PARTNER SERWISU
rlqlefnj
49 50 51 52 53
siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 18 września 2010 10:51:38 przy kursie: 12,16 zł
discopolo zszokownay - bezcenne blackeye
Mieszko, to byl zart, czy tez 'nieco' zachwialy Ci sie proporcje ryzyko-zysk?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 18 września 2010 18:52:40 przy kursie: 12,16 zł
discopolo napisał(a):
Mieszko napisał(a):
Ja czekam na kurs w granicach 14,50 - 15,00 i wtedy będę usatysfakcjonowany.

Skoro liczysz na 20% zarobek to jestem zszokowany Twoim wyborem spółki.

Kto mówi o 20%?

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 18 września 2010 19:17:07 przy kursie: 12,16 zł
Mieszko napisał(a):
discopolo napisał(a):
Mieszko napisał(a):

Kto mówi o 20%?

Ten kto dzieli 14.50 przez 12.16 i otrzymuje 1.1924 czyli wzrost o niecałe 20%.

asiawy27
0
Wpisów: 2
Wysłane: 20 września 2010 20:59:26 przy kursie: 12,13 zł
PETROLINVEST SA zawarcie umowy przedwstępnej

20.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 76/2010

Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 20 września 2010 roku Spółka zawarła ze spółką Yukola z siedzibą w Moskwie przedwstępną umowę dotyczącą nabycia 50% akcji w spółce Open Stock Company "Bogorodsknieft" z siedzibą w Saratowie ("Bogorodsknieft") będącej właścicielem licencji dającej prawo do użytkowania złóż kopalin, poszukiwania oraz eksploatacji ropy naftowej ze złóż Bogorodskie i Nikolskie oraz struktury Radużnaja położonych w obwodzie saratowskim na terenie Federacji Rosyjskiej.
Przedmiotem umowy jest udzielenie Spółce wyłączności na prowadzenie negocjacji w celu finalizacji zakupu 50% akcji w Bogorodsknieft, w tym dokończenie do końca 2010 roku kompleksowego due diligence obejmującego m.in. aspekty korporacyjne, prawne oraz finansowe. Due dillugence w zakresie posiadanych i eksploatowanych przez Bogorodsknieft zasobów ropy naftowej zostało już przez Spółkę przeprowadzone.
Strony uzgodniły, że finalizacja transakcji uwarunkowana jest m.in. dokończeniem due diligence, uzyskaniem odpowiednich zgód, a także ustaleniem ostatecznych warunków transakcji, w tym ceny.
Ponadto strony wyraziły zainteresowanie, w przypadku finalizacji transakcji, podjęciem współpracy w m.in. w zakresie odbioru przez PETROLINVEST S.A. surowca wydobywanego przez Bogorodsknieft.
Bogorodsknieft wydobywa obecnie ropę naftową ze złóż Bogorodskie i Nikolskie. Łączne udokumentowane i potwierdzone zasoby ropy naftowej obu tych złóż wynoszą około 45 mln baryłek. Na obszarze licencji należącej do firmy znajdują się również struktury, których zasoby perspektywiczne, oceniane są dodatkowo na około 20 mln baryłek. Proces zagospodarowania głównego horyzontu pierwszego ze złóż w celu prowadzenia obecnie eksploatacji ropy został już zakończony, a w przypadku drugiego złoża rozpoczęty w 2010 roku.
Bogorodsknieft od kilku lat prowadzi stabilne wydobycie ropy naftowej. Spodziewane wydobycie ropy naftowej w 2010 roku wyniesie około 1 mln baryłek. Po zagospodarowaniu drugiego złoża i włączeniu do wydobycia kolejnych odwiertów przewiduje się zwiększenie wydobycia do około 3 mln baryłek rocznie. Wydobywana ropa naftowa charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami i zaliczana jest do ropy lekkiej. Wydajność odwiertów jest stabilna i wynosi średnio około 400 baryłek z pojedynczego odwiertu na dobę.
Złoża Bogorodsknieft znajdują się na niedużych głębokościach od 800 do 1200 m i charakteryzują się prostą budową geologiczną, dzięki czemu ich zagospodarowanie nie jest technicznie złożone oraz nie wymaga wysokich nakładów finansowych.
Bogorodsknieft posiada bardzo dobrą infrastrukturę służącą przemysłowej eksploatacji ropy naftowej w tym własną bazę dystrybucyjną obejmującą zbiorniki do magazynowania ropy naftowej oraz cysterny do jej przewozu. Poszczególne złoża połączone są z bazą dystrybucyjną własnym rurociągiem. Istniejąca już infrastruktura umożliwi zarówno przyspieszenie włączenia do przemysłowej eksploatacji kolejnych wykonanych odwiertów, jak i zmniejszenie nakładów inwestycyjnych koniecznych dla dalszego zagospodarowania złóż w celu zwiększenia wydobycia do poziomu 3 mln baryłek rocznie.
Ropa naftowa jest sprzedawana w większości na eksport i transportowana rurociągiem "Przyjaźń" do Polski i Niemiec.
W ocenie Zarządu Spółki potencjalna akwizycja Open Stock Company "Bogorodsknieft", podmiotu o stabilnym poziomie wydobycia oraz obiecujących perspektywach wzrostu, to krok w realizacji strategii PETROLINVEST S.A. zmierzającej do prowadzenia działalności wydobywczej i sprzedaży ropy naftowej.

blaszki87
1
Wpisów: 86
Wysłane: 20 września 2010 21:16:59 przy kursie: 12,13 zł
Wow, cóż za zmiana! W końcu coś co da się przeczytać bez bólu serca. Bardzo fajna informacja! Chcą kupić coś co ropę ma, wydobywa i zarabia. Chyba się Rysiowi przydały kontakty WSI, że się rosjanie chcą podzielić... Fajnie, że dywersyfikują i nie oparli być/nie być na K4.

Ale to moja długoterminowa instalacja, więc nie bawi mnie jutrzejsze 15% zanadto

a i chciałbym jeszcze dodać, że teraz i Eboir może będą chcieli uruchomić. Koblandy sponsoruje Total, więc kasy się ostało. W końcu jakoś to trzeba sfinansować. Co myślicie?
Edytowany: 20 września 2010 21:19

discopolo
0
Wysłane: 20 września 2010 21:23:19 przy kursie: 12,13 zł
Dziwne info. Taka firma kosztuje. Skąd cash na nabycie? Przecież totalnie nie mają na nic kasy i dlatego od dawna niczego nie wiercą.

Mieszko
0
Wysłane: 20 września 2010 22:20:54 przy kursie: 12,13 zł
discopolo napisał(a):
Mieszko napisał(a):
discopolo napisał(a):
Mieszko napisał(a):

Kto mówi o 20%?

Ten kto dzieli 14.50 przez 12.16 i otrzymuje 1.1924 czyli wzrost o niecałe 20%.

Ale 12,16 to nie jest mój kurs zakupu.
W świetle najnowszych informacji chyba nasza dyskusja zmienia wektory. Może nie wybrałem aż tak źle, może też nie po to, żeby zarobić 20%. Ale to się okaże. Za parę dni będziemy wszyscy mądrzejsi.

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 20 września 2010 22:47:26 przy kursie: 12,13 zł
pokerowa zagrywka stareg lisa, info pod wywalenie akcji? ale takich emocji oczekiwałem na moim spekulacyjnym OILu, chciałem adrenaliny na 12% porfela to mam (na dziś -40%): od nerwosolu po szampana, dziś szampańskie nastroje, ciekawe na jak długo, to chyba najbardziej dynamiczny i najciekawszy wątek na stockwatchu:, nie ma co narzekać pracująca, zdrowa spółka ze złożami, ale czy nie jest to sygnał, że z tego całego Kazachstanu do którego nas OIL zaciągnął nic nie będzie (no to chyba pod ten projekt dał kase EBOR i wszedł o gry Total)?
Edytowany: 20 września 2010 22:49

discopolo
0
Wysłane: 20 września 2010 23:01:06 przy kursie: 12,13 zł
Mieszko napisał(a):

W świetle najnowszych informacji chyba nasza dyskusja zmienia wektory. Może nie wybrałem aż tak źle, może też nie po to, żeby zarobić 20%. Ale to się okaże. Za parę dni będziemy wszyscy mądrzejsi.

To jaki był ten kurs zakupu? 220 Angel na rynku pierwotnym?
U mnie na szczęście poniżej 20, niestety bardzo niewiele poniżej crybaby

Moim zdaniem od tego infa to w ogóle nie będziemy mądrzejsi. Pewnie urośnie, ale tylko chwilowo bo nie jest to nic fundamentalnie dobrego. W dodatku Rysio wykorzysta to do spekulacyjnej gry - a on tu gra w obie strony.
Dobre info brzmiałoby: Total rozpoczął wiercenie K4 lub EBOiR odwiesił kredyt, a kupno jakiejś firmy niekoniecznie jest dobrą informacją.
Po pierwsze wszystko zależy od ceny nabycia, a nie sądzę żeby była okazyjna bo koniunktura już dawno wstała z kolan. Po drugie Rysio lubi przeinwestowac. Kiedyś w ramach Biotonu to prawie cały świat kupił Angel

watap
0
Wpisów: 1
Wysłane: 20 września 2010 23:03:29 przy kursie: 12,13 zł
a moze to własnie sygnał że w Kazachstanie własnie coś jest ? jakoś trzeba tę ropę stamtąd wywieść ..a Rosjanie mają ropociągi...hm

Mieszko
0
Wysłane: 20 września 2010 23:10:32 przy kursie: 12,13 zł
Nie, nie. Petrola nie dotykałem przed sierpniem tego roku.
Być może to info to blaga, być może nie zmieni pozycji społki. Ale mnie to nie obchodzi. Moim celem jest kupić akcje tanio a sprzedać drogo, a nie jest nim trwanie przy Petrolu na dobre i na złe. Jak dla mnie spółka może zbankrutować, zarząd zginąć w wypadku a koncesje paść łupem kommornika - byle bym zarobił na akcjach. Więc nie ma sensu pisanie, że spółka nie ma szans. To dla mnie bez znaczenia. Dla mnie liczy się to, czy odsprzedam akcje które kupiłem po jednym z najniższych historycznie kursów z satysfakcjonującym mnie zyskiem. Spółka może upadać, informacje mogą byc lipne, ale jeśli ktoś ode mnie odkupi te akcje po kursie, który mnie ucieszy - to co mnie obchodzi los gdyńskich oligarchów??

przemcio79
0
Wpisów: 146
Wysłane: 20 września 2010 23:15:38 przy kursie: 12,13 zł
discopolo napisał(a):
Mieszko napisał(a):

To jaki był ten kurs zakupu? 220 Angel na rynku pierwotnym?
U mnie na szczęście poniżej 20, niestety bardzo niewiele poniżej crybaby

Moim zdaniem od tego infa to w ogóle nie będziemy mądrzejsi. Pewnie urośnie, ale tylko chwilowo bo nie jest to nic fundamentalnie dobrego. W dodatku Rysio wykorzysta to do spekulacyjnej gry - a on tu gra w obie strony.
Dobre info brzmiałoby: Total rozpoczął wiercenie K4 lub EBOiR odwiesił kredyt, a kupno jakiejś firmy niekoniecznie jest dobrą informacją.
Po pierwsze wszystko zależy od ceny nabycia, a nie sądzę żeby była okazyjna bo koniunktura już dawno wstała z kolan. Po drugie Rysio lubi przeinwestowac. Kiedyś w ramach Biotonu to prawie cały świat kupił Angel

Disco nie wiem co się stało od dłuższego czasu z tobą - zawsze byłeś takim optymistą na Petrolku, a teraz napewno sprzedałeś akcje na jakiejś podbitce i czekasz na większe spadki i jeszcze udajesz Greka, że akcje masz nadal ze średnią ok 20zł, chłopie ogarnij się...blackeye
Co nas nie zabije to nas wzmocni...

blaszki87
1
Wpisów: 86
Wysłane: 21 września 2010 00:10:12 przy kursie: 12,13 zł
Nie chcę się przyłączać do jakiegoś zbiorowego linczu ale... fakt. Discopolo, co się dzieje? Pamiętam marcowe przeboje i twoje uzasadnienia. Pamiętam większość tego co mówiłeś, jak tłumaczyłeś gdy spadało.
Tak byłeś rozgadany, że razem z Tobą popłynęło z kilkanaście osób nie sprzedając w dobrym momencie.

Tłumaczyłem Ci jakiś czas temu czemu Ebor jeszcze nieruszony... Teraz, gdy info wyszło piszesz znowu na opak i zaczynam mieć wątpliwości czy Ty grasz i zarabiasz czy może siedzisz i trollujesz?

discopolo
0
Wysłane: 21 września 2010 09:05:47 przy kursie: 12,02 zł
Akcje posiadam nieprzerwanie od kilku miesięcy i na pewno ani na chwilę ich nie sprzedam.
Interesuje mnie wyłącznie kurs trzycyfrowy. Stąd czekam na K4, a takie infa jak ostatnie niezbyt mnie interesują.
Byłem i jestem całkowicie świadomy że tutaj prawdopodobieństwo utraty całości wkładu jest bardzo duże. Obecnie szanse na ten czarny scenariusz są większe niż pół roku temu. Więc się nie zachwycam bo nie ma czym.

ksurow
0
Wpisów: 9
Wysłane: 21 września 2010 13:09:05 przy kursie: 12,02 zł
Dziwne...
Takie świetne info (trąbili o tym wszędzie), 25 milionów obrotów, a spółka wzrosła tylko o 0,5%.
Ktoś ma jakiś pomysł co mroczny Rysio mógł tym razem wymyślić?

pacpaw
3
Wpisów: 228
Wysłane: 21 września 2010 13:51:14 przy kursie: 12,02 zł
Przegapiles chyba drugie info o wprowadzeniu 2.469.129 akcji serii V po cenie emisyjnej jednej akcji równej 11,8918. puke_l

ksurow
0
Wpisów: 9
Wysłane: 21 września 2010 14:54:29 przy kursie: 12,02 zł
pacpaw napisał(a):
Przegapiles chyba drugie info o wprowadzeniu 2.469.129 akcji serii V po cenie emisyjnej jednej akcji równej 11,8918. puke_l

OK już rozumiem Angel. "dodrukował" 2,5mln akcji które podzielił między Prokom i Osiedle Wilanowskie sp. zoo.
Później od rana do południa sypał tymi akcjami pod dobre info przez co zyskał około 10mln zł na spłate zadłużenia Eh?
Myślicie, że zrobił tak jak napisałem czy trzyma te akcje żeby sprzedać je później?
Wtedy niewiadomą by był poranny spadek (może ktoś z zarządu sprzedawał etc?)
Edytowany: 21 września 2010 14:59

Mieszko
0
Wysłane: 21 września 2010 15:29:36 przy kursie: 12,02 zł
Wygląda na to, że kurs dobił dna na 12,11 i teraz pora na cudowny fixing. Ciekawi mnie dzień jutrzejszy. Stawiam na wzrosty.

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 21 września 2010 16:02:53 przy kursie: 12,02 zł
Dzisiaj będą rozmowy o spółce w tvncnbc.
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 21 września 2010 18:24:44 przy kursie: 12,02 zł
ksurow napisał(a):
pacpaw napisał(a):

OK już rozumiem Angel. "dodrukował" 2,5mln akcji które podzielił między Prokom i Osiedle Wilanowskie sp. zoo.
Później od rana do południa sypał tymi akcjami pod dobre info przez co zyskał około 10mln zł na spłate zadłużenia Eh?
Myślicie, że zrobił tak jak napisałem czy trzyma te akcje żeby sprzedać je później?
Wtedy niewiadomą by był poranny spadek (może ktoś z zarządu sprzedawał etc?)

Nikt nie musiał nic sprzedawać. W sensie "pozbywać się". Zazwyczaj nie zgadzam się z disco, ale tutaj akurat znakomicie wyczuł, co się święci i całkiem słusznie podchodził do wczorajszej informacji z rezerwą. Moim zdaniem dzisiaj ktoś po prostu zagrał na krótko. Wczoraj wieczorem poszła "pozytywna" informacja o inwestycjach w rosyjskie spółki, na otwarciu ustawiła się tłumna kolejka średnich i drobnych, łasych na łatwy pieniądz (bo przecież na Oilu w godzinę o 20% potrafiło skakać), którym sprzedało się kilka milionów akcji w przedziale 13 - 12,50 (powiedzmy) a potem, kiedy okazało się, że jednak klops, żadnej windy nie będzie i kurs zaczął się osuwać, a rozczarowani - masowo sprzedawać, można było wszystko, albo prawie wszystko z powrotem odkupić. Ot, cała filozofia. Zresztą, dzisiejszy wybryk to już tylko popłuczyny w porównaniu z tym, co się tu działo wcześniej:) Ile można było umoczyć? 8%? Śmiech na sali. Można nawet powiedzieć, że "Rychu" łagodnieje:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

49 50 51 52 53

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,425 sek.

vmizfrmu
wfiarapr
bxpncsyq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nhddorpq
uvctpkie
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat