PARTNER SERWISU
iasaghqx
51 52 53 54 55
Cortez1905
0
Wpisów: 15
Wysłane: 7 października 2010 18:04:34 przy kursie: 10,76 zł
Witam,
co do Total-a to mamy chyba udeptywanie następnego totalnego dołka
na wykresie.Eh?

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 7 października 2010 19:37:16 przy kursie: 10,76 zł
...czyli jak zwykle w OIL-u - same niewiadome. Chociaż to info różni się od poprzednich tym, że po raz pierwszy zarząd tak barwnie opisuje swoje plany na przyszłość. Ale kto wie ile w tym prawdy? Ja widzę tylko jedno rozwiązanie: założyć grupę interesu i zdobyć pewne informacje z samego źródła za pomocą metod szpiegostwa korporacyjnego. Wtedy będzie jasność, czy jest jeszcze jakakolwiek szansa na odbicie od poziomu kałuży.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 7 października 2010 20:41:30 przy kursie: 10,76 zł
Cortez1905 napisał(a):
Witam,
na wykresie.Eh?

Jeśli zamiast spłacenia Kazachów / zdjęcia zastawu z OTG czyli odwieszenia Totala Rysio kupi jakiś Borodocośtamcośtam to następne udeptywanie będzie już na groszach.

noise
0
Wpisów: 281
Wysłane: 7 października 2010 20:50:01 przy kursie: 10,76 zł
Cortez1905 napisał(a):
Witam,
na wykresie.Eh?

cortez przez "to coś" w twoim avatarze mam zawroty głowy Angel

Mieszko
0
Wysłane: 8 października 2010 19:38:32 przy kursie: 10,84 zł
Przepraszam, ale nie mogę znaleźć informacji kiedy publikacja raportu za kwartał. Ktoś wie?

discopolo
0
Wysłane: 8 października 2010 20:01:46 przy kursie: 10,84 zł
15 listopada

Ale w przypadku tej spółki to raczej bez znaczenia Angel
Edytowany: 8 października 2010 20:02

Mieszko
0
Wysłane: 11 października 2010 22:32:21 przy kursie: 10,93 zł
Pan Krauze dał wywiad do Wprost. Twierdzi, że Petrolinvest jest teraz jego największą troską. Mówi o Totalu tak, jakby wpółpraca była pewna. Jakie są Wasze odczucia?
Edytowany: 11 października 2010 22:32

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 12 października 2010 11:08:33 przy kursie: 10,83 zł
Moje odczucia są następujące: pan RK udziela wywiadu, który ma na celu zamydlić oczy drobnym, podbić kurs aby RK opchnął trochę papierków i ściągnął nieco kasy od drobnych.
Nie dam się na to nabrać.

Historia inwestycji i upadku RK w pigułce:

Cytat:
W 2006 roku Ryszard Krauze miał w ręku kilka potężnych atutów biznesowych: akcje wyrosłego na kontraktach państwowych potentata informatycznego Prokom Software, skomplikowany, ale przyszłościowy projekt deweloperski Miasteczko Wilanów oraz perspektywiczną spółkę biotechnologiczną Bioton. Kiedy jednak otrzymał od kazachskiego przedsiębiorcy propozycję wejścia w nieznany, ale niezwykle dochodowy biznes naftowy, zaryzykował wszystko. Za 400 mln dol. kupił udziały w złożach, a kolejne setki milionów dolarów na poszukiwania i eksploatację ropy zamierzał pozyskać z giełdy. Pierwsza emisja akcji spółki Petrolinvest sprzedała się na pniu. Niestety, kupione złoża okazały się trudne w eksploatacji, przez rynki przetoczył się kryzys i inwestorzy, a później także banki zaczęli skąpić pieniędzy na odwierty. – Ryszard Krauze trafił na mało przyjazny teren do robienia biznesu.

Prowadzenie firmy w Kazachstanie wymaga doświadczenia, które przychodzi z czasem – uważa Ryszard Kaczmarek, którego biuro maklerskie Reflex, specjalizujące się w rynku paliwowym, też próbowało wbić się do Kazachstanu. By ratować interes, Krauze pozbywał się taniejących w kryzysie aktywów – sprzedał Prokom Software, akcje Biotonu wcisnął Zygmuntowi Solorzowi-Żakowi, pozbył się części latyfundiów, a nawet kolekcji obrazów. Ratowanie Petrolinvestu nie na wiele się zdaje – akcje spółki, które po debiucie kosztowały 750 zł, dziś można kupić za 11 zł. Z firmy odszedł niedawno prezes, a ostatnią deską ratunku jest francuski koncern Total, w którym Krauze widzi strategicznego partnera.

biznes.onet.pl/wielkie-upadki-...
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...
Edytowany: 12 października 2010 11:10

discopolo
0
Wysłane: 12 października 2010 12:41:48 przy kursie: 10,83 zł
Mieszko napisał(a):
Pan Krauze dał wywiad do Wprost. Twierdzi, że Petrolinvest jest teraz jego największą troską. Mówi o Totalu tak, jakby wpółpraca była pewna. Jakie są Wasze odczucia?

Taka gładka opowiastka. Nie zadano mu ani jednego trudnego pytania. Nic ten wywiad nie wnosi. Chociaż potwierdza tam wolę nabycia tej ruskiej firmy naftowej, co akurat mi się nie podoba. Uważam że podstawowym aktywem firmy jest OTG i całą parę ładowałbym w ten temat.
Co to za osiągnięcie kupienie firmy naftowej? Moim zdaniem strzał w kolano, bo i tak brakuje kasiory bez tego kupowania.

Inna sprawa że Petrol to jeszcze nie trup, na OTG na pewno jest komercyjna ropa. K3 potwierdził to całkowicie, ale zabrakło umiejętności technicznych. Wraz z Total pojawią się te umiejętności, no i oczywiście finansowanie. Więc na razie umiarkowany optymizm nie jest jeszcze głupotą. Jeszcze nie.

Pytałbym:
-po jaką cholerę kupuje ruską firmę?
-kiedy odwiesi umowę z Total?
-kiedy ruszy K4?
-czemu się dziwi że jest niepopularny skoro spekuluje akcjami własnych firm na szkodę drobnych akcjonariuszy? Bo tak rozumiem pożyczanie akcji firmom które kontroluje.
-co z EBOiR?
-jakim cudem 150-190mln mają wystarczyc na nabycie połowy firmy produkującej 1mln baryłek, na spłacenie Kazachów żeby odwiesili zastaw na OTG, na wiercenia w Shyrak?
Brakuje mi tu jakiś 500mln Angel

Przy okazji sporo tam było o Biotku. Mam kontrariański punkt widzenia na ten papier.
Nabyłem go ostatnio po 21 i wydaje mi się że w przyszłym roku sprzedam dwa razy drożej.
Jednocześnie przypuszczam że potencjał spadkowy Biotka jest nieduży.
Akurat ta firma po paskudnych przygodach wychodzi na prostą. O Petrolu bym tak nie powiedział.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 12 października 2010 13:35:06 przy kursie: 10,83 zł
discopolo napisał(a):
Przy okazji sporo tam było o Biotku. Mam kontrariański punkt widzenia na ten papier.
Nabyłem go ostatnio po 21 i wydaje mi się że w przyszłym roku sprzedam dwa razy drożej.
Jednocześnie przypuszczam że potencjał spadkowy Biotka jest nieduży.
Akurat ta firma po paskudnych przygodach wychodzi na prostą. O Petrolu bym tak nie powiedział.

Disco, kiedyś, jak zaczynałem z giełdą, miałeś bardzo rzeczowe pomysły i zdrowe podejście do inwestycji. Sporo się od Ciebie nauczyłem, dzięki za to Angel Ale teraz obserwuję Twoje poczynania i oczom nie wierzę. Nie musisz argumentować swoich racji, bo nie ma co się powtarzać, czytam Twoje posty.

Ale w sumie nie o tym chciałem pisać. Trafiłem w ciągu kilku ostatnich dni, całkowicie przypadkowo na dwa badania inwestycji rynkowych. Nie mam przy sobie teraz linków, ale jak ktoś się odezwie na PRIV, mogę podrzucić po pracy (jedno na blogach bossy i drugie na strefie inwestorów, dodatkowo wiem, że są jeszcze dwa badania rynku amerykańskiego z poprzedniego wieku). Chodziło o to czy opłaca się inwestować w siłę - spółki, które rosną, licząc na kontynuację wzrostów czy w słabość - spółki, które spadają, licząc na odwrócenie tendencji)?

I co się okazało? Okazało się, że inwestowanie w siłę daje wielokrotnie wyższe stopy zwrotu niż inwestowanie w słabe spółki. Czyli statystycznie rzecz biorąc lepiej kupować np. taki KGHM, który od początku hossy urósł kilkaset procent, niż spółkę, która się kisi jak Bioton, czy dalej spada jak Petrol.
Klika się i sprzedaje ;-)

discopolo
0
Wysłane: 12 października 2010 15:43:16 przy kursie: 10,83 zł
Każdy niech gra tak jak mu pasuje. Jeden lubi spółki wzrostowe, drugi fundamentalnie niedowartościowane, trzeci czysty hazard, czwarty......

Przeczytałeś jakiegoś entuzjastę spółek wzrostowych, przekonał Cię to działaj, ale nie myśl że to złoty Grall lub chociaż sposób lepszy od innych.

A z Biotkiem to się jeszcze zdziwisz tzn. sensacji nie będzie ale spokojnie 0.4 w przyszłym roku, a docelowo jakieś 0.6. Natomiast nie widzę jakoś KGHMu powyżej 250zł więc wolę Biotka.

Poszukiwacze ropy to z kolei czysty hazard. Zarówno Petrol jak i KOV. Jednak są to nieco inne automaty do gry. W Petrolu małe sznase i bardzo duży zysk w przypadku wygranej, w KOV dużo większe szanse, ale ewentualne profity nie będą baaardzo duże.

Na koniec Cię uspokoję Angel To nie jest tak że jestem mocno zapakowany w Petrola lub Biotka.
Edytowany: 12 października 2010 15:47

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 12 października 2010 15:52:03 przy kursie: 10,83 zł
discopolo napisał(a):
Każdy niech gra tak jak mu pasuje. Jeden lubi spółki wzrostowe, drugi fundamentalnie niedowartościowane, trzeci czysty hazard, czwarty......

Przeczytałeś jakiegoś entuzjastę spółek wzrostowych, przekonał Cię to działaj, ale nie myśl że to złoty Grall lub chociaż sposób lepszy od innych

Disco,to ja przekonałem v3nom do spółki silnie wzrostowej jeśli chodzi o wyniki roczne,a jednocześnie b.taniej fundamentalnie(jak będziesz chciał,to podam nazwę,teraz nie chcę,żeby nie było,że naganiam).
Bomba odpaliła,bo zarabia żywą gotówkę i to w szybkim tempie ,a nie nie sprawdzające się mżonki.Poza tym fundamentalnie była najtańsza z e-commerce'u ,więc odpał był wyłącznie kwestią czasu.
Najbardziej mnie przeraża w Tw.postach,że pomimo dużych strat na Petrolu,Ty nadal nie widzisz błędu...3some
Trzymaj się chłopie,życze Ci jak najlepiej!
Edytowany: 12 października 2010 15:52

discopolo
0
Wysłane: 12 października 2010 17:04:10 przy kursie: 10,83 zł
pop napisał(a):

Najbardziej mnie przeraża w Tw.postach,że pomimo dużych strat na Petrolu,Ty nadal nie widzisz błędu...3some

Nie jestem jakoś szczególnie szczęśliwy z powodu że kupiłem po 19zł, ale gdybym tego nie zrobił to brałbym teraz poniżej 11zł. Więc nadal uważam że warto. Oczywiście wyłącznie jako hazardowy, niezbyt wielki dodatek do portfela znacznie przytomniejszych akcji.

Czy to jest błąd? Nie wiem. Wydaje mi się że nie, bo jestem gotów na kurs 0zł, więc tym bardziej na 10zł. To jest spółka "opcyjna". Porównania z normalnymi spółkami są nieporozumieniem. Tutaj kupujesz sobie szansę kilkunastokrotnego zysku w zamian za utratę całości zainwestowanych środków.
Czym tu się przerażac?
Jaki jest ten Twój pewniaczek?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 12 października 2010 17:50:05 przy kursie: 10,83 zł
discopolo napisał(a):

Miałem wtedy na myśli spółkę Marketeo na New Connect,możesz poczytać sobie na wątku,kilku dobrze znanych Ci forumowiczów jest tam zaangażowanych.Znajdziesz tam wiele rzeczowych informacji.W żadnym wypadku nie namawiam,jeśli prognozy wyników się sprawdzą( a akurat zaskakują pozytywnie),to kurs bez żadnej reklamy sobie poradzi...

Mieszko
0
Wysłane: 12 października 2010 18:06:00 przy kursie: 10,83 zł
Co do Marketeo - miałem przez pewien czas mały pakiet Oponeo.pl i sprzedałem z 5% zyskiem, a tydzień później kurs rozpoczął wspinaczkę. Po prostu giełda.
Ale do dso Petrolinvestu i Krauzego. Krauze w tym wywiadzie ładnie mydlił oczy co do swoich związków i znajomości z politykami, a dziennikarz nie miał na tyle tupetu, żeby go przycisnąć do ściany. Ale też zaskoczył mnie czymś, o czym nie wiedziałem, mianowicie nagrodą za system informatyczny dla Zusu. Fakt, to osiągnięcie spore i tego nie zawdzięcza napewno żadnym układom.
CO do Petrolinvestu, chciałem podzielić się moją opinią i proszę o krytykę. Myślę, że do NWZA (to tylko 3 tygonie) kurs będzie bujał się o 1% w górę i 1% w dół jak przez ostatnie cztery sesje. Po walnym może ukazać się informacja o nabyciu tej rosyjskiej spółki, albo o odwieszeniu umowy z Totalem. Innymi słowy, myślę, że ostatnie dni przed NWZA to dobry moment na zakupy (choćby na krótko), bo cena wyraźnie nie spada. Testem potencjału spadków był moment ogłoszenia o NWZA i okazało się, że nie ma szans na osunięcie poniżej 10,60 zł (w przyblizeniu).
Dodam tylko że to nie jest myślenie życzeniowe. Mój pakiet akcji jest symboliczny i na razie straciłem na nich naprawdę niewiele - tyle co butelka dobrej whisky.

discopolo
0
Wysłane: 12 października 2010 19:49:34 przy kursie: 10,83 zł
Nie wiem co będzie, ale powątpiewam w wariant stabilnych notowań do końca miesiąca.
Jakieś ułańskie szarże spekuły przed walnym mnie nie zdziwią. Po walnym również mnie nie zdziwią Angel

discopolo
0
Wysłane: 12 października 2010 20:07:22 przy kursie: 10,83 zł
pop napisał(a):
discopolo napisał(a):

Miałem wtedy na myśli spółkę Marketeo na New Connect,możesz poczytać sobie na wątku,kilku dobrze znanych Ci forumowiczów jest tam zaangażowanych.Znajdziesz tam wiele rzeczowych informacji.W żadnym wypadku nie namawiam,jeśli prognozy wyników się sprawdzą( a akurat zaskakują pozytywnie),to kurs bez żadnej reklamy sobie poradzi..

Sam widzisz że Twój pewniaczek też nie jest pewniaczkiem. Magiczne zdanie "jeśli prognozy wyników się sprawdzą" mówi samo za siebie.
W ogóle na NC nie ma pewniaczków ani nawet półpewniaczków. Malusieńkie firmy o skromnej historii i nieprzewidywalnej przyszłości.
Może gwiazda, a może ładnie upudrowany rzęch? Dowiemy się dopiero po czasie.
No i nie opowiadajmy sobie że na NC są jakiekolwiek spółki wzrostowe. Przy panującej tam niepłynności analiza techniczna jest niemożliwa do zastosowania.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 października 2010 23:32:41 przy kursie: 10,83 zł
Mieszko napisał(a):
Ale też zaskoczył mnie czymś, o czym nie wiedziałem, mianowicie nagrodą za system informatyczny dla Zusu. Fakt, to osiągnięcie spore i tego nie zawdzięcza napewno żadnym układom.

no to, kolego Mieszko, ostro pojechales po bandzie... Whistle

nagroda za system informatyczny dla ZUS? to dopiero nowina. a jak dumnie i pieknie brzmi... i na pewno nie zawdziecza tego zadnym ukladom... o nie! na pewno wygral najlepszy produkt, a nie ten co dal wiecej... puke_l

zapytam tylko: a kto te nagrode przyznawal i wg jakich kryteriow? ktos pytal o zdanie tych, co z tym systemem pracuja kazdego dnia?
czy to ten sam system, dzieki ktoremu pracownicy ZUSu musza teraz robic podwojna ksiegowosc (bo system lubi sie mylic i lepiej miec dodatkowo policzone skladki na papierze)? ten sam, dzieki ktoremu pol ZUSu musialo przez jakies 10 miesiecy walic nadgodziny, by wyprowadzic na prosta bledy systemu z pierwszego kwartalu jego 'funkcjonowania' (a praca szeregowych pracownikow zostala w lwiej czesci potraktowana jako wolontariat)?

puke_l
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 13 października 2010 01:56:27 przy kursie: 10,83 zł
binky

Przepraszam za krótki komentarz, ale wielkie TRUE moim zdaniem. Whistle
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Edytowany: 13 października 2010 17:50

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 13 października 2010 14:39:34 przy kursie: 10,78 zł
Tak się zastanawiam, czy nadchodzący (raczej) strzał na Kov może pobudzić Oila tak jak ostatnio CI popchnęło Nico.
Chyba aż sobie symbolicznie wskoczę do tego bajorka (z ropą hope so ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

51 52 53 54 55

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,931 sek.

polwiunn
esvagknb
cmzevpes
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 429,91 zł +382,15% 96 429,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jhojpcvy
svosgwki
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat