PARTNER SERWISU
xyduscfo
61 62 63 64 65
StoKoni
0
Wpisów: 121
Wysłane: 20 grudnia 2010 11:28:57 przy kursie: 15,30 zł
Te przychody *0.4 i mamy coś w okolicach zysku netto.

Aktualnym pozostaje pytanie o ilość akcji Angel
Taki sam zysk przypadający na 400m to zupłnie inna rozmowa niż przy miliardzie.
Koń. Jaki jest, każdy widzi.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 20 grudnia 2010 17:00:52 przy kursie: 15,30 zł
Skończyliśmy dziś na wsparciu 1,53 ( rysując prostą linie po dołkach). Jeśli jutro zejdziemy niżej, to kolejne wsparcie na poziomie 1,47 a potem. Cóż Think
Lepiej żeby pojawiły się dobre informacje...
Edytowany: 20 grudnia 2010 17:03

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 20 grudnia 2010 18:21:51 przy kursie: 15,30 zł
Trzeba przyznać, że i tak nie jest źle patrząc jaki pogrom był dziś na Petrolu. Widać łupkowa rewolucja nie przypadła nikomu do gustu. W sumie trudno się dziwić skoro najbardziej optymistyczni mówią, że to perspektywa na za 10 lat o ile coś znajdą. Propaganda pełną parą na różnych portalach ogłasza w jaki to rewolucyjny biznes wchodzi Petrol. Staram się nikomu źle nie życzyć, ale ta spółka zasługuje na to żeby upaść. Uzdorwiło by to segment rynku w którym jest także KOV.
Co do naszej spółeczki, to cóż. Osuwamy się. Nie zaryzukuję ponownie stwierdzenia jak to zrobiłem przy 1,60, że 1,50 jest nie do przebicia. 400 m akcji to po prostu trochę za dużo. Nie wiadamo kto to kupił i co z nimi wyrabia. Powyżej 5% nie widać prawie nikogo w akcjonariacie. Jak kiedyś policzyłem zlecenia sprzedaży to do 2 zeta jest ich jakieś 2 m. To wcale nie jest tak dużo ale co z tego skoro chętnych brak. Po tym co odwalili na Petrolu już nikt z tych co tam umoczyli (i nie tylko) nie wejdą ponownie w spółkę wydobywczo-poszukiwawczą nawet jeśli jest z nami i odpowiada na pytania tak sympatyczny człowiek jak Jakub Korczak. Prawda jest o tyle smutna, że jeśli coś lub ktoś nie ruszy porządnie kursu w górę to przy kolejnej emisji która będzie za parę miesięcy obecny akcjonariat może ponieść dotkliwe straty. Co prawda tylko na papierze ale zawsze. Przyznaje, że z lekkim napięciem czekam na wyniki testów i nawet nie zastanawiam się co by było gdyby nic tam nie znaleźli. Pozostaje tylko czekać Boo hoo! .

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 20 grudnia 2010 18:32:05 przy kursie: 15,30 zł
całe szczęście że jednak znaleźlisalute pytanie tylko ile i czy będzie sens to wydobyćThink też się modlę z całych sił

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 20 grudnia 2010 19:31:58 przy kursie: 15,30 zł
Moim skromnym zdaniem sprawa wygląda następująco:
Wszyscy potencjalni inwestorzy czekają na potwierdzone dobre dane - jak w końcu będą to jazda w górę (tak jak sobieski czy DGA prawie o 100%)
Sam chcę dokupić więcej akcji ale narazie jestem papierowo trochę w plecy na KOV-ie a i kurs do tego nie zachęca.
Obawiam się, że większość myśli podobnie co potwierdza duży skok wartości tylko po rekomendacjach (tak apropos powinni zabronić rekomendacji bo to ewidentna spekuła biur maklerskich).
Reasumując potencjał do dużych wzrostów jest, brakuje tylko dobrego infa. Dlatego nie pozostaje nam nic innego jak patrzenie na mizerniejącą wartość naszych akcji KOV :) .Noo chyba że pokusimy się je sprzedać z myślą, że odkupimy taniej - tylko pytanie czy uda się je później kupić w dobrej cenie bo tak jak koledzy zauważyli do 2 zeta nie ma jakoś zbyt wiele sprzedaży.3some

StoKoni
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 21:46:51 przy kursie: 15,30 zł
Nie ma co marudzić. Kierunek południowy jest naturalnym wobec trwających wieki testów.
Tutaj brak informacji to zła informacja.
Dno powinno być jakieś dwa tygodnie przed podaniem wyników testów z bloku L lub.....po podaniu tych wyników.
Jak widać nawet super-optymistyczne rekomendacje oraz bardzo wysokie ceny ropy tutaj nie wystarczą. Potrzebne są testy Brunei. To że trzeba na nie czekać tak niesamowicie długo od czasu gdy ukończono odwierty podważa zaufanie do spółki.

Klee_9
0
Wpisów: 8
Wysłane: 20 grudnia 2010 22:37:23 przy kursie: 15,30 zł
Wydaję się, że nawet testy z Brunei ( pozytywne rzecz jasna ) nie wystarczą. Jedyną rzeczą, która może zainteresować na dłużej INWESTORÓW są dodatnie wyniki działalności gospodarczej. Wszystko co zostaje w sferze deklaratywnej, hipotetycznej czy bliższej nie określonej może nie wystarczyć na bardziej to coraz uświadomione społeczeństwo binky

StoKoni
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 22:55:19 przy kursie: 15,30 zł
Przesadzasz. Dobre wyniki testów wystarczą. Dodatni wynik na całej działalności to sprawa znacznie odleglejsza. Rynek to zrozumie, bo taki to jest typ biznesu. Jednak perspektywy muszą być klarowne. Poparte pozytywnymi testami.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:13:24 przy kursie: 15,30 zł
Interesujacy wywiad z Pawłem Olechnowiczem, prezesem grupy Lotos. Link do źródła:
www.bankier.pl/wiadomosc/Olech...

Puenta z tego dialogu jest taka, że Lotos potrzebuje inwestora z aktywami w tzw. upstreamie, czyli poszukiwania, wydobycia i produkcji ropy i gazu ziemnego. Kulczyk pewnie mocno o tym myśli. Nie dokonania transakcji na Enei tylko zwiększy determinację KI do szukania wejścia w Lotos. Faktem jest, że są w regionie dwie poważne rafinerie na sprzedaż: Możejki i Lotos (w Europie tymczasem ze względu na nadpodaż mocy raczej się je zamyka niż kupuje więc o kupca będzie trudno, MSP ma problem), w obu wiele do powiedzenia mają Rosjanie, a Kulczyk ma z nimi dobre kontakty z tego co wszyscy pamiętamy. Było już podejście do Lotosu.

Mój wywód nieco odbiega od samego KOV, ale wpisuje się w strategiczne plany głównego akcjonariusza, który sam ich nie ukrywał podczas wywiadów w Katowicach stąd mój post.

Cytat:
"... Po modernizacji naszych instalacji, podniesieniu mocy przerobowych do ponad 10 mln ton, konsolidacji, wykonujemy kolejny krok. Upstream jest logiczną konsekwencją naszych wcześniejszych działań. Byliśmy i jesteśmy zbyt słabi kapitałowo, żeby jednocześnie się modernizować i prowadzić na szeroką skalę działalność wydobywczą.

Dlatego potrzebowaliśmy czasu na realizację kolejnych etapów. Dziś konsolidujemy nasze aktywa litewskie i, co ważne, niebawem rozpoczniemy eksploatację norweskiego złoża Yme. Będziemy na nim zarabiać i coraz dynamiczniej wchodzić w upstream. Produkcja Petrobalticu pochodząca z Morza Norweskiego, Bałtyku oraz Litwy stwarza nam dobrą pozycję w wydobyciu w tej części Europy.

Czy Lotos będzie – zwiększał wydobycie z bałtyckich złóż?

– Złoże B3 dostarcza coraz mniej surowca. Na przełomie lat 2012 i 2013 uruchomimy wydobycie ze złoża B8. Nie jest ono wprawdzie duże (ma około 3 mln ton), ale zdecydowaliśmy się w nie zainwestować. Analizujemy również pozostałe koncesje, jednak zasoby tam nie są zbyt obiecujące. Złoża litewskie też są niewielkie, ale opłacalne. Dlatego najwięcej uwagi poświęcamy szelfowi norweskiemu.

Od 2012 r. co roku będziemy zwiększać wydobycie i zamierzamy osiągnąć poziom miliona ton. Być może poszukiwania inwestora zakończą się sukcesem i wesprze on nasze dążenia do rozwoju upstreamu.

– Prezes Grupy Lotos ma oczywiście swoje oczekiwania wobec firmy, która zdecyduje się na zakup większościowego pakietu akcji wystawionego przez ministra Skarbu Państwa. Jednak inwestor będzie dopasowywał spółki do swoich potrzeb.

– Będziemy się nawzajem dopasowywać. Natomiast oprócz ceny ważne będą plany związane z przyszłością firmy. ..."
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 grudnia 2010 21:07

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:17:45 przy kursie: 15,30 zł
Możesz powiedzieć jaki, czy w ogóle jakikolwiek, ma to związek z Kulczyk Oil Ventures? Czy też będziesz wklejał dowolne informacje dot. rynku ropy?

del-201504191
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:21:40 przy kursie: 15,30 zł
Wypowiedź jest na temat. W poście wyjaśniłem związek, co prawda dopiero po edycji, ale jednak. Związek ma duży. Z braku ważniejszych kwestii i informacji można poruszyć poboczne tematy.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Funkytown
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:26:34 przy kursie: 15,30 zł
Taka sytuacja, że spółka nie generująca żadnego dochodu, wydobywająca znikome ilości węglowodorów i posiadająca "perspektywiczne" "zasoby" w dżungli kupiłaby normalnie funkcjonującą rafinerię racjonalnie rozwijającą własne wydobycie możliwa jest jedynie w jakimś dzikim kraju. Mam nadzieję, że Polska już od takich standardów prywatyzacyjnych odeszła.

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:27:26 przy kursie: 15,30 zł
Funkytown napisał(a):
Możesz powiedzieć jaki, czy w ogóle jakikolwiek, ma to związek z Kulczyk Oil Ventures? Czy też będziesz wklejał dowolne informacje dot. rynku ropy?

Oprócz tego, że KI ma blisko 50% akcji KOV, nie ma żadnego związku.

del-201504191
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 17:31:58 przy kursie: 15,50 zł
Spółka FX Energy podpisała z Kulczyk Investments list intencyjny, który zakłada zaangażowanie się spółki Jana Kulczyka w realizowany przez FX wspólnie z PGNiG projekt poszukiwań złóż ropy i gazu w rejonie Kutna. KI obejmie 25 proc. udziałów w koncesji, którą określa się jako największy dotąd nie zbadany przy pomocy odwiertów lądowy rejon w strukturze czerwonego spągowca w Europie.
Przypomnijmy, że na początku grudnia do koncesji należącej do FX Energy dołączył, kupując połowę udziałów, PGNiG. Teraz FX pozbyło się kolejnych 25 proc. praw do koncesji, ale ponownie zachowało status operatora.

- Dla nas jest to kontynuacja strategii zaangażowania w projekty energetyczne w Polsce i nie tylko - powiedziała nam Marta Wysocka, rzecznik prasowy Kulczyk Investments.

Partnerzy planują przeprowadzić pierwszy testowy odwiert na koncesji w 2011 roku. Wiercenia mają sięgnąć głębokości nawet 6 tys. metrów. Obszar ten był wcześniej zbadany w technologii 2D.

Kulczyk Investments jest udziałowcem spółki Aurelian Oil & Gas, która poszukuje ropy i gazu na koncesjach w południowej części kraju. Jest także większościowym udziałowcem spółki Kulczyk Oil Ventures, która z kolei zaangażowana jest w projekty wydobywcze w Brunei, Syrii i na Ukrainie.

Źródło: www.wnp.pl/wiadomosci/kulczyk-...

Ponownie sprawa udziałowca, czyli KI, ale przyszłościowo może skoncentruje wszystko w KOV w drodze targetowanej do dużych emisji.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 21 grudnia 2010 18:54:18 przy kursie: 15,50 zł
Słabo to widzę, jestem w tej spółce od 183 dni... szczerze zaledwie raz mogłem sprzedać z zyskiem... zaczynam myśleć, że to była stracona szansa...

Niby magia nazwiska, ok! Ale, czy nie powinno być skokowych wzrostów w związku z tą magią?

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 21 grudnia 2010 23:12:14 przy kursie: 15,50 zł
StoKoni napisał(a):
(...) Przecież już nawet Jakub na pytania nie odpowiada. Moim zdaniem testy kluczowego bloku M ze słupem ropy w Markisie-1 będą dopiero latem (...)
Witam, Pisałem kilka dni temu, od tej pory chyba nie było rzeczowych pytań do mnie... Sorry, ale nie oczekujcie, że powiem Wam, że 'news się kroi' itd. Co do Markisy/testów w Bloku M - w liście do akcjonariuszy po III kwartale Tim Elliott (CEO) wyraźnie pisał, że przewidujemy, że rozpoczną się bezpośrednio po zakończeniu testów w Bloku L. Daty testów w Bloku L znamy, więc jest kwestia tylko przetransportowania sprzętu. Myślę, że list do akcjonariuszy przy raporcie z działalności po IV kwartale potwierdzi dokładniejszą datę. Lato to nie będzie, oj nie. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/

Funkytown
0
Wysłane: 22 grudnia 2010 00:49:53 przy kursie: 15,50 zł
Cytat:
największy dotąd nie zbadany przy pomocy odwiertów lądowy rejon w strukturze czerwonego spągowca

Sorka, w zasadzie jest to tak komiczne, że nawet nie wymaga komentarzy. A wiesz w ogóle co to jest ten czerwony spągowiec? Ta spółka nie ma inwestorów, ona ma wyznawców.

del-201504191
0
Wysłane: 22 grudnia 2010 01:38:35 przy kursie: 15,50 zł
Funkytown napisał(a):
Ta spółka nie ma inwestorów, ona ma wyznawców.

Ta spółka ma właśnie inwestorów zamiast spekulantów. Różnica nie dla wszystkich jest oczywista.

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 22 grudnia 2010 10:05:19 przy kursie: 15,30 zł
Trochę się dziwię, a trochę śmieję z niektórych postów. Raz czytamy : o legendarnych "grubasach", którzy ustawiają kurs. Polecamy sprawę KNF itd.,itp. Innym razem czytamy : "może zarząd zrobiłby coś, aby kurs podskoczył, może pan Kulczyk kupiłby trochę akcji, może,...może itd.
Podsumowując tok rozumowania: jeśli "grubas" steruje kursem, to jest be, ale gdyby KOV zaczął "pomagać" kursowi, to byłoby OK !?

drokom
2
Wpisów: 42
Wysłane: 22 grudnia 2010 12:31:16 przy kursie: 15,30 zł
Redface napisał(a):
Witam, Pisałem kilka dni temu, od tej pory chyba nie było rzeczowych pytań do mnie...
pytania były, nie było odpowiedzi więc raz jeszcze wiemy z wczesniejszych wypowiedzi, że spółka aby podjąć decyzję o komercjalizacji złoża (oczywiście po pozytywnych testach) bedzie chciała przeprowadzić dodatkowe prace ile czasu to może zająć? jaki jest tego zakładany koszt? oczywiscie nie oczekuję odpowiedzi z dokładnościa co do tygodnia i dolara, ale czegoś więcej niż jak poprzednio " póżniej" pozdrawiam
Edytowany: 22 grudnia 2010 12:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

61 62 63 64 65

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,483 sek.

kgvzpjuw
vbrppefr
vvvlhpld
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zmmbsnlv
pjewkyve
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat