PARTNER SERWISU
ocflhwui
33 34 35 36 37
bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 29 grudnia 2010 21:17:16 przy kursie: 3,11 zł
A widziałeś, kielu2002, tą konferencjo/spotkanie (wiem że można było na żywo w sieci, niestety nie mogłem w tym czasie)? Co dokładnie powiedziano odnośnie pkt 5 tj. przyszły rok, współpraca itp. poza tym że lakonicznie? Ew. ktoś inny to widział tudzież czytał stenogram?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 grudnia 2010 22:25:52 przy kursie: 3,11 zł
To wezwanie wynikało chyba z obowiązku ustawowego, a nie z chęci podmiotu przejmującego... Jakby się nie udało to nikt by chyba nie płakał. Zobacz, że teraz planowany poziom zaangażowania to 51%, a nie wspomniane 66...

kielu2002
0
Wpisów: 6
Wysłane: 30 grudnia 2010 07:19:00 przy kursie: 3,11 zł
Tak oglądałem konferencję.

Notabene prezesi obiecali że będzie ona dostępna wraz z prezentacją od wczoraj na stronie OHL http://www.ohl.es ale nie wiem czy z polskim tłumaczeniem, ale podejrzewam że tak.

Niestety słuchałem w pracy a wiesz jak to jest cały czas ktoś przeszkadzał.
Ogólnie jeżeli chodzi o pkt 5 to:
- mówili że HBP dzięki tej transakcji zdobędzie KnowHow co wyjdzie też na dobre PBG
- Z tego co ja wywnioskowałem na prace w europie południowej nie ma co liczyć
- Toczące się rozmowy w Katarze dot budowania stadionów przez konsorcja OHL i PBG między innymi HBP miałaby w tym duży udział
- OHL kupiło HBP bardziej po to żeby rozwijać się na wschód a nie na zachód, a więc bardziej kierunek rynek wschodni
- Nie zrozumiałem dokładnie (bo właśnie wtedy nie mogłem słuchać) ale mówili coś że mają już sporo kontraktów podpisanych już na IQ tzn że OHL i PBG miałoby pracę dla PBG. Nawet jakaś wartość kontraktów w EUR padła ale niestety nie wychwyciłem.

bcebula
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 09:34:53 przy kursie: 3,10 zł
Ano jest, faktycznie!thumbright ; trochę trzesczy i tylko audio, no ale jak wyglada Prezes Ciechanowski to już wiemy :) Wsłucham się i podzielę potem spostrzeżeniami, póki co zaczynające sie nieśmiało pojawiać komentarze (Parkiet) maja wydźwiek negatywny w kwestii sytuacji drobnicy. Zastanawia mnie jeszcze kwestia brakujących 10% (by dobić do deklarowanych 25% w przyszłości); aż sie prosi by tu się dogadali z ING bo jesli nie - to skup, a skup takiej ilości to nie takie proste.

karad
1
Wpisów: 138
Wysłane: 30 grudnia 2010 10:38:27 przy kursie: 3,10 zł
Wg mnie będą 2 wezwania, pierwsze w marcu/kwietniu, a drugie po 12 miesiącach.
Zmusza ich do tego ustawa o obrocie, a dokładnie art. 79, pkt.2 ust.1,
jeśli chcą resztówkę kupić taniej niż po 4.01.

Art. 79.
1. Cena akcji proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 72-74:

1) w przypadku gdy którekolwiek z akcji spółki są przedmiotem obrotu na rynku regulowanym, nie może być niższa od:

a) średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania, w czasie których dokonywany był obrót tymi akcjami na rynku głównym, albo

b) średniej ceny rynkowej z krótszego okresu - jeżeli obrót akcjami spółki był dokonywany na rynku głównym przez okres krótszy niż określony w lit. a;

2) w przypadku gdy nie jest możliwe ustalenie ceny zgodnie z pkt 1 albo w przypadku spółki, w stosunku do której otwarte zostało postępowanie układowe lub upadłościowe - nie może być niższa od ich wartości godziwej.

2. Cena akcji proponowana w wezwaniach, o których mowa w art. 72-74, nie może być również niższa od:

1) najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania podmiot obowiązany do jego ogłoszenia, podmioty od niego zależne lub wobec niego dominujące, lub podmioty będące stronami zawartego z nim porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, zapłaciły w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania, albo

2) najwyższej wartości rzeczy lub praw, które podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania lub podmioty, o których mowa w pkt 1, wydały w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania, w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania.

3. Cena akcji proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 74, nie może być również niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu tymi akcjami na rynku regulowanym poprzedzających ogłoszenie wezwania.

4. Cena proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 72-74, może być niższa od ceny ustalonej zgodnie z ust. 1-3, w odniesieniu do akcji stanowiących co najmniej 5% wszystkich akcji spółki, które będą nabyte w wezwaniu od oznaczonej osoby zgłaszającej się na wezwanie, jeżeli podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania i ta osoba tak postanowiły.

4a. W przypadku gdy średnia cena rynkowa akcji ustalona zgodnie z ust. 1 pkt 1 i ust. 3, znacznie odbiega od wartości godziwej tych akcji z powodu:

1) przyznania akcjonariuszom prawa poboru, prawa do dywidendy, prawa do nabycia akcji spółki przejmującej w związku z podziałem spółki publicznej przez wydzielenie lub innych praw majątkowych związanych z posiadaniem akcji spółki publicznej,

2) znacznego pogorszenia sytuacji finansowej lub majątkowej spółki na skutek zdarzeń lub okoliczności, których spółka nie mogła przewidzieć lub im zapobiec,

3) zagrożenia spółki trwałą niewypłacalnością

- podmiot ogłaszający wezwanie może zwrócić się do Komisji z wnioskiem o udzielenie zgody na zaproponowanie w wezwaniu ceny niespełniającej kryteriów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, ust. 2 i 3.

4b. Komisja może udzielić zgody o ile proponowana cena nie jest niższa od wartości godziwej tych akcji, a ogłoszenie takiego wezwania nie naruszy uzasadnionego interesu akcjonariuszy. Komisja może w decyzji określić termin, w ciągu którego powinno nastąpić ogłoszenie wezwania po cenie wskazanej w decyzji.

4c. Do wniosku załącza się wycenę akcji spółki sporządzoną według wartości godziwej, na dzień przypadający nie wcześniej niż 14 dni przed złożeniem wniosku, przez podmiot uprawniony do badania sprawozdań finansowych. W razie powzięcia wątpliwości co do prawidłowości wyceny załączonej do wniosku Komisja może zlecić sporządzenie wyceny podmiotowi uprawnionemu do badania sprawozdań finansowych. W przypadku gdy wycena sporządzona na zlecenie Komisji wykaże, że wątpliwości były uzasadnione, wnioskodawca zwraca Komisji koszty sporządzenia wyceny.

4d. W przypadku wezwania, o którym mowa w art. 73 ust. 2 albo art. 74 ust. 2, wniosek może zostać złożony nie później niż w terminie miesiąca od powstania obowiązku ogłoszenia wezwania.

4e. Komisja podaje do publicznej wiadomości treść decyzji w sprawie wniosku, o którym mowa w ust. 4a, wraz z jej uzasadnieniem.

4f. W przypadku udzielenia przez Komisję zgody, o której mowa w ust. 4b, cena proponowana w wezwaniu może być niższa od ceny określonej w decyzji Komisji udzielającej zgody, w odniesieniu do akcji stanowiących co najmniej 5% wszystkich akcji spółki, które będą nabyte w wezwaniu od oznaczonej osoby zgłaszającej się na wezwanie, jeżeli podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania i ta osoba tak postanowiły.

5. Za cenę proponowaną w wezwaniu na zamianę akcji uważa się wartość zdematerializowanych akcji innej spółki, których własność zostanie przeniesiona w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania.

6. Wartość akcji zdematerializowanych, o których mowa w ust. 5, ustala się:

1) w przypadku akcji będących przedmiotem obrotu na rynku regulowanym:

a) według średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy obrotu tymi akcjami na rynku regulowanym poprzedzających ogłoszenie wezwania albo

b) według średniej ceny z krótszego okresu - jeżeli obrót akcjami był dokonywany na rynku regulowanym przez okres krótszy niż określony w lit. a;

2) w przypadku gdy nie jest możliwe ustalenie wartości akcji zgodnie z pkt 1 - według ich wartości godziwej.

7. Za średnią cenę rynkową, o której mowa w ust. 1 pkt 1, ust. 3 i ust. 6 pkt 1, uważa się cenę będącą średnią arytmetyczną ze średnich, dziennych cen ważonych wolumenem obrotu.

8. Przepisy ust. 1-7 stosuje się odpowiednio do papierów wartościowych, o których mowa w art. 76 ust. 1 pkt 1 lit. b i c oraz pkt 2, nabywanych w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania do zapisywania się na zamianę akcji.

9. Rynkiem głównym, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i b, jest rynek giełdowy albo pozagiełdowy, na którym notowany jest dany instrument finansowy, a w przypadku gdy dany instrument finansowy jest notowany na kilku rynkach objętych definicją rynku regulowanego:

1) rynek, na którym wartość obrotu danym instrumentem finansowym w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym ustalany jest rynek główny, była największa, albo

2) w przypadku gdy rozpoczęcie obrotu na rynku regulowanym nastąpiło w roku, w którym ustalany jest rynek główny - rynek, na którym wcześniej rozpoczęto notowania danego instrumentu finansowego.

karad
1
Wysłane: 30 grudnia 2010 11:07:28 przy kursie: 3,10 zł
W koncepcję 2 wezwań doskonale wpisuje się taktyka ostrożnego ujawniania zysku, o której objawach wspominał Anty~teresa przy omawianiu raportu kwartalnego.
Edytowany: 30 grudnia 2010 11:07

bcebula
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 11:18:47 przy kursie: 3,10 zł
No nie dźwignę tego chyba...ta tłumaczka jest załamująca "jest obecny tutaj pan prezes...eeee...eee..ci..czy...Szykanowski...eee..oraz...eee". Zrobię drugie podejście potem.
@Karad, czy mógłbyś drobny komentarz w wolnej chwili skrobnąc do tezy dwóch wezwań i 12stu miesięcy bo nie łapię; chodzi Ci o brakujące 10% do ewentualnych 25% PBG?

bcebula
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 18:51:29 przy kursie: 3,10 zł
karad napisał(a):
W koncepcję 2 wezwań doskonale wpisuje się taktyka ostrożnego ujawniania zysku, o której objawach wspominał Anty~teresa przy omawianiu raportu kwartalnego.

Faktycznie, w jakis sposób to mogłoby wskazywać na jakieś celowe delikatne rzeźbienie tutaj,ale: jak rozumiem z przepisów rozporządzenia (zacytowanego przez karada) po 12 miesiącach cena może być inna niż ta w poprzednim wezwaniu sprzed tego okresu, jednak nie może być niższa niż średnia z 3ech miesiecy poprzedzających. Czy rozsądnie myśląc podjęto by ryzyko związane z możliwą zmianą kursu; przecież równie dobrze za 9 miesięcy przez kolejne 3 owa średnia może wynosić dajmy na to...4,42PLN, oczywiście może być i odwrotnie - 2,64...no ale ryzyko spore, a prawdopodobieństwo pierwszej wersji w kontekście pozytywnych perspektyw jakie się teraz zarysowują (wspólne nowe przetargi, wejście na nowy wschodni rynek, stadiony w Katarze, zdobycie iberyjskiego know how przez HBP, zwiekszone prawdopodobieństwo dywidend-może tu sie mylę ale wydaję mi sie że w obecnej konfiguracji jest ono dużo wieksze niż do tej pory) jest wg. mnie większe. Oczywiście - można rzeźbić w wynikach i polityce informacyjnej, ale to można robić przez 1-2Q w sposób nie do końca namierzalny, potem już sie nie da chyba.
Reasumując: wariant dwóch wezwań nie wydaje mi się być ekonomicznie oraz logicznie sensowny. Dodatkowo czy PBG w ogóle będzie musiało ogłaszać wezwanie by kupic 10% dobijając do 25%, bo chyba nie musi niczego takiego robić, może z rynku zebrać.

Z drugiej mańki jak słusznie zauważa anty_teresa, to nie chęć kieruje OHL w strone wezwania na pozostające 3% tylko przepis, im wystarczy 51%, tak więc moja wcześniejsza teza o motywie utrzymania porządku i braku kłopotów przy wezwaniu nie ma też sensu w sumie.

Tym samym jesteśmy dalej w czarnej dziurze...ale wyjdziemy z niej prędzej czy później! headbang

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 grudnia 2010 20:04:30 przy kursie: 3,10 zł
Hmmm... 2 wezwania?
Naciągane to troszkę. Jeśli ma być inflacyjna hossa na rynkach to nawet słabe papiery powinny iść do góry. Oczywiście mogliby wpływać na wyniki, co wcale nie jest trudne i ograniczać skalę wzrostów. Tak czy owak PBG nadal chce mieć kawałek i to taki który uniemożliwia wyjęcie papieru z giełdy. Żeby mieć więcej? Mało prawdopodobne. Wraz z PBG będą mogli zarządzać dowolnie strumieniem pieniędzy. Nawet sami mają kontrolę. Po co im reszta? Mogliby chcieć to wyjąć, ale jest PBG, które będzie to uniemożliwiać. PBG też nie ma za bardzo celu, a oni mogą sobie z rynku to zabrać. Stawiam, że przy takim udziale będą mieli swojego człowieka w zarządzie i RN... Być może jest już na tyle tanio, że PBG chciał się zabezpieczyć przed zbieraniem z rynku papieru... To jedyne co mi przychodzi do głowy...

Czy ja bym tak zrobił? To zależy. Jak umiem się poruszać na rynku to prawdopodobnie tak. Nowy właściciel często robi porządki na początki i pojawiają się kwiatki jak na POli. Otwarta pozostaje kwestia rentowności kontraktów drogowych... Szansa na zebranie z rynku więc jest. Tak czy owak w budowlance zaczyna się coś ruszać, w segmentach bardziej rentownych jak energetyka. Co dalej? Nie umiem powiedzieć...

Tu się może zdarzyć wszystko...
Nowy zarząd może chcieć się pochwalić wynikiem, wtedy będzie rosło, dodatkowo pojawi się wezwanie i 4,01 prawie pewne. Może być zupełnie odwrotnie. Czyszczenie bilansu z dużych należności przeszacowania kontraktów drogowych itd. Mogą też szukać przyczółków na nowych wschodnich rynkach z małymi marżami narażając się dodatkowo na ryzyko do dolara, czy EUR.
Naprawdę ciężko zgadnąć co się stanie.

Dla akcjonariuszy przydałyby się dwie duże umowy w rentownych segmentach jeszcze przed nowym zarządem. TO by pozwoliło na przynajmniej chwilowe wzrosty fundamentalne. Co dalej zależy co będzie chciał zrobić nowy właściciel

kielu2002
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 20:26:44 przy kursie: 3,10 zł
Jaki nowy zarząd ?
czyj nowy zarząd ?

W konferencji jasno zostało powiedziane że stary zarząd zostaje gdyż obie strony mają o nim dobre zdanie(OHL je nabyło w czasie Due Dilligence)

Jedyne co się pewnie zmieni to Rada Nadzorcza, która musi zostać całkowicie przebudowana ale to raczej nie wpłynie znacząco na politykę HBP.

Wydaje mi się że po całej tej konferencji zapominamy o pozytywnych aspektach dla których kurs spółki powinien rosnąć, a nie spadać.

Po pierwsze fakt że obie spółki maja duże zaangażowanie w spółce, a więc będzie im zależeć na wysokim zysku i rentowności gdyż same będą miały z tego przychody.

Po drugie osłabianie wyników jednej ze swoich spółek byłoby strzałem w kolano ze względu na własny wynik finansowy.

Po trzecie gdyby miały wypłynąć jakieś kwiatki po przejęciu to PBG znałoby te "kwiatki" i nie chciałoby być zaangażowane finansowo w tą spółkę (bo jak coś jest słabe/podejrzane to się sprzedaje w całości a nie w części)

Inne pozytywne aspekty zostały już wcześniej wymienione więc nie będę się powtarzał (ekspansja na rynek wschodni, know-how, kontrakty z 2 spółek a nie z jednej).

Dla mnie na wielki plus na pewno jest niechęć do zmiany zarządu i duże zaangażowanie obu konsorciów.

Na wielki minus na pewno fakt że cała sprawa z finalizacją może się przeciągać w czasie i skup tylko 3% z rynku i niepewność czy PBG będzie jeszcze chciało skupić kolejne 10% (bo przecież wcale nie musi)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 grudnia 2010 22:00:26 przy kursie: 3,10 zł
Cytat:
Jaki nowy zarząd ?
czyj nowy zarząd ?

Nie byłem w stanie znieść Pani tłumacz, aby wysłuchać tylko tego i nie robić nic innego. Zaoszczędzili na tłumaczu... angry3
Natomiast z tego co usłyszałem to mowa była prezesie a nie o całym zarządzie. Nie wierzę w to, że OHL nie posadzi kogoś na stołki w zarządzie. Może i nie zwolnią tylko się rozrośnie, ale nikt normalny nie zostawiłby tego tylko w rękach dotychczasowego zarządu HBP.

kielu2002
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 23:05:48 przy kursie: 3,10 zł
Ja bym polemizował dalej,
po co wsadzać kogoś w zarząd z Hiszpanii jeżeli nie będzie znał naszej specyfiki, ludzi itp.
Moim zdaniem jeżeli OHL stworzy sobie przewagę w RN (a to zazwyczaj jest według parytetu posiadanych akcji) to w zupełności im to wystarczy przynajmniej na najbliższy rok do momentu aż Hiszpanie nie poznają dokładnie HBP i dopiero wtedy będą mogli chcieć wsadzić kogoś do zarządu od siebie.
Moim zdaniem byłoby zupełni nielogiczne modyfikowanie zarządu jeżeli działa on do tej pory tak że obie strony są zadowolone. "po co psuć jeżeli jest dobrze"
Myślę że jakieś kierownicze stanowiska zostaną zdublowane w celu poznania spółki od środka.

Zresztą jest jeszcze inny sposób aby się o tym przekonać jak OHL zrobi - wystarczy popatrzeć jak robiła poprzednio w przejmowanych spółkach - np w Czechach gdzie też posiadają spółkę i zobaczyć czy zarząd się zmienił po przejęciu.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 grudnia 2010 07:23:15 przy kursie: 3,10 zł
Nie twierdzę, że człowiek z ramienia OHL pojawi się w zarządzie jutro czy pojutrze. Twierdzę, że między innymi w celu poznania dokładnie spółki, ludzi spółki, kompetencji, procedur itd OHL będzie chciał mieć swojego człowieka w zarządzie. Oczywiście RN powinna być zdominowana przez członków z OHL, ale to nie wszystko. RN zbiera się co jakiś czas, natomiast jakiś prokurent choćby powinien w spółce być cały czas.

karad
1
Wysłane: 31 grudnia 2010 10:37:56 przy kursie: 3,12 zł
@bcebula
jestem teraz na łączu komórkowym, więc będę się streszczał, jeśli pozwolisz.
1. zasady prowadzące do wniosku o sensowniści 2-go wezwania sam znalazłeś w cytowanym fragmencie ustawy
2. Przed OHL-em droga do zakupów kolejnych akcji wiedzie przez cenę 4.01 przez następne 12 miesięcy.
3. PBG nie jest objęte ograniczeniem wynikającym z art.79 pkt2. ust.1 UoPOPW, chyba, że najpierw kupi od OHL akcje będące różnicą pomiędzy 66% a 51%. Zakładam, że tak nie zrobi, chociaż jeśli zrobią - odbiorę to pozytywnie i dobiorę akcji.
4. Brak ograniczeń daje PBG możliwość wyboru terminu wezwania w celu uzyskania najniższej ceny (choć wiadomo, że w takim podejściu ukryty jest znany matematykom "problem sekretarki")
5. Prawdopodobna duża redukcja przy wezwaniu przez OHL po 4.01 zwiększa szanse skutecznego 2-go wezwania przez PBG po niższej cenie.
6. Ze względu na topniejący FF wezwanie daje moim zdaniem większe szanse na tani zakup niż skup z rynku. A niepowodzenie ewntualnego wezwania przez PBG nie stanowi dla niego problemu. Ot, kupią w wezwaniu nieco mniej niżby chcieli.

Konstrukcję umowy OHL/PBG w zakresie przepływu akcji zaproponował jakiś przytomny doradca.

Tak czy siak, widzę się wśród akcjonariuszy HBP w 2012. Koniec świata, nomen omen :))

@wszyscy Stockwatchowcy
Życzę Wam Dosiego Roku 2011, nieustających dywidend i zieleni na monitorach od 9.00 do 16.30 przez cały rok.
Edytowany: 31 grudnia 2010 10:58

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 grudnia 2010 10:41:25 przy kursie: 3,12 zł

karad
1
Wysłane: 31 grudnia 2010 11:09:00 przy kursie: 3,12 zł
@Anty~teresa
Mam niestety za dużo papierów aby mieć takie cele. Wolę opisać sytuację tak jak ją widzę, bo im wcześniej HBP podda się regułom rynkowym tym lepiej dla drobnych. Po chwilowej frustracji w dniu 29 (po szumnej - też nomen omen - telekonferencji) przyszłość HBP widzę w zielonych kolorach. OHL i PBG też się nieźle splątali. A najpilniej obserwuję tu ING.

A jeśli HBP się zaczerwieni - to będę szukał okazji na uśrednianie.

Z nieustającym szacunem,
Karad

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 grudnia 2010 11:40:32 przy kursie: 3,12 zł
To miał być niewinny żarcik... Sesja od 3 stycznie jest dłuższa.... :) 17:35

karad
1
Wysłane: 31 grudnia 2010 11:58:59 przy kursie: 3,12 zł
Comprendo senor ahora.
Zatem rozszerzam życzenia o 65 minut dziennie.
Por favor! Soy elastico. :)))

bcebula
0
Wysłane: 31 grudnia 2010 12:26:20 przy kursie: 3,12 zł
Cytat:
A najpilniej obserwuję tu ING

Tak też sugeruję od początku - stanowisko ING jest kluczowe, tj.ewentualny brak zainteresowania pozbywaniem się pakietu w najbliższej przyszłości będzie miał zupełnie inne reperkusje dla tej sytuacji niż pojawienie sie takiegoż zainteresowania. Jednak na tzw. "chłopski rozum" gdyby takie zainteresowanie było, ING (szczególnie że jako bank obsługują po całości zarówno PBG jak i HBP, wiec nie tylko sytuację bieżącą ale i plany mają prześwietlone i nic tu nie było chyba zaskoczeniem) pojawił by sie juz na tym etapie na boisku jako czwarty gracz. Skoro tak sie nie stało, raczej skałniam sie ku tezie że zamiarem INGOFE jest jednak długoterminowe siedzenie na papierze. Aby tą tezę potwierdzić trzeba by jeszcze wyczaić dokładne momenty wejścia w akcjonariat i powiekszania stany posiadania, jak mówiłem mam tu pewna lukę w komunikatach HBP ale spróbuję inaczej do tego dojść.
Dalej nie jestem przekonany do wersji 2óch wezwań, aczkolwiek jakaś musi być przyczyna dla której eweidentnie nie chcą dopuścić do skokowej zwyżki kursu.
Chciałbym jeszcze nawiązać do PQA; otóż mimo dużego pozornego podobieństwa tych dwóch sytuacji (ta sama branża, inwestor iberyjski przejmuje wiekszościowy pakiet) są zasadnicze różnice pozwalające na zdecydowanie bardziej optymistyczne podejście odnośnie przyszłości. Hiszpanie gdy przejmowali POLę nie przewidzieli dwóch ważnych czynników:
1. że główny dotychczasowy udziałowiec i ojciec-założyciel zacznie mimo obwarowań zabezpieczających wkrótce robić krecia robotę zakładając konkurencję i drenując co lepszych pracowników PQA-y.
2. nie uwzględnili specyfiki polskiego rynku zamówień publicznych gdzie raz że układy i układziki a jesli nie to konieczność oferowania bardzo niskich cen. Oni próbowali (i chyba dalej próbują sądząc po wynikach...) wdrożyć sposób rozumowania zachodnioeuropejski, przegięli z ofertami i przez wiele miesięcy jeśli nie pół roku de facto niczego nie wygrali.
Tutaj mamy zupełnie inną jakościowo sytuację - sprzedaż HBP jest efektem szerokiego porozumienia dwóch gigantów branżowych (PBG i OHL) w ramach którego HBP będzie pełnił rolę istotnego pod- a czasami po prostu -wykonawcy specjalistycznego. Dalsza znacząca w sumie obecność PBG gwarantuje że wspomniany bład Dragados przy PQA nie powinien sie powtórzyć, w końcu PBG zna doskonale polskie realia. Postrzegam więc sytuację znacznie korzystniej i w konsekwencji myślę że zupełnie inaczej będzie sie zachowywał kurs, na co oczywiście liczę bo podobnie jak kolega karad siedze na tym więcej niż solidnie...

bcebula
0
Wysłane: 31 grudnia 2010 12:35:31 przy kursie: 3,12 zł
karad napisał(a):
Może utworzymy grupę wsparcia dla habeciarzy?

Wchodzę w to!thumbright
PS. człowiek to w końcu istota stadna, dobrze jest poczuć że się jest w jakiejś choćby niedużej, ale jednak...kupie (mam na myśli społeczność, grupę bratnich dusz, nie kał!);
tym samym specjalne życzenia wytrwałości dla wszystkich podobnie jak my myślących Habeciarzy!
PS2 oczywiście przyłączam się do życzeń karada, ale niech ta zieleń trwa jednak do 17:30wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,432 sek.

cseizami
asqhhcxi
phfstvfb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nfsspkal
gfflxzuh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat