl
Nie ma co liczyć na kogos. Pozdrawiam

z tymi rankingami to kicha. szczególnie na stronach www a to dlatego że to jaki polecają zależy od prowizji oferowanej przez OFE. w www.stockwatch.pl/forum/defaul...">innym wątku naganiałem na pekao. tutaj też polecę...

a co do emerytury - wolałbym nie płacić nic, ale jak trzeba to trzeba.

załóżmy że wszyscy w tym wątku jesteśmy młodzi - komu chce się myśleć o emeryturze na dzień dzisiejszy, człowiek nawet nie wie czy dożyje. każdy chyba młody człowiek myśli "jakoś to będzie" i to by się sprawdzało. w końcu dość duży odsetek [nie iwem jaki ale na pewno jakiś] wybiera ofe w drodze losowania, bo się po prostu nie chce. a już nie wspomne o III filarze czy jakimś innym oszczędzaniu. część takich ludzi inwestuje po prostu w imprezy i alkohol w pubie
Edytowany: 5 lipca 2009 08:40

Vox
Vox
297
Wysłane: 5 lipca 2009 14:36:33
Cytat:
załóżmy że wszyscy w tym wątku jesteśmy młodzi - komu chce się myśleć o emeryturze na dzień dzisiejszy, człowiek nawet nie wie czy dożyje. każdy chyba młody człowiek myśli "jakoś to będzie" i to by się sprawdzało. w końcu dość duży odsetek [nie iwem jaki ale na pewno jakiś] wybiera ofe w drodze losowania, bo się po prostu nie chce. a już nie wspomne o III filarze czy jakimś innym oszczędzaniu. część takich ludzi inwestuje po prostu w imprezy i alkohol w pubie

tak, tak
dobre państwo myśli za głupich i nieodpowiedzialnych obywateli. decyduje co mają robić,
myśleć a także na co mają iść ich pieniądzze Shame on you

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 6 lipca 2009 10:46:18
Vox napisał(a):
Cytat:

tak, tak
dobre państwo myśli za głupich i nieodpowiedzialnych obywateli. decyduje co mają robić,
myśleć a także na co mają iść ich pieniądzze Shame on you

zebyś wiedział. wystarczy przytoczyć to jako przykład: losowanie ofe 10 lipiec. dla tych którzy nie potrafią wybrać funduszu ofe.

btw.może nie tyle co glupich ale niedoinformowanych i leniwych.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 6 lipca 2009 11:50:04
Trzecie filar to jest bzdura :) znam pare osob co sie na wlasnej kieszeni przokonalo i po paru latach odkladania zrezygnowali, ale kazdy musi sam liczyc.

marbyczek
0
Wpisów: 1
Wysłane: 14 lipca 2009 15:35:50
Vox napisał(a):
super sprawa panowie. Zakładam IKE.
Jesli wcześniej wycofam pieniadze, mam odroczona belkę,
Jesli bede trzymać do emerytury, wogóle belki nie będzie.
tylko ten limit 10 tys. Jakby nie to to żyć nie umierać.

Gdzie jest obecnie najlepsza oferta? Podzielcie się doświadczeniami... salute
Wedlug mnie,nalepsze ike,jezeli chodzi o fundusze imozliwosci zdywersyfikowania portfela ma Nordea polecana przez firme europartner(sam posiadam to ike).Dostepne sa fundusze akcyjne polskie,azjatyckie,krajow Europy Wschodniej i Bliskiego wschodu,fundusz surowcowy,budownictwa,hedgingowy(zarabiajacy tez na spadkach,przez 11 lat srednio 16,4% rocznie-nie widzialem w ofercie innych ike) oraz fundusze bezpieczne.Dostep do ike przez internet, do 12 przejsc miedzy funduszami w roku gratis. Polecam

winczu
0
Wpisów: 3
Wysłane: 15 lipca 2009 01:35:28
Taurus80 napisał(a):
Trzecie filar to jest bzdura :) znam pare osob co sie na wlasnej kieszeni przokonalo i po paru latach odkladania zrezygnowali, ale kazdy musi sam liczyc.

Ciekawe jak wygladala tam dywersyfikacja ryzyka, jakie oplaty itp.

Poza tym po to obiera sie cel jakim jest zabezpieczenia emerytalne, zeby zabezpieczyc emeryture, a nie wyplacac sobie pieniadze na kupno samochodu, wyjazd na wakacje itp. Jezeli mamy emeryture za xy lat, to jedynym co musimy robic to wplacac skladki. Po to obiera sie pewna strategie, ktora ma nam przyniesc pewne zakladane efekty, ale to stanie sie dopiero za xy lat.
Widocznie zle wytlumaczony byl temat zabezpieczenia emerytalnego

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 15 lipca 2009 07:48:41
Kolega mnie zle zrozumial, ci ludzie nie wyplacili kasy na samochod tylko po paru latach policzyli ze wiecej by odlozyli w skarpete anizeli nazbieralo sie w 3 filarze :)
Sadze ze najlepszym sposobem na emeryture jest odkladanie samemu kasy nie placi sie rzadnych prowizji itp
Manakamentem tego posuniecia jest to ze wiekszosc ludzi nie potrafi inwestowac i nie ma najmniejszych checi sie nauczyc a niestety odkladana kase nalezaloby inwestowac aby osiagnac zakladany cel.

winczu
0
Wpisów: 3
Wysłane: 15 lipca 2009 11:03:56
Nie zrozumielismy sie w takim razie :)

Odkładanie do skarpety? Jak ktos jest pewny ze do emerytury bedzie w stanie uzbierac ok 300000 zl to życze szczescia. Zawsze cos sie znajdzie co trzeba bedzie kupic, gdzies pojechac.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,692 sek.

zgzquatt
pwlqhzor
kjsnlrfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cujcozxf
dhvqeskw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat