0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
2 stycznia 2011 00:09:45
Ja się orientuję. Opór właściwy miedzi w temperaturze 20 stopni Celsjusza wynosi: 1,7E-8 Ω·m Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
Wysłane:
2 stycznia 2011 18:44:55
Mam głupie pytanie, ale nigdy nie interesowałem się KGHMem Dla KGHM lepiej jak EURUSD rośnie, czyli euro się umacnia?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
3 stycznia 2011 10:18:52
Teoretycznie tak powinno być, bo tańszy dolar to droższe surowce i większy - jak mawiają analitycy - apetyt na ryzyko. Tyle że gdy spojrzeć na roczną korelacje, nie jest to takie oczywiste.  kliknij, aby powiększyćKGHM - jako jedna z najmocniejszych fundamentalnie spółek z WIG20 jest wg mnie jednocześnie walorem najsilniej narażonym na działania spekulacyjne poprzez korelację z notowaniami miedzi. Analitycy prześcigają się w odnajdywaniu fundamentalnych przesłanek wzrostu wartości tego surowca. Jak nie rosnący perspektywicznie popyt to dla odmiany niższa podaż, a tym czasem okazuje się że wiekszość koperkowych kontraktów znajduje się w rękach jednego gigantycznego spekulanta i to prawdopodobnie od jego strategi gry zależą obecne notowania tego surowca i pośrednio KGHMu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
3 stycznia 2011 14:33:09
tak sie zastanawiam, czy to nie jest jak z celebrytami, ktorzy sa znani z tego, ze sa znani. kurs rosnie, wiec ludzie nie baczac na nic kupuja, wiec kurs rosnie dalej i kolko sie zamyka. a kupowac teraz, to czyste szalenstwo, nie sadzicie?  kliknij, aby powiększyćZawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 160
Wysłane:
3 stycznia 2011 15:26:37
Siekoo, to zdaje się jest bańka spekulacyjna. Moim zdaniem po części tak jest, ale z drugiej strony są podstawy do wzrostu kursu, bo rośnie cena miedzi, której miedziowy kombinat zdaje się jest 3 producentem na świecie. W moim poście poprzednim ładnie widać korelację kontraktu na surowiec i jego producenta. W moim przekonaniu dopiero spadek cen surowca spowoduje spadek cen kgh. Ponadto przez bardzo duży gradient na ujemnej bazie (kgh vs. hg.f) procentowy ruch w dół będzie większy na kgh niż na hg.f, co pośrednio wiąże się z istnieniem bańki na kgh. Podsumowując, potrzebujemy jakiegoś znaczącaego spadku na kontrakcie, ale czy na to się zanosi/zależy na tym grubemu? Inna sprawa, jak pisał Buldi, to kontrola cen kontraktu na miedź przez Goldmana, albo innego grubego (był nawet o tym nius ostatnio, ale go znaleźć nie mogę). Zdaje się, że ma 50-80% otwartych pozycji. Kto zresztą wie, kto tak pompuje cenę kgh, może ten sam gruby.
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2011 19:20:27
siekoo, coś masz nie tak z tym wykresem, bo ta bardziej pozioma linia, którą narysowałeś zaczyna się od wierzchołka, który na stooq, jest o wiele niżej   kliknij, aby powiększyćwykresik na którym widać, że odbiliśmy się od oporu, który wyrysowałem jak widać zeszliśmy przez to do linii przyśpieszonego trendu wzrostowego, który w powiększeniu  kliknij, aby powiększyćwidać, że zatrzymaliśmy się dokładnie na niej i jej przebicie może spowodować korekte do 150zł co najmniej. Sytuacja na S&P sprzyja takiemu rozwojowi wydarzeń, ponieważ w przedziale 1276-82 są bardzo silne opory przed którymi się zatrzymaliśmy(analiza DM BZWBK).  kliknij, aby powiększyćMiedź tez wygląda interesująco, bo zatrzymaliśmy się na ograniczeniu kanału trendowego i jeszcze ładne 261,8 fibo zabezpiecza ewentualne wybicie  kliknij, aby powiększyćwidać skąd się wzieło to zielone Fibo Co o tym myślicie? Kod:moderator: poprawiłem osadzenie obrazków
Edytowany: 3 stycznia 2011 21:06
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 stycznia 2011 19:43:56
Stooq ma bazę danych korygowaną o dywidendy. Baza ISPAGa taka nie jest. Poza tym proszę abyś wstawiał obrazki zamiast linków do obrazków.
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2011 20:26:06
Te obrazki są szerokie i rozjadą forum, niestety screenshooter nie robi miniatur
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2011 20:28:04
daniel93 napisał(a):Te obrazki są szerokie i rozjadą forum, niestety screenshooter nie robi miniatur Nie musi, engine forum jest tak sprytny, że sam je zrobi. Wykorzystaj obrazek powiększony (imgzoom).
|
|
0 Dołączył: 2009-12-23 Wpisów: 22
Wysłane:
3 stycznia 2011 21:15:30
też to zauważyłem i ubrałem się pierwszy raz na miedziaku zaraz przed "balem sylwestrowym". nie jest źle, ale wsiadłem w shorta jak widać dzień za wczesnie jednak kolejnym argumentem było podciąganie pod wynik roczny to co na wykresie ma jednak jedną wadę - za bardzo widać. jeśli faktycznie ma spadać ostatni wieńczący ruch nie jest oczywisty, podobnie z pierwszą strukturą zmieniającą trend daniel93 napisał(a): Co o tym myślicie?
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 stycznia 2011 16:27:12
z uwagi na poniższy wykres zamknąłem ostatnie S-ki po 2771 z perspektywą zajęcia ponownie krótkich pozycji przy spadkach poniżej 2764  kliknij, aby powiększyć edit: średnia to 27,5 pkt/kontrakt po odliczeniu prowizji. strasznie kiepski wynik biorąc pod uwagę czas posiadania S-ek w portfelu, z drugiej zacz strony w DT też nie było rewelacji i nieraz ostatnio musiałem zadowalać się zdobywając dziennie 10 pkt. ale rynek nie rozpieszczał...
Edytowany: 4 stycznia 2011 16:37
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 18:41:08
Hyhy, dzisiejszy ruch to tak naprawdę pierwszy taki porządny od 7 grudnia. Może w końcu Krewa i Buldi będą w swoim żywiole :-) .  kliknij, aby powiększyćJeśli wróżyć z formacji, to dziś wybiło z trójkąta zniżkującego, zasięg ~2700. Trochę lewy ten trójkąt, bo wybiło gdzieś w połowie formacji, ale jak to w AT, nie ma nic od linijki. Znacznie lepszym ruchem byłby zjazd aż na 2634 do całkowitego zniesienia ostatniego wzrostu, ale do tego jeszcze droga daleka. Za kałużą dane dziś dali dobre, ale mimo to lecą na dół, choć wciąż w trendzie wzrostowym. Jak pęknie ~1261, to będzie jakaś podstawa pod nasze dalsze spadki  .
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 19:29:19
Dane za kałuża dobre - fakt, ale dane z gospodarki nie chadzają w parze z rynkiem akcji. Kiedy dane były kiepskie - giełdy rosły bo bardziej interesowały się tanim pieniądzem za który na rynku można obrócić papierami czy surowcami. Fakty się sprzedaje - to nic nowego. Co do samych danych ja dzisiaj zwróciłem uwagę na wyższą od konsensusu (który i tak zakładał wzrost miesięczny) inflację w eurolandzie. Podobnie było wcześniej z Chinami. Czyżby teraz czas na USA? W samym wzroście inflacji na tych poziomach nie ma jeszcze niczego złego, bo to naturalne zjawisko w czasach kiedy godpodarki nabierają rozpędu, tylko że tak naprawdę jaka będzie skala i tempo tego wzrostu po takich transfuzjach - tego nie wie nikt. Sposobem na utrzymanie jej w ryzach jest zacieśnianie polityki monetarnej, czy się to komuś podoba czy nie. A takie zacieśnianie to droższy pieniądz. A droższy pieniądz może spowodować odwrót od rynku akcji, który i tak odrobił już 2/3 bessy licząc od euforycznych szczytów poprzedniej hossy. Benek sobie może gadac co chcę - jestem pewien że gdy przyjdzie czas - a będzie to prędzej niż później - decyzja najbardziej zaskoczy wielbicieli jego polityki.
Tak na marginesie - to na dziennej świeczce FW20 dawno nie widziałem takiego ślicznego objęcia bessy. Niesamowicie rzadkie to ostatnio zjawisko, podobnie jak spadające z nieba martwe ptaki czy dzisiejsze zaćmienie słońca. Niech no się jeszcze jutro krzew gorejący objawi - to bessa murowana.
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 20:28:54
Buldi, nie chcem się czepiać, ale w całej tej plontaninie sznurków, zależności, powiązań itd, to chyba stopy procentowe są tym od czego "wszystko się zaczyna". Pośrednio wpływają chyba na wszystko, na co się da, na PKB, WIBOR, inflację, cenę waluty na świecie. Według mojej skromnej wiedzy natomiast cena uzyskania pieniądza, to właśnie stopy procentowe i nie bardzo rozumiem co znaczy w/g Ciebie ten "droższy pieniądz"  ? Fakt, że chinole cisną stopy do góry, ale po to, aby wyhamować wzrost PKB i inflacji, ale nasze zachodnie sąsiady, albo usiaki to nie mają czego hamować (chodzi o PKB).
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 20:42:22
 kliknij, aby powiększyćZwróćcie uwagę na RSI i 76,4 Fibo Ja już mam Ski na KGHM, pytanie tylko czy baza nie zrobi jutro jaj
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 20:58:48
Daniel, popraw obrazek, bo go nie widać.
Grubszy gruby :-) schudł wczoraj o ~5% i dziś znowu przytył o podobną wartość, co trochę widać po LOP. Wziął S-ki.
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 22:27:46
Niestety poprawić już nie mogę  kliknij, aby powiększyćNie wiem czy te obrazki nie zostaną usunięte, bo taki sposób umieszczania na pewno nie podoba się screenshooterowi Cytat:Niech no się jeszcze jutro krzew gorejący objawi - to bessa murowana.
Mógłbyś to opisać? Pierwsze słyszę o takiej formacji
Edytowany: 4 stycznia 2011 22:35
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 22:34:15
blelump napisał(a):Buldi, nie chcem się czepiać, ale w całej tej plontaninie sznurków, zależności, powiązań itd, to chyba stopy procentowe są tym od czego "wszystko się zaczyna". Pośrednio wpływają chyba na wszystko, na co się da, na PKB, WIBOR, inflację, cenę waluty na świecie. Według mojej skromnej wiedzy natomiast cena uzyskania pieniądza, to właśnie stopy procentowe i nie bardzo rozumiem co znaczy w/g Ciebie ten "droższy pieniądz"  ? Fakt, że chinole cisną stopy do góry, ale po to, aby wyhamować wzrost PKB i inflacji, ale nasze zachodnie sąsiady, albo usiaki to nie mają czego hamować (chodzi o PKB). Droższy pieniądź (wyższy koszt pieniądza) jest ściśle uzależniony od wzrostu wielkości nominalnej stopy procentowej. Z punktu widzenia inwestora giełdowego - wiąże się on z wielkością premi za ryzyko, czyli różnicy ze zwrotu w inwestowanie w akcje a w inwestycje w tzw bezpieczne instrumenty np lokaty. Oczywistym jest że jeżeli rosną stopy procentowe premia za ryzyko jaką uwzględniają inwestorzy również rośnie. Z poziomu spółek - wpływa na wysokość odsetek od pożyczek i kredytów, a więc koszty przedsiębiorstw rosną. Rosną również koszty związane z inwestycjami oraz ma to w dłuższym terminie negatywny wpływ na obrót gdyż klienci zazwyczaj również ostrożniej podchodzą do zakupów kalkulując zaciąganie droższych kredytów. Droższy pieniądź jest przeważnie konsekwencją wzrostu inflacji. Inflacja powoduje bowiem "rozjazd" między stopami nominalnymi i rzeczywistymi a Banki Centralne nie mogą na to sobie pozwolić na dłuższą metę z oczywistych względów, bo finansują tym sposobem bandę spekulantów którzy nakręcając bańki np na surowcach powodują wzrost inflacji. Wzrost stóp procentowych jest więc nie tylko konsekwencja ale i narzędziem do walki z wyższą inflacją, dlatego uważam że to co obecnie wyprawiają w usiech jest obliczone na bardzo krótki dystans. Myślę ż Benek ma tego świadomość i gdy tylko zajarzy że wystarczająco zastymulował gospodarkę będzie zmuszony szokowo te stopy podnieść. Lepsze dane z gospodarki i wzrost inflacji to wg mnie będzie moment do odwrotu. Nie wiem czy do bessy, ale wg mnie do korekty znacznie głębszej od tych "zefirków" jakie powiewają od czasu do czasu przez ostatnie dwa lata. Lepsze dane makro w USA już mamy, rośnie inflacja w Chinach a z dzisiejszych danych również w Eurolandzie. Mamy więc symptomy zwiastujące podobne odczyty w stanach.
Edytowany: 4 stycznia 2011 22:41
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 23:05:31
@ Daniel Co to się tam na końcu wykresu dzieje? Mógłbyś powiększyć ten fragment z fibo, bo mi sie gdzieś bryle zapodziały?
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2011 23:11:52
Buldi, pamiętaj tylko, że w tym całym giełdowym szaleństwie musi być jeszcze miejsce na spekulację i pompowanie baniek różnego rodzaju :-) . Rosnąca inflacja w czołowych gospodarkach świata, to jeszcze nie kaliber możliwych bankructw banków albo nawet państw jak to niedawno miało miejsce. Do porządnej zwały potrzebny jest porządny kop, który doprowadzi do globalnej paniki. Dzięki za poprzedni post  .
Edytowany: 4 stycznia 2011 23:14
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.