PARTNER SERWISU
tlbdwzqh
4 5 6 7 8
konstef
0
Wpisów: 18
Wysłane: 9 marca 2009 21:50:41 przy kursie: 2,19 zł
moim zdaniem echo powinno solidnie wyjsc gora, a chocby przy uzyciu dzisiejszego komunikatu o zwiekszeniu udzialow funduszu. Skoro rekomendacje anali dzialaja czesto motywujaco dla papierka to tym bardziej konkretne dzialania instytucji finansowej potwierdzaja sile i perspektywy tej spolki. trzeba zacisnac zabki i poczekac, a widac ci co mieli dac sie oskubac za akcji to zrobili to wczesniej, teraz juz tak szybko nie oddaja.
Pray

Bimber
0
Wysłane: 10 marca 2009 17:20:00 przy kursie: 2,24 zł
no i dziś wybicie, wprawdzie obowiązkowo parę większych zakupów, potem śmignęło na 2,29, ale ktoś (dalej ING?) postanowił jeszcze zakupić po rozsądnej cenie, więc powrót w okolice 2,2 i znowu parę większych zakupówWhistle tak trochę trzymają kurs w ryzach

Bimber
0
Wysłane: 11 marca 2009 20:10:50 przy kursie: 2,17 zł
heh, kombinują na tym Echo, dziś kilka razy ustawiano na S choćby na początku ze 3 razy paczki i potem je wycofano, mini straszaki? Skuteczne jak się okazało, a potem znowu większe transakcje po "odpowiedniej" cenie.Shame on you

Edit: a widzicie, jeszcze rekomendacja Deutsche - obniżka z "kupuj" do "trzymaj" przestraszyład'oh!
Edytowany: 12 marca 2009 09:43

konstef
0
Wysłane: 12 marca 2009 12:42:09 przy kursie: 2,17 zł
kurde co sie dzieje z tym papierem?!

Bimber
0
Wysłane: 12 marca 2009 18:16:29 przy kursie: 2,17 zł
okupuje się wokół górnej granicy trójkąta, ale wczoraj też się wkur...zyłemShame on you
nie było ekstra to wybicie, ale założyłem, że celowo zbijali kurs przedwczoraj, bo przecież śmignęło szybko na 2,29 po "uwolnieniu" kursu i widocznie chcieli jeszcze co kupić, a się spostrzegli, że łatwo robi się drożej, a tu bach wczoraj rano było coś nie tak, bo nic nie stało na przeszkodzie by 2,3x zł z miejsca zrobić a się kisiła spółka, ktoś zaczął sypać z ukrytego po 1761 akcji zdaje się, zlecenia sprzedaży po paręnaście tysięcy pojawiały się i znikały. I tak do 11tej, a potem sruu, bo rekomendacja wyszła.

Dziś było widać, że popyt taki przystopowany trochę.

konstef
0
Wysłane: 12 marca 2009 23:43:07 przy kursie: 2,17 zł
no wiec widze ze mamy podobne obserwacje, ja z gielda moja przyjazn watpliwa zaczalem dopiero w grudniu z moim studenckim kapitalem i tak ciulam... dzisiaj sprzedalem swoje akcje bo zrobilo sie troche nieciekawie, jutro pewnie do gory, aczkolwiek... widac ciezko to przewidziec, kupilem po 2,01 wiec troche do przodu. sytuacja jest dziwna, wiec nie ryzykuje ale jezeli jeszcze spadnie to napewno odkupie bo spolka ma potencjal. A ja tak raczej krotkoterminowo, moze teraz jakas kolastyna jesli echo nie spadnie dalej

Bimber
0
Wysłane: 14 marca 2009 10:56:13 przy kursie: 2,17 zł
Na interwale tygodniowym ta sama figura co na ostatnim moim wykresie (bo tu był dzienny).

A na dziennym pchają do góry średnie 15 i 30dniowa, ta zielona prosta, a od góry spycha kurs któraś z wersji górnego ograniczenia trójkąta (pasuje mi ta szara). Technicznie zapowiada się ciekawy tydzień, bo robi się tłok i albo wybicie w górę, albo odwiedzi dolne ramię trójkąta z groźbą wybicia dołem, a więc zwiększenia dynamiki spadku....
Zobaczymy co wyjdzie w praniuSilenced

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 25 marca 2009 14:14:08 przy kursie: 2,68 zł
Jarbas napisał(a):
Wystarczy mi 2.50 ;)

Dziękuję blah5

greg
0
Wpisów: 32
Wysłane: 31 marca 2009 10:18:47 przy kursie: 2,45 zł
Stanowisko wobec raportu Kolaja&Partners 30-03-2009 15:48

Zarząd Echo Investment otrzymał informację od firmy Kolaja&Partners o planowanej publikacji raportu oceniającego kondycję spółek notowanych na GPW na podstawie obliczonego dla tych firm wskaźnika Z-Score (wskaźnika Altmana).

Poprzednia edycja raportu Kolaja&Partners - wg którego 38 spółek giełdowych, w tym Echo Investment, zostało określonych jako „zagrożone bankructwem” - wywołała bardzo duże zamieszanie na rynku i była szeroko dyskutowana w mediach.
Jak wówczas jednoznacznie wykazano, wskaźnik Altmana – sprawdzający się w warunkach amerykańskich - nie powinien być stosowany w odniesieniu do polskiej specyfiki ekonomicznej, a szczególnie wobec firm deweloperskich.

Zarząd Echo Investment ze zdziwieniem przyjął informację o ponownym objęciu spółki badaniem Kolaja&Partners i podtrzymał stanowisko z października 2008 r. wyrażając opinię, że opracowywanie i upublicznianie raportów opartych na niewłaściwych podstawach merytorycznych szkodzi wizerunkowi objętych raportem firm, ich klientom, inwestorom i pracownikom.

Jednocześnie zarząd Spółki skierował do firmy Kolaja&Partners prośbę o wyłączenie Echo Investment z badań wskaźnikiem Altmana.

W załączonym pliku znajduje się pełny tekst pisma skierowanego do Kolaja&Partners.
Stanowisko zarządu Echo Investment w sprawie raportu z października 2008 r., uzupełnione o wypowiedzi ekspertów na temat wskaźnika Z-score, dostępne jest w archiwum informacji prasowych: www.echo.com.pl/archiwum_praso...

Stanowisko wobec raportu Kolaja&Partners [146 KB]

Argument Echa, ze wskaźnik sprawdza się w warunkach amerykańskich, a w naszych nie, chyba przesadzony.
To, że nie powinno sie go stosować dla firm deweloperskich nie wiem. Co o tym myślicie?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 marca 2009 10:24:38 przy kursie: 2,45 zł
Pisaliśmy pół roku, przy okazji tego raportu, o co chodzi. Jeden z tekstów:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Główne błędy raportu firmy Kolaja:
1. Zastosowanie Z-score, który jest dopasowany do amerykańskich firm produkcyjnych, ZAMIAST Z"-score, z którego korzysta StockWatch. Robota zrobiona prawidłowo pokazuje BB- czyli stabilność poprawną.
2. Badanie sprawozdań jednostkowych i skonsolidowanych, co jest karygodnym błędem, bo notowane są spółki skonsolidowane.

Natomiast badanie wszelkich spółek na wszelkie sposoby - w tym deweloperskich - jest jak najbardziej uzasadnione, byle to robić prawidłowo i nie ogłaszać sensacji, tylko rzetelnie interpretować wyniki, właśnie w kontekście branży. Np. amerykańskie linie lotnicze latami działały w stanie upadłości; do nich przykłada się inną miarę, bo inaczej, że tak powiem, performują.

greg
0
Wpisów: 32
Wysłane: 31 marca 2009 12:00:36 przy kursie: 2,45 zł
Dzięki WD.

Performują, to...piękne i pojemne słowo. :)

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 19 października 2009 11:42:21 przy kursie: 4,06 zł

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
Edytowany: 19 października 2009 12:38

tomasz79
0
Wysłane: 20 października 2009 13:18:35 przy kursie: 4,42 zł
ale mi papier wystrzelił. widać moje dobieranie poniżej 4pln miało swój sens... hello1

tomasz79
0
Wysłane: 13 listopada 2009 22:27:54 przy kursie: 4,45 zł
no i jest raport za 3Q, ale jakoś nie powala mnie na nogi...Think

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 listopada 2009 00:05:45 przy kursie: 4,45 zł
Jaki jest raport oceńcie sami:
Aktywa trwałe spadły o ponad 100 baniek. Stało się to przez spadek wartości nieruchomości inwestycyjnych. Nie jest to widoczne wprost w bilansie, ale zmniejszyła się pozycja nieruchomości inwestycyjne w budowie i zrekompensowała spadek wartości nieruchomości, nawet go podwyższając. Spadły należności handlowe i to dość sporo ze 117 do 82 mlnPLN. Środki pienięzne wzrosły o 50 baniaczków. Zapasy znacznie się nie zmieniły, bo raptem o 10 baniek co jest mało znaczące przy sumie ponad 400. Kapitał własny właściwie pozostał na niezmienionym poziomie. Mocno wzrosły zobowiązania długoterminowe, bo ponad 10% i 200 baniek. Podobnie zobowiązania krótkoterminowe. Wzrost o 15% i 70 mln. Zysk netto spadł o ponad 20% do kwoty 13 mln. Na zysk netto złożyło się parę czynników, ale zanim je opiszę trzeba poznać bardziej biznes, którym się zajmuje spółka.

Nie jest to zwykly deweloper, który buduje mieszkania. Ten segment stanowi zaledwie 30% przychodów spólki. Większym segmentem jest segment komercyjny. ECho wynajmuje powierzchnie handlowe w biurach, centrach handlowych, rozrywkowych. Realizuje także budowy obiektów jak hotele i biura. W praktyce oznacza to iż mimo działalności głównie w Polsce większość przychodów 60-70% stanowią waluty a głównie Euro. Na nowo realizowane projekty spółka się oczywiście zadłuża i są to kredyty w walucie. W związku z tym jest narażona na ryzyko kursowe. O raty kredytów są po części hedgowane naturalnie(rata w walucie przychód w walucie), to już wielkość transz kredytów nie... Spółkę można uznać jako eksportera - dochody w walucie. Spółka zabezpiecza przepływy transz kredytów, bo chce aby gotówka wynikła z przewalutowania transzy, płacona w przyszłości była warta w złotych tyle samo co w dniu zabezpieczenia.
Ponadto w zyskach jest wykazywana wartość nieruchomości. W części też denominowana do złotego. Obecnie przy spadku cen walut, spadają w złotówkach wartości nieruchomości zagranicznych, tzn poza faktyczną zmianą ceny. Dodatkowo w wycena nierucjomości nie jest standardowa, bo zalicza się do niej też przyszłe przepływy z najmu. Ufff. mam nadzieję iz nie zakreciłem za bardzo... Obecnie w związku z zabezpieczenim przepływów do końca 2010 r Echo ma otwate(nierozliczone) zabezpieczenia na 300 mln Euro, czyli jakieś 1,3 mld PLN. Są to głównie forwardy ze średnią ceną poniżej 3,5 PLN za Euro. Jest w związku z tym duży negatywny wpływ na ponad 230 mln na minusie, ale mniej negatywny niż w poprzednim kwartale i tą różnicę spółka odniosła na RZIS w pozycji koszty finansowe. Kredyt w Euro przy wzroście wartości Euro też wpływa negatywnie na bilans - zwiększa zadłużenie. Dodatkowo ECHO uzyskało dodatni wynik z różnic kursowych w kwocie 64 mln PLN.

Wracając do RZIS...
Spóła operacyjnie była 100 baniek w plecy przez aktualizację wartości nieruchomości inwestycyjnych(-143 mln). Po częsci jest to efektem spadku wartości Eur. Wyniki netto zostały zrobione przez działalność finansową. 39 mln odwróconych kosztów finansowych stanowi zmnijszenie straty na zabezpiczeniach. Ponadto wykazano 64 banki różnic kursowych i 13 przychodów. Papierowy zysk nie jest duży, ale przepływy operacyjne już dość pokaźne.
200 mln PLN. Jeszcze większe są przepływy inwestycyjne. Z kasy wypłynęło 254 banki na nowe inwestycje. Spóła sfinansowała to z kredytów(50 baniek) i gotówki.
Przepływy finansowe są lekko ujemne -20 mln. Co jest wynikiem spłaty częsci kredytów i zrolowania obligacji. Wraz z zadłużeniem rosną odsetki. Spóła zapłaciła ich o 50% więcej niżeli w poprzednim okresie rozliczeniowym.

Edytowany: 15 listopada 2009 08:50

WatchDog
50
Wysłane: 15 listopada 2009 00:18:43 przy kursie: 4,45 zł
Świetna analiza thumbright aż się rumienię, bo aż tyle bym nie wyciągnął z tego raportu.
Jak widać, duży deweloper to cięzki temat.
Na pytanie czy jest dobrze czy nie dobrze, lepiej czy gorzej, mogę odpowiedzieć tak: jest nieźle, dobrze rokuje, choć na moje oko spółka przeinwestowuje. Ma ciut za małe pokrycie zyskiem operacyjnym swojej ogromnej sumy bilansowej i dlatego rating troszeczkę słabnie. Ryzyka znacznego tu nie widzę, bardzo pomogłoby jednak ożywienie w branży - ewidentnie operacyjnie spółka gra pod wzrost rynku, bo mocno inwestuje.

tomasz79
0
Wysłane: 15 listopada 2009 00:23:17 przy kursie: 4,45 zł
WatchDog napisał(a):
(...)ewidentnie operacyjnie spółka gra pod wzrost rynku, bo mocno inwestuje.

też tak uważam i wydaje mi się, że to może być dobry prognostyk na przyszłość...
ryzykują, ale chyba nie mają wiele do stracenia.

Edytowany: 15 listopada 2009 08:48

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 3 marca 2010 21:15:36 przy kursie: 3,91 zł
Echo ( www.stockwatch.pl/gpw/echo,wyk... ) – raport kwartalny za Q4’2009. O mechanizmach działania firmy opowiedział już Anty_Teresa. notworthy Ja rzucę okiem na kwartał i jak się on odnosi do dłuższej perspektywy.

W mojej ocenie wyniki kwartału nie zmieniają trendów widocznych w liczbach za ostatnie 8 lub 12 kwartałów. A jeśli już wnoszą coś nowego, to jest to wkład negatywny. Owe trendy to:
- rosnąca rentowność brutto na sprzedaży - choć q4 był zdecydowanie gorszy;
- wysoka rentowność operacyjna w okolicach 50-60% - choć q4 był gorszy;
- osuwająca się rentowność brutto i netto - choć wyniki na poziomie kilkunastu procent, to moim zdaniem bardzo dobre osiągnięcie. Warto zauważyć, że w q4 firma nie wykazała podatku dochodowego (+278tys.). „Normalny” poziom w Echu to ok. -10m kwartalnie. Przy okazji - w bilansie wisi ponad 240m pasywów z tytułu podatku odroczonego. Ta kwota to potencjalne, przyszłe zapotrzebowanie na gotówkę. Ponadto, jak ktoś szuka dziury w całym, to może powiedzieć, ze podatkowo ta firma jest o niespełna 300 baniek gorsza, niż bilansowo. Z trzeciej strony w nocie 8A do sprawozdania półrocznego piszą o stanie aktywów z tytułu deferred tax, a potem kompensują aktywa z pasywami, pokazują minus 200 baniek i przenoszą to do bilansu. No i się trochę skonfudowałem. No ale skoro audytor to puścił, to co ja mogę.
- w bilansie bardzo delikatnie spada udział kapitału własnego w finansowaniu aktywów przy czym na razie ustabilizowała się struktura zobowiązań (krótko- vs. długoterminowe);
- rośnie natomiast udział kredytów w zobowiązaniach, a więc długu, za który z całą pewnością trzeba regularnie płacić.

Firma nie ma problemu z generowaniem gotówki: +180m, do tego +170m w kasie, ale z drugiej strony trzeba zauważyć, że zobowiązania z tytułu instrumentów terminowych przekwalifikowały się na krótkie (172m), a odsetki rocznie w cash flow to ok. -90m.

Firma prze z inwestycjami. Mimo negatywnego wpływu aktualizacji, wartość w bilansie wzrosła o 294m r/r (wliczając „w budowie”). Cash flow pokazuje jeszcze większą kwotę -357m. Btw - wycena nieruchomości inwestycyjnych odbywa się wg MSR 40, wg wartości godziwej – a więc bije prosto w wynik w każdą stronę. A więc, gdy odbije...

Fajnie wyglądają projekty inwestycyjne, przynajmniej pod tym względem, że są realizowane wg jakiegoś pomysłu: centra handlowe z nastawieniem na mniejsze miasta, biurowce w dużych miastach, mieszkania w większych miastach. Przynajmniej ja tak to widzę. I przemawia to do mnie!

Jak to wszystko ruszy i zgra się z ożywieniem gospodarczym (które poprawi efektywność już pracującego majątku), to będzie miło popatrzeć. Kto wyczuje moment wejścia, może mieć frajdę. Na razie jednak pogarsza się struktura finansowania i rentowność, co pokazuje też osuwający się rating. Do katastrofy daleko, ale taka sytuacja nie może trwać wiecznie, a raport ma dla mnie lekko negatywne zabarwienie.

Moim zdaniem, jeśli nie będzie poślizgu, to firma wyjdzie z dużą prędkością z ekonomicznego zakrętu w sektorze, w którym działa. Obrali odważną, ale w sumie logiczną trajektorię. Teraz kluczowe jest, jak długi jest ten zakręt.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 marca 2010 09:04:54 przy kursie: 4,06 zł
Do tego co wyciągnął RafSty warto dodać, że przeszacowania nieruchomości będą wyliczane w sposób jaki podał WD w poście z 17 listopada:
www.stockwatch.pl/forum/defaul...
Cytat:
Wycena nieruchomości komercyjnej - bo prościej - powstaje z trzech parametrów:
- współczynnik zajętości (czyli jeden minus procent pustostanu)
- średnia cena rynkowa wynajmu (w 99% przypadkach w €)
- stopa kapitalizacji czyli wskaźnik będący podstawą wyceny, porównawczy między miastami, dzielnicami, klasami budynków (yield)

Wartość nieruchomości komercyjnej = powierzchnia x współczynnik zajętości x śr. cena wynajmu / stopa kapitalizacji

I tu powinien się zmniejszać współczynnik posutostanu, bo cena wynajmu nawet jak wzrośnie to tylko w części jest hedgowana.

Mnie się w odróżnieniu do większości eksporterów podoba konsekwencja w zabezpieczeniach. Jest ono prawidziwe i robione za wczasu. Większość po toksycznych opcjach przestała zabezpieczać przepływy, co ponownie wywoła problemy z 2007 roku.

WatchDog
50
Wysłane: 4 marca 2010 09:12:08 przy kursie: 4,06 zł
W miarę aktualne opracowanie cen, stawek i zajętości - dla Warszawy - ale wiedząc czego się szuka, można sobie więcej wyszukać. Dla większych miast są często raporty.
www.europaproperty.com/pdf/War...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE echo
  • WIG20 próbuje odrabiać straty, w grze Budimex, Dino, PKO BP i Echo
    WIG20 próbuje odrabiać straty, w grze Budimex, Dino, PKO BP i Echo

Rynki finansowe z rozczarowaniem przyjęły wyniki piątkowych rozmów Trump-Putin na Alasce, co przełożyło się słabe otwarcie poniedziałkowej sesji na giełdach w Europie. Jednocześnie, przed dzisiejszymi rozmowami Trump-Zełenski w Waszyngtonie, wciąż żywe są nadzieje na zakończenie wojny w Ukrainie, co poprawia nastroje na giełdach.

• Echo Investment sprzedaje spółkę z obszaru najmu instytucjonalnego za 2,4 mld zł
    Echo Investment sprzedaje spółkę z obszaru najmu instytucjonalnego za 2,4 mld zł

Echo Investment zawarło umowę przedwstępną sprzedaży 5 322 lokali Resi4Rent na rzecz Vantage Development z grupy TAG Immobilien za 2,405 mld zł. Spółka podkreśla, że pozostanie zaangażowana w rozwój pozostałego portfela R4R obejmującego ok. 4 500 mieszkań.

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,134 sek.

knpsduru
joggkuvb
kuouhkqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cdvpnkrt
hzpaiega
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat