PARTNER SERWISU
nborwhjx
9 10 11 12 13
janinho
0
Wpisów: 86
Wysłane: 7 listopada 2010 20:09:22 przy kursie: 13,53 zł
co sądzicie o ostatnim tygodniu handlu na groclinie ?

kurs w tym czasie zaliczył 12% spadek przy rosnącym wolumenie i nie było przy tym chyba żadnych złych informacji. czyżby spodziewano się złych wyników? spodziewacie się kolejnych spadków?
Wiele mówi się o niskim poziomie C/wk i że w dłuższym okresie Groclin powinien wrócić do swojej dawnej ceny.

jednak aktualnie to chyba mam trend spadkowy:
http://tinypic.pl/g99t2kfw0sy6
Edytowany: 7 listopada 2010 20:13

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 listopada 2010 20:42:52 przy kursie: 13,53 zł
wg mnie nastąpiło wybicie dołem z trójkąta zniżkującego, potwierdzone wolumenem.
biorąc pod uwagę teoretyczny zasięg - całkiem możliwy jest test 11 zł.

nie mogę uruchomić programu do AT by zwizualizować swoją ocenę.sytuacji.

@janinho,
drobna uwaga - w trendzie spadkowym linię ciągniemy po szczytach.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 listopada 2010 21:17:06 przy kursie: 13,53 zł

kliknij, aby powiększyć

jeżeli mamy do czynienia z trójkątem zniżkującym - należy spodziewać się powrotu w okolice 14,26 i w przypadku ponownego zjazdu i przebiciu 13,50 uciekałbym gdzie pieprz rośnie. po czwartkowym zamknięciu było wiadomo, że wsparcie w połowie świecy z 13 sierpnia nie wytrzymało i piątkowa luka była naturalnym odruchem. cała nadzieja we wsparciu (aczkolwiek wątpliwej jakości) na 13,50. do RSI w strefie wyprzedania nie przywiązywałbym uwagi, tzn nie pokłądałbym w nim zbyt wielkich nadziei w przypadku pokonania 13,50 poprzedzonego ruchem powrotnym.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 11 listopada 2010 00:35:30 przy kursie: 14,75 zł
Omówienie wyników spółki INTER GROCLIN AUTO za 3 kwartał 2010 roku

www.stockwatch.pl/gpw/groclin,... – tutaj wszelkie wskaźniki, wykresy oraz najważniejsze dane o spółkach

Sprytnie działają z tym Lean manufacturing Wam powiem. Sprytnie, ponieważ starają się dostać kasę na pracę, którą i tak zmuszeni będą zrobić. Otóż koncern Faurecia (główny odbiorca produktów Groclina) sam posiada fabryki działające w tym systemie. Ciągle odbywają się tam projekty mające poprawić wszelkie operacje. Ponadto Faurecia proponuje takie projekty swoim poddostawcom i realizuje je we własnym zakresie swoimi kadrami (wykwalifikowanymi i działającymi w całej Europie). W ten sposób zmniejsza ryzyko błędów i niedoróbek we własnych dostawach i ma wpływ na poziom kosztów u swoich dostawców.

Jest to cecha charakterystyczna całej branży motoryzacyjnej, która uznawana jest już raczej za dojrzewającą. Cięcie kosztów po stronie dostawców, zbliżanie do siebie łańcucha dostaw, większa kontrola nad całym procesem produkcji prowadzą do ograniczenia czasu wyprodukowania wszystkich komponentów oraz kosztów. Groclin jest częścią tej maszynki, więc musi dostosować swoje standardy do tych światowych.

Oczywiście, jeśli projekt wypali to fabryka będzie z pewnością świetnie operującą machiną. Dzięki temu ograniczeniu kosztów, błędów i czasu realizacji projektów będzie mogła powalczyć o zamówienia z większej ilości spółek. Bo w mojej ocenie to właśnie rynek zbytu jest teraz problemem spółki. Cięcie kosztów i szukanie oszczędności jest zawsze słuszne. Ale pod warunkiem, że ma się co i komu sprzedawać. Bez wzrostów sprzedaży wszelkie działania kosztowe mają mniej sensu. Dlatego rozszerzenie profilu działalności o nowe branże oceniam pozytywnie. Już dziś Groclin dostarcza poszycia dla branży meblowej. Znalezienie kolejnych odbiorców zdecydowanie poszerzy jego rynek zbytu i możliwości zarobkowe.

Przychody ze sprzedaży niestety spadają. W porównaniu do poprzedniego kwartału o 12% natomiast w porównaniu do 3q2009 o 8%. Takim liczbom niedaleko jest do rekordowo niskiego pierwszego kwartału tego roku. Spółka ma niskie wykorzystanie mocy produkcyjnych. Jak widać odbicie w sytuacji spółki się nie potwierdza. Podobnie zachowuje się marża brutto, która regularnie od roku spada: z 12% rok wcześniej do 9% w analizowanym kwartale. W związku z tym zysk netto wypracowany w 3q2010 wyniósł mizerne 91 tysięcy PLN.

Tłumaczenie takiego zachowania się liczb jest dość pokrętne: „zmiana asortymentowa na produkty, które generują niższe przychody, ale charakteryzują się za to wyższym popytem”. Jak rozumiem wyższy jest popyt ilościowy ale nie przekłada się to na wzrosty wartościowe. Takie działanie spółki może mieć na celu lepsze wykorzystanie mocy produkcyjnych i poprawienie tym samym struktury kosztów. Nie przekonuje mnie niestety jako strategiczny kierunek działania, ponieważ spółka nie potrzebuje niższych przychodów.

Uwidaczniają się powoli także problemy z płynnością. Poziom gotówki nie rośnie wprost przeciwnie do zobowiązań. Wartość należności handlowych na koniec kwartału przekracza wartość kwartalnej sprzedaży, co oznacza, że terminy płatności są większe niż 90 dni. A kredyty trzeba cały czas spłacać. Dobrze, że spółce udało się dogadać z bankiem odnośnie spłaty kredytu. W bilansie nie widać także żadnych istotnych zmian jeśli chodzi o majątek spółki.

Zasadniczo mogę powiedzieć, że kierunek zmian strategicznych jest dobry. Wszelkie tego typu zmiany odbieram pozytywnie i oczekuję, że pozytywnie też odbiją się na przychodach i wynikach Groclinu w przyszłości. Ale póki co nie ma odzwierciedlenia tego w liczbach. Jak na razie spółce idzie coraz gorzej. Przestaje na siebie zarabiać, traci wartość, nie restrukturyzuje majątku (ośrodek sportowy) w celu chociażby uwolnienia płynności. Obawiam się tylko, czy te dobre decyzje nie zostały podjęte zbyt późno.

Wskaźniki w porównaniu do innych spółek są niezdecydowane jeśli chodzi o przyszłość kursu. Rating się utrzymuje.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

DugHoliday
PREMIUM
0
Wpisów: 28
Wysłane: 11 listopada 2010 19:19:40 przy kursie: 14,75 zł
Pani Kasiu,

a skąd takie informacje odnośnie supportu Faurecii dla Groclinu?

Mogę prosić o jakiś link?

dziękuję i pozdrawiam
Tomasz

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 12 listopada 2010 13:42:26 przy kursie: 14,20 zł
DugHoliday napisał(a):
Pani Kasiu,

a skąd takie informacje odnośnie supportu Faurecii dla Groclinu?

Mogę prosić o jakiś link?

dziękuję i pozdrawiam
Tomasz

Nie pochodzi to z żadnego linka. Support Faurecii dla Groclinu także nie został nigdzie potwierdzony. Ja po prostu połączyłam fakty o działaniach operacyjnych grójeckiej fabryki Faurecii (ogólnodostępne) z planowanymi zmianami w Groclinie.

DugHoliday
PREMIUM
0
Wysłane: 12 listopada 2010 14:10:13 przy kursie: 14,20 zł
Jako człowiek znający temat powiem tak:
jeśli chodzi o Faurecię w Polsce to Groclin dostarcza poszycia dla zakładu Wałbrzych JIT który to z kolei dostaje szkielety od Faurecii Grójec (projekt CD 340 Ford), i to tyle jeśli chodzi o dostawy czegokolwiek z Groclinu do Faurecii w Polsce.Oczywiście Groclin dostarcza poszycia do innych zakładów Faurecii w Europie, sama Faurecia odnotowuje dosyć pokaźny wzrost przychodów w tym roku.
Zapytałem Panią o to bowiem Faurecia sama przechodząca kryzys (Recovery Plan 2008-2010 oraz Chalange Plan 2011), na pewno nie zainwestuje w jakiekolwiek działania zmierzające do poprawy tzw productivity które wiązałyby się z jakimkolwiek dofinansowaniem czy wspomaganiem długoterminowo (bo tylko taki mógłby być tego sens), jedynie co może zrobić (nic nie wiem na chwilę obecną na ten temat), wzorem np. Volkswagena czy BMW to przeprowadzić dokładne audyty produkcyjno-jakościowo-logistyczne które będą miały na celu wskazanie wszelkiego rodzaju marnotrawstwa i jedynie może wskazać obszary do poprawy ale co za tym idzie (bo to jest główny cel takiego audytu) zażądać zmniejszenia ceny oferowanych przed Groclin produktów. Na ogół wygląda to tak, że przyjeżdża grupa naprawdę doświadczonych fachowców i "rozbiera zakład", na bazie wniosków prosi o obniżenie ceny...Jeśli zaś chodzi o grójecką fabrykę, faktycznie FES (Faurecia Excellence System-oparty na Toyota Production System) jest wdrożony (w szczególności część Lean Manufacturing ---> Pull System)w wysokim stopniu i usprawniany od wielu lat co czyni tą fabrykę jedną z najlepszych w Grupie.
Pozdrawiam
T.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 12 listopada 2010 14:25:38 przy kursie: 14,20 zł
wave

Łał, dzięki za te informacje! thumbright

Wydaje mi się, że Groclin właśnie po to szuka kasy publicznej, żeby sfinansować wdrożenie lean manufacturing. Wiadomo, że Faurecia za darmo tego nie zrobi.

sigo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 12 listopada 2010 15:46:30 przy kursie: 14,20 zł
do 15 października przyjmowali oferty na wdrożenie tego procesu.
Do końca roku mają przeszkolić 40 osób z wyższego szczebla zarządzania i w następnym roku osoby z niższego szczebla. Środki z Unii są już przewidziane na te projekty.

tom
tom
1
Wpisów: 52
Wysłane: 14 listopada 2010 11:22:14 przy kursie: 14,20 zł
I te 40 osób będzie kluczowe. Pracowałem w dwóch firmach, które organizowały takie programy integracji dostawców oparte na LM i efekty były bardzo różne, ale główny wyróżnik powodzeń od porażek to podejście najwyższego kierownictwa. Jeśli potraktują to jako szansę wzięcia paru złotych z publicznej kasy, czy przypodobanie się klientowi, to niewiele z tego wyjdzie. Jeśli stworzą jednak dobre wsparcie, np. przez nadanie odpowiedniej rangi w strukturze organizacyjnej ludziom tworzącym "Groclin Production System" czy jak to się będzie nazywało, to efekty mogą być bardzo pozytywne.

Zastanawiam się czy przy strukturze akcjonariatu jaką ma Groclin, najważniejsze nie będzie podejście samego Drzymały. A może by go zapytać o to?
Edytowany: 14 listopada 2010 12:19

DugHoliday
PREMIUM
0
Wysłane: 14 listopada 2010 16:26:32 przy kursie: 14,20 zł
Te 40 osób będzie kluczowe ale najpierw trzeba je wyszkolić, to nie jest prosty proces, trudniejszą sprawą jest po pierwsze zmiana mentalności ludzi " z podłogi" oraz bardzo mocne "parcie do przodu " przy implementacji przez high management.Dodatkowo przy tego typu oczyszczaniu firmy i jej porządkowaniu trzeba tez czasami dużo zainwestować i to nie tylko w szkolenia ludzi ale także np we wszelkie zmiany lay-out-owe, wizualizacyjne, packaging, poprawę wewnętrznego przepływu materiału, organizację logistyki wewnętrznej itd, można pisać i pisać:) ale kierunek jest bardzo dobry.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 listopada 2010 16:51:23 przy kursie: 14,20 zł
Lean nie jest odpowiedzią na całe zło. Wspiera efektywność, pozwala oszczędzić, ale bez rynków zbytu nawet najlepiej zorganizowana produkcja nie przyniesie zysków.

PS. Za kilka tysięcy akcji mogę im pomóc wdrożyć lean manufacturing :)
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

tom
tom
1
Wysłane: 14 listopada 2010 19:05:49 przy kursie: 14,20 zł
DugHoliday napisał(a):
Te 40 osób będzie kluczowe ale najpierw trzeba je wyszkolić, to nie jest prosty proces, trudniejszą sprawą jest po pierwsze zmiana mentalności ludzi " z podłogi" oraz bardzo mocne "parcie do przodu " przy implementacji przez high management.Dodatkowo przy tego typu oczyszczaniu firmy i jej porządkowaniu trzeba tez czasami dużo zainwestować i to nie tylko w szkolenia ludzi ale także np we wszelkie zmiany lay-out-owe, wizualizacyjne, packaging, poprawę wewnętrznego przepływu materiału, organizację logistyki wewnętrznej itd, można pisać i pisać:) ale kierunek jest bardzo dobry.

Zgadzam się, że zmiana ludzi jest najtrudniejsza i dlatego twierdzę, że te 40 osób, ich szkolenie, akceptacja sposobu myślenia będzie kluczowa. A mentalność ludzi z produkcji to nie jest najtrudniejsza sprawa, kwestia podejścia, moim zdaniem są inne szczeble gdzie jest znacznie trudniej:)

Co do inwestycji, jasne, trochę trzeba wydać, ale wiele z tego co wymieniłeś nie musi być kosztowne, byle chcieć i działać. I nawet jeśli, to mam nadzieję, że nie pójdą drogą inwestycji w środki trwałe na początek, bo to droga donikąd. Ludzie i procesy, to się liczy.

Szkoda, że nie mamy kogoś z wewnątrz kto by opowiedział więcej jak zamierzają się za to zabrać.
Kierunek dobry, a jak się uda, to i kurs się uda :)

tom
tom
1
Wysłane: 14 listopada 2010 19:10:56 przy kursie: 14,20 zł
Frog napisał(a):
Lean nie jest odpowiedzią na całe zło. Wspiera efektywność, pozwala oszczędzić, ale bez rynków zbytu nawet najlepiej zorganizowana produkcja nie przyniesie zysków.

Zależy jak wąsko bądź szeroko rozumiesz Lean. Ale fakt, bardzo potrzebują nowych kontraktów, najlepiej nie z Faurecii.

Cytat:
PS. Za kilka tysięcy akcji mogę im pomóc wdrożyć lean manufacturing :)

Odważny jesteś, szczególnie ten tryb dokonany ;)

DugHoliday
PREMIUM
0
Wysłane: 14 listopada 2010 20:25:30 przy kursie: 14,20 zł
Jeśli właściciel/zarządzający umie sobie dobrać odpowiednich ludzi, wtedy może zrobić/wdrożyć wiele, jeśli tego nie umie to nic nie zrobi, ludzie zawsze są najważniejsi. Jeśli mają odpowiednich ludzi na szczeblu zarządzania, począwszy od supervisorów/gap leaderów i dalej w górę to jest juz pierwszy, dobry krok i nadzieja na sukces.
Natomiast z tymi pracownikami tzw directami już jest trochę gorzej. Jeśli ktoś pracuje na produkcji 20 lat przy tej samej obrabiarce/ celi spawalniczej/montażu itd i przez 20 lat robi na zmianę tę samą operację, ma duży WIP bo tak bezpieczniej, nie ma pojęcia o 5S, seria trwa kilka godzin bo po co się przezbrajać itd,itd,itd wtedy przekonać Go do całkowitej reorganizacji pracy, planowania, stanowiska racy itd jest mega zajęciem, trzeba być cholernie konsekwentnym w całym tym procesie i nie odpuszczać nawet na chwilę, z doświadczenia wiem, że to trwa miesiącami i nie zawsze kończy się sukcesem, o utrzymaniu jakości na odpowiednim poziomie nie wspomnę.

Oczywiście sam LEAN to nie wszystko, można mieć super "wychudzona fabrykę" a bez odpowiedniej sprzedaży nie starczy nawet na pokrycie fixed costs, tu zgadzam się z przedmówcą.

Na chwilę obecną nie mam akcji Groclinu, wcześniej miałem, cały czas obserwuję tą spółkę, zastanawia mnie spadek przychodów, o ile w stosunku do 2Q jest to zrozumiałe bo sierpień jest na ogól martwy w motoryzacji to w stosunku do analogicznego, 3Q 2009 już mnie zastanawia. Nie wiem , kto oprócz Faurecii jest ich klientem (Lear, JC, Magma?)

sigo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 14 listopada 2010 21:11:49 przy kursie: 14,20 zł
skąd spadek przychodów to w raporcie jest to dobrze wyjaśnione. W tamtym roku robili jeszcze zamówienia dla Volvo, ale po przejęciu przez chińczyków, Volvo zrezygnowało z ich usług.
Edytowany: 14 listopada 2010 21:13

DugHoliday
PREMIUM
0
Wysłane: 14 listopada 2010 21:14:15 przy kursie: 14,20 zł
Masz rację, dzięki, zapomniałem o tym.

janinho
0
Wysłane: 14 listopada 2010 23:58:47 przy kursie: 14,20 zł
czy ktoś oprócz mnie widzi na wykresie formację chorągiewki?

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 listopada 2010 00:01:21 przy kursie: 14,20 zł
A czy ktoś oprócz Ciebie widzi wykres? Wklejanie nie jest takie trudne.
Jak mawia Wojtek Pilichowski, opowiadać o muzyce to jak tańczyć o architekturze.
Z analizą wykresu bez wykresu jest podobnie binky

janinho
0
Wysłane: 15 listopada 2010 00:20:14 przy kursie: 14,20 zł
nie jestem specjalistą w AT i dlatego nie chcę wrzucać ewentualnych głupot
ale wrzucę, może ktoś doświadczony oceni

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 15 listopada 2010 08:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,357 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat