lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
karad

karad

Ostatnie 10 wpisów
Utnapisztim napisał(a):
Ale mimo wszystko trzeba to Blooberowi oddać że z potencjalnej katastrofy finansowej na jaką jeszcze 2 lata temu zanosiło się w przypadku tak kosztownego projektu jak Medium potrafili elegancko wybrnąć bez strat. Skuteczności i konsekwencji w realizowaniu przyjętej strategii nie można im odmówić.
t

To strategia pozyskiwania dotacji odgrywa tu istotną rolę. Od strony czysto operacyjnej Bloober Team nie potrafi się obronić.

Wkroczył Pan na drogę kolizji z dużym pieniądzem. Trzymam kciuki za prawdę.

Dotacje, które Blo dostał są do środków trwałych - lądują zatem w przepływach finansowych.
Gdyby mieli dotacje do sprzedaży ( dopłaty do cen rynkowych, wspieranie segmentu, etc) to ujęliby to w przepływach operacyjnych.

Ciekawe, że nie ma tu nikogo kto widzi w tym sens.
Polecam lekturę "Zagadnień przyrodniczych" Arystotelesa.
To niezwykła frajda rozumieć coś, nad czym tęgie mózgi się łamały.

Podstawowym źródłem błędu, oprócz zobowiązań przejmowanego od Orkli SFisza, jest masa aportów (w postaci udziałów w Kordexie i Gasterze), które weszły w ciężar sprzedaży SFisza na rzecz AH Ltd.
Pozdrawiam

bartekj napisał(a):
Cytat:
KNF powinie się przyjrzeć temu automatowi na tej spółce

No właśnie intrygowało mnie czy to tylko moja aplikacja wyświetla dobrze notowań, czy to jakiś automat... Po co ktoś mógłby składać takie zlecenia, po ułamku sekundy je zdejmować i składać ponownie (i tak po obydwu stronach K/S)?

Pozornie bezsensowne. Chyba, że dopuścimy możliwość istnienia czynnych automatów, które swoją taktykę ustalają także na podstawie częstotliwości składania zleceń i ich łącznej liczby.
Zajdel się kłania. :)

HB nie przejmie budowy. Udziały pozostają bez zmian: Alpine i PBG/HBP po 50%.
Listy do i od konsorcjum będą od dzisiaj wysyłane do HBP a nie do Alpine. I to cała zmiana!
Określenie "burza w szklance wody" to eufemizm wobec tego co się dzieje wokół budowy SN.
Wszystko po to, aby w przeddzień wyborów pokazać, że wódz uratował stadion i być może A2.
Ważne pytanie brzmi: co z tego wyniesie HBP i PBG?

Pop, daj spokój. Nikt nikogo nie zamierza przekonywać o tym, czy na budowie jest porządek, czy nie.

Artykułami Pana U.K. (i nie tylko jego) może sę przejmować ktoś bez podstawowej wiedzy o kulisach pracy dziennikarza.
Dla przykładu - tu masz to samo pióro: www.dw-world.de/dw/article/0,,...

A wyrażenia Pana U.K. w rodzaju:
1. "stara dzielnica robotnicza"
śmieszy w zestawieniu z bezpośrednią biskością Saskiej Kępy - matecznika Osieckiej
2. "typy spod ciemnej gwiazdy"
nie zasługuje nawet na komentarz, co najwyżej na bilet do St.Pauli
3. "wielkie dziury na jezdniach"
jeżdżę tamtędy codziennie - są duże utrudnienia w ruchu wskutek budowy równoległej nitki,
ale dziur większych niż na innych warszawskich ulicach nie widziałem

zdradzają cel dziennikarski.

Narodowe Centrum Sportu stawia ultimatum głównemu wykonawcy Stadionu Narodowego, austriackiemu koncernowi Alpine – w dwa tygodnie ma naprawić usterki albo zostanie wyrzucony z budowy. Wariant rezerwowy zakłada, że Austriaków zastąpi inna firma z konsorcjum, czyli Hydrobudowa lub PBG, i to ona dokończy główną arenę turnieju Euro – dowiedział się „DGP”.

To preambuła. Całość tutaj

Ja też uważam, że nie miał prawa powstać projekt Stadionu Narodowego nie uwzględniający zaplecza komputerowego i infrastruktury sieciowej. Ale wygląda na to, że powstał i dostał wszystkie pieczątki.
Naprawiać to będzie konsorcjum. Na szczęście nie za darmo i w trybie wyjątkowym.
Powiem więcej - znając polskie realia, uważam że nie był to przypadek.

Przepraszam za odrobinę pisma obrazkowego, ale czasami się przydaje:

To tylko w warcabach jest czarne i białe.
Projekt był zewnętrzny wobec HBP, co łatwo sprawdzić i nie powinno być przedmiotem dyskusji.

Jeśli w projekcie byłyby np. rury kanalizacyjne prowadzące do góry, wykonawca po zapoznaniu się z projektem wyraża ZGODĘ NA ZREALIZOWANIE TEGO PROJEKTU. Przed zabetonowaniem rur pyta jednak inwestora czy ten na pewno chce s..ć pod górę. Jeśli tak, ok - robimy dalej, bo zaakceptowaliśmy. Jeśli nie - w tempie EKSPRESOWYM uzgadniamy nowy projekt, kosztorys i termin zakończenia.

Zgadzam się w pełni z SunTzu.
Koszyk, który pisał o decydentach nakładających kary prawdopodobnie dobrze pamięta epokę socjalizmu, kiedy takie działania były normą.
Umowa o wybudowanie Stadionu została sporządzona na gruncie prawa cywilnego, nie administracyjnego. Więc decydenci mogą się cmoknąć, jeśli nie ma winy wykonawcy.

I stawiam talary przeciw miedziakom, że burza przyniesie wykonawcom korzyści wynikające z:

1. konieczności zmiany projektu (zatem zmiana terminu oddania)
2. konieczności wykonania prac dodatkowych (extra zapłata bo czasu mało i trudno będzie wpuścić nowego wykonawcę na teren budowy)

Jedyna wątpliwość dotyczy schodów, a dokładnie pytania kto zgodził się na obecną konstrukcję. Jeśli projektant a inwestor zatwierdził, to wykonawcy wezmą jeszcze pieniądze za rozbiórkę.

Blachy Hi-B, o których jest mowa w jednym z ostatnich komunikatów spółki nie są wyjątkowym osiągnięciem technologicznym. Powiedziałbym, że raczej koniecznością dla typowego producenta blach CRGO we współczesnych realiach. Są droższe w produkcji, ale przy rosnących kosztach energii opłacalne dla użytkownika (mniejsze straty).

Wyjaśnienia OHL i PBG zakrawają na kpinę.
Tłumacząc na język bardziej zrozumiały, cavallero (OHL) chcę ręki córki (HBP) i rozmawia w tej sprawie z ojcem (PBG). Zawieszają jednak rozmowy, bo ludzie podobno mówią, że córka nie jest wcale taka ładna. Obiecują jednak wrócić do rozmów, gdy na ulicy będzie się mówiło o córce, że jest ładna.

Śmierdzi drugim dnem na kilometr. Konia z rzędem temu, kto je odkryje.

daniel23651 napisał(a):
Wszystko ładnie pięknie tylko czy zarobią na tej inwestycji jeżeli tak to z znikomą marżą patrząc na kosztorysy złożonych ofert Habeta pojechała po bandzie bijąc Hochtief Polska S.A prawie dwukrotnieSick wiem że Ziarnko do ziarnka, aż zbierze się miarka, każdy wygrany przetarg jest na korzyść HB ( niech tak trzymają ) ale rewelacji to w wynikach nie będzie patrząc za jakie ceny wygrywają przetargi.

A nie bierzesz po uwagę, że mając własnego TBMa mogą gross prac wykonać taniej niż konkurencja?
I że w ten sposób pokazali swój potencjał?

Chyba, że w tej dużej budowlance normą są marże w okolicy 100%, a tylko HBP zadowala się prawostronnym zerem.

Z tych dwóch wariantów za bardziej prawdopodobny uważam pierwszy.

Dzisiaj usłyszałem info o wejściu CBA na stadion Lecha w poszukiwaniu nieprawidłowości przy budowie i projektowaniu stadionu. Podstawą jest podobno donos do CBA o jakichś nieprawidłowościach.
Chociaż za bardziej prawdopodobne uważam działanie PO wobec Grobelnego, to nie sposób wykluczyć, że celem jest budowanie klimatu wokół HBP.

karad napisał(a):
To czego jeszcze nie przetrawiłem, to dysproporcja skali. OHL - firma obecna w 25 krajach, na 5 kontynentach - śmondaczy dla:
(66-63,05)% x 210_mln_akcji x (4,01-3,00) = ~6,20 mln zł?
Są przecież całkiem niemałe koszty powołania spółki celowej, jej obsługi, opłaty sądowe, wynagrodzenie zarządu. Do tego dochodzi ryzyko zepsucia wizerunku na dzień dobry jako efekt śmondaczenia.
Nie mogę tego przyswoić.

Spółka celowa to chyba pomysł PBG, a nie OHL. Daje im oszczędności:
ok. (22,5%-15%) x 210mln x (4,01-3,00) = ~16 mln zł
(22,5% to średnia z planowanych przez PBG 20% lub 25% docelowego udziału w HBP, 15% kupi od OHL po 4,01)

To już coś. 2-miesięczny zysk netto HBP z 2009. Ale koszty materialne i wizerunkowe też niezerowe. W przyszłości mogą szukać kapitału na Giełdzie, a z tak spaskudzoną facjatą nie będzie to łatwe.

(W obu wariantach zakładam cenę wezwań równą 3.00 PLN - na dzisiaj taniej nie można.)
...

Być może sprawa jest prostsza niż przypuszczałem. Wygląda no to, że OHL nie potrzebuje akcji skupywanych w ramach wezwania. Po zakupie HBP od PBG z użyciem spółki celowej, wezwanie (do którego OHL jest zobligowane) sprawia wrażenie czynności wymuszonej przepisami prawa, ale na której pozytywnym wyniku (czyli skupie 3%) wcale OHLowi nie zależy. Chce mieć tylko 51% co zresztą podkreślało wcześniej.

A oczy mam coraz większe.
Przydałyby się wakacje od HB. Ale na HB teraz nie założę SLa. A wakacje bez SLa to nie wakacje. :)

Nie krępuj się - masz na szczęście akcje Hydrozagadki Polskiej.
Skoro jesteśmy po godzinach, to J.W. nieźle poleciał - HBP funta kłaków warta, a przeczytaj PBG od tyłu.

Pomysł został powielony na bankierze.pl.

Jutro może być ciekawy dzień. Choć z Hydrobudową jest jak z "Nad Niemnem". Myślisz, że na następnej stronie coś się wydarzy, a tam dalej botanika. A i wątek wody obecny jest i tu i tam.

@bcebula
a spodobałby Ci się taki scenariusz, w którym prezes J.W. sprzedaje akcje PBG ot tak, bo jest w potrzebie kasy dla skupienia akcji HBP z rynku? Sam i na własne konto.
100 mln zł to 30 mln akcji, 14% ogółu. Wystarczą prezes, jego żona i fryzjer, aby sprawa odbyła się bez niepotrzebnego rozgłosu.

@pies_łańcuchowy
nie napisałem nic o moim zdziwieniu sprzedażą akcji PBG. Co więcej napisałem, że mi ona coś przejaśnia.
Co do niewalenia przez prezesa poczytaj na forum o PBG post "donia" z 12.10.2008 o żonie prezesa.
Dwuznaczność przypadkowa, gdyby ktoś zauważył Silenced

@bcebula
Twoja koncepcja równie dobra jak moja. Przy takich danych to tylko kwestia wiary.
A ta jest największą zaletą akcjonariatu mniejszościowego. Liar

karad napisał(a):
Przepiękna dychotomia waloryzacyjna - kurs HBP spada, bo to podobno kiepawa spółka. Kurs PBG także spada, bo pozbył się tej kiepawej spółki za cenę o 30% wyższą od aktualnej.
Tyko całować takie ułomne dzieci.

I kto pierwszy stwierdził, że ta dychotomia nie będzie wieczna i czas na niej skorzystać?
Prezes PBG sprzedał 500.000 akcji PBG nieco poniżej kursu dnia, tracąc jednocześnie 1 mln głosów, gdyż były to akcje uprzywilejowane co do głosu, a żaden (sic!) z założycieli PBG nie chciał kupić tych akcji.

Źródło: Parkiet
Treść:

104,3 mln zł otrzymał Jerzy Wiśniewski za 500 tys. akcji imiennych PBG uprzywilejowanych co do głosu (każda uprawniała do dwóch głosów na walnych zgromadzeniach spółki), które sprzedał w czwartek poza rynkiem regulowanym.

Szef wielkopolskiej grupy otrzymał 208,5 zł za każdy papier. To nieco mniej niż cena na giełdzie – w piątek walory spółki wyceniane były na warszawskim parkiecie na 209 zł, po 0,2-proc. spadku. Wiśniewski nie ujawnił, kto odkupił od niego pakiet akcji.

Przed transakcją Wiśniewski miał ponad 4,2 mln akcji PBG, które stanowiły 29,63 proc. kapitału zakładowego i uprawniały do 45,7 proc. głosów na walnych zgromadzeniach akcjonariuszy budowlanego przedsiębiorstwa. Po transakcji jego udział w kapitale spadł do 26,13 proc., co odpowiada 41,42 proc. głosów. Wspólnie z żoną Małgorzatą Wiśniewski kontroluje obecnie 26,14 proc. kapitału i 41,44 proc. głosów.

W statucie budowlanej spółki znajduje się zapis, że akcje tracą uprzywilejowanie, jeśli nie kupią ich osoby, którym przysługuje prawo pierwokupu. Pierwszeństwo w kupnie papierów uprzywilejowanych mają ci założyciele spółki, którzy posiadają akcje serii A (założycielami PBG byli Jerzy Wiśniewski, Małgorzata Wiśniewska, Marek Grunt i Tomasz Woroch). Jako że uprawnieni założyciele akcjonariusze nie skorzystali z prawa pierwokupu, papiery straciły uprzywilejowanie.

Tym samym ogólna liczba głosów na zgromadzeniach akcjonariuszy budowlanej spółki zmniejszyła się do nieco ponad 18 mln, a liczba akcji uprzywilejowanych spadła z 4,24 mln do 3,74 mln.

Szef giełdowego przedsiębiorstwa zapowiada, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy nie będzie dokonywał kolejnych transakcji sprzedaży papierów PBG.

Cześć Wkm3.

Gdyby Stalek zaczął eksportować blachę transformatorową do Chin to by mnie powalił.
Transport kolejowy i morski (ok. 80$/m3) nie jest za darmo, energia i siła robocza znacznie droższa jest u nas. Nie znam się na technologicznych aspektach produkcji stali transformatorowej ale wydaje mi się, że dla techniki 50/60 Hz karty są rozdane równo. Jest pewna graniczna wartość indukcji nasycenia dla materiałów magnetycznych i zwyczajnie stoi tam ściana. Co innego dla wyższych częstotliwości. Są na świecie firmy produkujące stale magnetyczne przewyższające ceną złoto. Dla ciekawskich link - MMC - gdzie są informacje n/t np. Microsila.

Jest tu całkiem pokaźny rynek zbytu: aparaty rentgenowskie, zasilacze do klistronów (sieciowanie polipropylenu), kuchenki mikrofalowe i cały pozostały rynek przetwarzania dużych energii przy podwyższonej częstotliwości.
Wydaje mi się, że to naturalny kierunek rozwoju Stalka, choć perspektywy odległe a i inwestycje niemałe.
Pozdrawiam.

Nie martw się - nie jesteś sam.

Aby nie bylo za słodko rzucę kilka słów o zastosowaniach blach transformatorowych.
Lata temu stosowano je niemal wszędzie na drodze od konsumenta elektryczności do elektrowni:

1. Zasilacze urządzeń elektronicznych małej mocy (do 1kW) zasilane z sieci 50Hz.
2. Stabilizatory lamp wyładowczych (tzw. dławiki)
3. Silniki elektryczne
4. Transformatory linii przesyłowych sieci 50Hz
5. Generatory obcowzbudne prądu

Dzisiaj w pkt. 1 i 2 spotyka się głównie przekształtniki zbudowane na rdzeniach proszkowych. Co ciekawe, pomimo wzrostu zapotrzebowania na tego typu rdzenie, ich polski producent - POLFER - przyjął formę przetrwalnikową. Inny - Feryster - funkcjonuje sprawnie, ale nie znam skali działalności.

Spośród urządzeń zawierających do niedawna duże ilości blach transformatorowych a obecnie przechodzących na technologię przekształtnikową wymienię spawarki elektryczne (MMA/MIG/TIG). Większość spawarek sprzedawanych nawet w supermarketach to spawarki inwertorowe (przekształtnikowe, na ferrytach proszkowych).

Spore nadzieje dają planowane w Polsce inwestycje w sektor energetyczny. Ale nie należy tego demonizować. To są jednostkowe inwestycje. Za nimi powinna pójść rozbudowa linii przesyłowych (stacji transformatorowych), aby znalazło to trwałe odbicie w kursie STP.

Ciekaw jestem opinii innych osób zainteresowanych losem STP.
Pozdrawiam.

Ciekawe jak się skończy dla PBG przygoda z Ohlem.
Wspomniałem już, że obie spółki (PBG,HBP) spadają, co jest trudne do wytłumaczenia w krótkim terminie (post z 7.01).
Zobaczymy. W dłuższej perspektywie stagnacja nie jest nikomu na rękę.
Pozdrawiam.

Nie będę - sam doszedłeś. W AT jest tylko cena i wolumen oraz ich historia.
Ale ja nie znam się w ogóle na AT i mogę się mylić.

W AT nie ma sypacza :))

To czego jeszcze nie przetrawiłem, to dysproporcja skali. OHL - firma obecna w 25 krajach, na 5 kontynentach - śmondaczy dla:
(66-63,05)% x 210_mln_akcji x (4,01-3,00) = ~6,20 mln zł?
Są przecież całkiem niemałe koszty powołania spółki celowej, jej obsługi, opłaty sądowe, wynagrodzenie zarządu. Do tego dochodzi ryzyko zepsucia wizerunku na dzień dobry jako efekt śmondaczenia.
Nie mogę tego przyswoić.

Spółka celowa to chyba pomysł PBG, a nie OHL. Daje im oszczędności:
ok. (22,5%-15%) x 210mln x (4,01-3,00) = ~16 mln zł
(22,5% to średnia z planowanych przez PBG 20% lub 25% docelowego udziału w HBP, 15% kupi od OHL po 4,01)

To już coś. 2-miesięczny zysk netto HBP z 2009. Ale koszty materialne i wizerunkowe też niezerowe. W przyszłości mogą szukać kapitału na Giełdzie, a z tak spaskudzoną facjatą nie będzie to łatwe.

(W obu wariantach zakładam cenę wezwań równą 3.00 PLN - na dzisiaj taniej nie można.)

Jest też teoria spiskowa - spółka celowa jest jedynie koncepcją. Taka koncepcja może spełnić swoją rolę już w sferze medialnej - obniży cenę rynkową akcji. Jeśli skup się powiedzie, skończy się tylko na koncepcji. Na dodatek porzucenie pomysłu powołania spółki celowej będzie bardzo dobrze odebrane przez rynek - w efekcie świetny PR za darmo.

Do celu, Bcebula, do celu - celusieńkiego celu.

Py.
A daleko jeszcze?

Przepiękna dychotomia waloryzacyjna - kurs HBP spada, bo to podobno kiepawa spółka. Kurs PBG także spada, bo pozbył się tej kiepawej spółki za cenę o 30% wyższą od aktualnej.
Tyko całować takie ułomne dzieci.

To całe mącenie by miało sens, gdyby w pewnym momencie ING zaczął sprzedawać. Wówczas drobnica może wypuścić posiadane akcje. Widząc wszechobecność ING w finansowym otoczeniu PBG/HBP nie zdziwiłbym się, gdyby firmy rozważały taki scenariusz.

Tak, dobrałem kosmetyczne ilości HB. Tak, dla zwykłej pikanterii :)
A PBG się prosiło, choć myślę, że dostało cukierka pod stołem.

Ciekawa koincydencja kolejnej mętnej informacji z kręgu HBP/PBG/OHL z pozytywnym info o zakończeniu ważnego etapu na budowie Narodowego.
Przez godzinę upuszczono więcej akcji niż wczoraj przez cały dzień.

No straszny dureń ze mnie.
Nie wiedziałem o wydłużeniu sesji w 2011 i nie zajarzyłem wica antyterrorysty.
A teraz pmyliłem HBP z HB9. Dobrze, że Bcebula jest dyskretny.

Wiem, wskazałem tylko na osobliwość.
Bez jej uwzględnienia rachunki się nie zgodzą :)

bcebula napisał(a):

Skoro o ING mowa, czy ktokolwiek kojarzy moment zwiększenia zaangażowania z poziomu 5% na ponad 10%? Szczerze mówiąc przeleciałem wszystkie raporty bieżące od ponad roku i tego nie widzę; ostatni raz pozbywali się pod koniec 2009 paru dziesietnych % by zejść poniżej 5, potem mamy 10.2010 - dokupka do obecnego stanu a brakuje mi tego co pomiedzy.

Faktycznie pozornie zadymiona sytuacja.
ING TFI siedziało w HB Włocławek. Wraz z wchłonięciem HBW przez HBP (po wyczerpaniu strat finansowych HBW dla redukcji podatku zbiorczego - co notabene zauważył Anty~teresa licząc stawki realnie zapłaconego podocha) pod koniec 2010 nastąpiła wymiana akcji HBW na HBP. Stąd nieciągłość liczby akcji w raportach HBP, bo od pewnego momentu obejmują one 2 pozycje (HBP+HBW) zamiast 1 (HBP).

A co do ING, to warto poguglować dalej.
To nie tylko ofe of course.

Comprendo senor ahora.
Zatem rozszerzam życzenia o 65 minut dziennie.
Por favor! Soy elastico. :)))

@Anty~teresa
Mam niestety za dużo papierów aby mieć takie cele. Wolę opisać sytuację tak jak ją widzę, bo im wcześniej HBP podda się regułom rynkowym tym lepiej dla drobnych. Po chwilowej frustracji w dniu 29 (po szumnej - też nomen omen - telekonferencji) przyszłość HBP widzę w zielonych kolorach. OHL i PBG też się nieźle splątali. A najpilniej obserwuję tu ING.

A jeśli HBP się zaczerwieni - to będę szukał okazji na uśrednianie.

Z nieustającym szacunem,
Karad

@bcebula
jestem teraz na łączu komórkowym, więc będę się streszczał, jeśli pozwolisz.
1. zasady prowadzące do wniosku o sensowniści 2-go wezwania sam znalazłeś w cytowanym fragmencie ustawy
2. Przed OHL-em droga do zakupów kolejnych akcji wiedzie przez cenę 4.01 przez następne 12 miesięcy.
3. PBG nie jest objęte ograniczeniem wynikającym z art.79 pkt2. ust.1 UoPOPW, chyba, że najpierw kupi od OHL akcje będące różnicą pomiędzy 66% a 51%. Zakładam, że tak nie zrobi, chociaż jeśli zrobią - odbiorę to pozytywnie i dobiorę akcji.
4. Brak ograniczeń daje PBG możliwość wyboru terminu wezwania w celu uzyskania najniższej ceny (choć wiadomo, że w takim podejściu ukryty jest znany matematykom "problem sekretarki")
5. Prawdopodobna duża redukcja przy wezwaniu przez OHL po 4.01 zwiększa szanse skutecznego 2-go wezwania przez PBG po niższej cenie.
6. Ze względu na topniejący FF wezwanie daje moim zdaniem większe szanse na tani zakup niż skup z rynku. A niepowodzenie ewntualnego wezwania przez PBG nie stanowi dla niego problemu. Ot, kupią w wezwaniu nieco mniej niżby chcieli.

Konstrukcję umowy OHL/PBG w zakresie przepływu akcji zaproponował jakiś przytomny doradca.

Tak czy siak, widzę się wśród akcjonariuszy HBP w 2012. Koniec świata, nomen omen :))

@wszyscy Stockwatchowcy
Życzę Wam Dosiego Roku 2011, nieustających dywidend i zieleni na monitorach od 9.00 do 16.30 przez cały rok.

W koncepcję 2 wezwań doskonale wpisuje się taktyka ostrożnego ujawniania zysku, o której objawach wspominał Anty~teresa przy omawianiu raportu kwartalnego.

Wg mnie będą 2 wezwania, pierwsze w marcu/kwietniu, a drugie po 12 miesiącach.
Zmusza ich do tego ustawa o obrocie, a dokładnie art. 79, pkt.2 ust.1,
jeśli chcą resztówkę kupić taniej niż po 4.01.

Art. 79.
1. Cena akcji proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 72-74:

1) w przypadku gdy którekolwiek z akcji spółki są przedmiotem obrotu na rynku regulowanym, nie może być niższa od:

a) średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania, w czasie których dokonywany był obrót tymi akcjami na rynku głównym, albo

b) średniej ceny rynkowej z krótszego okresu - jeżeli obrót akcjami spółki był dokonywany na rynku głównym przez okres krótszy niż określony w lit. a;

2) w przypadku gdy nie jest możliwe ustalenie ceny zgodnie z pkt 1 albo w przypadku spółki, w stosunku do której otwarte zostało postępowanie układowe lub upadłościowe - nie może być niższa od ich wartości godziwej.

2. Cena akcji proponowana w wezwaniach, o których mowa w art. 72-74, nie może być również niższa od:

1) najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania podmiot obowiązany do jego ogłoszenia, podmioty od niego zależne lub wobec niego dominujące, lub podmioty będące stronami zawartego z nim porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, zapłaciły w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania, albo

2) najwyższej wartości rzeczy lub praw, które podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania lub podmioty, o których mowa w pkt 1, wydały w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania, w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania.

3. Cena akcji proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 74, nie może być również niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu tymi akcjami na rynku regulowanym poprzedzających ogłoszenie wezwania.

4. Cena proponowana w wezwaniu, o którym mowa w art. 72-74, może być niższa od ceny ustalonej zgodnie z ust. 1-3, w odniesieniu do akcji stanowiących co najmniej 5% wszystkich akcji spółki, które będą nabyte w wezwaniu od oznaczonej osoby zgłaszającej się na wezwanie, jeżeli podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania i ta osoba tak postanowiły.

4a. W przypadku gdy średnia cena rynkowa akcji ustalona zgodnie z ust. 1 pkt 1 i ust. 3, znacznie odbiega od wartości godziwej tych akcji z powodu:

1) przyznania akcjonariuszom prawa poboru, prawa do dywidendy, prawa do nabycia akcji spółki przejmującej w związku z podziałem spółki publicznej przez wydzielenie lub innych praw majątkowych związanych z posiadaniem akcji spółki publicznej,

2) znacznego pogorszenia sytuacji finansowej lub majątkowej spółki na skutek zdarzeń lub okoliczności, których spółka nie mogła przewidzieć lub im zapobiec,

3) zagrożenia spółki trwałą niewypłacalnością

- podmiot ogłaszający wezwanie może zwrócić się do Komisji z wnioskiem o udzielenie zgody na zaproponowanie w wezwaniu ceny niespełniającej kryteriów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, ust. 2 i 3.

4b. Komisja może udzielić zgody o ile proponowana cena nie jest niższa od wartości godziwej tych akcji, a ogłoszenie takiego wezwania nie naruszy uzasadnionego interesu akcjonariuszy. Komisja może w decyzji określić termin, w ciągu którego powinno nastąpić ogłoszenie wezwania po cenie wskazanej w decyzji.

4c. Do wniosku załącza się wycenę akcji spółki sporządzoną według wartości godziwej, na dzień przypadający nie wcześniej niż 14 dni przed złożeniem wniosku, przez podmiot uprawniony do badania sprawozdań finansowych. W razie powzięcia wątpliwości co do prawidłowości wyceny załączonej do wniosku Komisja może zlecić sporządzenie wyceny podmiotowi uprawnionemu do badania sprawozdań finansowych. W przypadku gdy wycena sporządzona na zlecenie Komisji wykaże, że wątpliwości były uzasadnione, wnioskodawca zwraca Komisji koszty sporządzenia wyceny.

4d. W przypadku wezwania, o którym mowa w art. 73 ust. 2 albo art. 74 ust. 2, wniosek może zostać złożony nie później niż w terminie miesiąca od powstania obowiązku ogłoszenia wezwania.

4e. Komisja podaje do publicznej wiadomości treść decyzji w sprawie wniosku, o którym mowa w ust. 4a, wraz z jej uzasadnieniem.

4f. W przypadku udzielenia przez Komisję zgody, o której mowa w ust. 4b, cena proponowana w wezwaniu może być niższa od ceny określonej w decyzji Komisji udzielającej zgody, w odniesieniu do akcji stanowiących co najmniej 5% wszystkich akcji spółki, które będą nabyte w wezwaniu od oznaczonej osoby zgłaszającej się na wezwanie, jeżeli podmiot obowiązany do ogłoszenia wezwania i ta osoba tak postanowiły.

5. Za cenę proponowaną w wezwaniu na zamianę akcji uważa się wartość zdematerializowanych akcji innej spółki, których własność zostanie przeniesiona w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania.

6. Wartość akcji zdematerializowanych, o których mowa w ust. 5, ustala się:

1) w przypadku akcji będących przedmiotem obrotu na rynku regulowanym:

a) według średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy obrotu tymi akcjami na rynku regulowanym poprzedzających ogłoszenie wezwania albo

b) według średniej ceny z krótszego okresu - jeżeli obrót akcjami był dokonywany na rynku regulowanym przez okres krótszy niż określony w lit. a;

2) w przypadku gdy nie jest możliwe ustalenie wartości akcji zgodnie z pkt 1 - według ich wartości godziwej.

7. Za średnią cenę rynkową, o której mowa w ust. 1 pkt 1, ust. 3 i ust. 6 pkt 1, uważa się cenę będącą średnią arytmetyczną ze średnich, dziennych cen ważonych wolumenem obrotu.

8. Przepisy ust. 1-7 stosuje się odpowiednio do papierów wartościowych, o których mowa w art. 76 ust. 1 pkt 1 lit. b i c oraz pkt 2, nabywanych w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania do zapisywania się na zamianę akcji.

9. Rynkiem głównym, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i b, jest rynek giełdowy albo pozagiełdowy, na którym notowany jest dany instrument finansowy, a w przypadku gdy dany instrument finansowy jest notowany na kilku rynkach objętych definicją rynku regulowanego:

1) rynek, na którym wartość obrotu danym instrumentem finansowym w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym ustalany jest rynek główny, była największa, albo

2) w przypadku gdy rozpoczęcie obrotu na rynku regulowanym nastąpiło w roku, w którym ustalany jest rynek główny - rynek, na którym wcześniej rozpoczęto notowania danego instrumentu finansowego.

Witam Grono, zwłaszcza aktywną Bcebulę :).
Brak wpisów nie oznacza braku czytelników. Zaglądam tu często i równie często nie byłem jedynym czytelnikiem.
Wracając do meritum, czyli dziwnego zestawu transakcji pomiędzy OHL a PBG, wydaje mi się, że jest to rozwiązanie bardziej bezpieczne dla obu spółek. OHL zwiększa szanse na skuteczne wezwanie, PBG ma zagwarantowany udział w HBP a w międzyczasie dodatkowe niemal 100 mln zł, których chyba potrzebuje skoro we wrześniu podpisał umowę z ING na emisję obligacji.
PBG szuka pieniędzy i jednocześnie kupuje EPD. Ciekawie będzie. Zwłaszcza w kontekście ING.

Dzięki za analizę. Jak zwykle kawał dobrej roboty.
Co do rozbieżności optyki w wycenach spółki, to wyceny mnożnikowe powinny uwzględniać ten fakt, gdyż odnoszą się do podobnych (wyceny sektorowe) podmiotów działających na tym samym rynku. Co do księgowych to się zgadzam, że mogą być zbyt optymistyczne na przyszłość.

W chwili obecnej kurs = 3,13. Może utworzymy grupę wsparcia dla habeciarzy?

Porównajcie wykres kursu HBP od drugiego dna z formacją
www.stockwatch.pl/forum/defaul...
Pytanie brzmi czy ktoś celował z podaniem infa w trzeci pagórek?
Jeśli tak, to celem mogło być nadanie impetu spadkowi BC.

Specjalne podziękowania dla WatchDoga za wczesne info o inwestorze.

karad napisał(a):
Odkładając na bok teorie spiskowe (i komentarze rozkładu wolumenu na dzisiejszej sesji), można założyć, że rynek pozytywnie odebrał informację o dywersyfikacji działalności HB. Specjalistyczna firma hydrotechniczna wygrała przetarg na ... system bezpieczeństwa na lotnisku w Gdańsku.
Biorąc pod uwagę wartość kontraktu (58mln brutto) - i to do podziału na trzy firmy - trudno ją uznać za istotną dla wyniku rocznego HB.

Czuję się w obowiązku przeprosić kierwonictwo HBP za drwiny powyższe. Coś się zmienia w habecie. Nomen onen drążą różne tematy, ale być może w wyniku przypadkowych ruchów staną się unikatową w skali Polski spółką. Zwróćcie uwagę na informację o zaadoptowaniu technologii TBM (tunnel boring machine) na potrzeby konraktu budowy syfonu pod Wisłą.
Zainteresowałem sie HBP wskutek rozbieżności pomiędzy kursem a fundamentami. Teraz wydaje mi sie mi się, że na naszych oczach odbywa się głębszy proces tworzenia się firmy o wyjątkowym potencjale technicznym.

Odkładając na bok teorie spiskowe (i komentarze rozkładu wolumenu na dzisiejszej sesji), można założyć, że rynek pozytywnie odebrał informację o dywersyfikacji działalności HB. Specjalistyczna firma hydrotechniczna wygrała przetarg na ... system bezpieczeństwa na lotnisku w Gdańsku.
Biorąc pod uwagę wartość kontraktu (58mln brutto) - i to do podziału na trzy firmy - trudno ją uznać za istotną dla wyniku rocznego HB.

TG napisał(a):

Sukces emisji akcji PKM Duda
2010-06-29

... wykonanie porozumienia z bankami.

jeden z piękniejszych eufemizmów na GPW.

Już dawno rzuciłem mięsem. Na szczęscie pierwszą ćwiartką - (same plusy) :-))

w centrum prasowym HBP news:

W prestiżowym gronie Mistrzów Biznesu:

Głosami osobistości świata polskiej gospodarki, administracji, polityków, mediów i prawa Hydrobudowa Polska znalazła się wśród trzech wyróżnionych firm w prestiżowej nagrodzie Mistrz Biznesu w kategorii Nieruchomości i infrastruktura.
– Co odróżnia Nagrodę Mistrz Biznesu od innych wyróżnień przyznawanych przedsiębiorcom? Wszechstronność kryteriów – podkreślił podczas wtorkowej (29 czerwca) gali wręczenia laurów Jacek Ziarno, sekretarz Kapituły Nagrody Mistrz Biznesu i redaktor naczelny magazynu „Businessman.pl”, pomysłodawcy konkursu. Jak wyjaśnił, przy wyborze nagrodzonych Kapituła kierowała się nie tylko analizą twardych ekonomicznych zestawień liczbowych, ale również oceną (często subiektywną) śmiałości wizji, biegłości w zarządzaniu, radzenia sobie z przeciwnościami, perspektyw, społeczną odpowiedzialnością biznesu, czy cech czysto osobowościowych.
Takie miary i wagi stosować mogą jedynie nieprzypadkowi sędziowie. Dlatego do Kapituły Nagrody Mistrza Biznesu redakcja „Businessman.pl” zaprosiła ludzi, którzy niezbędnym doświadczeniem, wiedzą, prestiżem i orientacją w polskim biznesowym życiu zapewnili ocenę kandydatów z rozmaitych punktów widzenia. Oceniającymi byli: Bogdan Biniszewski, Andrzej Dąbrowski, Grzegorz Gauden, Jan Król, Jerzy Kwieciński, Piotr Krukowski, Wiktor Legowicz, Marcin Lewandowski, Wiesław Migut, Tomasz Misiak, Andrzej Nierychło, Krzysztof Opawski, prof. Witold Orłowski, Tomasz Sielicki, Jacek Socha, Janusz Steinhoff, Adam Szejnfeld, Wojciech Szeląg, Jan Waga, Józef Wancer, Marek Zdrojewski, Piotr Zesiuk oraz Jacek Ziarno.
W tym roku laury Mistrz Biznesu zostały przyznane w dziesięciu kategoriach. Hydrobudowa Polska znalazła się w zaszczytnym gronie trzech wyróżnionych firm w kategorii Nieruchomości i infrastruktura, obok dwóch deweloperów: Ghelamco Poland i Dom Development. Była więc jedyną firmą budowlaną wyróżnioną w pierwszej edycji konkursu. Główna nagroda w tej kategorii przypadła Dom Development.

Pozostaje też, wiecznie żywa, idea podwójnego dna. Na wykresie niemal słychać dwa puknięcia.

Witam Was,
mam pytanie do ogółu - czy znacie sposób na poznanie w miarę dokładnego czasu złożenia ofert, które się realizują na GPW?

Wokół spółki niemal same plusy. Dlaczego jest tak źle, skoro jest tak dobrze?

"Spółka budowlana Hydrobudowa Polska miała 8,90 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2010 roku wobec 7,13 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.
Zysk operacyjny na poziomie grupy wyniósł 11,61 mln zł wobec 14,90 mln zł zysku rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody wyniosły 322,68 mln zł wobec 209,44 mln zł rok wcześniej.
W ujęciu jednostkowym, w I kw. 2010 roku spółka miała 0,35 mln zł zysku netto wobec 4,37 mln zł zysku rok wcześniej."

owner napisał(a):
w poniedziałek wyniki, które pewnie sensacji nie wzbudzą

obyś miał rację.

Spółka Energomontaż-Południe miała 14,33 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w 2009 roku wobec 15,69 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.
Zysk operacyjny na poziomie grupy wyniósł 23,53 mln zł wobec 25,33 mln zł zysku rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody wyniosły 275,65 mln zł wobec 239,91 mln zł rok wcześniej.

We wcześniejszym raporcie kwartalnym podano, że wynik netto za cały rok wyniósł 14,28 mln zł.

W ujęciu jednostkowym, w 2009 roku spółka miała 22,31 mln zł zysku netto wobec 12,38 mln zł zysku rok wcześniej.

dltr23 napisał(a):

PBG już zajęło stanowisko (przewiń do 15:40)
klik

Dzięki za link, ale inaczej to interpretuję.
Wg mnie brak planów wchłonięcia HBP nie oznacza wcale braku planów nabycia pozostałych akcji HBP.
Zwróć uwagę, że podobna sytuacja była z HB9. HBP kupiła akcje HB9, ale jej nie wchłonęła, bo z powodów podatkowych nie byłoby to dla niej korzystne.

Od dłuższego czasu akcjonariusze HBP żyją w cieniu PBG. Jakakolwiek formacja, tworząca się na HBP może zostać zniekształcona działaniami PBG. Dlatego wątpię w sens wypatrywania podwójnego dna lub ogra :-).
PBG będzie zmuszona do zajęcia stanowska wobec resztkówki akcji HBP przewalających się przez rynek.
I to zdecyduje o "trendzie".
W kwestii wezwań kroją się duże zmiany w aspekcie prawnym.
Na dzisiaj jest m/w tak:

gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,...

Poszedł równo 1 milion po 3,53, w partiach 1810, 800 i 997390.
Zaraz po dużej transakcji było 1000 i 1610 (reszta z 1 mil)
Ktoś wpadł między wódkę i zakąskę.

Zatem pula akcji do wysypania z HB9 wyraźnie spadła.
(Pan R.Oppenheim był w RN przejętej HB9)

Pytanie brzmi: do kiedy CPS miał korzystać z asymetrii?

Z tego co wyczytałem w Sieci, jeśli zostanie skrócony okres obowiązywania asymetrii to zostanie zwiększony jej stopień.

http://www.rp.pl/artykul/457645.html napisał(a):
Do 31 kwietnia uczestnicy rynku telekomunikacyjnego mogą przekazywać Urzędowi Komunikacji Elektronicznej opinie na temat zmian w polityce dotyczącej stawek MTR i ich asymetrii: rozwiązania pozwalającego nowym operatorom pobierać wyższe stawki niż te, które sami uiszczają i inwestować. UKE zaprezentowało swoje propozycje przed świętami w stanowisku poddanym środowiskowym konsultacjom. Proponuje, aby w 2013 roku wygasła asymetria MTR-ów przyznana Cyfrowemu Polsatowi oraz P4 (sieć Play). W przypadku tego ostatniego operatora, oznacza to skrócenie obowiązywania asymetrii o mniej więcej rok.

Szczegóły stanowiska UKE:
www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?p...

Szeroki rynek może być już przegrzany. Pieniądz, jeśli nie wypłynie dalej, poszuka walorów o rosnących wskaźnikach i niskiej becie kursu. Powinien wsiąść na habetę.

Ciekawe, czy kończy się długi (jeśli nie najdłuższy) obsuw na GPW - od września 2007!
Wykres cenowy sugeruje podwójne dno, obroty temu przeczą. Sytuacja powinna się trwale poprawić po przekroczeniu 4,10.

400K/godzinę przy minorowym rynku rodzi ważne pytanie - czyżby ktoś się przesiadał na habetę?

i dla porównania rok wcześniej:

news.alibaba.com/article/detai...

co do pytania o ceny blachy krzemowej podaję link dotyczący rynku chińskiego:

news.alibaba.com/article/detai...

Trzy białe świeczki były już 18,19 i 20 maja 2009. Nie miały jednak charakteru schodkowego, więc trudno mówić o trzech żołnierzach. Tu formacja jest wyraźna. Aż za, bo poziomy otwarcia są powyżej środków korpusów świeczek poprzednich. Ciekawy dzień może być jutro dla habeciarzy, jeśli wieczorem nie zrobią nam psikUSA.

@Amol - wyluzuj, inaczej będzie tu jak na forum Bankiera. A mówiąc szczerze to frustracje graczy tworzą w dziale "kozetka" najciekawszy wątek na forum.

Ad rem:
Konsorcjum z udziałem spółek grupy PBG, z firmą SRB jako liderem, złożyło najniższą ofertę cenową w przetargu Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad na budowę 34,5 km autostrady A1 Toruń-Stryków, na odcinku Czerniewice-Brzezie, wynika z informacji ISB.
Konsorcjum składające się z SRB, PBG, Aprivii, Hydrobudowy Polska, John Sisk zaproponowało cenę w wysokości 934 mln zł brutto.

Wcześniej w marcu, konsorcjum z udziałem grupy PBG złożyło najniższą ofertę cenową w przetargu GDDKiA na budowę 29,5 km autostrady A1 Toruń-Stryków na odcinku Brzezie-Kowal, o wartości 857 mln zł brutto.

@wkm3
całkowicie się zgadzam. Każdy papier ma swoją wartość i należy wierzyć we własne oceny.
Choć równia pochyła na HBP jest sporo dłuższa niż ta na STP.
A jeśli - jak mówił rzecznik HBP - po stronie podażowej nie ma PBG, to wskaźniki powinny z czasem co najmniej dogonić średnią w sektorze.

owner napisał(a):
koledzy wiedzą co to jest stop loss? Angel

To o czym pisał Niedźwiadek nazywa się stop gain. Wprowadzane jest na ogół na mniejszych spółkach. ;-)

Niedzwiadek napisał(a):
Och, naucze sie na HB wielu rzeczy.

Nie tylko Ty. Ja już czuję, że w swobodnym nurkowaniu nie mam równych.

HBP jest firmą specjalistyczną. Nie powinniśmy o tym zapominać.
Wartości niematerialne i prawne w bilansie skonsolidowanym za 2009 wynoszą niecałe 2 mln zł i spadły w porównaniu z 2008.
Koszty szkoleń prawdopodobnie poszły w koszty operacyjne, co łatwo zrozumieć, bo HBP zoptymalizowała się podatkowo jak rzadko która firma.

To między innymi dlatego CWK nie jest miarodajne. Chyba, że ktoś widzi na horyzoncie syndyka.

Na koniec mały cukiereczek:

HBP jest w gronie laureatów konkursu "LIDER RYNKU 2009" w kategorii "Najlepsza w Polsce Usługa" za przebudowę Skoczni Narciarskiej "Malinka" w Wiśle.

Pozdrowienia dla wszystkich cierpiarzy na habecie.
Zdrowych i Wesołych Świąt.

anty_teresa napisał(a):
Moim zdaniem część tego przychodu jest ujęta za wcześnie o ile nie odpalono budowy jakiegoś nowego dużego kontraktu.

Nawiązałem do tego fragmentu.
Nie należy bać się przeczuć. Angel
Raz jeszcze dzięki za analizę.

W czerwcu, wg prezesa LNG SA, będzie znany wybór wykonawcy gazoportu w Świnoujściu.
Jedno z konsorcjów tworzy grupa PBG SA (a zatem i HBP).
LNG SA otrzymało już komplet ofert technicznych i finansowych. Oferty cenowe zostaną złożone w czerwcu.
Przybliżona wartość kontraktu - 600-700 mln Euro.

Zródło: dzisiejszy wywiad z prezesem w Radiu Pin

Dodając przetarg w Opolu na bloki energetyczne, daje to łączną wartość tylko tych 2 inwestycji na ponad 3 mld Euro. Jest o co walczyć. Tym bardziej, że spodziewane marże są wyższe ze względu na specjalistyczny charakter prac.

Jeśli dobrze przeczuwasz, to w maju powinna być dobra okazja do zakupu HBP.

Dzieki Anty_Tereso!
mamy za sobą srogą i długą zimę. Ale październik, listopad i połowa grudnia 2009 nadawały się do prowadzenia prac budowlanych (wiem , bo prowadziłem wówczas remont) nawet przy użyciu klasycznych materiałów. Mijająca zima zaznaczy się wyraźnie w wynikach za I kw '10.

sbyszek napisał(a):

SunTzu napisał(a):
Mam 3 teorie.
1. Przeciekł raport kwartalny.
2. Leszczenie...
3. Po wzrostach zawsze są spadki no, a my doszliśmy do 4,06 ostatnio...

a o 4 teorii nie pomyślałeś, że spółka jest wrażliwa na warunki meteo, że to spółka cykliczna. Wyjrzyj za okno, a właściwie to mógłbyś to zrobić już w grudniu i wiedziałbyś, że nie chciałoby ci sie wychodzić z domu na plac budowy. No ale w końcu będzie wiosna i robota pójdzie wreszcie w wyniki i w kurs

Aby czwarta teoria miała zastosowanie w omawianym przypadku, musielibyśmy założyć, że obecność zimy została zauważona dokładnie 3-go marca. Na marginesie przypominam, że Dzień Świstaka wypada juź 2-go lutego.

Kibicujmy HB:

"PAP - 26-02-2010 11:47
Trwają przetargi na budowę dwóch nowych bloków w Elektrowni Opole S.A. Spełniające normy unijne po roku 2016 bloki dwukrotnie powiększą moc elektrowni. Koszt inwestycji to ok. 3,5 miliarda euro - poinformował PAP prezes PGE Elektrowni Opole Mirosław Skowron.
"Jesteśmy po zebraniu wstępnych ofert i ich pierwszych kwalifikacjach. Jak w każdym przetargu publicznym, są odwołania, za chwilę będą one rozpatrywane przez krajową izbę odwoławczą" - powiedział Skowron.

Bloki 5 i 6 będą miały moc po 860 MW każdy, przy obecnej mocy elektrowni wynoszącej ok. 1500 MW. "Czyli można powiedzieć, że będzie to Elektrownia Opole jeszcze raz. Te bloki będą przystosowane do wszystkich nowych przepisów, jakie będą u nas obowiązywać po roku 2016" - zapowiedział prezes.

Planowany koszt budowy nowych bloków to ok. 3,5 miliarda euro. To największa od lat inwestycja na Opolszczyźnie. Pod koniec roku prace powinny ruszyć pełną parą. Budowa ma trwać około pięciu lat, zatrudnienie na niej znajdzie ok. 2 tys. osób.

Skowron dodał, że budowa nowych bloków to w praktyce realizacja pierwotnych planów dot. rozmiarów elektrowni w podopolskim Brzeziu. "Elektrownia Opole w pierwotnych założeniach była budowana na sześć bloków. Na początku obecnej inwestycji wyburzaliśmy stare fundamenty. Czyli można powiedzieć, że jest to kontynuacja założeń, które były pierwotnie" - wyjaśnił.

Prezes zdaje sobie sprawę, że gigantyczna budowa spowoduje duży wzrost natężenia ruchu na drogach prowadzących na miejsce inwestycji. "Opracowanie na temat natężenia transportu przedstawiliśmy włodarzom Opola i województwa. Wybudowanie drogi od obwodnicy Opola wydaje się dość palącym problemem. Wiem, że władze miasta robią wszystko, żeby taka inwestycja została wykonana" - zaznaczył Skowron.

Dodał, że PGE będzie wspierać inicjatywę budowy drogi, ale nie ma planów, żeby w niej uczestniczyć. "Oczywiście będziemy tę inwestycję wspierać w każdy możliwy sposób, natomiast jeśli chodzi o jej finansowanie, to nie jest nasze zadanie" - podkreślił prezes Elektrowni."

i jeszcze fragment z
www.parkiet.com/artykul/7,8997...:

"Także przedstawiciele największych firm z branży budowlanej czekają na wysyp zleceń z branży energetycznej. – W najbliższych latach w związku z niezbędną modernizacją istniejących oraz budową nowych bloków energetycznych i linii przesyłowych najszybciej rozwijać się będzie segment budownictwa energetycznego. Inwestycje w tym sektorze ruszą na dobre w 2011 roku, chociaż już teraz widać pierwsze zlecenia – mówi Jaskóła. – Rozwijamy działalność w sektorze energetyki i będziemy coraz szerzej uczestniczyć w przetargach i realizacji tych inwestycji – zapewnia szef Polimeksu-Mostostalu.

Wzmacnianie kompetencji w tym segmencie planuje też PBG, które niedawno kupiło 25 proc. plus jedną akcję Energomontażu-Południe. Przedstawiciele wielkopolskiej grupy zapowiadają zbudowanie wokół Energomontażu dywizji, która będzie specjalizowała się w realizacji zleceń energetycznych.

Jerzy Wiśniewski, prezes PBG, zapowiadał pod koniec ubiegłego roku, że docelowo przychody grupy z tego segmentu mają oscylować w przedziale 0,5–1 mld zł rocznie (w 2008 r. skonsolidowana sprzedaż Energomontażu sięgnęła 239,9 mln zł). Jej rentowność netto ma zaś wzrosnąć do 7–10 proc. (w 2008 r. wyniosła 6,4 proc.). Skokowa poprawa wyników katowickiej firmy możliwa jest już w 2011 r. Warunkiem jest jednak to, by wielkopolska grupa zdobyła rekordowe zlecenie w Opolu."

I tak wszyscy czekają do czerwca - na rozstrzygnięcia w Opolu.
Do tego czasu wszystkim wokół PBG może nieźle huśtać.

Konsorcjum z udziałem spółek grupy PBG, z Alpine Bau jako liderem złożyło najniższą ofertę cenową w przetargu Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad na budowę 27 km drogi ekspresowej S5 z obwodnicą Bojanowa i Rawicza, wynika z informacji ISB.
Konsorcjum składające się z Alpine Bau, PBG, Aprivii i Hydrobudowy Polska zaproponowało cenę w wysokości 948,2 mln zł.

Oferty innych podmiotów wynosiły od 968,6 do 1.499,2 mln zł.
Termin wykonania prac to 20 miesięcy.

15.01.2010

Infrastruktura wykorzystuje istniejącą bazę zbudowaną przez Sferię. Była ona rozwijana w technice 900MHz, głównie w technologii CDMA, popularnej w USA i Dalekim Wschodzie.
Na potrzeby Internetu polsatowskiego muszą być dokonane istotne modyfikacje, ale to nic w prównaniu z budową sieci od zera.
Zaletą techniki 900MHz jest większy zasięg niż w przypadku 1800,1900 i 2100MHz, co sprawia, że stacje można budować w większej odległości od siebie. W terenach leśnych fale 900MHz propagowane są dużo lepiej.
Jak dla mnie mariaż CPS i Sferii to ciekawa wartość dodana prawie z niczego.

A w szczegółach:
www.networld.pl/news/352291/In...

schirru napisał(a):
Moze sie myle ale ta wiadomosc lekko wskazuje na akcje uprzywilejowane o ktorych juz bylo na forum... to ze PBG je odkupilo od 2 osob nie znaczy ze zniknely. No ale moge sie mylic blah5

Info wyraźnie mówi o akcjach zwykłych.
PBG dokonało transakcji poza parkietem. Dlaczego? Na tle 7-mio milionowego wolumenu sprzed kilku dni transakcja nie kłuje w oczy, więc nie przypuszczam aby chodziło o jej ukrycie. Z informacji nie wynika, że akcje skupiono od 2 osób. Dwie wymienione osoby są w RN HBP i Zarządzie PBG. Stąd informacja ze strony HBP.
Dlaczego PBG kupiło drożej na ulicy, zamiast taniej na parkiecie?
Może ktoś odebrał w ten sposób zapłatę od PBG a jednocześnie PBG chce podnieść kurs, bo będzie potrzebowała dużego zabezpieczenia pod kredyty. Współgra z tym informacja o kwocie przetargu na bloki energetyczne w Opolu. 10 mld złotych trzeba podeprzeć kredytem, a do tego potrzebne jest zabezpieczenie.

cela22 napisał(a):

Nie bardzo rozumie co chcesz mi powiedziec. Poprostu nie znam sie az tak na wolumenie a Ty widze starasz sie byc specjalista tej dziedziny, wiec poprostu prosze o jasniejsze komunikaty bo przeciez po to to wpisujesz zeby wiekszosc miala z tego pozytek.

Podaję liczby, które wg mnie coś znaczą. Ich interpretację (całkiem prostą) podawałem we wcześniejszych postach. Jest tam pełna legenda do podawanych przeze mnie obliczeń.
....

cela22 napisał(a):
Moze po tych wszystkich kosmicznych danych napisz zawsze pod koniec podsumowanie jak to powinno wplynac na kurs na najblizszych sesjach.

Jeśli wolisz ryby zamiast wędki, to polecam Graala.
Dał ładny zarobek przez ostatnie 2 tygodnie.

P.S. Całkiem to miłe mieć w niedźwiedziu przyjaciela. :o)

Na koniec dnia:

1 Ostatnia transakcja 16:29:58
2 Suma wolumenu 1171574
3 Wolumen/godzinę 156262
4 Liczba transakcji 526
5 Średni wolumen 2227,33
6 Mediana 500
7 Średni/mediana 4,45
8 Maximum 229495

229495 było w jednym kawałku. To akurat nie jest skup.
Ale mogło być transakcją wewnętrzną.

Lecą dwa nurty handlu:

1 Ostatnia transakcja 13:25:13
2 Suma wolumenu 664154
3 Wolumen/godzinę 150318
4 Liczba transakcji 236
5 Średni wolumen 2814,21
6 Mediana 500
7 Średni/mediana 5,63
8 Maximum 229495

1 Ostatnia transakcja 13:11:42
2 Suma wolumenu 432735
3 Wolumen/godzinę 103203
4 Liczba transakcji 232
5 Średni wolumen 1865,24
6 Mediana 500
7 Średni/mediana 3,73
8 Maximum 100000

To już tak tylko dla zasady:

1 Ostatnia transakcja 16:27:46
2 Suma wolumenu 815155
3 Wolumen/godzinę 109250
4 Liczba transakcji 644
5 Średni wolumen 1265,77
6 Mediana 500
7 Średni/mediana 2,53
8 Maximum 89029

Wielki_Szu napisał(a):
napewno fundy

Link, który podałem Popowi mówi o Eliocie tylko na początku.
Cała reszta dotyczy RGRa i ciekawej możliwości ukształtowania się tej formacji zarówno w trendzie wzrostowym (częściej) jak i spadkowym. Podobnie jest z ORGRem. Może być w obu trendach. Nie zmieni się tylko zakończenie. Wzrostowe dla ORGRa i spadkowe dla RGRa. O tym wcześniej forumowałem z Popem.
Wszystkie odpowiedzi nie były od Popa i nie dotyczyły RGRa. Istna wieża Babel dzisiaj. :0)

pop napisał(a):

Nawet gdyby było zejście pon.3.20,to wcale nie musi dojść do realizacji RGR,prędzej byłaby to pułapka na niedźwiedzie...RGR sprawdza się po dłuższym trendzie wzrostowym,a tu nic takiego nie miało miejsca...

Ciekawa wymiana zdań jest tutaj:
analizyrynkowe.cal.pl/forum/vi...

Wielki_Szu napisał(a):
Karad coś ty taki nerwowy,chyba za wysoko kupiłeś.

Tu masz całkowitą rację. Z tym, że jak są historyczne minima to jest takich wielu.
Ale to mnie nie złości. Chciałbym zrozumieć, co się dzieje.

Maciek1981 napisał(a):

po co mają kupować przy 3.2 skoro przebili do 3.18, jeśli prawa strona puści po 3.18 to pójdzie o kolejne grosze niżej.
karad napisał(a):

mogli kupić od siebie po to, aby przebić się niżej.

Ale po co nizej.

I nagle pojawilo sie ponad 30 000 na sprzedam po 3.22. Jesli istnieje cos takiego jak "zanizanie przed przekretem" to moze sie wlasnie dziac. Czy istnieje mozliwosc (prawna) do sprawdzenia czy PBG gra na akcjach?

Albo zbijają kurs w wiadomym celu, albo system, o którym pisał Wielki_Szu robi rzeczy, których nie znam i nie rozumiem. Jeśli Wielki_Szu masz wiedzę o algorytmach tkwiących w systemach, zdradź kilka szczegółów w kontekście naszego wątku.

Co do możliwości prawnych, najpewniejszą jest ponawiane zawiadomienie o podejrzeniu manipulowania kursem do KNF.

Trochę zwolniło.
1 Ostatnia transakcja 12:53:51
2 Suma wolumenu 364597
3 Wolumen/godzinę 93579,72
4 Liczba transakcji 349
5 Średni wolumen 1044,69
6 Mediana 500
7 Średni/mediana 2,09
8 Maximum 50000

Widzę analogię z dniem wczorajszym, z tym że podbierak czeka trochę niżej.
Przy zbliżaniu się kursu do podbieraka generowane są bardzo duże obroty.

Maciek1981 napisał(a):

po co mają kupować przy 3.2 skoro przebili do 3.18, jeśli prawa strona puści po 3.18 to pójdzie o kolejne grosze niżej.

mogli kupić od siebie po to, aby przebić się niżej.

WielkiSzu napisał(a):
...

Też tak to widzę. Minusem sytuacji jest mały free float HBP. 10% swoich akcji PBG pokrywa 14 dni intensywnego handlu. I na dodatek nie musi raportować zmiany progu udziałowego.

namado napisał(a):

W sakli całego wolumenu nie wydaję się aż tak duże.

Skąd wiadomo, że sprzedał a nie kupił??
Znaczy jeśli jest to w jednej transakcji tzn, że ktoś sprzedał a ktoś inny kupił - cały pakiet.

To, że kupują, to wiadomo przynajmniej od wczoraj. Stał duży podbierak na 3,30.
Martwi mnie (jako posiadacza), że znalazł się ktoś, kto wypuścił relatywnie duży pakiet. A że duży, to wiadomo przynajmniej od czasu gdy podaję te statystyki.
Niedzwiadek napisał(a):

No cHyBa, ze graja!

Jadą coraz szybciej.

1 Ostatnia transakcja 11:55:47
2 Suma wolumenu 334636
3 Wolumen/godzinę 114275
4 Liczba transakcji 294
5 Średni wolumen 1138,22
6 Mediana 588,5
7 Średni/mediana 1,93
8 Maximum 50000 (!)(ktoś tyle sprzedał jednorazowo),
9 Minimum 12

pop napisał(a):
karad napisał(a):
Witajcie,
co do rodzinnego zdjęcia przesłanego przez Maćka1981, może rynek uwierzył, że matka coś tanio kupi, a córki nikt nie zechce? Ale jak to matka zrobi nie psując córce opinii, to nie mam pojęcia.

Co do pomysłu, że powstaje RGR, to zakładając taką możliwość musimy zaakceptować miejsce na głowę, czyli zejście poniżej 3,20.

Nawet gdyby było zejście pon.3.20,to wcale nie musi dojść do realizacji RGR,prędzej byłaby to pułapka na niedźwiedzie...RGR sprawdza się po dłuższym trendzie wzrostowym,a tu nic takiego nie miało miejsca...

Chodzi o odwrócone RGR. Jeśli bym nie odróżniał trendu wzrostowego od spadkowego, miałbym niezły ubaw codziennie.

Witajcie,
co do rodzinnego zdjęcia przesłanego przez Maćka1981, może rynek uwierzył, że matka coś tanio kupi, a córki nikt nie zechce? Ale jak to matka zrobi nie psując córce opinii, to nie mam pojęcia.

Co do pomysłu, że powstaje RGR, to zakładając taką możliwość musimy zaakceptować miejsce na głowę, czyli zejście poniżej 3,20.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 7 kwietnia 2021 22:24:13
Liczba wpisów: 138
[0,03% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,814 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat