Temat:
ABCDATA
Spółka robi swoje. Na GPW ostatnio nikt się nie liczy z drobnymi dlatego akcjonariusze daty mogą się cieszyć z udzielonych odpowiedzi choć oczekiwali zapewne bardziej szczegółowych informacji. Fakt niezaprzeczalny, że od lat z kursem za dobrze nie jest ale raczej to wina głównego udziałowca, który drenował z zysków. Poczekajmy spokojnie na rozwój sytuacji
|
|
Temat:
ABCDATA
Panowie nie zachowujcie się jak obrażone dzieci, że SII dostało a wy nie . Mamy odpowiedzi, bardzo ogólne ale zarazem i konkretne. Czekamy jak zareaguje rynek
|
|
Temat:
ABCDATA
Czy pojawił się może już jakiś link do konferencji wynikowej lub przynajmniej więcej szczegółów ?Cena jest atrakcyjna ale na partnerów z Chin, dzięki Ursusowi i kilku innym spółkom, raczej nikt się nie przekona no i jeszcze obecny wizerunek Pani Ilony....Chyba nie powinna się wypowiadać w mediach po ostatnich manipulacjach informacją.
|
|
Temat:
ABCDATA
Hmm z drugiej jednak strony ostatni zastaw na akcjach i przedłużenie terminu podania wyników obciążonych w sposób znaczący zdarzeniami jednorazowymi ?? Czyżby faktycznie szykował się buyback a czas potrzebny był na zebranie środków ??
|
|
Temat:
ABCDATA
Nie doszukiwałbym się tutaj akurat interesu czyjegoś bo przy ostatnich obrotach niewiele można było zdziałać na kursie . Można się jedynie zastanawiać czy manewrowanie informacją nie miało na celu upłynnienie wcześniejsze walora (przed dywidendą oraz informacją o zakończeniu kontroli) aby przygotować się obecnie do buybacku. C/WK 0,66 (było do piątku) przy np Actionie będącym w znacznie gorszym podłożeniu a wskaźnik posiadającym na poziomie C/WK 0,52 oraz średniej dla całego sektora 0,71 nie wygląda źle. Po spadku na jaki można liczyć w poniedziałek wycena poniekąd zrobi się zapewne atrakcyjniejsza
|
|
Temat:
ABCDATA
Biorąc pod uwagę wycenę porównawczą sektora oraz przychody generowane przez spółkę i utrzymaną marżowość sprzedaży tragedii na razie nie widać, a być może będzie szansa na zakupy. Specyficzny sposób informowania przez spółkę, o którym wspomniał kolega powyżej , odbioru spółki nie zmieni a poniekąd szkoda. Oczyszczona EBITDA prezentuje się niby dobrze, tylko dlaczego dopiero teraz inwestorzy dowiadują się o szczegółach ? Dodatkowo zachowanie kursu w ostatnim okresie (m.in upychanie akcji w rynek przed dywidendą oraz po informacji o zakończeniu kontroli skarbowej) sugeruje, że niektórzy inwestorzy jak zwykle wiedzieli wcześniej ! Czy jest szansa na zmianę w tym zakresie czy też drobni już do końca GPW traktowani będą jak dawcy kapitału?
|
|
Temat:
ORANGEPL
Są informacje z walnego: www.bankier.pl/wiadomosc/TPSA-...W sumie wszystko wg zapowiedzi. Po wczorajszym poście tak sobie myślałem jak można pięknie zubożyć potężną spółkę poprzez moim zdaniem złe zarządzanie. Żalenie się, że wzrosła konkurencja i ludzie przeszli na telefonię komórkową może być piękną wymówką. Jednak gdy ma się tak potężną infrastrukturę (biorę pod uwagę np. ilość miedzi, która znajduje się w ziemii może z TP-sy zrobić drugiego potentata miedziowego  ) i się z niej nie potrafi korzystać do walki z konkurencją to jest porażka. Weźmy pod uwagę takiego play-a czy netię - jakoś dawali radę coś rozbudowywać i tworzyć wartość firmy powiedzmy, że od zera :) W TP jeszcze w zeszłym roku internet kosztował majątek w porównaniu z konkurencją, która dawała defacto jeszcze lepsze łacza. O stałym adresie IP można było pomażyć w normalnej cenie - zostawał dsl za 200 zł (w netii 6 Mb + stały adres był to koszt bodajże 60 zł). Chcąc podpiąć się do sieci TP dostawało się zazwyczaj odpowiedź odmowną - nie opłaca się ciągnąć kabla ze studzienki do budynku (netii się opłacało - znam przynajmniej kilka takich przykładów). Z drugiej strony jeżeli nie opłaca mi się budować nowych łącz to przecież mogę je kupić gotowe za niewielką cenę (tak jaknp Aster wykupywał lokalne firmy dostarczające internet a później Astera wykupiło UPC). W TP jednak olewka. Widać, że firma za bardzo liczyła na swoją pozycję rynkową i się na tym przejechała. Teraz próbuje coś robić i strasznie narzeka, że jest źle i trzeba walczyć z konkurencją. A prawda jest taka, że sami pozwolili konkurencji tak urosnąć nie reagując w odpowiednim momencie na zmieniającą sie sytuację rynkową.
|
|
Temat:
ORANGEPL
Coś mi się wydaje, że w samej Tp-sie nie najlepiej było ostatnimi czasy. Mogło to spotęgować wyprzedaż akcji przez pracowników, którzy widzieli równocześnie jak ich wartość zaczęła spadać w oszałamiającym tempie (nałożenie tych dwóch czynników może dać niezły efekt psychologiczny :) ). Na plus przemawiają informacje od telemarketerów netii :) , którzy to ostatnimi czasy generują znacznie mniejszą sprzedaż przez mocno konkurencyjną ofertę TP Dochodzi jeszcze dywidenda, która z tego co pamiętam ma być zatwierdzona w piątek. Przy takiej cenie akcji procentowo może wydać się całkiem niezła. Podsumowywując uważam, że obecna cena wydaje się być atrakcyjna - jednak po ostatniej korekcie na szerokim mamy trochę więcej ciekawych możliwości inwestycji
|
|
Trochę poszukałem i wygląda na to, że strach ma wielkie oczy cyt:" Cytat:Tauron nie przewiduje znaczących zdarzeń jednorazowych w wynikach za '12 www.bankier.pl/wiadomosc/Tauro...Naprawdę szkoda, że na dużych spółkach z WIG 20 tak łatwo ostatnio wywołać panikę.
|
|
Coś ten nasz Tauron strasznie cieniutki ostatnimi czasy tak jak i cały WIG20. Dzisiaj rykoszetem od PGE obrywa tak mocno jak sam winowajca  Krótkoterminowy trend wzrostowy jak i kilka wsparć startych zostało w proch w ciągu jednej sesji. Teraz brakuje trochę spekuły na wsparciu w okolicach 4,33 no i podwójnym dnie w okolicach 4,14. W sumie po dzisiejszym dniu nie zdziwiłbym się jakby to nie wystarczyło, pomimo jak dotąd lepszych niż oczekiwano wyników w poprzednich kwartałach.
|
|
Temat:
TAURONPE
Zmienił się wiceprezes - przechodzi do Enei www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Wygląda na to, że w poniedziałek dowiemy się, w którą stronę będzie zmierzał Tauron i czy można się tutaj przynajmniej uczyć AT  .
|
|
Temat:
TAURONPE
spokojnie. O ile wiem to reaguje bo ostatnie wyceny są na 3,90 A tak serio zarabia się teraz na innych spółkach więc na Taurona poprostu trzeba poczekać. Wczoraj mieliśmy przykład - przy korekcie na szerokim przerzucono trochę funduszy na Taurona (przy dużym wolumenie). Ogólnie na Tauronie jest jeszcze sporo niewiadomych dlatego nie ma huraoptymizmu. Tak więc powolutku. Narazie przebić musi 4,5 a potem zobaczymy
|
|
Temat:
TAURONPE
Emocje emocjami a czysta chłodna kalkulacja też wiele wnosi :)może nie 10 czy 20% w ciągu jednej sesji (tutaj spekulujemy) ale systematyczne wzrosty lub spadki. Co do Taurona widzę, że jak narazie mamy problem z pokonaniem ostatniego oporu. Jednak gdy go pokonamy myślę, że powędrujemy w okolice 5 . Jeśli się sprawdzi zobaczymy co wnosi chłodna kalkulacja i analiza
|
|
Temat:
TAURONPE
Jako, że wcześniejszy post nie został opublikowany to napiszę troszeczkę inaczej, żeby nic nikomu nie sugerować. Wydaje mi się, że jesteśmy w dosyć ciekawym momencie dot. kursu wyceny akcji spółki (m.in. ze względu na wysoki wolumen w dniu dzisiejszym i zamknięcie na ostatnim oporze). Tak więc jeśli to możliwe poprosiłbym o jakąś analizę.
|
|
Temat:
TAURONPE
Rafsty jakoś nie wierzę, żeby nasz tauron był zagrożony  Zarabiał i będzie zarabiał a zmiany napewno będą sukcesywnie wprowadzane jak zostaną na nas wymuszone (czy inaczej ktoś by coś zmieniał, gdy cały model biznesowy radzi sobie obecnie powiedziałbym idealnie jak na warunki rynkowe). Przypominam również że odsprzedajemy innym krajom pakiety CO2, bo polskie firmy nagle nadzwyczaj dobrze sobie poradziły z jego redukcją  ). Tak więc nie wieszczmy tutaj końca Tauronu i energii z węgla. A jeszcze w ramach ścisłości to Tauron jest w grupie mającej budować elektrownie jądrową - więc już dawno myślano, że zmiany będą konieczne i jest to tylko kwestia czasu. Jak będzie trzeba to zobaczycie, że sobie poradzą ze wszystkim (Polak lubi jak mu się śrube dokręca  )
|
|
Temat:
SADOVAYA
Nie mogę edytować powyższego posta. Przejrzałem wszystkie wpisy na forum i teraz jestem już prawie pewny, że to przekręt . Spółka z ogromnymi perspektywami, która z roku na rok (od 2009) zwiększała wydobycie i przychody w 2012 nagle zaczyna znikać . Przychody maleją w tempie lawinowym a kredyt pozostaje do spłaty. Dodatkowo wycyckali Polskie fundusze które weszły w zeszłym roku. Mam nadzieję że przynajmniej jeszcze maszyny mają PS: Przydałby się jakiś agent na ukrainie, żeby nam trochę oczy otworzył na to co się tutaj dzieje
|
|
Temat:
SADOVAYA
Witam Jak na razie czysto spekulacyjne zaczynam się interesować spółką. Jedna rzecz nie daje mi spokoju- jak to jest możliwe, że popyt na węgiel w skali roku (w sektorze przemysłu ciężkiego)zmniejszył się może 30%-40% a spółka ma prawie o 90% mniejszą sprzedaż ? Wyrzucanie akcji na ogromnym wolumenie sugeruje, że albo tutaj jakaś straszna panika jest albo Sadowaya to drugi ambergold w wykonaniu ukraińskim  - wzieli kasę i się zawijają. Co jednak z wartością księgową i likwidacyjną, o której pisano wcześniej ?
|
|
Temat:
TAURONPE
No to jeszcze dorzucili Tauronowi : www.stockwatch.pl/komunikaty-s... Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie jak to się ma do obecnych wyników. Dotyczy bowiem sprawozdania za rok 2011 gdzie zostało ujete jako nadpłata podatku. Rozumiem, że zostaje jeszcze 600 mln, w sprawie których toczą się rozprawy. Tyle tylko, że wszystko dotyczy 2011 r. i chyba nie było w tym roku wpisywane jako przychód bo nie miało fizycznie miejsca (tzn. pieniądze nie znalazły się na koncie TPE) ? Ps. Tak sobie czytam wiadomości i wygląda na to że z CO2 to my mamy super sprawę bo zarabiamy jeszcze niezłe pieniądze na sprzedawaniu uprawnień innym państwom. Tak więc na emisję CO2 Taurona do 2020 r. nie powinniśmy mieć większych problemów :) www.bankier.pl/wiadomosc/Polsk...
|
|
Temat:
TAURONPE
Po prostu spółka jest "niemodna". Ale jako dochodowa i dywidendowa będzie miała jeszcze swoje 5 min :) Jak tylko będziemy w końcu wiedzieli na czym stoimy z emisją CO2 to myślę, że może się trochę sytuacja zmienić (pytanie jeszcze tylko w którą stronę :) ) Analityków nie słuchaj ! Ile to razy wyceniali spółki 100% wyżej gdy te dołowały i na odwrót Jak na razie ja widzę, że Tauron jest łakomym kąskiem dla spekuły. Niewielkim wolumenem mogą sobie robić na nim co chcą.
|
|
Temat:
LESS
Cóż to takiego się dzisiaj stało na zapomnianym Groclinie. Wolumen prawie 40 tys  Wzrost o prawie 10% no i delikatne ale przebicie oporu na 9,50. Wygląda na to, że jutro sądny dzień w powrocie ponad 10 zł (ciekawe, czy w końcu się to uda). Szukam tylko konkretnych informacji sugerujących ten dzisiejszy wzrost, bo nie wierzę w tak duży wolumen (znaczy nie za bardzo wiem, kto mógłby kupować biorąc pod uwagę, że kilkakrotnie kurs odbijał się jak piłeczka od 9,5). Ostatnie sprawozdanie w sumie takie jak zawsze (wszystko po staremu :))
|
|
Temat:
TAURONPE
|
|
Temat:
TAURONPE
Znowu można doszukiwać się teorii spiskowych Ale faktem jest, że coś tutaj nie pasuje, Tauron chyba jako jedyna ze spółek z WIG20 straciła w ciągu miesiąca chyba z 16%. Zobaczymy, czy dojdziemy do podwójnego dna czy będziemy realizowali inny scenariusz :) Mi nie pasuje kilka rzeczy: - spółka pokazała ostatnio całkiem niezłe wyniki za kwartał - zysk nie maleje (co widzę po swoich rachunkach  no i oczywiście wynikach ) - jakoś niedługo kończy się okres 10 lat bez zwolnień wywalczony dawno temu przez pracowników - spółka przechodzi wewnętrzną reorganizację (z tego co kojarzę wszystko przejmuje tauron dystrybucja) Pozostawiam temat do d  yskusji Jedyne co przemawia za spadkiem jej ceny to podobno wkrótce tańszy gaz (więc poniekąd dobro substytucyjne)
|
|
Temat:
HELIO
Dzisiaj widziałem pakiet bodajże na 18000 akcji. Później nastąpiło odbicie. Sytuacja taka była już tutaj przerabiana i niestety kończyło się dalszymi spadkami  Z tego co można zauważyć wyszukiwane są obecnie spółki niedowartościowane i w tym doszukiwałbym się dzisiejszych wzrostów (dochodzi pakiecik który wygenerował niezły obrót)
|
|
Faktycznie przy obecnej wycenie wygląda to dosyć ciekawie. Pytanie jak z płynnością na tym papierze ? Z tego co zauważyłem spółka minimalnie się odbiła i chyba czeka na sprawozdanie z 4 kwartału, które może ewentualnie potwierdzić zamierzenia restrukturyzacyjne. Wydaje mi się, że mamy jeszcze trochę czasu do walnego i sprawozdań, na karku wisi nam korekta ostatnich mega wzrostów na szerokim dlatego na razie wrzucam do obserwowanych
|
|
Temat:
JSW
|
|
A co tu tak cicho. Wiemy już na co pójdzie emisja i czemu dzisiaj kurs nie leci na łeb :) : Cytat:Petrolinvest kupi 50,01% Swiss Petroleum Inv. za 45 mln USD Petrolinvest kupi 50,01% Swiss Petroleum InvRK kasy nie ma ale tak jak kiedyś mówiłem jest mistrzem w rozgrywkach
|
|
Temat:
JSW
Strata rozczarowała ale była wynikiem jednorazowym. Wyższe ceny węgla oraz większa sprzedaż jest uznawana raczej na plus
|
|
No takie wybicie tutaj jest możliwe tylko po potwierdzeniu wielkości i opłacalności wydobycia złóż :) Prawda, że z powyższego wykresu widać piękne podwójne dno a znając RK to powinien wykorzystać taki moment na jakieś info . Tyle tylko, że chyba wyrzucił już wszystkie asy z rękawa. Dzisiaj wygląda na upychanie akcji a wspomniane info RK pod podwójne dno chyba już mieliśmy tylko tyle, że nie przyniosło spodziewanych rezultatów.
|
|
scarry przeczytaj uważnie bo mówiłem, że będzie ciekawie jak dzisiaj petrol pójdzie na 6,5. A po realizacji zysków raczej nie skupujesz od razu akcji a tutaj wygląda na to, że tak właśnie było. Obserwuję poprostu kurs i dzielę się spostrzeżeniami , krytyka zawsze jest wskazana ale bez zbędnych ironii bo ostatnio nie wiadomo kto będzie miał rację Kod:mod: proszę zapoznać się z regulaminem. post nadaje się do skasowania. dywagacje na temat zdarzenia, które jeszcze nie wystąpiło, podawanie kursu docelowego bez uzasadnienia, i magiczne "będzie ciekawie". od kiedy na giełdzie nie jest ciekawie, szczególnie na Petrolu?
|
|
Wygląda na to, że zmieniło się podejście rozgrywających na Petrolu. Po dużym wzroście (już nie tak spektakularnym jak kiedyś bywało :) )następuje wyprzedaż - tak, żeby wszyscy co weszli myśleli, że "wtopa" i zaraz wyszli ze stratą. Następnie zaczyna się faktyczny skup i w ciągu 2 dni +10%  . Jeżeli dzisiaj znowu zobaczymy 6,50 będzie ciekawie . Dodatkowo mamy informacje, że poszukiwanie gazu z łupków nie jest szkodliwe: Cytat:Poszukiwania łupków są bezpieczne
www.bankier.pl/wiadomosc/Poszu...
|
|
można ewentualnie przypuszczać, że wprawieni gracze dokładnie zanurzają się w komunikaty tej spółki i jutrzejszy wzrost skończy się w granicach 40-50%
|
|
Patrząc na ostatnią podbitkę o 30% przy wrzuceniu w rynek kolejnych akcji wydaje mi się, że 60-80% jutro osiągnie. Oczywiście czysto emocjonalne podejście weźmie tutaj górę Bo tak prawdę powiedziawszy do komercyjnego wykorzystania złoża to jeszcze daleka droga a tak jak słusznie kolega mdd zauważył mają narazie tylko gaz z kondensatem i to jeszcze na bardzo dużej głębokości (nie wiemy jaki jest faktyczny przepływ - określenie wzmacniające emocje "wyjątkowo silny", kolejne określenie "charakter spalania gazu ziemnego świadczy o obecności znacznej domieszki kondensatu lub ropy naftowej"). No nic jutro zobaczymy jak działają emocje w porównaniu do zdrowego rozsądku  .
|
|
Oczywiście jak na spekulacyjną spółkę przystało dzisiaj był dziwnie wysoki obrót i niezły wzrost
|
|
Temat:
LESS
Dla polepszenia nastrojów powiem, że GM zanotował znaczny wzrost dochodów w drugim kwartale (prawdopodobnie dla tego, że Japonia miała problemy z produkcją). Myślę, że europejskie spółki z tego samego powodu mogą mieć lepsze dochody.
|
|
Temat:
COMARCH
Prośba do specjalistów z AT o jakiś wykresik  W sumie wygląda na to, że przełamane zostały wszystkie linie wsparcia coś koło 60 zł dla mnie jest ostatnie i niewiele brakuje, żeby spółka osiągneła min poziom z końca bessy. Jeżeli nie odbije się od dolnej lini kanału spadkowego to ja już nic tutaj nie będę rozumiał Wiem, że na rekomendacje nie powinno się zwracać zbyt dużej uwagi, jednak wszystkie biorą pod uwagę aktualną wycenę spółki, a żadna z tegorocznych nie schodziła poniżej 80 zł. Finansowanie Cracovi już przerobiliśmy (dodatkowo prezes zapewnił, że w tym roku klub będzie na plusie ze względu na transfery piłkarzy do innych klubów), niższe marże są raczej normalne w obecnych czasach, nacisk na zarobki zawsze był (nie ukrywam, że Comarch w porównaniu z zachodnimi pracodawcami, tylko na małopolskim rynku, nie wyglądał najlepiej) jednak chętnych do nowych naborów zawsze było sporo:)
|
|
Temat:
BIOTON
"irfy" nie tyle spółki fascynują co sposób na wyciąganie pieniędzy z rynku  Też od dłuższego czasu śledzę poczynania Biotka i Petrola, głównie dlatego, że ciekaw jestem niezmiernie co RK wymyśli następnym razem. Dla tych, którzy być może teraz zastanawiają się nad wejściem pod umowę z Actavisem przestroga - za 4 miesiące minie rok od momentu, w którym umowa ta miała być podpisana Uważam jednak, że Bioton ma szanse jeszcze na wybicie, bo coś się w spółce dzieje. Jeżeli wcześniejsze umowy zaczną przynosić w końcu jakieś przychody (dotychczasowe przychody spółki generowane były jedynie ze sprzedaży swoich udziałów w spółkach córkach) to chętni jeszcze się znajdą. Jak narazie coś czuję, że RK nas standardowo zwodzi :)
|
|
Temat:
BIOTON
Jak ta "perełka" znowu nie podpisze umowy z Actavisem to szybciutko zobaczymy 0,11 - 0,12. Widać, że już niewiele osób wierzy w tą umowę bo nawet nie rozebrano akcji za 0,15. Ale spokojnie bo Rychu coś wymyśli
|
|
Temat:
COMARCH
Dla mnie zachowanie kursu jest trochę irracjonalne. Po słabych wynikach za 1Q Comarch poszybował w dół o 20% notując najniższy kurs od roku! Dzisiaj duży wolumen, przejechanie się po SL i dalsze wywalanko (choć dzisiaj ogólnie czerwono na giełdzie :( ). Powiem szczerze, że mam nieodparte wrażenie, że ktoś wie więcej niż my. Zwłaszcza, że informacje ze spółki moim zdaniem nie dały podstaw do tak głębokiej korekty. W sumie najbliższe dni pokażą czy się odbijemy od rocznego min. czy też polecimy dalej.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Powinieneś uściślić, że redukcja dotyczy zakupu dodatkowych akcji z pp.
|
|
Jak narazie wybiło się tyle, że w dół. Zastanawiam się co ta spółka musiałaby zrobić, żeby była lepiej wyceniana przez rynek
|
|
Temat:
BIOTON
Myślę, że to już nie o to chodzi. Sytuacja zrobiła się podobna do Helio tzn. nawet po wyczekiwanej długo dobrej informacji (w przypadku Helio przenosiny do nowego zakładu)nie nastąpił spodziewany marsz na północ a dalsze spadki. Dlaczego ? Bo wyniki były cienkie i wszyscy czekają aż spółka pokaże , że jest w stanie zarabiać. Rysio i tak jest mistrzem bo umowę z Actavisem przeciąga od ponad pół roku nie mówię już o fakcie, że zawsze znajduje sposób, żeby pozbyć się nowych akcji w dobrych cenach. Coby nie mówić RK to mistrz zagrań giełdowych. Co do naszego kursu na Biotku nie przewiduję, żeby się wybił ponad 0,17 zł dopóki nie będzie pokazywał zysków z nowej strategii działania.
|
|
Temat:
BIOTON
Myślę, że niestety 0,14 -0,15 do końca czerwca. Nie podoba mi się tak długie przenoszenie terminu. Dochodzę do wniosku, że albo sytuacja w spółce jest cienka albo Actavis poprostu traktuje naszą "perełkę" jako zabezpieczenie swojej ekspansji w Polsce a tak faktycznie zależy mu głównie na Polfie. Dodatkowo martwi mnie brak wzrostu przychodów - sugeruje to bowiem, że Biotek pomimo podpisanych już umów wcale nie zwiększył sprzedaży (a chyba to było głównym celem).
|
|
Temat:
HELIO
Przy tak cienkim raporcie raczej ciężko o odbicie Przypuszczam, że gdyby akcje nie były wyprzedane to spadek by się pogłębił. Widzę natomiast jeden plus - koniec złych wiadomości
|
|
Temat:
BIOTON
No cóż można się było tego spodziewać. Spółki RK potrafią wszystko ciągnąć w nieskończoność - albo odwiert albo podpisywanie umowy. Korzystając z chętnej spekuły ja dzisiaj wyszedłem. Raport raczej będzie cienki - koszty budowy nowej siedziby i brak umowy z Actawisem. A przez okres kiszenia na Biotku już dawno można było zarobić 10 czy 15% na innych spółkach.
|
|
Trochę się zamotałem z tym odjęciem praw dywidendy. Czy nie jest tak, że sprzedać można było już w czwartek i wówczas nastąpiło odjęcie ? A tak z innej beczki zastanawiam się nad raportem kwartalnym i nasuwa mi się pytanie apropos przejęć przez Asseco - jak to jest, że przychody ze sprzedaży znacznie się zwiększają (dzięki Izraelowi) jednak zysk pozostaje na tym samym poziomie. Marże na rynku Polskim się nie zmieniły więc Izrael powinien wygenerować oprócz przychodu dodatkowy zysk. Proszę o wyjaśnienie.
|
|
Temat:
BIOTON
No to jednak coś się dzieje  Niestety niezbyt optymistycznego. Tzn o 17:34 ruszyła gigantyczna wyprzedaż akcji. Coś czuję, że bez kaski z Activisa 1Q będzie cieniutki a przy takim zniecierpliwieniu obecnego akcjonariatu i braku informacji może być nieciekawie. Jedno mnie zastanawia, jak w ciągu 3s. poszło kilkadziesiąt zleceń po kilkaset tys akcji. Niech mnie ktoś oświeci bo zabardzo nie wiem jak to jest możliwe, żeby wszyscy sprzedawali w ciągu tych 3 s. (Jakieś programy uruchamiające sprzedaż po przekroczeniu danego wolumenu ?)
|
|
Temat:
SERINUS
Witam Przyczyną dzisiejszego obrotu i wzrostów zapewne jest deklaracja Kulczyka o zakupie polskiego gazu od spółki Energia Zachód (spółka zależna brytyjskiego inwestora Aurelian Oil & Gas, który ma 90 proc a nasz Pan doktor posiada 10 proc. udziałów Aurelian Oil & Gas) wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...Cytat:Poznań leży na gazie - 2 mld m sześc. pod miastem Tak więc JK będzie potentatem gazowym
|
|
Temat:
BIOTON
Witam Nic ciekawego tutaj się nie dzieje oprócz manipulacji na 0,17 zł dlatego dzisiaj sobie poszukałem jakiś informacji dotyczących naszej "perełki" Ciekawił mnie ogólnie postęp prac w Macierzysz-u . Znając politykę informacyjną Biotka można by było czekać w nieskończoność na jakieś info dlatego poszperałem na ich stronie i znalazłem "dokładny plan budowy" oparty na zapytaniach ofertowych W końcu widzę pełną chronologię i postęp prac: www.bioton.pl/about/article/sh...Wnioskuję,że wykonano już dział produkcyjny, kończone są magazyny a w planach jest budowa centrum badawczo rozwojowego - czyli coś się dzieje. Z niecierpliwością czekam więc do końca kwietnia (raport roczny 29.04, umowa z activisem, akcje Biopartners no i Macierzysz) mając nadzieję, że w końcu będą jakieś ciekawsze ruchy na Biotku
|
|
Temat:
BIOTON
Jakieś mizerne zainteresowanie papierem jest bo zbliża się kolejny kwietniowy termin informacji dot. spółki i to chyba tyle. Stąd też były moje wcześniejsze założenia dot.0,20. Jak to zauważył BIgLot, wygląda na to, że wszyscy czekają w niepewności i boją się podejmować decyzje bo spółka niejednokrotnie popażyła. Inna sprawa (tutaj moje myślenie życzeniowe  ) - po tak długim okresie kiszenia i marynaty jeżeli okaże się w końcu, że spółka ma potencjał może być ciekawie (większość drobnych odda do 0,20 bo napewno ma już dość czekania a więksi zbiorą i uregulują kurs kilka stopni wyżej  )
|
|
Temat:
BIOTON
Aż głupio mi pisać bo wydaje mi się, że piszę tutaj sam do siebie. Wygląda jednak na to, że chcą nagonić troszeczkę akcjonariatu na zakup po 0,17 bo zaraz cyferki się niebędą mieściły w emaklerze na zakupie 100 000 000 - ciekawy widok
|
|
Temat:
SERINUS
Dawno się nie wypowiadałem a przemyślenia mam następujące. Dla większości słabe wyniki już dawno były zdyskontowane w cenie tak więc jutro o ile będą spadki (znając KOV pewnie będą :) ) to będzie okazja do dokupienia. Czemu papier zachowuje się w taki sposób a nie inny - bo wszyscy zostali do tego przyzwyczajeni. Sam czekałem od listopada, żeby wyjść w końcu w styczniu na plusie. Dlatego zawsze po dobrych wiadomościach jest realizowanie zysków lub wychodzenie z niewielką stratą i uważam, że to się nie zmieni dopóki faktycznie nie będziemy mieć na papierze mocnych i długodystansowych graczy. Jak narazie jest niestety tak jak już zauważyliście - akcje KOV robią się papierami dla spekulantów bo mają niestety zawsze dobrze przewidywaną rozgrywkę przy infach. Żadne PR nic tu nie zmieni dopuki ludzie nie zaczną tutaj normalnie zarabiać :) Petrol jest śmieciem ale daje częściej niż KOV zarobić i dlatego wygrywa. Ludzie nie lubią teraz inwestycji długoterminowych bo sytuacja na świecie jest mało ciekawa dlatego patrząc po różnych spółkach w których długoterminowo można niby zarobić nie zauważa się tam spektakularnych wzrostów.
|
|
Tak zauważyłem z obserwacji, że na naszej giełdzie sporo rzeczy odbywa się z jednodniowym opóźnieniem (chyba konieczność przegryzienia raportów i not księgowych) tak więc liczę mimo wszystko na pokonanie w dniu jutrzejszym ww. oporu.
|
|
Temat:
BIOTON
Wygląda na to, że jednak więksi gracze zaczeli interesować się Biotkiem. Teraz tylko pytanie czy chcieli ubić kurs, żeby zebrać niżej czy też zamierzają dzisiaj jeszcze sypnąć akcjami W momencie pojawiło się duże zlecenie na kupno kilkunastu mln akcji po 0,16 . Więc albo ktoś buduje barierę, żeby maluczkich nagonić na wykupienie całego batonika na 0,17 (widać, że dzisiaj zbiera ulica)albo zobaczymy faktycznie w skali miesiąca wzrost do 0.20 zł
|
|
Temat:
BIOTON
SL na Biotku to raczej niemożliwe  Poprostu patrzysz ile spadło czy jest możliwość, że się odbije i czekasz przez następny tydzień obserwująć  Chyba, że spada od dłuższego czasu to wywalasz papier, kupujesz w dołku (który też dosyć ciężko tutaj namierzyć :) ) i czekasz aż się odbije :) Gdyby zmiana ceny akcji nie wahała się od razu ze zmianą procentową 5-10% to SL miałby sens.
|
|
Temat:
BIOTON
No cóż prawda jest taka, że gdyby to nie była spółka RK,dodatkowo gdyby dotrzymywała terminów a jej infa sprawdzały się w przynajmniej 50% pokryciu to już dawno przebilibyśmy 0.20 zł. Myślę, że większość osób liczyła na szybki wzrost a teraz jest rozczarowana i stąd powrót na standardowy trend spadkowy  Mimo wszystko 0.20 zł uważam za osiągalne w przeciągu miesiąca :) Chyba, że znowu przesuną terminy
|
|
Temat:
BIOTON
No niestety wygląda na to, że wracamy do normalności na Biotku (trend spadkowy). Prawdopodobnie przez zniecierpliwionego akcjonariusza ale jednak :( Wazar jak wysuwasz tak śmiałe wnioski to podeprzyj je faktami Ja jak narazie widzę faktycznie zniecierpliwienie, które trochę długo się przeciągnęło a z wiadomości zostaje nam tylko Actavis i Biopartners
|
|
marsman jedno mi się zupełnie nie zgadza w twoim toku rozumowania - jeśli tak zależy RK na utrzymaniu niskiej ceny akcji to po co zrobili taką farsę z "dochodzeniem" do ropy  Już już jezcze 100m jezcze 50 no teraz to już ją prawie mamy tylko najpierw zabetonujemy odwiert. Dla mnie ściema, choć znając troszkę spółki RK wydaje mi się, że wszystko jet możliwe. Ale zdroworozsądkowo wydaje mi się że przedłużają ile się da bo nie mają, żadnych informacji w zanadrzu, które złagodziłyby "ból" gdy ropy nie będzie.
|
|
Zachowując szyderczy ton wypowiedzi można by było powiedzieć, że podobnie jak Kov i Oil  (obydwie sp. mają w odwiertach trochę wody :) ) A tak poważnie obydwie spółki walczą teraz o przetrwanie choć Kov potrzebuje tylko kasy na dalszy rozwój a dla Oila to jest poprostu być albo nie być.
|
|
Mam nadzieję, że prezentowany film (poszukiwanie ropy w ogródku) trochę się różni od wierceń w Kazachstanie bo inaczej zostanie do niego dobrana jakaś ciekawa piosenka i stanie się on kultowym hymnem dla oila  (rymując jak koledzy: w ogródku ropę miałeś a w Kazachstanie szukałeś :) )
|
|
Jak mówię o spekule przy wzrostach to jestem od razu krytykowany. Nie mija kilka dni i wszystko o czym mówiłem się potwierdza. Mam podobne odczucia do twoich kastalto :) Wszyscy wypowiadają się jakby w 100% była pewność, że ropa tam jest, ja się pytam co będzie jeśli jej nie ma ?? Nie będzie ropy, nie będzie kasy nie będzie emisjii - nie będzie Oila !! Jedyne co mi nie pasuje to fakt cementowania odwiertu, wykonuje się go tylko przy odwiertach perspektywicznych.Biorę jednak pod uwagę fakt, że KOV ma takich zacementowanych odwiertów kilka a nie jeden a jak narazie ropy tam też nie ma tylko woda (oczywiście wiem, że to jeszcze nie skreśla danego odwiertu). Tak więc reasumując, dalej zalecam najwyższą ostrożność bo mamy dwie wersje: - RK gra właśnie największą farsę na naszej giełdzie i zaraz zobaczymy oila w groszowych akcjach - Jest ropa nieważne czy dobrej jakości czy złej i jedziemy do przodu w podobnym stylu jak przez ostatnie lata tzn euforia i korekta :) a wchodzimy na widłach (mogą być któreś z kolei i tak zarobimy :) ) Jedno jest pewne grając w tym momencie na Oilu stawia się wszystko na jedną kartę, która zostanie odsłonięta dopiero za kilka tygodni. Dla mnie to już hazard i to ostry a tutaj wygrywa tylko kasyno
|
|
Temat:
BIOTON
Tak jak napisałem to jedna z teorii spiskowych. Ale skoro pytasz o to dlaczego tak słabo dobierają to wydaje mi się że odpowiedź jest prosta: Jeżeli sprzedałeś 30 mln akcji ubijając kurs to nie odkupisz w dniu następnym tylko 28 mln bo będziesz w plecy :) Poczekasz aż pojawi się większa podaż np 50 mln lub jeszcze lepiej gdy podaż wzrośnie i wyznaczy kolejne minimum. Ponownie zaznaczam, że to tylko rozważania ale wydaje mi się, że czysto rozsądkowe. Inna sprawa, że ostatnio zauważyłem totalny brak cierpliwości inwestorów giełdowych, coraz mniej ludzi gra długoterminowo, jeśli trzeba na coś poczekać dłużej niż 2 tygodnie to akcje są wyrzucane, żeby odkupić kilka dni przed info. Nie mówię oczywiście, że wszyscy tak robią ale napewno jest to większościowy procent graczy.
|
|
Temat:
BIOTON
Po wczorajszej sesji wygląda na to, że większość spekulacyjnego kapitału została przerzucone na Oil-a  . Tutaj mamy dalej kilka niewiadomych więc może się zapowiadać kiszenie przez następne 2 tygodnie Istnieje jeszcze możliwość (ale to raczej jedna z teori spiskowych), że kurs został ubity po to, żeby dobrać przez większych bez przepłacania.
|
|
Temat:
HELIO
Wygląda to tak, jakiś popyt się pojawił ze względu na spory spadek w dniu dzisiejszym jednak z AT wynika, że przebiliśmy jedno z ostatnich wsparć na około 15,50 i najbliższe dopiero na 13 zł tak więc pozostaje czekać i patrzyć na rozwój sytuacji.
|
|
Wygląda na to, że narazie mamy do czynienia z owczym pędem. Prawdopodobnie zastosowanie ma teoria spiskowa, że ktoś już wie ale nie powie :) no i każdy sobie dokupuje pakiecik i generuje niezły wzrost Ciekawe co będzie jak pójdzie rozczarowanie :) Narazie stoję z boku i patrzę
|
|
Temat:
BIOTON
Widać, że rynek informację przyjął dosyć chłodno :) Poczekamy do końca sesji i zobaczymy co się będzie działo
|
|
Temat:
BIOTON
No w końcu jest w miarę przewidywalnie :) 55,5 mln euro to przy obecnym kursie 3,98 zł daje nam 220 mln zł. Czyli mniej więcej tyle co można się było spodziewać (ja obstawiałem koło 300) jako, że w liście intencyjnym jasno napisali, że kwota nie może być większa niż 500 mln zł (czytaj napewno będzie mniejsza)
|
|
Temat:
MIDAS
Nie jestem niezadowolonym klientem, a jedynie chciałem zainstalować dla swojego klienta podgląd monitoringu przez sieć w oparciu o CP i się poprostu trochę zdziwiłem i rozczarowałem. Publicznego adresu IP nie dadzą nawet za dodatkową opłatą (tutaj zdesydowanie różnią się od innych)
|
|
Temat:
MIDAS
Tak troszeczkę apropos internetu mobilnego Cyfrowego Polsatu - oprócz tego, że prędkości są może i niezłe to pojawia się solidny problem z brakiem możliwości otrzymania publicznego adresu IP. Co to oznacza ? - tylko tyle, że internet może być wykorzystany jedynie do przeglądania stronek i ewentualnie ściągania poczty. Dla 80% użytkowników zapewne to wystarczy ale w dzisiejszych czasach chcemy też mieć wgląd np. na kamerkę IP, jakiś serwer plików itp. a tu kiszka Czas oczekiwania na rozmowę z konsultantem w Cyfrowym to niestety też porażka 20 min. Faktycznie Solorz powinien kupić Polkomtela, żeby zacząć działać trochę bardziej profesjonalnie.
|
|
Temat:
BIOTON
Myślę podobnie - jeżeli Activis wpłaci kaskę będzie to sygnał dla większych instytucji, że warto inwestować w Biotka Mam tylko nadzieję, że tak się stanie bo nasz cały huraoptymizm może zostać wkrótce boleśnie zweryfikowany :) Ale mimo wszystko biotek prawie dwukrotnie zwiększył zysk ze sprzedaży więc naprawdę coś się zaczęło dziać
|
|
Temat:
HELIO
Raport nie był za dobry a dodatkowo mamy ponad miesiąc czekania na informację o uruchomieniu produkcji w nowej fabryczce - wg. mnie wszystko normalnie się odbywa. Wzrosty zaczną się na święta lub ewentualnie tuż po nich
|
|
Temat:
BIOTON
Najpierw poparzenie pierwszego stopnia na Biotku ale teraz nagroda dla wytrwałych  Jakby nie było nowa emisja nie jest mimo wszystko taką złą wiadomością Zapytacie dlaczego ? Ano dlatego, że są chętne duże podmioty, które kupią te akcje po 0,20 zł. Co słyszeliśmy w zeszłym roku od domow maklerskich : " kupiliśmy akcje Biotonu jednak po słabych wynikach z nich zrezygnowaliśmy" - co będzie teraz Ja obstawiam, że nasz krótkoterminowy trend wzrostowy zostanie utrzymany być może nawet do końca roku :) o ile z Activisem pójdzie jeszcze pozytywnie i fabryczka ruszy pełną parą.
|
|
Wczorajsza niby dobra informacja dla asseco o wygranym przetargu (umieścił ją kolega Artur na wątku sp. sygnity): www.pse-operator.pl/index.php?...www.pse-operator.pl/uploads/pl...Dziwne aż, że dzisiaj nie było tutaj prawie żadnej reakcji. Ale zauważyłem, że ostatnio sporo inwestorów wycofuje się z naszych rodzimych spółek IT - prawie wszystkie albo się kiszą albo lecą w dół. Ciekawe czym to jest spowodowane
|
|
No tak czyli się nie nauczę :) Faktycznie: 20 grudzień 2010r. - Dzień ustalenia prawa poboru Do dzisiaj można było handlować pp. Teraz zastanawiam się jak ma wyjść połączenie. bo nowe akcje 40 groszy + pp 15 daje nam 55 groszy czyli o jeden grosik mniej niż dzisiejsze zamknięcie. Może ktoś wkleić linka gdzie jest to łopatologicznie wytłumaczone jak i kiedy akcje z nowej emisji są notowane wspólnie ze starymi itd itp.
|
|
Mam pytanie do bardziej doświadczonych :) Jeżeli dzisiaj był ostatni dzień notowania pp a wczoraj kupiłem sobie kilka akcji, żeby w końcu przerobić ten temat :) to czy pp pojawią się na moim koncie w poniedziałek (3 dni robocze) bo w dniu dzisiejszym nie miałem takiej opcji na emaklerze ?
|
|
Temat:
SERINUS
A propos grubasów to nie wiem czy animator dysponuje taką ilością akcji , żeby wystawić ich prawie mln jako barykadę na zamknięciu (żebyśmy nie mieli znowu niezrównoważonych wzrostów). Jeśli nie to wszyscy możemy liczyć tylko na to że załapiemy się na ich ruchy. Naprawdę 2 zlecenia na mln akcji na fixie wyglądało ciekawie :)
PS. Coś mi sie wydaje, że dzisiejsze info mamy już zdyskontowane w cenie zamkniecia i jutro trochę w górę, coby nasze grubaski zrealizowały zysk, a potem w dół - ale to tylko moje rozważania :)
|
|
Temat:
SERINUS
Siedziałem trzy miesiące na Kov-ie, wyszedłem po nieciekawych wynikach w Brunei. Obserwuję i się uczę. Dementuję możliwość aby dzisiaj ktoś wiedział cokolwiek wcześniej bo uważam, że było bardzo oczywiste skupowanie dzisiaj pod jutrzejszy wywiad Pana Jakuba. Dlaczego ? Spółkę czeka emisja bo kasa się niedługo skończy. Dlatego jestem przekonany, że zrobi wszystko by pokazać się w jak najlepszym świetle i chyba tyle. Co do nauk dla Pana Korczaka to jestem również święcie przekonany, że on sam nie robi nic innego jak się przygotowywuje do nakreślenia w końcu pozytywnego obrazu spółki i napewno plan działania ma już dokładnie rozrysowany. Dlaczego sam nie wszedłem, dzisiaj ponownie - może jestem za cienki :)) Czekam i patrzę - może się czegoś nauczę W sumie o odwiertach badaniach i innych tematach poszukiwawczych przez te 3 miesiące trochę wiedzy przerobiłem
|
|
Widzę, że ciekawe wątki pojawiają się na forum  Ja mam tylko pytanko co z tymi 300 metrami do przewiercenia bo spółka znowu nabrała wody w usta (miała na bieżąco informować o postępie prac :)). Coś czuję, że jak tak dalej pójdzie to na przekór większości zjedziemy poniżej 5 zeta (choć przy 5 napewno czeka spora garść spekulantów :) )
|
|
Temat:
BIOTON
Kapitał kapitałem ale tutaj rozgrywane są dalej gierki, bo jak inaczej można odczytywać rzucenie 5 akcji po 0,16 na zamknięcie lub fakt, że 21 mln akcji do sprzedaży pochodzi ze 100 zleceń natomiast 40 mln na kupnie to aż 513 zleceń (proporcja 1:2,5). Normalnie wyglądałoby na to że drobnica kupuje a więksi dyktują warunki.
|
|
Temat:
SERINUS
Witam
Panowie sporo zostało już powiedziane o występowaniu wody w odwiertach itp itd. i wydaje mi się, że nie jesteśmy jeszcze skazani na żale i płacze bo szanse, że coś z tego jeszcze będzie są i potwierdza to rynek (zauważcie, że Petrol pomimo "tylko 300m do ropy" leci na łeb a my mamy jak narazie spokojny i kontrolowany spadek). Mnie nurtuje troszeczkę coś innego, co niewątpliwie będzie miało wpływ na naszą spółkę - kaska na prace poszukiwawcze z tego co pamiętam ma być do marca-kwietnia, nowa emisja jest w tym momencie zagrożona (nieważne czy z pp czy bez)tak więc teraz musimy mieć jakieś pozytywne info bo coś czuję, że rynku nie będzie interesowała Ukraina, która sama się może finansować tylko brak sukcesów gdzie indziej. Reasumując sprawa emisji miała wyjść po testach w Brunei, które miały być pozytywne. Skoro, życie nakreśliło inny plan to prosiłbym może o usystematyzowanie wydarzeń na spółce, które są przewidywane w najbliższym czasie.
|
|
Temat:
BIOTON
Też mi się wydaje, że ktoś wie i to od dłuższego czasu. My szaraczki albo wrzucimy kasę teraz z duużym ryzykiem ale możliwie sporo zarobimy, albo poczekamy na infa i zarobimy niewiele lub wcale  gdy grubasy wyrzucą :) Tak czy inaczej, wiem, że śmiesznie to brzmi ale rysuje się na tej spółce krótkoterminowy trend wzrostowy Ps. Po dzisiejszym otwarciu wydaje mi się, że istnieje jeszcze opcja podbicia kursu pod wyrzucenie akcji przed infem. Wolumen przez ostatnie dni nie był jakiś oszałamiający.
|
|
Temat:
BIOTON
Panowie może ktoś mnie uświadomi ile czasu ma spółka na podanie informacji mającej wpływ na cenę ? Ja wiem - mogą się tłumaczyć, że ostatnia taka informacja ze stycznia nie miała wpływu na wartość akcji ale wydaje mi się, że obecna będzie miała i to znaczący a tu już tydzień mija
|
|
Temat:
BIOTON
Tak czy inaczej dla mnie to duży skok przy tak dużym ryzyku.
|
|
Temat:
BIOTON
Tutaj podobnie jak i na Petrolu ruletka. Gdybym wiedział, że pojawi się info o tym, że się dogadali i dostaną przynajmniej 300mln to by wszedł całą wolną kasą. A tak ryzyko ogromne . Znając spółki RK stwierdzam, że dalej może się toczyć gra. Info może być takie, że znowu mamy miesiąc - leci zwałka i zaczyna się zbieranie przez grubasów. W marcu o ile się nie mylę mamy raport za 4Q podobno ma być dobry dodatkowo dochodzi info o kasce i mamy rakietę jak kilka dni temu na Oilu :) Jedyne co mnie niepokoi, to fakt, że zaczęło się skupowanie pod info i akcje już poszły prawie 20% do góry (nie wierzę, żeby spekuła tak wywindowała kurs). Oj weekend będzie ciekawy.
|
|
Temat:
BIOTON
Dzisiejsze otwarcie na Biotku to pełne zaskoczenie. Coś mi się wydaje, że jednak są osoby które mogą mieć dostęp do jakiś informacji bo nie wydaje mi się żeby spekuła w ciągu 3 dni tak wywindowała kurs do góry bez żadnych info
|
|
Temat:
BIOTON
Coś mi się wydaje, że kończy się okres grania pożyczonymi akcjami (pewnie trzeba je oddać :) ) i następują dobrze wszystkim znane manipulacje kursem (czyt. standardowo nie potwierdzone info na Oilu). Moim zdaniem opcje są dwie: - info na Oilu mogło być dane zarówno po to aby upchnąć trochę akcji Oila, które za chwilę odkupi się po 6 zeta, jak również po to aby odwrócić uwagę na brak infa z Biotka (które na sto procent będzie możliwie jak najpóźniej - przypuszczam, ze tak jak poprzednio 4) - info na Oilu mogło zdecydowanie odwrócić uwagę od faktu odkupienia mln akcji na Biotku, bo czyż nie byłoby dziwne jakby ktoś kupił kilkadziesiąt milionów akcji Biotka jak tu niewiadomo czy będzie jakiekolwiek info (od razu wszyscy zwróciliby na to uwagę a tak wychodzi, że ulica kupowała biotka bo Oil drożał - rozkoszne i bardzo ze sobą powiązane ;) ) ?? Reasumując adrenalina krąży w żyłach bo widać, że pojawia się znowu możliwość ogromnych spekulacji. Znając już trochę spółki Rycha i pewne zachowania rynku z nimi powiązane W piątek o 24 pójdzie info - albo pod kolejną zwałkę albo pod mocny wzrost. Nie ukrywam, że liczę na to drugie ale to tylko moje przypuszczenia :)
|
|
Temat:
SERINUS
To prawda, że trzeba trochę posprzątać, sam od miesiąca nie dołączam się do dyskusji bo w sumie to takie ogólne paplanie o wszystkim i o niczym a coraz mniej interesujących wiadomości Co do toksów o których tyle było mówione są i będą a z tego co widać na KOV-ie zbyt dużego znaczenia nie mają. Inna sprawa, że sam obserwuję od dwóch miesięcy ENEę na której siedziałem i może posłużyć tutaj jako przykład. Jej kurs przez półtora miesiąca się nie zmienił a półtora tygodnia przed momentem objęcia "bezpłatnych :)" akcji (o których nigdzie nie znalazłem wcześniej infa)kurs zaczął dołować schodząc ogólnie nawet 10%. Po dzisiejszym infie, że część z tych akcji została sprzedana w zeszły piątek kurs nagle ożył i poszedł prawie 7% w górę. Tak więc wpływ toksów na naszej giełdzie uważam niewątpliwie za ogromny. Na Kov-ie przynajmniej nikt za darmo tych akcji nie dostaje i wyjaśnienia pana Jakuba mnie tutaj zadowalają. Co do informacji technicznych i teori jak tutaj nie posprzątamy to w niedługim czasie będziemy ich szukać na stronach PGNiG, które włąśnie z FX Energy znalazło pokłady gazu w Polsce ! Tak więc, proponowałbym wszystkim bardziej merytoryczny charakter rozmowy na forum.
|
|
Temat:
ENEA
Wycena realna - poprostu ktoś wcześniej wiedział, że w piątek wejdą toksy do obrotu i się zaczęło ewakuowanie: www.parkiet.com/artykul/24,101...Cytat:W piątek do obrotu weszło 8,1 mln akcji Enei, stanowiących niecałe 2 proc. kapitału. To walory przyznane osobom, które pracowały lub pracują w Elektrowni Kozienice (zakład ten należy do grupy kapitałowej Enei).
Widzę, że sektor energetyczny na forum chyba jest trochę zaniedbany :) Sam niestety nie miałem czasu, żeby sprawdzić to wcześniej :(
|
|
Temat:
ENEA
Jako, że przez ostatnie dwa dni mieliśmy zwałę (kilka procent na Enei uważam za zwałę bo kurs trzymał się przez dłuugi czas ponad 23,50) i otrzymaliśmy info o przekazaniu do depozytu 8 mln papierków www.bankier.pl/wiadomosc/ENEA-...Cytat:Na podstawie § 40 ust. 2, 3 i 4a w związku z § 2 ust. 1 i 4 Regulaminu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych, po rozpatrzeniu wniosku spółki ENEA S.A., Zarząd Krajowego Depozytu postanawia przyjąć do depozytu papierów wartościowych 8.100.939 (osiem milionów sto tysięcy dziewięćset trzydzieści dziewięć) akcji zwykłych na okaziciela serii B spółki ENEA S.A. o wartości nominalnej 1,00 zł (jeden złoty) każda, Proszę szanownych forumowiczów , znających się lepiej na sprawie o wyjaśnienie czy zaczęło się obecnie obniżanie kursu pod sprzedaż która ma nastąpić do końca marca, czy też informacja o wrzuceniu akcji do KDPW ma na to jakiś wpływ.
|
|
Temat:
SERINUS
Tak sobie patrzę po pracowitym dniu na zamknięcie i mi się smutno robi :( Bo po ilości chętnych wygląda na to , że nasze dobieranie "se ne wrati" (oczywiście w odpowiednio niskich cenach :) )
|
|
Chyba zaczęło się skupywanie pożyczonych akcji bo nie potrafię wyjaśnic tutaj wzrostu aż o 8% bez jakiegoś znaczącego infa. Może ktoś wie czym ten wzrost był spowodowany ? Jeśli tak to proszę o oświecenie mnie
|
|
Temat:
CIECH
tycoon dziękuję za rozjaśnienie obrazu - kreski sobie odnalazłem. Potwierdza się natomiast moja teoria, że AT działa ale chyba tylko dlatego, że większość w nią wierzy. Oczywiście nie będę się opierał bo łatwiej płynąć z prądem niż pod prąd
|
|
Temat:
BIOTON
Pop przypominam że biotek nie jest już w WIG20, nie jest również najgorszą spółką bo ma jakieś perspektywy - inne najgorsze już poupadały (w wigu 20 faktycznie wychodziła najgorzej na tle świetlanej konkurencji :) )Sam na niej umoczyłem i nie uważam Biotka bynajmniej za dobrą spółkę bo taką napewno nie jest. Biorę jednak pod uwagę fakt, że spółki, które generowały największe straty przyniosły również największy zysk na przełomie ostatnich tygodni (oczywiście często czysto spekulacyjny ale zysk).
|
|
Temat:
CIECH
Witam Czy ktoś może mi wyjaśnić dzisiejszy skok :) Szukałem w infach ale nie znalazłem nic ciekawego
|
|
Temat:
BIOTON
Myślałem, że takie informacje negatywnie wpłyną na ilość chętnych do kupna no i się pomyliłem Widocznie wszyscy już czekają i chcą jeszcze zebrać tanio pod info (ilość chętnych do zakupu po 0,15 wzrosłą dwukrotnie i obecnie przebija wartością tych co chcą sprzedać po 0,16). Mam tylko nadzieję, że to info się w końcu pojawi
|
|
Temat:
ORANGEPL
Chyba nie było w co wrzucić kapitału na WIG-u20  Sam jestem ciekawy co toto się stało
|
|
Temat:
PZU
Z tego co się orientuję to do tej pory są wypłacane odszkodowania popowodziowe więc raczej nie liczyłbym na jakiś powalający wynik za IV kwartał. W tym roku napewno spółka się odbije o ile znowu jakieś kataklizmy w nas nie uderzą :) Myślę, że większość spółek ubezpieczeniowych w tym roku wygeneruje wzrosty a to z kilku przyczyn: - droższe ubezpieczenia (podrożały prawie wszystkie) - więcej klauzul zabezpieczających w umowach (oczywiście dla ubezpieczycieli) - niepewna emerytura z II filaru (ludzie będą się chcieli zabezpieczyć na przyszłość) I chyba narazie tyle :) Co do wzrostów szacuję że rozpoczną się dopiero w drugim kwartale (gdy miniony rok będzie zamknięty i pojawią się dobre wyniki)
|
|
Drobne finansowanie na rok już mają www.bankier.pl/wiadomosc/PETRO...Cytat:Na mocy Aneksu strony uzgodniły wydłużenie okresu realizacji przez Prokom działań, mających na celu pozyskanie na rzecz Spółki finansowania działalności, o 18 miesięcy, tj. do 30 czerwca 2012 roku. Jednocześnie Prokom zobowiązał się do pozyskania w okresie wskazanych kolejnych 18 miesięcy finansowania do wysokości 200 mln złotych Więc jutro pewnie delikatnie się odbije. Co do dłuższej perspektywy uważam, że Krauze za dużo kasy wpompował w ten interes, żeby chcieć go ud... . Tak więc trzeba obserwować. Jak ruszy do góry to z kopyta a jak będzie spadać w dół to już chyba mniej efektownie niż w końcówce ubiegłego roku Myślę, że ten rok będzie przełomowy dla spółek RK tylko jeszcze nie wiem, w którym kierunku  Co do Biotka to pewnie w końcu w górę a Petrol albo się odbije albo RK go w końcu sprzeda (czyli defacto też się odbije :) )
|
|
Temat:
SERINUS
Mam podobne wrażenie jak exar. Widać było, że dzisiaj ktoś usilnie próbował utrzymać kurs wysoko (co pewien czas pojawiał się jeden duży pakiet na kupno przy 1,53 a wszyscy chętni do zakupów siedzieli na 1,52 jak ktoś dołączał przy 1,53 pakiet był wycofywany a zlecenia zbierane i tak kilka razy aż dołączyli się kolejni więksi gracze i kurs wyszedł na 0, potem nagle na zamknięcie kupno bodajże 80 akcji po 1,56 no a na fixie to sami widzieliście :) )
|
|
Temat:
WINVEST
Chyba jednak wczoraj przez niektórych nieświadomie kurs został tak podpompowany do góry. Podobna sytuacja jak na Biotku po liście intencyjnym Kto chciał to skorzystał, napewno Ci co wiedzieli dzień wcześniej
|
|
Temat:
SERINUS
Testy miały się rozpocząć w grudniu z tego co pamiętam a wyniki mają być do marca (bardzo prawdopodobne, że będą znacznie szybciej, żeby można było zrobić nową emisję pod nie :) ). Wygląda na to, że znowu idziemy w górę pod wyniki. Czyli odbicie zapewne w granice 1,63.
|
|