Witam,
cob napisał(a):Dzisiaj kupiłem 2x GNT0912 na próbę. Wpisałem cenę 101,2% i generalnie wszystko jest ok, tylko brakuje mi po zakupie jasnej informacji o cenie zakupu w formie %, gdyż rozumiem, że cena zakupu w moim przypadku była <=101,2%? Oczywiście można to wyliczyć na podstawie kwoty zakupu.
Patrząc na świeczkę dzienną dla gnt0912 03.11 to Twoje zlecenie zostało zrealizowane gdzieś pomiędzy 101.1 a 101.2 w zależności od tego jaka była aktualna cena zlecenia sprzedaży.
W historii transakcji masz cenę rozliczeniową, która jest sumą: (kurs * wartość nominalna) + (prowizja) + (odsetki skumulowane). Rozwiąż to równanie dla niewiadomej (kurs * wartość nominalna) i masz kurs po jakim kupiłeś.
cob napisał(a):To pewnie banalne pytanie, ale nie do końca wiem jak ustalana jest cena zakupu/sprzedaży w sytuacji, gdy ktoś chce sprzedać po cenie minimum 101%, a ja chcę kupić po cenie maksimum 101,2%? Jaka cena zostanie ustalona w takim przypadku?
Jeśli jest aktywne zlecenie sprzedaży z limitem 101, a Ty składasz zlecenie kupna po 101,2 to kupisz po 101.
Pozdrawiam